Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és la mentida enquadernada."
Enrique Jardiel Poncela
NOTICIES » 28-04-2016  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
3508

Bona acollida de la xerrada de l'historiador Jordi Bilbeny al Col·legi d'Enginyers Industrials

Convidat per la Comissió de Cultura i Esports, el conegut historiador ha repassat fets històrics que, segons ell, la censura d'estat ha volgut tergiversar.

Un nombrós públic ha seguit amb atenció la xerrada de l'historiador Jordi Bilbeny, titulada El Renaixament català esborrat per la censura d'estat. Bilbeny ha defensat algunes de les seves tesis, com ara la que parla de la catalanitat de Cristòfor Colom, del Quixot de Miguel de Cervantes, de La Celestina o l'atribució de l'autoria del Lazarillo de Tormes a un autor català.

Per exemple, Bilbeny ha mostrat il·lustracions sobre el viatge de Cristòfor Colom a Amèrica, on es poden veure dibuixades naus amb banderes catalanes i que, posteriorment, la censura d'estat va fer desaparèixer. En el cas de Miguel de Cervantes, que ell bateja com a Miquel de Cervent, assegura que el literat era català, possiblement membre d’una coneguda família de Barcelona. Bilbeny explica que part de la biografia coneguda de Cervantes transcorre per possessions de l’antiga corona catalano-aragonesa com Nàpols, Sicília o València, mentre que les primeres edicions d’El Quixot es realitzen a Portugal, Barcelona i València, tots ells territoris amb esperit independentista respecte Castella, i diu que és impossible que l'obra sigui una novel·la fruit de l’atzar i que el seu autor fos un fill analfabet d’un ramader de Castella, ja que El Quixot revela un escriptor culte, que demostra tenir coneixements dels autors clàssics, de navegació... i de moltes altres discipline”. Per totes aquestes raons, l’investigador apunta que el literat podria ser fill de la família Servent de Xixona, membres de la cancelleria reial.

[Notícia publicada al web del Col·legi d'Enginyers el 28 d'abril del 2016]



Redacció: Enginyers




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    34989
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]
    Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]
    Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]
    En Pep Mayolas recull una informació d’En Hugh Thomas, segons el qual Lorenzo Vital, el famós cronista...[+]