Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
OPINIó » 21-06-2013  |  COLOM, CATALà
10331

Colom era català i del Barça

En Josep Maria Pasqual aprofita la polèmica generada a partir del fet d'haver vestit l'estàtua d'En Colom amb la samarreta del Barça, per remarcar que el Descobridor era català

Després de més de tres dècades ininterrompudes d'alcaldes d'esquerres a Barcelona (tan d'esquerres com en Serra, en Maragall, en Clos i l'Hereu), resulta que se'n cola un de dretes (tan de dretes com en Trias) i es permet la genialitat de vestir el senyor Colom amb una samarreta del Barça. El problema és aquest, que la idea no se li va ocórrer a cap dels predecessors, i se l'ha empescada Trias. Maragall va privatitzar els carrils de la Diagonal durant setmanes senceres en benefici de la família olímpica i ningú no va dir res. Tothom va callar perquè tot s'hi valia, inclosa la publicitat als taxis.

El Colom de l'estàtua s'hauria de convertir en un reclam principal de la ciutat de Barcelona. Si un cop a l'any el món sencer està pendent de la marmota Phil, per què no hauria d'estar-ho, amb més freqüència, de la disfressa del senyor Colom de Barcelona. Amb una mica de traça, el monument es convertiria en un referent universal, a l'altura (literalment) de l'Estàtua de la Llibertat. Em sembla que l'alcalde Trias hauria d'aprofitar la idea perquè, a banda de l'èxit econòmic de l'operació, contribuiria a dignificar l'identificador de Barcelona més menystingut pels governs municipals, que en van passar olímpicament.

La polèmica desfermada la setmana passada ha posat Colom en el centre d'interès ciutadà. Ja és habitual que l'èxit de les campanyes publicitàries no es mesuri per la qualitat de la producció, sinó per la capacitat de generar debat. I l'empresa Media Planning, no sabem si voluntàriament o sense proposar-s'ho, se n'emporta el mèrit. Seria just que Trias temptegés la mateixa empresa publicitària per projectar Barcelona al món per la via colombina. I també per projectar internacionalment Catalunya.

Quant a la rebequeria periquita per la samarreta blaugrana, hi ha poca cosa a comentar. Si Colom, com se n'està sortint a demostrar l'il·lustre Jordi Bilbeny, era català, hi ha una altíssima probabilitat que també fos del Barça. I, segons sembla, d'Amèrica Colom en va portar cotorres (de la mateixa manera que, si hagués anat a Austràlia, n'hauria portat periquitos). Altra cosa és que els suporters, enduts pel subconscient, prefereixin un Colom amb el dit assenyalant el camí, com el d'en Mou.

Josep Maria Pasqual

El Punt - Avui, 27 de maig del 2013



Autor: Josep Maria Pasqual




versió per imprimir

  1. albert
    30-07-2013 18:09

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. felip rodriguez
    25-07-2013 13:49

    El cognom de cabot es refereix a un peix de les nostres contrades, i és més, l'escut dels cabot conté tres peixos d'aquesta família. Així apareix a l'IEC Institut d'Estudis Catalans CABOT m.  6. Peix de la família dels gòbids, de diverses espècies del gènere Gobius (bal., alg.); cast. gobio, capitón. Cabots... se vena a 12 diners, doc. a. 1518 (BSAL,xxii, 252). L'espècie més coneguda amb aquest nom a Mallorca i Menorca és el Gobius minutus, peix blanquinós, d'esquena plomada, ulls grossos i cap rodó. A Menorca s'anomenen també cabot les espècies Gobius auratus, G. geniporus i G. paganellus. Endemés hi ha les següents denominacions especials: a) Cabot berruvès: el Gobius fallax (Men.).—b) Cabot d'alga: el Gobius Jozo L. (Men.).—c) Cabot de roca: el Gobius niger i el Gobius guthatus (Men.).—d) Cabot inglès: el Gobius cruentatus (Men.).—e) Cabot mocós: el Gobius longiradiatus (Men.).  7. Cabot amb banyes: peix de la família dels cal·lionímids: Callionymus belenus(Men.). És petitó, de sis a vuit cm. de llargària; és de color verd d'oliva per damunt, amb taques groguenques-vermelloses, i pel ventre és blanquinós; en el cap té dues banyetes blaves i movibles com dues tremolitges. Els pescadors diuen que aquest peix se sol tapar d'arena deixant només descobertes les banyes, i que els altres peixets prenen les banyes per esca i s'hi tiren, i el cabot els engoleix.  8. Cabot xuclador: peix de la família dels gobiesòcids: Lepadogaster Gouanii(Men.). És petit, de cinc a vuit cm. de llarg, amb el cap aplanat i la superfície inferior del cos també aplanada i guarnida d'un òrgan adherent cartilaginós.  CABOT  1 1 m. [ZOP] Gobi 2 .  1 2  [ZOP] cabot amb banyes Peix de diferents espècies del gènere Callionymus, de la família dels cal·lionímids.  2 1 m. [ZOO] Oreneta cuablanca.  2 2  [ZOO] cabot de roca Roquerol .  3 m. [ZOR] Capgròs 2 .

  3. Àngel Daniel
    23-07-2013 23:51

    Al mateix "El secreto de las catedrales" de Fulcanelli he trobat una cita sobre "Cabot" que poder ens pot ser útil o no. >>>>>>>>> "Sabot: Trompo con perfil de Tau o Cruz. En cábala, sabot equivale a cabot o chabot, el chat botié (gato con botas) de los Cuentos de la Madre Oca."

  4. Àngel Daniel
    23-07-2013 23:48

    He trobat una cita sobre l'hermètic significat de Sant Cristòfor al llibre "El secreto de las catedrales" de Fulcanelli. >>>>>>>> "Aproximadamente en la misma época, el capítulo de Nótre-Dame recibió la orden de eliminar la estatua de san Cristóbal. El coloso, pintado de gris, hallábase adosado a la primera columna de la derecha, entrando en la nave. Es evidente que para motivar tales actos, se requerían poderosas razones. Aunque nos parezcan injustificadas, encontramos, empero, su causa en la expresión simbólica sacada de la leyenda y condensada en la imagen. San Cristóbal, cuyo nombre primitivo, Offerus, nos revela Jacques de Voragine, significa, para la masa, el que lleva a Cristo; pero la cábala fonética descubre otro sentido, adecuado y conforme a la doctrina hermética. Se dice Cristóbal en vez de Crisofo: que lleva el oro. Partiendo de esto, comprendemos mejor la gran importancia del símbolo, tan elocuente, de san Cristóbal. Es el jeroglífico del azufre solar (Jesús) o del oro naciente, levantado sobre las ondas mercuriales y elevado a continuación por la energía propia del Mercurio, al grado de poder que posee el Elixir. Según Aristóteles, el Mercurio tiene por color emblemático el gris o el violeta, lo cual basta para explicar el hecho de que las estatuas de san Cristóbal estuviesen revestidas de una capa de dicho tono. Cierto número de antiguos grabados que se conservan en la Sala de las Estampas de la Biblioteca Nacional, y que representan al coloso, aparecen ejecutados a simple trazo y en un tono de hollín desleído. En Rocambadour (Lot), podemos ver todavía una gigantesca estatua de san Cristóbal erigida sobre la explanada de Saint-Michel, delante de la iglesia. A su lado observamos un viejo cofre ferrado, y encima de éste, un tosco fragmento de espada clavado en la roca y sujeto por una cadena. Según la leyenda, este fragmento perteneció a la famosa Durandarte, la espada que rompió el paladín Roldán al abrir la brecha de Roncesvalles. Sea como fuere, la verdad que se infiere de estos atributos es muy transparente. La espada que hiende la roca, la vara de Moisés que hace brotar el agua de la piedra de Horeb, el cetro de la diosa Rea, que golpeó con él el monte Dyndimus, la jabalina de Atalanta, son, en realidad, un solo y mismo jeroglífico de esa materia oculta de los Filósofos, de la que san Cristóbal representa la naturaleza, y el cofre ferrado, el resultado."

  5. cesc
    22-07-2013 22:27

    Con-cue. A la primera que van poder van intentar adulterar l'escut d' En Colom. Hi van haver uns plets (pleitos) dels Colom contra l ' Estat castellà. Francisca Colom (escrit Colom en l'original) es la que explica que l'escut dels Colom (del descobridor) era un colom argentat en camp d’atzur. Llegeix l'article que t'he dit i ho veuràs. Article: - Les armes familiars i la nobilitat d ’ En Cristòfol Colom - . Hi va haver una censura especial per en Colom i la família Colom. Çapata era contemporani d ' En Cortès, però no d ' en Colom. En aquest text, En Çapata ens diu que l ' escut d' en Colom té dos Castells i dos lleons. L'escut adulterat que la història oficial diu que els reis catòlics van augmenta a En Colom tenia només un Castell i un Lleó. Çapata s'equivoca amb Colom, de fet també s'equivoca amb Cortés per que no sap el seu nom veritable. El valor que té el text d ' en Çapata és que diu que En Cortés són Corteses de Aragón. A pesar de que havien adulterat el nom d ' En Cortès encara es coneixia que era d ' Aragó. Això coincideix amb le investigacions del INH. És una coincidència. El que diu d ' En Colom no coincideix amb les investigacions del INH. Aquí es busquen coincidències.

  6. con-cue
    22-07-2013 17:43

    ¿Por qué te sorprende la referencia que hace al apellido Colón, y ves algo completamente normal la referencia que hace al apellido Cortés? Dices, y cito textualmente: "Jo penso que Luys Çapata va veure un altre escut d'armes destinat a En Colom mentre maquinaven l'adulteració després de la mort del descubridor". Es decir, que tras la muerte de Colón, ya sé intentó adulterar la ilustre figura. ¡No sé que pensar, Cesc! La explicación que ofreces del escudo de Colón, no me parece mala, pero no me parece un argumento contudente.

  7. cesc
    22-07-2013 17:14

    Suposo que et refereixes al text de Luys Çapata referent a l’article d’En Juanjo Alvinyana: - En Ferran Cortés era un súbdit de la Corona d'Aragó ---- --- Colón es dos castillos, dos leones. En aquel escudo alto y soberano. Que sobre ondas de mar como Alcones. Sus nidos puestos está en el Océano. De Génova otro tiempo estos varones, Y dando bueltas al mar undoso y cano. Más quien no sabe hoy hasta el profundo. Quan util este hombre ha sido al mundo. - -- --D'entrada em sorprèn que en Çapata parli de dos castells i dos lleons ja que l'escut d'armes que figura que entreguen a En Colom els Reis Católics (que com veuràs va ser adulterat), té un castell i un lleó. Jo penso que Luys Çapata va veure un altre escut d'armes destinat a En Colom mentre maquinaven l'adulteració després de la mort del descubridor. Çapata va ser contemporani d'Hernàn Cortés, però no va ser contemporani d’ En Colom.-- --Has de llegir aquest article. Està perfectament explicat (google) : - Les armes familiars i la nobilitat d’En Cristòfor Colom - . Veuràs com les armes d’En Colom eren "un colom argentat en camp d’atzur"-- --« Després de la mort de l’Almirall (20 de maig de 1506), el seu blasó sofrí, en diverses ocasions modificacions »-- Les armes dels Colom de Barcelona tenien un colom d’argent sobre camp d’atzur a l’escut. En el memorial del Plet sobre la Successió en Possessió de l’Estat i Heretatge de Veragua, Marquesat de Jamaïca i Almirallat de les Índies que fundà En Cristòfor Colom, hom hi assegura, amb la finalitat de rebatre les pretensions d’En Baltasar Colombo a la successió dels béns i títols del Descobridor, que l’escut d’aquell tenia tres coloms mentre que a les antigues armes de l’Almirall de les Índies hi havia « un colom argentat en camp d’atzur »--

  8. con-cue
    22-07-2013 12:40

    Cesc: ¿qué me dices del artículo: "En Ferran Cortés era un súbdit de la Corona d'Aragó", publicado en este foro, y el apartado referido al apellido Colón: "De Genova otro tiempo estos varones"? ¿Interesante? ¿Se puede iniciar debate?

  9. cesc
    19-07-2013 13:05

    Con-cue "Hernan Cortés fill de María de Torrelles, i el tresor de Moctezuma a Molins de Rei". Aquest és l'article que identifica a Hernan Cortès com el comte de Raibagorça. Deixa't de diferenciar entre català i aragonès. Tot el que porta quatre pals catalans en un escut és català. Barcelona durant els anys que va regnar Carles I va ser la capital de l ' Imperi. Per això Carles I va proclamar l ' Assemblea del Toisó d'or a Barcelona l'any 1519. L'any 1519 Carles I rep l'or de Mèxic a Molins de Rei. Si no t'importa llegir endavant. L'article es molt bo, però hi han coses que s'han de llegir dues i tres vegades per entendre.

  10. con-cue
    19-07-2013 11:02

    Cesc: he leído vuestro artículo: "En Ferran Cortés era un súbdit de la Corona d'Aragó". Interesante, pero... me ha parecido mucho más interesante leer en ese mismo artículo, al clickar en la digitalización de la obra de Zapata, el apellido... ¡Colón!: "De Genova otro tiempo estos varones". Volviendo a la figura de Cortés, el autor no dice en ningún momento que sea catalán. El escudo que aparece con el águila bicéfala de la Casa de Austria, las Cadenas del antiguo Reino de Navarra, y que en su día reclamó el Rey Fernado de Aragón como propio, y lo tomó en posesión como tal, y por último, me gustaría poder contemplar las inscripciones que bordean al propio escudo. Sobre México, vale, puede parecer Tenochitlán de fondo, aunque delante tiene un palacio renacentista. Una pregunta, ¿está realmente relacionado el escudo con lo escrito por Zapata? ¿Tiene que ser necesariamente ese escudo? Las aguas que se ven podrían recuerdar al "Plus Ultra" de nuestro escudo nacional. Es todo un poco confuso. No soy experto en heráldica.

  11. cesc
    18-07-2013 20:25

    Con -cue. Mira't l'article "Feran Cortes extremeny?". Ara si que hi ha la facultat d'Enginyeria Naval a Madrid. Pur centralisme. - No tengo barcos pero tengo la facultad de Ingeniería Naval.- (si vols) també pots llegir els articles "En Ferran Cortés era subdit de la Corona de Aragó".- "Hernan Cortés fill de María de Torrelles, i el tresor de Moctezuma a Molins de Rei". "Xipaguazin : Una princesa asteca a la Cerdanya". Ah!, a qualsevol biografia castellana de Pizarro podràs llegir que era analfabet i d ' Extremadura. Això ho diuen els castellans i es queden tant amples.

  12. Guerau
    18-07-2013 20:03

    Els extremenys i andalusos eren com els irlandesos i escocesos per a l'imperi britànic.. ja que l'imperi espanyol era l'imperi català... i el comandaven els catalans fins que van revertir la història i els inmigrants pobres es van fer amb la direcció de l'imperi... el món al revés de l'imperi britànic...

  13. con-cue
    18-07-2013 19:00

    Cesc: la verdad, primera noticia de que los hidalgos Cortés y Pizarro no pertenecieran a la pequeña nobleza que apareció durante la Re-conquista, "más allá del Douro" (Extremadura). Las Cartas de Relación de Cortés son testimonio de que el hombre conocía la escritura. Algo de cultura debía de llevar encima. ¿Estás seguro de que "els castellans" dicen eso sobre Cortés? Pero... ¿por qué negarle su pertenencia a la pequeña nobleza del Reino de Castilla? ¿Por qué necesariamente tiene que pertenecer al Reino de Aragón? La figura de Pizarro no la conozco tanto, la verdad, y no puedo comentar. Lo siento. ¿Por qué dices que Extremadura, al no tener mar, no podían tener sus lugareños capacidad suficiente para construir naves? Te recuerdo que el principal puerto del Reino de Castilla era Santander, y que a finales de la Edad Media, y principios de la Edad Moderna, lo que hoy llamamos Extremadura, no era más que una extensión del Reino de Castilla? No tenía autonomía propia como entidad jurídico-política. Pero la verdad, no logro entender que tiene que ver nacer en Mérida, o Almendralejo para poder construir barcos. No se si conoces Madrid, pero en la Universidad Politécnica Madrid (UPM), se puede estudiar en la "Escuela Técnica Superior de Ingenieros Navales", los estudios de: Grado en Arquitectura Naval, Grado en Ingeniería Marítima, e Ingeniería Naval y Oceánico. ¡Suerte que "Madrit" no tiene mar! Cesc, por favor, no te dejes llevar por prejuícios atávicos antiespañoles, ya que no te hacer quedar en buen lugar. Saludos.

  14. cesc
    18-07-2013 18:00

    Con -cue. Des d'aquestes pàgines es diu que és impossible que Pizarro i Hernan Cortés fossin analfabets, perquè per capitanejar les expedicions que els va tocar calia ser noble, expert i parent d’ en Cales I. És la història oficial ( de los gloriosos castellanos) que diu que Pizarro era analfabet i extremeny. Des d'aquestes pàgines es diu que Pizarro havia de ser noble i pertanyer al que tu anomenes La Corona d'Aragó. D'altra banda sorpren moltíssim que un territori que no té mar com Extremadura dongués tans marins notables i mariners que tenien els coneixement suficients per construir naus a Mèxic sense ajuda de ningú. És a dir mariners extremenys que sabien buscar la fusta, tallar la fusta acoblar i embarcar. Aquest cas es va donar a Mèxic

  15. Xavier
    18-07-2013 17:16

    Altra vegada ficant-se amb la Viquipèdia, però jo no la he consultat Con-cue, el que he dit ho he fet de memòria. Però tu has dit "La cartografía y comosgrafía portuguesa fueron insuperables durante los siglos XIV y XV. Los europeos les debemos mucho." Doncs al segle XIV ben poca i de insuperable res, van agafar mestres d'altres nacions que portaven segles fent exploració marítima per ells començar la seva al XV.

  16. con-cue
    18-07-2013 16:59

    Cesk: volveré a escribir tú nombre con "c" final, cuando tú escribas el mío correctamente. ¿Te parece correcto? Perdona que vuelva a cuestionar tú parecer, pero es que me parece de traca: "Colom era un llaner analfabet, Hernan Cortés i Pizarro eren també analfabets i extremenys i navegants, Santa Teresa de Jesús munta un convent de Carmelites descalces a Avila a on fa un fred de tres parells de collons, Cervantes en realitat es diu Carvantes, La Celestina té els vaixells amarrats al riu Tajo". En base a presupuestos actuales (lo de llamar analfabetos a los andaluces y extremeños es algo que siempre ha gustado mucho al nacionalismo catalán), no puedo aceptar de ninguna de las maneras, que Cortés y Pizarro fueran analfabetos. No te puedes centrar exclusivamente en la cultura escrita para referirte despectivamente a una persona en la actualidad, y tampoco, del pasado. Y digo despectivamente, porque es un poco irrelevante el dato. Un ejemplo, en el hipotético caso de que Jesús de Nazaret existiera, es más que probable que no supiera escribir. No dejó nada escrito, y lo que sabemos más acerca de su vida, es lo que dejó escrito sobre él el apóstol San Marcos. Habrás podido comprobar como el éxito de su empresa ha sido increible. Dos mil años después, el mensaje de un analfabeto (de cultura escrita, que no oral), sigue vigente. Luego dices cosas muy rara, sobre el frío de Ávila, que si Las Carmelitas... ¡Cesk! ¿Estás diciendo esto en serio o me estás tomando el pelo? ¿Conoces Rusia? ¿Conoces su larga, larguísima tradición cenobítica? ¿Te suena el libro espiritual eslavo: "El peregrino ruso"? ¿Allí no existen y existieron santones y popes? La verdad, esto me ha descolocado un poco. No entiendo lo que pretendes decir, si es que pretender decir algo. Sobre el Tajo, barcos amarrados, te recomiendo que cuando estudies historia, como diría mi vieja profesora de Historia Antigua, lo hagas con... ¡un atlas histórico! Siguiendo tú lógica histórica, Heinrich Schliemann, jamás hubiera encontrado... ¡Troya! El mar se había retirado unos cuantos quilómetros desde los tiempos de la "Dark Age" (1.300 a.C.). Saludos.

  17. cesc
    18-07-2013 16:43

    Com –cue, però tu com et prendries que s'hagués reescrit la història de la teva nació?. Com et prendries, per no estendrem, que s'hagués esborrat a un dels personatges més importants de la història universal, del mapa del teu poble per atribuir-lo a un altre lloc?. El pitjor de tot, és que no hi ha res que sigui històricament lògic, en els personatges protagonistes de la història del S. XV. XVI. Colom era un llaner analfabet, Hernan Cortés i Pizarro eren també analfabets i extremenys i navegants, Santa Teresa de Jesús munta un convent de Carmelites descalces a Avila a on fa un fred de tres parells de collons, Cervantes en realitat es diu Carvantes, La Celestina té els vaixells amarrats al riu Tajo….. i segueix. - La lletra k no existeix en català -

  18. con-cue
    18-07-2013 16:11

    Cesk: nadie duda del podería naval del Reino de Aragón, lo que si pido es un poco de humildad, no creerse el ombligo del mundo, dejar de utilizar adjetivos excesivos para referirse a todo lo catalán. Ya sabes, para caer un poco simpático, no hay que de ir de sobrado por la vida. Veo mucha prepotencia es las afirmaciones del INH, y sus adlátares, y muy poca humildad. Vale, nos daréis juego a los que no pensamos como vosotros, pero no se puede establecer de ninguna de las maneras una: tesis-antítesis-sintesis argumentativa, ¿me explico? Si vosotros os referis a la "historia oficial", que para vosotros es cuestionable, y para nosotros no; resulta que cuando os cuestionamos vuestros argumentos, y no desde necesariamente la "historia oficial", vosotros salís a la defensiva, como si fuérais el Gran Inquisidor. No sé, Cesk como lo verás, pero yo os veo así.

  19. cesc
    18-07-2013 15:13

    Com - cue. Que més vols que est diguin?. Això és historia oficial portuguesa. - Com base no pressuposto de que o infante D. Henrique convidou um cartógrafo catalão para se colocar ao seu serviço, muitos consideraram (a partir logo do século XVI, com Damião de Góis), que teria havido uma escola náutica em Sagres, fundada pelo Infante D. Henrique, por volta de 1417, no Algarve - .Si una nació com la portuguesa va buscar un cartògraf català per muntar la seva pròpia escola vol dir que els catalans estaven més avançats en aquesta ciència. És com si el Govern de Portugal busca uns Nord-americans perquè instal • lin una rampa de llançament de coets. ¿Perquè insistiu en buscar arguments per menysprear els científics catalans d'aquests anys?. Catalunya, la nació catalana, si vols dir La Corona d'Aragó tenia moltíssim més litoral marítim que Portugal. El perímetre costaner era molt superior al de Portugal. En 1417 encara no havia conquerit Nàpols, però malgrat tot, el perímetre costaner català era superior en longitud al portuguès. Quan es conquesta Nàpols el perímetre costaner català augmenta una barbaritat. La marineria havia de ser per força l’ofici català per excel • lència.

  20. con-cue
    18-07-2013 13:29

    Yo también sé leer en Wikipedia, ahora bien, la versión portuguesa que se refiere a la descripción de la "Escola de Sagres", dice: "A Escola de Sagres constitui um dos grandes mitos da história portuguesa, resultante de deficientes interpretações de crónicas antigas. Com base no pressuposto de que o infante D. Henrique convidou um cartógrafo catalão para se colocar ao seu serviço, muitos consideraram (a partir logo do século XVI, com Damião de Góis), que teria havido uma escola náutica em Sagres, fundada pelo Infante D. Henrique, por volta de 1417, no Algarve. A escola, centro da arte náutica, teria assim formado grandes descobridores, como Vasco da Gama e Cristóvão Colombo". La versión en castellano y catalán, están calcadas. Igualmente, que hubiera un judio mallorquín no quiere decir que no fuera portuguesa la empresa al cien por cien. Einstein, judio y alemán, aportó su inteligencia al Proyecto Manhattan (sufragado al cien por cien por los EE.UU.), y no por ello, la bomba alemana es alemana. Es como decir que aqui, en Barcelona, el paso del castellano Luís García Valdeavellano por la Facultad de Derecho de la UB, y que tanto influyó en un historiador de aplomo como Font Rius, o en personaje absolutamente genial como Fabián Estapé, haría de la Facultad de Derecho de la UB, una institución castellana. ¿Verdad qué no? Lo mismo se podría decir del economista y jurista andaluz, Flores de Lemus en la propia UB. ¿Eso castellaniza la economía catalana de la segunda mitad del s. XX? ¡Pues me parece qué no!

  21. Xavier
    18-07-2013 12:44

    La escola de navegació portuguesa de Sagres, de les primeries del s.XV, va tenir com a mestres al jueus catalans Cresques. La ciència i empreses nàutiques de Portugal és molt posterior en el temps a la de Catalunya.

  22. con-cue
    18-07-2013 12:17

    No conocía el cuadro de Dalí, pero no te quiero desilusionar, pero no me parece una prueba contundente. Está claro que es un homenaje a Cataluña, ahora bien, es una interpretación personal del autor. Era ampurdanés Dali, y sabemos, por ejemplo, a través de otras fuentes (Josep Pla: La Costa Brava), de la decisiva influencia de marineros ampurdaneses en... la Batalla de Lepanto. A tú interpretación de mis errores historiográficos, poco que añadir, salvo decir que: las evidencias se hacen evidentes después de haber persisitido en el error en innumerables ocasiones. Esto va por el INH. Sobre la frase de Descartes, "pienso, luego existo", nada nuevo bajo el sol. El pensar sirve al ser humano para todo en esta vida. Podemos pensar en un error cualquiera, o en un acierto, etc., y nos podemos sentir vivos de igual forma. Montaigne nos dejo esta perla del pensamiento: "Nadie está libre de decir estupideces, lo grave es decirlas con énfasis". Y perdona que te replique también a lo de la navegación catalana. Los verdaderos expertos fueron los portugueses, que para eso tienen que lidiar con un Océano, y no con un lago como el Mediterráneo. La cartografía y comosgrafía portuguesa fueron insuperables durante los siglos XIV y XV. Los europeos les debemos mucho. No olvidemos la colonia de italianos en Portugal en aquella época, especialmente genoveses, de donde saldría el Almirante Colón. Y por cierto, ya conocía de la existencia de aquellas iglesias románicas de origen visigótico en la antigua Barcino. Pero gracias por sobreinformarme en tantas ocasiones.

  23. cesc
    18-07-2013 11:39

    Els mariners eren catalans i parlaven en català. Ja et dic jo que si. Anirà apareixent documentació per la qual tu mateix t'adonaràs que eren catalans. Si llegeixes bé aquest article ho demostra. Mentrestant pots mirar el quadre de Dalí (de Figueres) titulat el descobriment d'Amèrica, a veure que et sembla. Penso que comets un error quan parles d'investigació. Les evidències apareixen després d'haver establert múltiples conjectures i d'abandonar algunes d'elles que no encaixen. La famosa frase "Penso doncs existeixo" és una demostració. Els experts en navegació eren a Catalunya (drassanes, pilots, cosmògrafs, cartògrafs, mariners, almiralls etc, etc,). Catalunya era un imperi marítim. La història castellana no encaixa i la documentació veritable ha desaparegut. Hi ha múltiples evidències que els mariners eren catalans i que el descobriment va ser català. Si no ho vols veure tu mateix. Però anirà apareixent més documentació. A Barcelona hi havia dues catedrals visigodes. Això s'ha publicat en aquest Web. Busca Sant Just i Pastor al Web - Barcelona reescriu la seva història-

  24. con-cue
    18-07-2013 11:08

    Cesc: no quiero una probabilidad, ¡quiero una evidencia! He leído múltiples artículos en esta web, tales como: "Els mariners del primer viatge transoceànic colombí eren tots catalans i parlaven català". Esta afirmación taxativa de J.Bilbeny se ha convertido en dogma de fe para algunos de vosotros, y los que nos atrevimos a cuestionarlo, se nos acusa de "oficialistas". ¡Gran argumento el vuestro! Hay Historia más allá del INH, y su Profeta. Y por cierto, celebro que conozcas de sobras la llegada los godos a la antigua Romania, y de como afectaron estos, desde su escasísima población al conjunto de la latinidad.

  25. cesc
    18-07-2013 10:48

    con -cue. És molt probable que aquests personatges siguin catalans. Colóm ja no és un secret. Per cert que els gots van entrar a la península ja ho sabem. L'església de S. Just i Pastor de Barcelona era un catedral visigoda

  26. con-cue
    18-07-2013 10:34

    Cesc: ¡una lógica aplastante la tuya! Cualquiera que ose llevaros la contraria, ¡está cometiedo un error!. San Francisco de Asís, catalán; Marco Polo, ídem; Cristobal Colón, más de lo mismo. Por no mencionar a Miguel de Cervantes, y demás literatos del "Siglo de Oro". Tú teoría de los nombres no tiene mucho sentido, y te voy a decir porque. El contacto de los germanos (francos, visigodos, ostrogodos; "¡los godos!", que diría el malogrado Francisco Tomás y Valiente en sus clases en la Universidad de Salamanca) con la Romania, escampó los nombres de estos por todo el Imperio Romano, y después, sobre sus ruinas. En Cataluña, nombres tan catalanes como "Arnau", "Roger", son de origen germánico, pero están latinizados (catalanizados). Sobre el nombre de San Francisco, permíteme recordarte que los hermanos religiosos, al entrar en una orden, cambian su nombre, y en las altas esferas vaticanas, todavía sucede lo mismo (sólo hay que ver al actual Papa "Francisco"). Otro ejemplo lo podrías tener en el santo portugués, San Antonio de Pádua. Nació en Coimbra, en el año 1195 con el nombre de Fernando. Ya ves, Cesc, tú lógica impepinable no lo es tanto.

  27. cesc
    18-07-2013 09:19

    Madurell, el problema que té S. Francesc per ser italià és el nom. Això ho he sentit dir a filòlegs. El nom -Francesc- a l'edat mitjana identifica un francès (una persona que és de França). El pare de S. Francesc d'Assís comerciava a França. Es diu que viatjava de França a Itàlia, el problema està que - francès-(un que és de França) en italià és -francese -, no Francesco. Francesco és una italianització del nom català Francesc. M’entens oi?. Tu sempre que trobis un personatge de l'edat mitjana o moderna que no encaixa el nom, la ciutat, la llengua amb tota probabilitat era català. No t'equivocaràs massa. Marco Polo per exemple que arriba a Venècia i no sap parlar venecià ha de ser probablement català, Colom que diuen que és genovès però no va escriure mai res en genovès és que és català, S. Francesc d'Assís, amb nom català italianitzat i amb una gran tradició de franciscans a la nació catalana, especialment a Barcelona (Clarisses incloses) però que el fan italià. Probablement sigui català, etc, etc ...

  28. Jeremy Clarkson
    18-07-2013 06:32

    Probably Jordi hitoriador Bilbeny is best that ever existed in the northern Iberian septreional of penunsila. From my little london catlan forgive but I unco your blog and I have to say is "freedom for cata-Aragonese Crown." The English people are with you. Excuse me for the faults of ortografafia.

  29. Pere Blavet
    18-07-2013 01:13

    Gerardito...

    el que més em fot dels individuus com tu és que deus cobrar un sou de puta mare per fer de conserge del consolat pañó a NY o de portacafès d'algún il·luminat d'aquests que està en algun organisme duaner o alguna collonada pagat entre tots nosaltres, i a sobre ets tant erudit i tant inadaptat que escrius a totes hores perquè quan deixes de fer de conserge et tanques al apartament de 45 m2 que també paguem tots nosaltres ja que deus ser una rata sabia asocial incapaç de compartir espai amb ningú fora del laboral en que tothom té l'obligació d'aguantar la teva mala olor corporal. Per sort aquesta misèria personal i el colesterol s'estan encarregant de tu, això d'estar tantes hores assegut davant la pantalla amb el terra de sota la taula cremat de tantes erupcions acumulades de mirar pàgines porques acabarà amb un dia amb una escena dantesca a l'estil de la pel·licula SEVEN.

    Llavors sentirem un dia al tele que "se ha encontrado el cuerpo sin vida del sobrino tonto de Pio Moa... o alguna cosa així" que realizaba una encomiable labor para el reino de españa... ...fueron necesarias 4 horas y dos unidades de bomberos para desalojar el cuerpo de la vivienda tras ensanchar el marco de la ventana...

    Per la teva actitud i la freqüència i temps que dediques a tocar els collons deus ser un paràsit social de primer ordre.

    Com deia el meu avi que era guarda d'agulles del cremallera de Montserrat...


    A CAGAR A LA VIA!

  30. cesc
    17-07-2013 20:04

    Madurell. --Les Monges Carmelites Descalces (en llatí Moniales Ordinis Carmelitarum Discalceatarum) són un orde religiós catòlic, de tipus mendicant. Les seves membres són monges, religioses de vots solemnes, i constitueixen el segon orde (el femení) de l'Orde dels Carmelites Descalços. Amb un grup de monges, el setembre de 1560 van decidir la fundació d'un monestir de tipus semi eremític, on seguirien la regla carmelita i les reformes descalces que havia introduït l'orde franciscà. La reforma descalça és una reforma observant de l'orde franciscà, nascut al si dels frares menors conventuals i paral•lelament amb el naixement a Itàlia dels frares menors observants, amb la intenció d'incrementar el rigor i l'austeritat de la vida conventual a l'orde--. Hi ha una altra qüestió, aquesta reforma només es podia fer, i o inspirar a on hi havia franciscans. A Barcelona hi havia el Convent de Sant Francesc des de 1240. La tradició explica que San Francesc va estar a Barcelona l’any 1211. Segurament Sant Francesc era català, i segurament Santa Teresa era de Barcelona.

  31. cesc
    17-07-2013 17:04

    Madurell, les dones potser poden enfrontar-se a l'austeritat com els homes (no ho sé), però no ho fan si no és per obligació. Et recordo que encara avui en dia l'església catòlica té unes normes diferents per als homes religiosos i les dones religioses. Hi havia templers, però no hi havia templeres. Em sembla que hauràs de començar de zero. Un convent de monjes descalces a Àvila, a 1131 m d'alçada, No. A Almeria, a Alcant, al mediterrani, a prop d'una gran ciutat com València o Barcelona, a Nàpols, a Roma

  32. Pere Blavet
    17-07-2013 15:06

    Erudit Planas Martorell:

    No fas bé ni de graciós especulador.

    Si volem catalanitzar Marbella només cal que diguem Mar Bella, no pas Marbell, tens la mateixa comprensió del català que aquell militar que sortia a TV3 pensant-se que per parlar en català t'havies de menjar la última vocal, ideia coses com "est nunc ha sido asi" (cas real en un programa del puyal als 90).

    I Santander no és Santandreu però si Sant Ander, així de senzill, no és un nom xulo y modern com el regne de castella--- és sant andreu en euskera, tros de ruc!

  33. cesc
    17-07-2013 14:57

    Marudell. Els cartoixans no són les Cartoixanes. Les Cartoixanes varen fundar el seu primer convent a Provença, no a Àvila. Vivien envoltades de vinyes. Pots tornar a intentar-ho.

  34. cesc
    17-07-2013 13:05

    Madurell, m'agradaria que em diguessis on estan situats a Europa els convents de monjes austeres, els convents de monges dedicats a la pobresa. Potser a Sibèria?, a Alemanya?. Digues-me on s'inaugura un convent de monges descalces a Europa. Les religions s'adapten al clima. És de mala educació tallar i enganxar al propi comentari. Castella no tenia molta història precisament per la seva situació geogràfica i per el seu clima. Era més difícil climatològicament parlant viure a Castella que a Catalunya. Encara avui dia les persones prefereixen viure al litoral. Si algun dia desapareix l'Estat espanyol, Madrid es diluirà.

  35. cesc
    17-07-2013 08:55

    Madurell, Colom no era auster. Ets tan talòs que no entens el que estic dient. T'estic parlant d'hipòtesis i conjectures i em dius que no tinc res que demostri el que jo dic. Sota el meu punt de vista hi ha un dubte tècnica raonable perquè Santa Teresa muntés tot el tingaldo que va muntar a la ciutat d'Àvila. Prefereixes que no exposi el meu dubte?. El dubte raonable és la calefacció del convent a causa del fred que fa a Avila (capital de província més alta d'Espanya). Això que exposo ho he parlat amb altres persones del ram i és un punt de desconfiança cap a la història oficial. La monges eren austeres o no eren austeres?. Si eren tan austeres com és que van buscar un lloc tan fred per instal • lar el convent ?. Aquest dubte que exposo és un dubte tècnic raonable que fa que jo desconfii de la història oficial, fa que desconfii de que Santa Teresa va inaugurar un convent a on l'esperit de pobresa era la màxima. Tinc aquest dubte tècnic. La conjectura que jo faig és que Santa Teresa va muntar el convent en un altre lloc. És una conjectura. Per cert, a veure si pares de tallar i enganxar el que jo escric en el teu comentari

  36. albert
    17-07-2013 01:54

    Gerard, carinyu: quan escrius "con un prejuicio que dice que "si hay alguna incongruencia en la biografia oficial de X, es porque X era catalan." Es decir, una metodologia ridicula.", ¿ets conscient del que escrius?? o només has pres cerveza calenta amb gotes de napalm???? Vinga home, que encara podem pujar més el ranking d'aquest web. Però, si vols, ens oferim a escriure els articles "contraris a les tesis genèriques de l'INH, i a les particulars de cada escrit al web. L'únic que et demanarem és un 25% dels teus honoraris. Tu a viure panxa-contenta, i naltros continuarem, però igual aprenem del que noe scriguis...., coses de la cibernética ;-)

  37. cesc
    16-07-2013 22:04

    Madurell, Així -Carmelites descalces- que vol dir?. Vol dir carmelites amb botes o abrigades?. Això de que Santa Teresa no va escriure una paraula en català ja ho veurem amb el temps. És absolutament ridícul el que dic oi?. Vull que m'expliquis el sistema de calefacció que feien servir les carmelites descalces (que jo sóc el primer que reconec que és impossible que caminessin descalces) d ' Àvila. Una vegada en una classe de termodinàmica va sortir aquesta qüestió. Cóm escalfaries un convent de monges a l'edat mitjana. El convent era un hipotètic convent a la península. Era tan difícil que al final és va concloure que el millor lloc per posar un convent de monges era Almeria. Ara bé, varem acabar dient que com a molt un convent de monges hauria d'estar situat a un lloc a on l' hivern durés com a molt dos mesos. Madurell tu no saps el fred que fot a Àvila. "Al març de 1563, quan Teresa es va traslladar al nou claustre, va rebre la papal sanció al seu primer principi de la pobresa absoluta i la renúncia a la propietat" . Jo estic parlant de conjectures i d'hipòtesis i mira com us foteu els fatxes. Matricula't a la universitat i aprendràs a raonar una mica

  38. Marc Igualada
    16-07-2013 19:16

    Invente-monos la historia! Que divertido! Yupiiiii!

  39. cesc
    16-07-2013 17:37

    Madurell, ja ho entenc. A tu no t'agraden les hipòtesis de treball que estableix l'INH i optes per burlar-te d'aquestes hipòtesis. Al mi quan no m'agrada una determinada línia d'investigació m'aparto però no m’enfoto insistentment de la línia d’investigació d’un col.lectiu.-------- La hipòtesi és molt important per al mètode científic, ja que aquesta ens ajuda a proposar possibles solucions a un problema determinat.------- Les hipòtesis ens indiquen el que estem buscant o tractant de provar i poden definir-se com explicacions temptatives del fenomen investigat formulades a manera de proposicions o propostes. Les hipòtesis no necessàriament són vertaderes poden o no ser-ho, poden o no comprovar els fets. Són explicacions temptatives, no els fets en si.------- La conjectura, és una opinió o explicació preliminar de les causes o raons d'un esdeveniment o fenomen que ja ha succeït, que està succeint o que va a succeir.------ Per exemple, suposa que jo sóc enginyer i se que un edifici nou necessita tenir una instal • lació d'aigua corrent, llum i calefacció, i suposa que jo em pregunto com s'ho muntaven al segle XVI amb aquestes instal • lacions. Em puc imaginar un convent amb 100 monges o més al S. XVI, i entenc que l'aigua la recollien de la font i haurien de tenir uns dipòsits interns al convent, la llum consistia en llums d'oli o espelmes i la calefacció consistia en ficar llenya al foc. Imagina't que tenim un convent amb 100 monges o més a Àvila a 1131 m d'alçada on la major part de l'any fa un fred molt important (de nit sempre gela durant 9 mesos), i ademés les monges han decidit ser molt austeres, tan austeres que s'anomenen carmelites descalces. No crec que aquestes monges caminessin descalces per Àvila amb el fred que fa, amb sandàlies tampoc. Podrien estar tancades al convent i algú els acostava uns carros de llenya. A les cel-les tenien llenya o dormien molt abrigades?, vull dir amb moltes mantes. No m'estendré més, però em costa de creure que algú decideixi instal • lar un convent a on la austeritat és la característica a un lloc tan fred. NO ÉS LÓGIC. Faré una conjectura: I si aquest personatge-Santa Teresa de Ávila -ha estat substitutit per un altra personatge anomenat –Santa Teresa de …. - . És una bestiesa ?. No t’agrada?, T’enfots?. M’es igual. Estic pensant en establir una hipòtesi de treball.

  40. albert
    16-07-2013 00:39

    Planas Madurell: 1- normalment escoltem i assimilem/fem nostre el que els dits entesos de diferents matèires, exposen i defensen. 2- l'INH publica el que considera oportú, amb fonaments, o amb suficients raonaments per a que d'altres ho complementin o reforcin les seves tesis.3- l'INH no ha descobert res, és una entitat que publica-exposa-defensa la manipulació de dades/docuements/gravats/mapes etc permetent, aquesta manipulació, la invenció d'un relat que anul.la una historia, i en col.loca una altra. Els fem catalans/es a tots/es? No, només als que defensem que ho poden ser. 4- Perquè dius que mai ho he sentit. És que no ho has llegit als documents de l'INH o d'autors que defensen les tesis de l'INH??? doncs llegeix més, i deixa de fer categòriques i manipuladores afirmacions. 5- No només ens importa la documentació que fa a uns personatges, adscrits a una nacionalitat que conisderem que no els hi correspon, sinó que ho necessitem llegir i entendre molts cops. Com la majoria de detractors, ets incapaç de fer un document amb totes les nostres recerques i tesis que demostren la manipulació, per defensar, acte seguit, el nostre error. Ara bé, ja et dic jo que molt poc deus saber de recerca, de metodología, i de lógica: una recerca pot començar o no a partir d'un dubte, o d'una inconsistencia. A partir d'aquí has d'ampliar i arribar (o no) a conclusió. Si és versemblant, doncs l'INH la pot incorporar. 5- Ja vaig escriure un dia que a l'INH, d'historiadors seriosos, d'allò que se'n diu seriosos, pocs. la majoria tenen sentit de l'humor, i poden arribar a fer broma del drama que representa anar descobrint, dia a dia, document a document, el genocidi que ens han clavat, i que encara la majoria defensa com el pà de cada dia. 6- Lo del Cercantes/Carvantes no és que siga una manipulació!!! és, justament, una deles proves més bèsties que demostren que, per a recol.locar i ranacionalitzar a un personatge, elsmanipuladors no s'estan de tonteries i dubtes: la foten i ja està. Madurell, per tot el que escrius sembla que t'afecti molt el que defensem, de vegades amb més encert, de vegades amb menys. Queda't amb el teu Hernan Cortés, amb la guerra de taronja a Asturias, amb les Canàries no colonitzades per catalans i mallorquins, amb La Celestina escrita a la Meseta, amb el Tirante el Blanco "anónimo" (HAY, NO, QUE AQUEST EL VÀREM ENXAMPAR A TEMPS!!!). BÉ, BONA NIT I TAPA¡T QUE FA MOLT FRED al món de la inconsistencia, encara que us hagin dit que us ofegueu de calor.

  41. albert
    16-07-2013 00:12

    machote, menys machotisme i més llegar i asimilar i entendre a l'INH tothom sap una cosa que tu has omès (manipulant????), amèrica la deurien descubrir els seus habitants. Altra cosa és que parlem de la consciencia o no de saber que ets d'un o altre lloc, o conèixer plenament el lloc on vius. També sabem de les hipótesis dels xinesos, la dels otomans, la dels templers, la dels vikings, etc... Afirmar que un o altre va ser el primer seria, pudé, agosarat ja que eliminaría la més versemblant sobre els que van travessar l'estret de Bering....

  42. Ma-chote
    15-07-2013 17:24

    Ya se que los "ilustres" historiadores del INH (no lo digo, lo dice el artí-culo de J.M.Pasqual: "Si Colom, com se n'està sortint a demostrar l'il·lustre Jordi Bilbeny, era català, hi ha una altíssima probabilitat que també fos del Barça"), verán con malos ojos que diga que Colón no fue el primer europeo que llegó a América, lo que invalidaría la tesis de Colón como descubridos del Nuevo Mundo. A finales del s. X, Erik el Rojo descubrió Groelandia (América del Norte), y su hijo Leif Eriksson estuvo en la actual Terranova (Canadá). Quizá, quien sabe, Erik y su retoño tenían sangre catalana, ¿por qué no? ¡Ah!, no, que me estoy refiriendo a "historia oficial", y "la censura es la censura", ¿verdad?

  43. Jordi Figueras
    15-07-2013 12:38

    Ni italiano, ni portugues, ni catalán... Colón era de Qatar! Asi lo luce Cristobal en el delantal que se puso hace poco

  44. super
    13-07-2013 03:01

    gerard planas... au.. tona't a llegir figura...

  45. albert
    11-07-2013 23:35

    Gerard-Planas, Cinéfilo, la resta, a veure si nos entenem. Perquè hem d'escriure a una revista especialitzada? de quina especialització? per a què? si publiquen aquesta tesi esteu dient que creureu per sempre més??? Al web de l'INH escrivim tesi, deduccions, intuicions, reflexions, i qualsevulga altra lletra que pensem pugui ser profitosa per a provocar reflexió, per a obrir la ment, per complementar d'altres investigacions, etc... Hi ha algún mal? pensem que no. De fet és imposible. Si hi ha seguidors -crítics-constructius alguns- que sumen o avalen part o tota la nostra tesi (MANIPULACIO DEL RELAT DE LA HISTÒRIA, I DE LES PROVES), aquests ho poden analitzar, recercar, escriure, defensar, etc. Vosaltres, els defensors de la historia oficial, o els que critiqueu als que la desmuntem, o als que no la compartim, de fet, i clarament, teniu, el 99'9999% de l'acadèmia i dels mitjans de comuniació i dels polítics. O sigui, cap problema. Continueu amb la vostra grandiosa partida de naixement del Cervantes a Alcalá de Henares. I, així, dormireu plàcidament.

  46. cesc
    11-07-2013 09:15

    Planas. Pots buscar el llibre digitalitzat "El convento de la Merced Calzada de Sevilla" escrit per Víctor Escolano. A la pàgina 545, el llibre està parlant del creixement de Sevilla al llarg del segle XVI , i si diu: “La Orden mercedaria, una de las más destacadas en la vida religiosa de la España de entonces alterará (cambiará) las sedes de sus diversas organizaciones y la propia comunidad de religiosos descalzos no podrá mantenerse por más tiempo en el lugar de su vieja fundación fernandina el antiguo convento de (Santa Olalla de Barcelona)”. S’estan referint a Sevilla , es a dir, el convent a on es van instal.lar els mercedaris en el seu moment es deia “Convento de Santa Olalla de Barcelona”. Els convents que he citat abans al comentari) els trobaràs al "El manual de història de la Orden" autoritzat per l'actual mestre.( El pots baixar si entres a la pàgina de mercedaris d'Argentina). De l'Ordre de Santiago no se sap exactament l'any de la seva fundació, això si, abans que l'Ordre de la Marcè. Sembla que va néixer al regne de Lleó però la seu és a Uclés (Conca). Diu la història oficial que l'ordre de Santiago va ajudar a Conquerir Jerez de la Frontera (taifa de Sevilla), la patrona de Jerez és la Verge de la Mercè, també van ajudar a conquerir Múrcia, justament a on els mercedaris tenien els convents. L'Ordre de Santiago tenia de fet algun convent, com no. Un d'ells era a Sant Vicenç de Jonqueres (Sabadell). Un veí meu treballa a l'arxiu de Sabadell, i quan li vaig fer el comentari es va posar a riure. Sembla que tenien un altre convent a Lleida i es veu que van ajudar a conquerir Castelló i Terol. Ah, el millor de tot, Ferran II el catòlic era administrador de l'Ordre de Santiago. Només has de fer un mirada a Sud-amèrica. La Mare de déu de la Mercè és patrona de mitja Amèrica. Per acabar. L'Ordre de Santiago, juntament amb les de Calatrava, Alcántara i Montesa, va ser reinstaurades com una associació civil en el regnat de Joan Carles I amb el caràcter d'organització nobiliària honorífica i religiosa i com a tal romanen en l'actualitat. Joan Carles, per descomptat, es va oblidar de l'Ordre de la Mercè, la que havia fet història.

  47. Cinéfilo
    10-07-2013 23:34

    El tema de los mercedarios puede ser la base para el guión de una película de ficción. Alucinante.

  48. cesc
    10-07-2013 16:32

    Planas. L'encàrrec del quadre de Zurbaràn "La rendició de Sevilla" va ser un encàrrec que van fer els mercedaris de Sevilla a Zurbarán amb la intenció de recordar (o refrescar-li la memòria) al rei de Castella quina nació s'havia enfrontat als musulmans i quina nació havia guanyat la plaça de Sevilla, és a dir, qui van ser els estrategues de tal gesta (els cervells de la gesta). A l'època que Zurbaràn va pintar aquest quadre existia una gran repressió contra tot el que respirava en català (amb fogueres) i existia també molta urgència per fer desaparèixer fins l'últim rastre de catalanitat de la península. Jo penso que la reconquesta de la península Ibèrica fou bàsicament catalana. Només pot tenir aquesta explicació la gran densitat de convents mercedaris barcelonins que hi havia a Castella al segle XIII, només es pot entendre el gran nombre de Convents mercedaris a Castella si pensem que varen ser construits per aixoplugar els experts en projectar i dirigir les operacions de guerra, i, o, resistència contra els musulmans. Ja sabràs que Alfons X el Savi es va casar amb la filla de Jaume I el conqueridor. Hi havia un vincle. El pare d’Alfons X fou Ferran III el Sant, rei de Castella. Sense contar el convents catalans es funden convents a : 1245- 1260 Sevilla, Cordova, Mula (Murcia), Arjona, Vejer de la Frontera. 1260-1267 Molina, Toledo, Montflorite, Murcia, Lorca, Toulouse Villefranche (Francia), 1267-1270 Ubeda. 1270, 1301 Burgos, Valladolid, Medina del Campo, Aurignac (Francia), Sangüesa (Navarra), Groín (Calahorra), Fuentidueña, Beja (Portugal), Soria, Toro, Almazán y Logroño. Zurbarán és contemporani d'Alonso Remón (Alfons Remón) que va ser qui va deixar escrit que Joan d'Urgell Mestre de l'Ordre de la Mercè i català de nació va autoritzar als mercedaris perquè viatgessin a Amèrica.. En aquest temps – de Zurbarán- hi havia molta mala llet per part dels castellans contra els mercedaris. Probablement Alfons X el savi no va reconquerir res. Els mercedaris eren un peça clau perquè a l'Ordre de la Mercè s'ajuntaven espiritualitat o moral catòlica i braç armat. Els castellans no disposaven d'aquest (diguem) instrument humà o nexe d'unió entre la cosa militar i la religiosa. Els castellans diuen que tenien L'Ordre de Santiago, però, on eren els convents de l'Ordre de Santiago?????. L'Ordre de Santiago penso que va ser un invent posterior als mercedaris, i s’han inventat que és anterior. Si no no s'entén.

  49. Lluís
    10-07-2013 02:55

    És clar: els quadres de Zurbaran o del dit Velázquez, o els d'en Hyeronimus Bosch, o les obres de l'anomenat Cervantes... són simples obres d'art, per a delectació contemplativa de diletants i lectura per a amants de la literatura i prou, oi? Són molt més que això, i els trets van cap a allò que apuntava en Cesc: documents històrics amb informació específica que potser no es podia revelar d'altra manera. Ara ets tu, Gerard, qui demostra no saber res d'investigació històrica.

  50. corrector
    08-07-2013 17:31

    Escéptico, ja t'has descobert, així que aconselles llegir el Llibre de Ramon España - el manicomio catalán-. Cal veure l'energia que gasten els de la teva corda per acabar amb el catalanisme. Jo aconsellaria escriure un llibre sobre el -frenopàtic espanyol- a on els que viuen de la subvenció com Extremadura poden rebaixar impostos, mentre que els catalans que mantenen a aquests extremenys van ofegats, a on els navarresos que gestionen els seus recursos i no aporten res a la solidaritat espanyola titllen d'insolidaris als catalans, on els eixos de comunicacions rendibles com l'eix mediterrani s'ajornen sine die perquè passen per Barcelona, a on un país amb un endeutament rècord continua construint trens d'alta velocitat que mai seràn rendibles, a on es diu que Espanya comença a anar bé amb l'índex d'atur més alt de la UE. Escéptico els de la teva corda quedareu esgotats, aquesta vegada no podeu agafar els tancs i acabar amb els catalans. Haureu d’escriure molts llibres, quanta energia malbaratada.

  51. con-cue
    08-07-2013 16:18

    Cesc: me siento muy agradecido por tus aportaciones pseudo-intelectuales. Ahora me vas a explicar que mi coeficiente intelectual es inferior al tuyo porque seguramente escuchas a Lluís Llach, ¿verdad? Pere Blavet: escupes bilis. ¡Tómate una tila!, y por cierto, espero que no te refieras a la consul de EEUU en BCN en un foro cualquiera de internet. Tú inteligencia es limitada, pero tú osadia no conoce límites. Ya sabemos que destilas odio contra todo lo español, pero se un poco sensato, y no pongas en un compromiso a gente que ni conoces.

  52. escéptico
    08-07-2013 15:55

    Don Pere no se ustedes de donde sacan ese ego de proporciones monumentales. Debe ser que los godos y su ideología racista pervivieron en los condados de la marca hispanica y eso mezclado con los nuevos "Charnegos agradecidos" aquejados del "sindrome del converso" ha fabricado este coctel ideologico. Como ya le he dicho a algún catalán antes que a usted en otros foros, necesitan toneladas de humildad y auto-critica-. Les convendría descubrir que el mundo no gira alrededor suyo , ustedes no son el pueblo elegido, ni el principio y el fin de la creación. Eso mas allá del Ebro lo tenemos muy asumido y aunque les parezca mentira hay vida fuera de Cataluña. Eso que usted cuenta debe ser cierto y no me extraña lo que dice que dijeron esos cónsules .Ya que si previamente conversaron con usted , debieron salir convencidos de que hasta la Alhambra de Granada era Cataluña. Con respecto a Barcelona. Tienen ustedes razón la Barcelona de los años 70,m todo el mundo que la conoció ( a mi me pillo muy "joven") era la ciudad mas viva , desenfadada , contestataria y moderna de España y eso ocurría mientras el franquismo se pudría en su propia mediocridad. Después llego la democracia y fue el nacionalismo pequeño- burges el que se encargo de convertirla en la trampa para turistas que es ahora .Una ciudad ,la cual si no fuera por el modernismo y Gaudi no dejaría de ser una ciudad más del arco mediterráneo, anodina y provinciana y donde su panorama cultural se reparte a partes iguales entre snobs, garrulos y garrulos que aparentan ser snobs. Eso si todos con su preceptiva barretina , ya que sin ella no es posible sobrevivir allí . Lo siento pero a día de hoy culturalmente Madrid les da a ustedes cien vueltas. Y yo no soy madrileño ni comulgo para nada con los dirigentes políticos de Madrid. Si quieren seguir mi consejo y buscan auto-critica les recomiendo el libro de Ramón de España llamado " el manicomio catalán " donde se explica bastante bien ese proceso degenerativo de Barcelona. Eso si les recomiendo también que previamente se tomen un anti-acido.

  53. cesc
    08-07-2013 15:10

    Pere Blavet. No t’hi matis, una persona que es fan de Loquillo i Dun-can du tururut, ja demostra el seu nivell intel • lectual. És com un nen, li agrada la música fàcil. Li agradan els esquemes musicals fàcils copiats dels de rock que varen crear els americans. No li donarem canya al mogut madrileny con-cue a dues bandes oi?. No ho suportaria. Aquesta gent és tan simple que pensa que els que apareixem per aquest Weeb no tenim mitja hòstia i per descomptat no sabem història. És una llàstima que els personatges com el com-cue rebaixin el nivell inte.lectual d'aquest Weeb

  54. Pere Blavet
    08-07-2013 13:47

    olvidando la historia común que nos une al resto de España.

    Bé, d'això es tracta... historia común? També la tenim amb França i amb Anglaterra i amb Turquia... historia común no vol dir "unidad nacional".

    La única historia común amb "el resto de españa" (bona expressió això de "resto") és de frau, violència, abusos i mediocritat...

    Sobre mediocritat... fa uns dies vaig anar a una espècia de simpòsi sobre "La Marca España" on hi havia dos senyors cònsols de països del G8. Assumint que a la taula mentre dinàvem erem tots escanyols (ja que la majoria d'assistents poc tenien a veure amb les institucions catalanes), el de la potència més gran del món va fer un comentari molt divertit:

    Lo cierto es que si quitamos todo lo catalán de nuestras guías turísticas nuestras compañías aéreas cancelarían la mayoría de vuelos a Barajas...

    El silencia va ser sepulcral...després em vaig informar sobre aquest senyor i ja he comprobat que està de fa mesos a la picota de la premsa Madrilenya per no abraçar el nacionalisme castellà com a única i indiscutible realitat d'espanya.

    I és que la mediocritat és l'ensenya de la cultura castellana, i és que si algú té una precepció positiva d'espanya és per la vostra habilitat d'haver adquirit com a castellà-espanyol i de forma sistemàtica totes aquelles excel·lències sorgides de territori i la cultura catalana...

  55. con-cue
    08-07-2013 13:33

    Blavet, tú última párrafo me viene como anillo al dedo para definir al INH: "És la diferència entre la porfessionalitat i la mediocritat, quan ets mediocre busques enemics per jsutificar la teva misèria artística...". Desde el INH se ataca a la "línea oficialista" (¿cuál es esta?), y siendo mediocres, porque lo sois, descalificáis buscando enemigos en España, olvidando la historia común que nos une al resto de España. Imagino que siendo un mediocre, no conocerás a Ramon d’Abadal, al que Josep Pla escuchó decir en una ocasión: “Es trist formar part d’un país en què la història no serveix de res". Desde esta web lo único que se respira es odio a España, y a lo español; pero, como bien dices: "quan ets mediocre busques enemics per jsutificar la teva misèria artística...". Donde dices artística, pon historica. Gracias.

  56. con-cue
    08-07-2013 13:14

    Cesc: El Loco vive en Donosti, ¡para que lo que sepas!, y no se casa con nadie. NI con unos ni con otros. Yo soy un mal catalán porque no he abrazado el nacionalismo catalán como religión. ¡Soy un "botifler"!

  57. cesc
    08-07-2013 13:12

    con cue. Jo sóc un bon català. Que el Loquillo visqui a Madrid o a on vulgui me la repinpanpinfla. Ell viu be a casa de la Esperanza Aguirre i del Arnar. Els alumnes catalans no són espanyols, ja ho saps oi?.

  58. con-cue
    08-07-2013 13:03

    Cesc: la verdad es que saltas también muy rápido. Oye, me parece muy bien que repitas el mantra nacionalista, pero en confianza, ¡me importa un pimiento! El nacionalismo catalán en los 80 hizo tierra quemada con todos aquellos grupos, e intelectuales, que no lo abrazasen. Muchos tuvieron que emigrar en buscar de libertad a Madrid. Busca en Youtube a un Loco muy jovencito arremetiendo contra el nacionalismo. De hecho, El Loco si no vive aquí en Cataluña es por algo. Se le tiene mucha rabia por no pensar como vosotros. Pero tranquilo, ahora que Artur Mas quiere crear un registro de buenos y malos catalanes, Cesc, podrás ser "de los buenos", mientras que "Con-cue" será de los malos.

  59. cesc
    08-07-2013 12:49

    Con-cue, que ràpid has saltat. Tot el que es diu en aquesta pàgina és rotundament fals oi? Ets el defensor de la- promovida por el Ayuntamiento- amb les majories absolutes del PSOE. Loquillo, Sisa i molta gent no va tenir més remei que anar a Madrid, l'únic espai cultural que va deixar el PSOE. Havien de dir quant arribaven a Madrid que renegaven de Barcelona i que estaven farts de la imposició de català. Con-cue pregunta a Jose Ribas director de la revista Ajo Blanco que pensa de la -promovida por el ayuntamiento-. Recordo la frase que Nazario va escriure - la movida madrilenya era un ball de disfresses -. A mi a Madrid em van dir en aquella època: - Los catalanes estais impresentables-, també em van preguntar – ¿Eres catalán o ejercerces de catalán? -. A Madrid encara van de -promovida por el ayuntamiento- No han sortit d’aquí. Pregunta a Almodovar, a Alasca, o a Ramoncin sobre la Barcelona dels anys 70. - Dun can du tu-ru-ru. Con- cue ves a Madrid i queda-t’hi. No, si no fotràs el camp a aquella ciutat tant vanguardista.. La -promovida por el ayuntamiento- fou un intent d'infravalorar el talent català. Els catalans erem uns -pueblerinos. Madrid i el PSOE ens havia robat la idea. Castella havia descobert amèrica i els catalans no. Fins que van arribar les olimpíades i es van assabentar de com funciona una societat evolucionada com la catalana. –Los catalanes no existen-.

  60. con-cue
    08-07-2013 11:51

    Cesc: eso que dices de la "Movida madrileña de los años 80", es rotundamente falso. Muchos artistas catalanes como Loquillo, "El Loco", se fueron de aquí arremetiendo contra el nacionalismo catalán. Te dejo la entrevista que le hizo El País hace unos meses: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/04/09/actualidad/1365529512_285423.html. Sobre el rock que se generó en el País Vasco, y que también acudió a Madrid, como los enormes Duncan Dhu, recoredarte estas palabras de la canción "Ciudades de paso": "Iremos a gastarnos unas cuantas noches más, a las calles más oscuras y gastadas de Madrid..." Por cierto, te recomiendo que leas al mal catalán (para los nacionalistas catalanes, ¡claro!), y te enteres el idilio de Madrid con la gastronomía y la banca... y la influencia de los vascos en la capital de España.

  61. cesc
    08-07-2013 09:34

    Aluso, no hi havien bascos a la conquesta de Granada ni a la conquesta de Sevilla, pots consultar el quadre "La rendició de Sevilla" de Zurbarán. Que Velazquez sigui català és probable, però el que és segur és que Almodovar va venir a Barcelona a aprendre cinema . A Barcelona als anys 70 hi havia un corrent cinematogràfica anomenat - la escola de Barcelona - . Almodóvar va viure a la Barcelona llibertaria dels anys 70. La pel • lícula titulada -todo sobre la mi madre -que va guanyar un Oscar, és un homenatge que fa Almodóvar a la ciutat de Barcelona. Per a la teva informació hauries de saber que la movida madrileña montada per l'Estat governat per el PSOE a Madrid amb l’alcalde Tierno Galván al capdavant impulsant i pronunciant la famosa frase -roqueros colocaros- (roqueros drogaros. L’alcalde de Londres va flipar) va ser un de molts intents d'acabar amb el protagonisme cultural de la ciutat de Barcelona. S’ho van emportar tot a Madrid. Però Barcelona es repeteix i es repeteix com a focus cultural mundial i l'Estat espanyol necessita que ignorants com tu ataquin les pàgines web a on es genera aquesta cultura que fa ombra a Madrid. És evident que la ciutat de Madrid sense el fre que aplica l'Estat a les perifèries es diluiria, encara que a Barcelona no hi ha manera de frenar-la. Sempre abans d'un Madrid hi ha un Barcelona. Madrid la única cosa que sap fer és copiar de Barcelona i llançar el missatge que la iniciativa a estat castellana. Madrid intenta anul · lar a Barcelona. Barcelona te industria, Madrid també, Barcelona te autopistas, Madrid també, Barcelona te arquitectes, Madrid també. Ara volen tenir cuiners i olimpiades. El descobriment d'Amèrica, el segle d'or són catalans

  62. sita
    02-07-2013 08:53

    Planas, ves al cuartel a comer garbansos

  63. super
    02-07-2013 00:54

    albert... "per a trobar tots aquells indicis amb els que refermar la teoría de la manipulació com a prova de la conspiració de l'estat" no cal anar al s XV-XVI-XVII... Només cal donar un cop d'ull al que passa a Aragó i al País Valencià

  64. albert
    02-07-2013 00:38

    A VORE SI NOS ENTENEM TOTS UNA MIQUETA: De moment, i fins que no diguin el contrari, la història oficial-reconeguda-consensuada a nivell mundial, satisfà els desitjos i l'estratègia castellano-espanyola de mantiner el que manté. Per als que fan investigació amateur(inmensa majoria) i no amateur, dins i fora de l'INH, per a trobar tots aquells indicis amb els que refermar la teoría de la manipulació com a prova de la conspiració de l'estat (el que Castella anava construïnt a partir de controlar els poders monarquia/noblesa/finances/militar/església etc), els importa un rabe moltes de les discussions que ens aparten dels plantejaments i resultats dels estudis que fem. O sigui, hi ha 3 vies: la troballa de les proves no oficials, la de les contradiccions que contenen les proves oficials, i la de la intuïció-deducció a partir de les incongruències que conté el relat oficial. La resta sembla ser una marejada de la perdiu, però en majúscula.

  65. super
    02-07-2013 00:35

    dam... abans que aparegues l'INH ja es parlava de la catalanitat de colom... una de les figures mes representatives es un peruà que creia que colom era gallec... va començar a recopilar informació i cambià d'opinió senyalant la seva catalanitat... si t'informessis millor d'on parteixen els estudis de l'INH ho sabries... per cert els catalanistes son aquells q abracen el catalanisme i segons la RAE el catalanisme és: "Amor o apego a las cosas características o típicas de Cataluña"... em costa de creure q un català no sigui CATALANISTA, a no ser q rebutgi su "apego" a Catalunya per només sentir-ne a allò que creu que és Espanya

  66. dam
    01-07-2013 22:23

    La expresión de "tomo y lomo" no es despectiva, como tu crees. Indica gran magnitud, y yo tengo la impresión que los que escriben aquí son muy catalanistas, por lo tanto, de tomo y lomo. Sobre el resto del mensaje, solo decir que yo soy de esos catalanes no catalanistas que mencionas, y no, no soy para nada como tú dices, de hecho el nacionalismo español (por mucho que digan que no existe) me da especial asco por su pasado reciente (no hace falta irnos a siglos atrás) pero en líneas generales estoy en contra de cualquier tipo de nacionalismo. Yo soy mas de "ni guerra entre pueblos, ni paz entre clases". O sea que eso de ser amigo de los colonizadores y no sé que mas, te equivocas de pleno. Y también te digo que no eres nadie para decir como los demás tenemos que vivir y sentir nuestra catalanidad. Eso de que conmigo o contra mí es bastante fascista.

  67. Elle McPerson
    01-07-2013 21:25

    Damm, entenc que els catalanistes són el diable, quant dius que en aquesta pàgina escriuen catalanistes de - tomo y lomo-, expressió castellana que indica fora-normalitat. Això és una pàgina catalana. Els catalans són catalanistes, els catalans que nos són catalanistes són amics dels colonitzadors. Els catalans no catalanistes són amics del historiadors que s'han inventat la història oficial a on on hi han navegants d ' Extremadura (Hernan Cortès i Pizarro), literats que escriuen 1.200 comedies al llarg de la seva vida més algunes noveles i infinitat de sonets (Lope de Vega), emperadors com Carles I que retiren a un lloc aillat d ' Extremadura a on hi ha tarongers i mengen ostres. En aquest món de historiadors oficials existeix un Colombo genovès analfabet que mai ha navegat i que per art de gracia descobreix un nou mon, en aquest món hi ha una santa Teresa que funda un convent de carmelites descalces austeres a més no poder a Àvila amb un clima semblant al clima al del pre - pirineu, i així suma i segueix.....

  68. dam
    01-07-2013 19:40

    Yo no sé en que punto de mi mensaje doy a entender que para mí los catalanistas son el diablo, o que soy un defensor de la versión española de la historia, mas bien al contrario. Creo que si alguien ha demostrado prejuicios eres tú con respecto a mi mensaje. Yo lo único que digo es que cuando ves estudios donde el resultado de los mismos tienen una clara correlación con la ideología, sentimientos o como se le quiera llamar de la persona que realiza dicho estudio, la imparcialidad del mismo, para mí, queda muy en entredicho. Al fin y al cabo, cuántos historiadores en el mundo, a los cuales el conflicto España-Catalunya se la debe traer al pairo, deben haber estudiado figuras como el mismo Colón, Cervantes, Da Vinci y otros que aquí se comentan, y no han llegado a las mismas conclusiónes. Y esto tampoco demuestra nada, ojo, pero tampoco seamos tan crédulos con unos (sólo porque son de los "míos) y tan escépticos con otros. Eso tiene un nombre, y es incoherencia.

  69. Naomi Campbell (Top Model)
    01-07-2013 19:37

    Querida compañera de ex-profesión: Siento decirte que los comentarios que Dam han realizado no son incorrectos. Me cuesta mucho creer las cosas que algunos escriben por aquí, y sintiéndolo mucho, veo que en vuestra tribu tampoco os toman mucho en serio, ya que no habeis sido invitados en otoño al próximo simposio interplanetario: "Espanya contra Catalunya: una mirada histórica (1714-2014), organizado por J.Sobrequés, y J.Fontana. ¿Cómo es que no os toman en serio? ¿Conspiración? ¿Manipulación? Y por cierto, ahora que hablas de Colón, déjame decirte que estos días en Buenos Aires, la Kirchner ha retirado la estatua del Descubridor en el Pseo. Colón. En su día -años 20 del siglo pasado-, fue un regalo de la comunidad italiana a la capital de Argentina. Los catalanistas tendeis que creer que los malvados castellanos al despertarse de buena mañana, lo primero que piensan es en como tocar las narices "a Catalunya". Pues mira, la comunidad italiana en Argentina siente como propio a Colón. ¿Son anticatalanes? ¿Están manipulados por la historia oficial? Por suerte ya estáis los del INH para ayudar a Lobatón a descubrir La Verdad.

  70. Elle McPerson
    01-07-2013 19:06

    Dam, veig que fas un prejudici previ. El prejudici consisteix en pensar que els que aquí escriuen son uns catalanistes - de tomo y lomo- i això es fatal. Els catalanistes son el diable. Hi ha una pàgina molt bona que segur que t'agradarà - Real Academia de la história; biblioteca-. En aquesta pàgina no hi han catalanistes - de tomo y lomo -; hi ha bons espanyols que diuen que En Colom era genovès, que Carles I va morir a Yuste, Que España ja existia fa 3000 anys, que Cervantres va neixer a Alcalà d'Henares. -Un reino alló Colón para Castilla y León. Es cert aquestes pàgines són plenes de catalanistes. Quina por. - Catalinstes a Catalunya. Com es pot tolerar?

  71. dam
    01-07-2013 18:38

    A ver, yo no soy historiador y por ahí se me puede colar casi cualquier cosa, pero sí me considero una persona escéptica por naturaleza, y lo mismo que soy escéptico ante la versión de la historia oficial que nos han querido vender toda la vida, por tendenciosa, porque la historia "la escriben los vencedores" y todo eso, soy igual de escéptico con lo que aquí se publica, por la parcialidad de los investigadores sobre los hechos que se investigan, todos ellos catalanistas de tomo y lomo, por la conveniencia de que estudios así salgan ahora a la luz en este momento de la historia de Catalunya, porque apenas mencionan estudios anteriores, de orígenes digamos mas neutrales, que también siguieran por la vía de lo aquí expuesto...en fin, no sé, me creería que un estudio alemán sacara a la luz pruebas consistentes de la catalanidad de Colón, y que los historiadores, en general, se hicieran eco de ello, pero lo aquí expuesto, por quién lo expone y por la poca repercusión que tiene, me hace parecer que esto es un camelo total. Supongo que el tiempo dará y quitará razones.

  72. corrector
    01-07-2013 17:55

    Pe aquells als qui molesta la investigació històrica. Avui a la Vanguardia: -Nefertiti: ¿Sólo reina o también faraón?-

  73. super
    01-07-2013 17:34

    dam... això hauries de preguntar-ho a aquells que neguen la catalanitat de colom i el pes que va tenir la corona d'aragó en la descoberta d'amèrica... els mateixos que situen en un pedestal a isabel la catòlica quan la figura política important era ferran el catòlic... i que segurament seran els mateixos que resten la impòrtancia de ramon berenguer IV no només en la formació de la corona d'aragó sino també en la cohesió del mateix regne d'aragó, per ells el que van ser importants foren el rei ramir i la seva filla... suposo que no deu ser important anomenar a un tio Colombo en comptes de Colom, com tampoc és important saber d'on va salpar o d'on era, i encara menys qui era realment... suposo que no deu ser important continuar excavant tombes egípcies, que no va ser important descobrir que troya va existir, com tampoc va ser important demostrar que la terra no era plana... total, no cambia res...

  74. dam
    01-07-2013 10:47

    Corregidme si me equivoco, pues he descubierto la página hace poco y no me he empapado mucho, pero sobre el tema este de Colón (o Colom, que tanto me da) entiendo que defendéis su catalanidad para así acentuar el carácter catalán del descubrimiento de América, en contra de la españolidad o castellanidad que oficialmente se le atribuye. Pero la duda que tengo es: si Colón se considera genovés, o sea, italiano, el hecho de que a partir de ahora se le considere catalán, en que cambia el hecho de que el descubrimiento de américa se considere algo español? Pues al fin y al cabo fue una expedición española, y eso no es puesto en duda. O sí?

  75. Eduardo Valdirrobles
    01-07-2013 02:45

    Que panda de flipaos escriben aquí. Ahora resulta que regalan el título de Historiador Catalán en algún mercadillo de Zaragoza. Porque poner por aquí que Goya era catalán... jajajajajajajajajajajaja. Sólo un hecho histórico de verdad, que seguramente desconoceis con vuestra ignorancia supina: El rey Jaime I de Aragón (Jaume I para los mallorquines), siempre encabezaba sus escritos como Rey de Aragón y terminaba firmando Rey de Aragón... nada de Catalano Aragonés ni rey de cataluña ni nada por el estilo... Pero no por nada, sino porque en aquella época era más en rango de importancia el reino de Aragón que los condados catalanes, es decir, era más rey que conde... si hubiera sido alrevés, se hubiera llamado la Corona Catalana. Pero ahora, Cataluña, conocida mundialmente gracias a unas olimpiadas y un club de fútbol... necesita imperiosamente ser reconocida como algo más... que nunca ha sido. Cuando ha sido importante fue porque estaba aliada con los Aragoneses, Valencianos (que nunca fueron parte de Cataluña, a los 20 años de su conquista, Jaime I la declaró reino...) y Mallorca... que también fue reino... El único que no ha sido nunca reino ha sido Cataluña... y casualmente es el que mete mierda en todos lados. Sabíais que Fraga fue conquistada por aragoneses y jamás ha pertenecido a Cataluña, por mucho que esté junto a Lérida y hablen Aragonés Oriental... según la nueva concepción hecha por los propios aragoneses sin ingerencias de comunidades, paises o planetas ajenos a Aragón. Seguid así, entre Intereconomía y esta página, el Jueves parece una revista seria, porque leer aquí es mucho más divertido. Panda de ingnorantes.

  76. Joan de Torrents
    29-06-2013 14:32

    Que em pudeu dir de la Bandera/Escut de Sant Germán, Puerto Rico. Es una Senyera Catalana, o Aragonesa? http://en.wikipedia.org/wiki/San_Germ%C3%A1n,_Puerto_Rico

  77. Jose
    29-06-2013 13:15

    ... Molt bè, la credibilitat a base de censura.. OLE!!

  78. Jose
    29-06-2013 00:14

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  79. cesc
    28-06-2013 15:34

    Planas. Tampoc sóc futbolista però entenc de futbol (se qui és bon jugador i qui no ho és), tampoc sóc músic però entenc de música. Ara parlarem de mercedaris. L'Ordre de la Mercè era una Ordre religiosa de caràcter militar. El mercedaris catalans allà on posaven un convent era sinònim de reconquesta. Si mires el quadre de Zurbaràn “La rendición de Sevilla” veuràs com actuaven els mercedaris catalans. Copio i enganxo: Mestre Fray Guillermo de Bas (1245-1260) fundó conventos en Sevilla, Córdoba, Mula (Murcia), Arjona, Almansa, Vejer de la Frontera. Mestre Fray Bernardo de San Román (1260-1267) fundó conventos en Molina, Toledo, Montflorite, Murcia, Lorca, Toulouse (iglesia de Santa Eulalia, extramuros), Villefranche (Francia), Cuenca. Mestre Fray Guillermo de Bas II (1267-1270) fundó el convento de Ubeda. Mestre Fray Pedro de Amer (1270-1301) funda conventoss en Burgos, Valladolid, Medina del Campo, Aurignac (Francia), Sangüesa (Navarra), Groín (Calahorra), Fuentidueña, Beja (Portugal), Soria, Toro, Logroño.- Pedro de Amer en 1272 redactó las primeras Constituciones de la Orden de la Merced, en lengua catalana-. Ja ho veus Planas, després de fundar tots aquests convents a Castella Pere d’Amer fa unes constitucions en llengua catalana per regir els nous convents. Em sembla que els castellans si van conquerir alguna cosa va ser amb l'ajuda estratègica dels catalans Aquí ho deixo

  80. cesc
    28-06-2013 14:28

    Planes, parlo exactament de la història. Tinc motius per pensar que els catalans van conquerir Sevilla i tinc motius per pensar que els catalans van conquerir Salamanca. També tinc motius per dubtar que els castellans vagin conquerir cap territori de Castella, o en tot cas molt poca cosa. De veritat, penso que si els castellans van conquerir alguna part de Castella va ser amb l'ajuda dels catalans, especialment amb la ajuda del estrategues mercedaris.

  81. Maño
    28-06-2013 13:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  82. cesc
    28-06-2013 09:49

    Planas m'estic referint a la reconquesta de Salamanca. Penso que van ser els catalans qui van reconquerir Salamanca i no els castellans. Ves a guardar els bens corre.

  83. cesc
    27-06-2013 19:32

    Planas. M'estic referint a la senyera catalana de l'escut de Salamanca i a les conquestes que diuen van fer els castellans. A Salamanca et recordo que ens van usurpar els documents de la guerra civil. Estàs sorprès oi?. T'has ficat en aquesta pàgina pensant que ens inventem la història i ara no saps com sortir-ne ben parat. Els catalans van reconquerir Salamanca, per això tenen aquesta senyera a l'escut. La mostra de la reconquesta de Salamanca n'és el Convent Mercedari “En el siglo XIV nacen varios conventos mercedarios, signo inequívoco de la pujanza de la Orden y del crecimiento del personal. La comunidad (mercedaria) de Salamanca aparece en 1317, en el barrio del Puente. Cuando en 1410 estuvieron predicando en dicha ciudad san Vicente Ferrer y el venerable fray Juan Gilabert Jofré, los judíos convertidos por estos santos frailes ofrecieron su sinagoga para convento mercedario, llamándose convento de la Veracruz. Por lo que los mercedarios vinieron aquí, dejando su ubicación primitiva en el Puente”.

  84. cesc
    27-06-2013 11:41

    Maño. La bandera de l'escut de Salamanca és catalana (totes les senyeres són d'origen català) Aquesta senyera por deguda a la presència de mercedaris catalans a Salamanca. Els castellans solen apropiar-se d’allò que no és seu. Probablement la major part de la reconquesta de Castella va ser efectuada per catalans. Diu la història de la Ordre de la Mercè (copio i enganxo): “En el siglo XIV nacen varios conventos mercedarios, signo inequívoco de la pujanza de la Orden y del crecimiento del personal. La comunidad de Salamanca aparece en 1317, en el barrio del Puente. Cuando en 1410 estuvieron predicando en dicha ciudad san Vicente Ferrer y el venerable fray Juan Gilabert Jofré, los judíos convertidos por estos santos frailes ofrecieron su sinagoga para convento mercedario, llamándose convento de la Veracruz. Por lo que los mercedarios vinieron aquí, dejando su ubicación primitiva en el Puente”

  85. Guerau
    27-06-2013 04:58

    la trista història es que sense Catalunya... Castella-Espanya no hagués construït el vast imperi que va construir ni el castellà s'hagués expandit per Amèrica.. sinó mireu que va passar després de la desfeta de 1714...de sobte una munió de catalans funden ciutats a califòrnia i fan expedicions a Amèrica..

  86. Maño
    26-06-2013 19:42

    Que em pudeu dir de la bandera/escut de Salamanca. Es una senyera "manya", o catalana?

  87. Guerau
    25-06-2013 16:47

    els descobridor Desoto són de la família dels governadors de València, els Ferrer, senyors de Sot de Ferrer i els Ponce de León son els Pons d'Agramunt, així portaren senyeres al territori actual americà... per això queden tantes restes de la presència de catalans a Amèrica en senyeres i toponímia..

  88. Biel Bestué de Luna
  89. Guerau
    25-06-2013 00:02

    bé... jo diria la confrontació entres íbers i bascos

  90. marianico el corto
    24-06-2013 17:49

    Aluso. La ironia manya deixa molt que desitjar, l'humor aragonès està molt lluny del humor anglès o del català, sou directes, aneu per la vida "dando la cara", tant si teniu raó com si no en teniu. Admireu als navarresos, no teniu velocitats per que esteu absolutament castellanitzats "al pan pan i al vino vino", "o blanco o negro", no teniu matisos, no hi han colors, no hi han grisos.Teniu massa ràbia continguda. Us han enganyat, us han pres el pel. Sou com aquell nen que en fer-se gran descobreix que totes les batalles que de petit pensava havia guanyat el seu avi són mentida. Evidentment no podeu entendre que significa un Colom vestit amb la samarreta del Barça. Teniu un equip de segona divisió.

  91. Goyesco
    24-06-2013 16:15

    @Aluso: Muy agudo. Françesc de Goya i Lluminós, natural de Fontdetots (Saragossa). Tu sorna me suena.

  92. Matthew
    24-06-2013 12:36

    L´historiador mallorquí, en Gabriel Verd Martorell, sosté la teoría que Colom era nebot dels Reis Catòlics, i que va nèixer a Mallorca l´any 1460. Ha dit l ´historiador: "Colón, al ser sobrino de los Reyes Católicos, llevaba en sus venas por parte de padre sangre real y así fue que le concedieron el título de Almirante de las Indias, igualado a los almirantes de Castilla". Verd i Bilbeny almenys tenen una cosa en comú, que apunta que en Colom fou d´origen noble, o tenia a les venes sang reial. I no se si era aficionat del Barça, potse va ésser de l´Espanyol, per alló de Reial Club Esportiu Espanyol!

  93. Aluso
    23-06-2013 20:07

    Albert, esta claro que me has malinterpretado. De ninguna de las maneras he tenido intención de ofender o insultar ya que los personajes a los que me refiero han nacido en localidades que bien podrían se catalanas con administración aragonesa. Y Ramón J Sender en particular es oriundo de la francha donde como bien sabrás se habla catalán que es uno de los tres idiomas co-oficiales de Aragón. Perdón por escribir en castellano pero es que mi gramática en catalán deja mucho que desear.

  94. albert
    23-06-2013 18:52

    quan hom pot ser un mesell i dedicar-se a beneir la historia oficial, la que l'acadèmia autoritza, deixant de banda incongruències, errors, substitucions, sobreposicions, eliminacions, i dades que demostren tot el contrari i les que indiquen una clara contraposició amb la historia oficial, pensó que és molt (igual no suficient per a tu, oi?) com per pensar que aquella persona, amb les seves premises, i el seu agossarament, pugui ser qüestionat fàcilment. I un comentari per a l'Anne: sembles graciosa, i tothom que t'ha llegit sap que el teu missatge va a per qui realment, des de que existeix la raó i l'escriptura, manipula la historia. No oblidem aquell faraó -Horemheb- el qual, durant el seu regnat es va intentar eliminar el període d'Amarna de la història d'Egipte; els monuments i inscripcions van eliminar tota referència, i fou un restaurador de temples d'Amon i del seus sacerdots, nomenant a molts militars de confiança com a sacerdots. El temple d'Aton a Karnak fou demolit i les pedres reutilitzades en construccions dedicades a Amon. Va usurpar nombrosos monuments d'Amenofis III I Tutankhamon.Ara, ell bé sí va escriure la seva historia "oficial"......

  95. Callicó
    23-06-2013 14:45

    Sr. Bilbeny, vostè ha llegit "Le Deuxième Sexe", de Simone de Simone de Beauvoir?, oi què no? L´hi recordo cóm comença? L´exemple que ha possat és molt dolent! "Descubir la història que ens ha manipulat i amagat no és inventar", diu vostè, però l´hi recordo també que abans d´estudiar l´historia, es te que estudiar l´historiador!

  96. albert
    22-06-2013 22:20

    Aluso, segur que tu, amb la teva intuició, i la teva teoría, ens podràs il.luminar amb dades, amb manca de dades, i amb conclusions concluents. T'esperem.... (el problema dels insultadors és que, si bé amb prou feines sabeu llegar, no teniu capacitat ni per a interpretar ni deduir. però tranquils, això té cura: NO SORTIU DELS CAPÍTOLS I CONTINGUTS QUE MARCA EL MINISTERIO DE DES-EDUCACIÓN/ESPÍRITU/NACI-ONAL

  97. Aluso
    22-06-2013 17:44

    Creo que deberíais repasar los orígenes de Ramón y Cajal y Francisco de Goya porque al igual que Miguel Servet estoy convencido que son catalanes. Además Ramón J Sender, también de origen catalán, fue obligado a escribir en castellano y no en su lengua materna tan querida. Es un hecho que habría que denunciar.

  98. Jordi Bilbeny
    22-06-2013 11:35

    Descobrir la història que ens han manipulat i amagat no és inventar. És com una nena a qui han dit i redit que és noi. De cop descobreix que té titola. No s'inventa pas la masculinitat, oi?

  99. Jordi Berenguer
    21-06-2013 22:55

    Anne, treus les coses de context i aprofites per fer una crítica injusta a tots els qui defensem que Colom era català. Com pots veure a l'encapçalament de l'article, això és un article d'opinió, i per si no te n'has adonat, amb un cert toc d'humor. No és cap conclusió de cap estudi. De tota manera, no deixa de reivindicar la catalanitat d'en Colom, un fet del qual molt difícilment s'hi poden donar arguments en contra.

  100. Anne
    21-06-2013 21:11

    No inventeu la història.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35119
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]
Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen...[+]
Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]