Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
NOTICIES » 04-04-2014
6258

Bilbeny omple l'auditori de la Casa Amèrica en la reedició de la seva obra sobre la destrucció de la història de Catalunya

L'auditori de la Casa Amèrica de Barcelona va quedar petit en la presentació de la reedició del llibre d'En Jordi Bilbeny per part de Librooks.

D'esquerra a dreta, Jordi Bilbeny, Josep Rull i Carod-Rovira.

Jordi Bilbeny: 'La por a publicar i explicar l'autèntica història de Catalunya ha minvat'.

Carod-Rovira: 'Les denúncies d'en Bilbeny demostren que la censura espanyola va fer una operació bestial'.

Josep Rull: 'Només quan recuperem les eines d'estat podrem restaurar la veritable memòria de la nostra nació'.

L'historiador Jordi Bilbeny va presentar ahir al vespre, a la Casa Amèrica de Barcelona, la reedició del seu llibre "Brevíssima relació de la destrucció de la història", tot un clàssic de la historiografia catalana que va impulsar el debat sobre la catalanitat de la descoberta catalana d’Amèrica. A l'acte, Bilbeny va comptar amb la companyia de l'ex-vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i del diputat del Parlament de Catalunya, Josep Rull, els quals ja eren presents quinze anys enrere, quan es va presentar la primera edició de l'obra. Amb la sala de conferències plena a vessar, en Bilbeny va destacar que una dècada després, encara calia treballar molt per aconseguir que la vertadera història de Catalunya, distorsionada durant segles per la censura espanyola, sortís a la llum i va lamentar que molts historiadors del país encara es mostrin reticents a acceptar les evidències que demostren la catalanitat de la descoberta d'Amèrica.

En aquest sentit, l'investigador de l'Institut Nova Història va assegurar que 'amb moltes menys proves que les que s'han aportat sobre aquest tema, en altres països s'apliquen sentències judicials de mort'. És per aquest motiu, segons en Bilbeny, que 'no s'entèn que tants acadèmics encara segueixin mirant cap a un altre costat' i mostrin una indiferència insòlita envers la història de Catalunya: 'Si construïm la història atenent-nos a les proves documentals, perquè no acceptem les dades que ens evidencien que la descoberta fou catalana i no pas castellana?'. Per l'historiador, només la por o una manca absoluta de consciència nacional pot explicar una actitud com aquesta per part de l'acadèmia. És aquesta actitud servil davant el discurs dominant el que, segons l'autor, ens impedeix acceptar la realitat de les proves.

Tanmateix, en Jordi Bilbeny va assegurar que intentar silenciar la història no servirà de res perquè cada vegada hi ha més gent que s'acosta a les noves investigacions i que participa a les conferències que aporten llum sobre la veritat històrica del nostre pais. 'La por a publicar i explicar la autèntica història de Catalunya ha minvat', de manera paral·lela al 'creixement de les aspiracions nacionals de llibertat'. I malgrat que per en Bilbeny 'aquesta coincidència no és casual', i respon a una consciència clara del fet que només coneixent la veritat del nostre passat podrem albirar el nostre futur, cal sempre relativitzar la importància d'aquestes resistències, atès que tot nou descobriment comporta un procés d'oposició abans de consolidar-se definitivament.

'Si els historiadors francesos no amaguen la seva nacionalitat per estudiar la història de França i els espanyols no amaguen la seva nacionalitat per estudiar l'espanyola, perquè els catalans hem d'amagar la nostra nacionalitat per estudiar la història de Catalunya?'. Segons en Bilbeny, 'si aspirem a la normalitat intel·lectual, hem de poder tractar tots els temes amb tranquilitat' i acceptar que la història l'escriuen i manipulen els vencedors i que 'sempre manté un alt contingut polític'. Segons l'investigador, és en aquesta història manipulada i esbiaixada 'que es fonamenta el discurs d'alguns polítics espanyols quan asseguren que els catalans no tenim el dret a decidir perquè mai no hem existit com a nació'.

Per la seva banda, l'ex-vicepresident Carod-Rovira, va mostrar la seva admiració per la tasca 'rigorosa i tenaç' de Bilbeny i va recomanar el llibre perquè és una investigació 'apassionant' amb unes conclusions 'colossals'.  Segons en Carod, la dimensió de les denúncies per manipulació que les noves investigacions estan aportant demostren que va ser una operació 'bestial' i evidencien els estralls de la censura castellana en la nostra història: 'Sembla que no pugui ser. Costa de creure. Però al final, quan has llegit el llibre, acabes qüestionant de ple la veritat oficial sobre la descoberta d'Amèrica, gràcies a les minucioses i referenciades proves que en Bilbenys ens ofereix'.

Al seu torn, el diputat Josep Rull, va destacar que la principal aportació dels investigadors com en Jordi Bilbeny era fer-nos entendre que la censura espanyola no s'ha limitat a ocultar-nos la nostra història durant segles, sinó que ha anat més enllà i l'ha profanat i desfigurat. 'Han intentat destruir la nostra història per eliminar la nostra identitat' i només 'quan recuperem les eines d'estat podrem restaurar completament la veritable memòria de la nostra nació'.


Daniel Solano



Redacció: Daniel Solano




versió per imprimir

  1. Lluís
    17-04-2014 20:32

    Atenció, que ja hi ha penjat http://www.inh.cat/arxiu/vid/Descoberta-catalana-d%27America/Presentacio:-%27Brevissima-relacio-de-la-destruccio-de-la-historia%27">el videu de la presentació, d'una hora. L'enllaç apareix a la columna de la dreta del web, i és a l'arxiu.

  2. Rubén
    10-04-2014 20:36

    "tot un clàssic de la historiografia catalana" Ostres tu... "Bilbeny ja és un clàssic de la història i el pensament contemporani català" heu de ser un grapat de trolls professionals, perquè sinó no m'ho explico...

  3. Jordi Bilbeny
    09-04-2014 00:28

    Hi avia akelarres i inquisició. Si nosaltres fem akelarres és evident el que representen els qui ens ataquen i ridiculitzen, oi? Els inquisidors, com l'energia, no desapareixen. Tan sols es transformen!

  4. albert
    08-04-2014 23:39

    Gràcies, Trol. Ja saps, la tribu es complau de les seves gestes ;-) Per cert, si algun dia et sembla, podem trobar-nos i fer-la petar, intercanviar impressions i valoracions, divagar i concretar, sommiar i realitzar.... Si ho consideres, em pots escriure al meu particular: trebla64@hotmail.com encara que imagino que ja el tens... Albert

  5. Trol
    07-04-2014 11:34

    ¡Felicidades por vuestro aquelarre!

  6. Montse
    05-04-2014 23:32

    Moltes felicitats per aquesta reedició i per l'èxit de la presentació, i tot coincidint en un moment tan rellevant per a la història de la nostra nació.

  7. Guerau
    05-04-2014 15:43

    Bilbeny ja és un clàssic de la història i el pensament contemporani català, que curiosament ens parla de la història de fa 500 anys, però és molt contemporani, és a dir, multitemporal.

  8. Perepau
    04-04-2014 18:29

    És ben cert que sense un estat al darrera, (i al davant i als costats) la nostra Història ha estat depredada pels estats veïns, ESP i FRA. Tenim molta pressa doncs. _____________________ Lluís :::::::::: Amics que hi anaren m'han dit que hi havia algú gravant amb mòbils i tripode, valdria la pena aconseguir-ho i difondre-ho.

  9. Lluís
    04-04-2014 16:40

    Fantàstic! No ho ha pas filmat ningú?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34989
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]