Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Espanya té un problema amb la veritat."
Carles Puigdemont
OPINIó » 15-09-2014  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
6649

Bartomeu Balutxo: «Les deduccions de Bilbeny sobre Leonardo obren nous interrogants»

Entre d'altres fets remarcables de la seva estada al Principat per commemorar la Diada, En Bartomeu Balutxo valora la tasca de recerca d'En Jordi Bilbeny

Fotografia: Bartomeu Mestre

Vaig cap a la Fira d’Entitats per assistir a la presentació Desmuntant Leonardo a càrrec de Jordi Bilbeny. Interessantíssim! S’havia de complementar amb la visió del documental que s’exhibeix als cinemes Girona, però no hi podré anar. En tot cas, Bilbeny sempre té la facultat de subvertir l’ordre establert i fer una cosa tan intel·ligent (i tan sana!) de posar en solfa la versió oficial del discurs dominant que ens entabana. A risc de cometre errors d’interpretació, aporta documentació i, a canvi, és menystingut amb desqualificacions sense proves. L’acusen de frívol, però no refuten les dades. En el millor dels casos, l’ignoren. Ja se sap que el silenci també és una fórmula subtil per negar que hi hagi censura. Des de 1970 ja són molts els investigadors que asseguren que la Mona Lisa no és altra que Isabel d’Aragó i Sforza, més coneguda com Isabel de Nàpols. Massa retrats (un de Rafel d’Urbino) canten santa clara. I què hi fa l’escut d’Aragó a la casa de Leonardo? En tot cas, les deduccions de Bibeny sobre Leonardo, obren nous interrogants. Les persones intel·ligents, que són les interessades en la veritat, les volen resoldre. A l’altra banda, ja veurem com se’n sortiran els desmentidors mimètics; els negacionistes. Tot i que mantinc l’escepticisme i el dubte quant als grans descobriments, he tocat amb les mans la gran quantitat de mentides i de manipulacions que ens han explicat des del discurs dominant. Així que gràcies i endavant Jordi!

Extracte d'un article d'En Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo" publicat al seu bloc i al Diari de Balears digital: D'EMOCIÓ EN EMOCIÓ (quadern de bitàcola il·lustrat d'aquest irrepetible Onze de Setembre de 2014)



Autor: Bartomeu Mestre i Sureda




versió per imprimir

  1. pepe
    22-11-2014 20:40

    SOIS REALMENTE PATÉTICOS. Estáis totalmente acomplejados. Queréis ser lo que jamás habéis sido ni seréis. La HISTORIA pasada no se puede cambiar. Es IMPOSIBLE. Por eso vosotros os llamáis Instituto de la NUEVA Historia...¡¡¡NUEVA¡¡¡ qué bien puesto está el nombre.

    Lo dicho: sois patéticos.

  2. Xavier
    07-10-2014 19:30

    Què passa amb el Vidal-Sassoon? Tens alguna cosa en contra?

    Seràs petarda...

  3. David
    03-10-2014 15:12

    Vaig veure el documental al cinema i em va semblar extraordinari i gens parcial.

    Senzillament apunta les incongruències i dóna veu als especialistes o estudiosos.

    Em va semblar especialment encertat que al final s'assenyalés que el fet que Leonardo tingués relació amb la casa reial ni ens feia millors, ni més intel·ligents ni superiors a ningú. Que els fets són els fets i és bo plantejar-se i replantejar-se tot allò del que no tenim explicació. Si no, encara creuríem que el món es va crear en sis dies.

    Per cert, és necessari haver de llegir comentaris de gent poca feina que entra aquí a vomitar tones i tones de comentaris superflus i obviables? Potser un cert filtre de comentaris estaria bé.

  4. Xavier
    01-10-2014 11:58

    Quin xampú fas gastar?

  5. albert
    29-09-2014 23:51

    o sigui, ens veiem dimecres finalment?

  6. albert
    29-09-2014 19:30

    de tu i dels teus cursets a l'Armada, en canvi, n'aprendrem molt. Mira que negar que tots els interrogants que hi ha sobre en Lleonard, i sobre totes les biografies i històries que el relaten, són motiu d'estudi i aprofundiment, i analitzar amb lupa tot el que calgui!!!! El coneixement és contrast, i per a motlles estàtics i inamovibles davant tanta boira en la que ens fan estar, la investigació i la ciència no és el teu lloc

  7. BONY
    24-09-2014 00:02

    y preguntándole uno que qué quería decir «Deum de Deo», respondió: «De donde diere»" ..................................... http://www.inh.cat/articles/Una-prova-concloent-que-El-Quixot-va-ser-escrit-en-catala

  8. albert
    23-09-2014 00:13

    vaig entendre que era'ts dels USA. Si tens la percepció, pels estudis i treballs que publiquem, i les xerrades que fem, que anem contra els "castellans", doncs només puc dir que ens diguis en quins punts ho has detectat. A nosaltres se'ns en fum si són castellans, catalans (més endavant t'enduràs alguna sorpresa), bosnians o esquimals els qui han manipulat. No ho entens gaire (al marge de desvirtuar tot el que pots -disculpa, aixafar vas dir-), es tracta d'assenyalar o denunciar on es detecten manipulacions-adulteracions-traduccions-substitucions-eliminacions-invencions. Ara, que tu ho neguis, doncs no hi podem fer res, cadascú defensa els seus arguments, i les persones o entitats que us sentiu atacats, us enfadeu. Val. I ja està, on és el problema? Si no t'hageussin adjudicat la discussió-negació als espais dels estudis de l'INH, segur que no viuries amb tants rampells de crispació. I, noi, aquest vocabulari!!!! quines grolleries d'escriure, per més menyspreable que fos el nostre espai ;-)

  9. Xavier
    22-09-2014 13:55

    Hòstia tu! Acabo de trobar aquest article(1) sobre el famós astronauta, Neil Amstrong a una pàgina d'història (alguns dirien de pseudo-història però jo penso que deixa en pseudo-història el que actualment sabem d'Amstrong) i on afirmen el següent:


    1r.: Neil Amstrong no era estatunidenc, era Anglès de la població de York.

    2n.: Es va criar en una família de grangers (no confondre amb els rangers de Texas), que tenia una porcada on feien el famós quixot d'aquesta població i on Amstrong els hi ajudava des dels vuit anys.

    3r.: Als 16 anys, i després de repetir varis cursos de primària, quedant-li tres assignatures per acabar-la (això sí, aficionat a tirar coets de la Pirotècnia Cavaller en les festes del poble), va decidir enrolar-se als primers Boings que travessaven l'Atlantic en qualitat de mecànic encarregat d'unflar les rodes al tren d'aterratge.

    4t.: Aquest anys li van servir per familiaritzar-se amb el món de l'aeronàutica, els mapes i rutes de vol, etc. i va esdevenir un consumat pilot.

    5è.: Una dada gens coneguda és que als 25 anys va participar a la guerra de Corea com a capità d'un bombarder, fent costat a Ren Hat Ang Ju.

    6è.: D'aquí se'ns perd la pista fins que deu anys després se'l trobem a l'U.R.S.S., on es casa amb la filla d'un alt càrrec del Polit-buró, fa diverses rutes per a les línies aèries d'aquell país on el tenen com a gran pilot, recull les últimes tècniques de la ciència aeroespacial i reunint-se amb Brezhnev, li explica el pla d'un viatge que canviarà el món.

    7è.: La K.G.B. i el Polit-buró rebutgen la idea, endinsats com estaven en les seves gestes, ja molt avançades.

    8è.: S'hi va estar uns anys més fins que, decebut, decideix trucar als seus germans, que continuaven a la porquera, i els va enviar per a que es reuniren, l'un amb el govern canadenc i l'altre amb el President Giscard d'Estaign i explicaren els seus plans.

    9è.: Finalment, traspassà el Telò d'acer i es passà a l'enemic viatger del moment, nació a la que mai va voler anar ja que per molts anys van estar en guerra amb la seva nació d'origen.

    10è.: Se'l trobem als E.U.A., on es reuneix amb el Congrés i, després d'alguns entrebancs, accepten la seva idea, això sí, Amstrong va fer signat al president Nixon una sèrie de contractes que l'afavorien molt, on per exemple, la totalitat del plutoni radioactiu que trobés havia de ser per l'anglès i l'estendard del país que havia de col·locar ho faria sota la seva jurisdicció i supervisió.

    11è.: Finalment el viatge sortí d'Alaska, cosa realment estranya per les condicions climatològiques d'aquests paratges, i arribà a la lluna, marcant un fita mai vista.

    12è.: Després, va realitzar algun que altre viatge més, però va caure en desgracia i va morir pobre i en el més absolut oblit.


    Ja veieu com un home des del no res, pot arribar a les més altes cotes de l'excel·lència.

    Perquè com comunament és diu, DEL PORC S'APROFITA TOT. (2)




    1.- www.historiavertaderadelaieilputiversity.com

    2.- www.campofrio.es




    PD. Tota semblança en l'estil es deu a que un dia, va dir que era son fill. ;-)

  10. albert
    22-09-2014 13:13

    Doncs està molt bé que tinguis una professió. I més si es tracta d'aixafar. D'aixafar el que no t'agrada o que titlles de pseu-història.... Els de l'INH no ho tenen com a professió. Ells solets han anat entrant en el tema i comprovant les incongruències, desdoblaments, males traduccions, eliminació d'elements, manipulació de les banderes als mapes, etc etc etc. Per això llegeixen, analitzen, estudien, valoren, conclouen o ho deixen obert. No demanen res a ningú, no falten al respecte, no van als blocs dels que diuen el contrari a insultar-los ni matxucar-los.

  11. albert
    21-09-2014 23:41

    Em pregunto, en la intimitat, si només negues els estudis i reflexions d'històries manipulades quan fan referència als regnes de la corona catalano-aragonesa, o també ho negues quan d'altres estudiosos han posat damunt la taula proves de relats i fets manipulats..... Vull dir que no sé on comença la teva obsessió per a negar evidències, i on acaba. Jo et torno a convidar a venir a algun dinar, xerrada, seminari, i parlar-ne un cop acabat en funció del que haguem mostrat. Només cal que li diguis a l'info i ja concretarem

  12. Guerau
    20-09-2014 23:26

    Espanya és a l'edat de pedra, el país mentalment més endarrerit d'Europa, gràcies a unes castes egoístes, gasives (ara sí, tacaños castellanos) i totalitàries, únicament preocupats pel poder pel poder que són incapapços de compartir res el més mínim.

  13. Xavier
    20-09-2014 14:36

    Ni el mateix Micó l'hagués fet millor.

    Fins un altra.

  14. Xavier
    20-09-2014 13:18

    ATEU!!!

  15. Lluís
    20-09-2014 09:50

    Us n'aneu enfotent de la caricatura que us heu fet de l'INH, en comptes de res en concret publicat. Doncs res, temps al temps. No deixarem pas de treballar perquè vosaltres ens caricaturitzeu, i ni molt menys ens convencereu de res.

  16. Xavier
    19-09-2014 13:30

    Ah! i felicitacions pel teu català!

  17. Xavier
    19-09-2014 13:01

    El 5è. punt és realment original, però, si us plau, evitam l'explicació de com vas fer a la criatura...
    VANITÓS!!!

    I NO INSULTES!!!

  18. Xavier
    19-09-2014 11:39

    Bé, sembla clar que, o al menys tot apunta a que bosch vingui del germànic.

    http://en.wiktionary.org/wiki/bush
    http://en.wiktionary.org/wiki/bosch

    Però per al que discutim aquí, si Bosch és un llinatge català, podem dir que SÍ, I DES DE BEN ANTIC. I amb la grafia tal i com consignava el autor, exclusivament catalana, al menys amb el que respecta al significat de la paraula: BOSCH: CATALÀ ; BUSH:ANGLÈS ; BOS:HOLANDÈS ; BUSCH: ALEMANY


    Lluís, tampoc sabia jo res del Micó del pare Casaus.
    Tenim per tant, a MICÓ, CATALÀ D'AIELO, A COLOM-CASAUS AMB EL CATALÀ FRA MICÓ i ja per a tancar el cercle, A SERVENT I AL QUIXOT AMB LA MICO-MICONA, :-)))

    ÉS CATALÀ, BEN SEGUR!!! ;-)

  19. Xavier
    18-09-2014 22:41

    Val, val, no t'agraden els nacionalismes, val.

    Però el Tigre, S'HA CREGUT ALGUNA COSA!!!!!!!

    ALELUYA!!! Anem pel bon camí. ;-)))

    M'EN VAIG A FER-ME UNA COCA-LOCA.

    BONA NIT.

  20. Lluís
    18-09-2014 22:38

    Hosti, no la sabia, Xavier. I Joan Micó! Fra Joan Micó era colega d'en Bartomeu Casaus. Quina casualitat. :)

  21. Xavier
    18-09-2014 22:20

    http://www.elmundo.es/elmundo/2011/06/02/valencia/1307043205.html

    PERÒ TU QUE T'HAS PENSAT QUE SOM ELS CATALANS?

  22. Xavier
  23. Xavier
    18-09-2014 21:49

    Per a la 1.- Això li dius als de la pàgina que has penjat

    Per a la 3.- Estic dient poesia que s'entengués per les persones normals. :-)

    Per a la 4.- La forma més antiga de què?

    Per a la 8.- Aquí penso que fas trampa. No és el mateix un nom que un cognom, UN LLINATGE.

    Ah!!! I la Coca-cola es va inventar a Aielo de Malferit (València) i ho tenen documentat, per aquí tots ho sabem.


  24. Xavier
    18-09-2014 21:09

    Tigre, et pregunto sobre la etimologia que penges de Bosch.

    Diu que ve del català o occità, que aquesta ve del franc i aquesta del germànic.

    Quina era la llengua de cultura al s. X, XI, XII? No va nàixer la primera poesia a l'Occitània? Per què ha de venir aquest mot occità del Franc i no a l'inrevés? No és això o podria ser, una mostra de xovinisme? En base a què es diu això? Hi havia algú en aquesta època que deixés per escrit aquesta evolució?

    Et recordo que on més PERCENTATGE de Bosch en hi han és a Catalunya, supera en bastant als Paisos Baixos i triplica o quadruplica als de Alemanya.

  25. Cesc
    18-09-2014 15:00

    Torpón. Aunque algunos extremeños piensen que Vane, Yeni o Yesi son nombres españoles están equivocados. Vane viene de Vanessa (fue creado por el escritor anglo-irlandés Jonathan Swift) , Yeni de Jenifer ( Etimológicamente es una variante córnica de Ginebra) y Yesi de Jessica (El testimonio más antiguo de la forma más corriente se encuentra en el nombre del personaje de la obra de Shakespeare The Merchant of Venice). Los nombres tiene una etimología y una história. Enriqueta es un diminutivo catalán. En castellano tendría que ser Enriquita, pero en algún momento de la historia os "moló" la terminación catalana y ahora decís que es castellano. Supongo que tu eres un descendiente de los navegantes extremeños. Te aconsejaría que leyeras el primer artículo de la portada que trata de catalanismos en la obra del quijote, pero es demasiado largo para ti y además está en catalán.

  26. Xavier
    18-09-2014 13:20

    Pel que fa a mi, no m'importen els santorals autonòmics, ja en tinc prou!, però que ha tu t'interessen els catòlics ja em diu suficient. ;-)

  27. Xavier
    17-09-2014 19:28

    Extremenyo, Enriqueta és a Catalunya, a Extremadura és Enriquita, ves amb més cura perquè lo de "torpón" acabes de demostrar-ho, ara, lo de extremeny... TOUCHDOWN!!! ;-)

  28. albert
    17-09-2014 18:59

    sobre el mètode: a dia d'avui hi ha 2 mètodes posats damunt la taula i amb aplicacions desproporcionades: La dels oficialistes, universitats, i governs, que reprodueixen el que representa majoritari i extès i NO CONTRASTAT, i el que es contrasta, s'avalua, es dubta i s'analitza. O sigui uns reprodueixen, i els altres investiguen. Per tant, rectifico. Hi ha un mètode, que, casualment utilitzen des dels quàntics fins als de l'evolució química.

  29. Lluís
    17-09-2014 17:57

    Amb la primera intervenció, ha quedat clar que l'extremenyo no té cap ganes d'entendre res. Suposo que ensenyarà la web als seus amics per ensenyar-los com n'és de puta escrivint aquesta crítica tan elaborada.

  30. Cesc
    17-09-2014 17:57

    Torpón, puedes continuar ridiculizando lo que de la gana con esa poca gracia extremeña, pero la investigación va hacia adelante.

  31. Cesc
    17-09-2014 16:29

    Torpon, tu discurso extremeño no se entiende. Dice el artículo: Des de 1970 ja són molts els investigadors que asseguren que la Mona Lisa no és altra que Isabel d'Aragó i Sforza, més coneguda com Isabel de Nàpols. - Són molts- significa - son muchos -, es decir, no solo es Bilbeny. Hay más investigadores que opinan lo mismo. Por otra parte, no entiendo porque te molesta tanto que alguien diga (ya sea Bilbeny) que las montañas de la Gioconda son Montserrat. ¿Que tiene de malo pensar que las montañas son Montserrat e investigarlo?.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35133
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan...[+]
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]
Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar...[+]