Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història no és factual en absolut, sinó una sèrie de judicis acceptats."
Geoffrey Barraclough
ARTICLES » 17-09-2012  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
18778

El tortosí Cristòfor Despuig assegurava a mitjan segle XVI que els castellans no van participar de cap manera a la descoberta d'Amèrica

Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu això perquè el llibre no es va editar mai. A més a més afirma que tot va ser impulsat per Ferran II, rei dels catalans i de la Corona d'Aragó.

Llegint el llibre de l'escriptor Cristòfor Despuig els Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa, redactat a mitjan del segle XVI, he trobat un passatge interessant on diu clarament que la descoberta d'Amèrica va ser un assumpte de la Corona d'Aragó:

"Lívio: Diego de Valera, qu·és castellà, [ho] escriu y no u escriguera, per ser en nostre favor, si així no fóra. Y finalment, lo regne de Granada que, com sabeu, és estat tostemps com busca en ull al regne de Castella, ja may s'és pogut conquistar fins que lo rey de Aragó Don Fernando Segon hy à posat les mans; y la jornada de les Yndies del mar Océano, que Christòfol Colom, genovés, començà y aprés acabaren Ferrando Cortés y Francisco Pissarro, ab pròspera fortuna del mateix rey Don Fernando de Aragó, per manament y ordre del qual se comensà, se ha de atribuir no gens a castellans".

(El podeu trobar a la pàgina 281 d'aquesta edició digital: https://www.inh.cat/data/files/files/120723144121271.pdf)

El text és molt clar respecte al fet que va ser la Corona d'Aragó la que va fer la descoberta d'Amèrica, i fou escrit només uns 50 anys després dels primers viatges. També crida l'atenció el fet que quan parla de Cristòfor Colom hi ha l'afegit que era genovès, mentre que no hi és en el cas de Cortés i Pissarro. És a dir, que no es diu que no fossin aragonesos. Per tant, caldria deduir que, o bé aquests dos personatges eren de la Corona d'Aragó, o bé l'afegit de genovès a Colom és fruit d'una "revisió" per part de la censura (o bé totes dues coses).

Per cert, una curiositat sobre el tema de Colom i la ciutat de Tortosa (d'on era Despuig): sembla que l'illa de Ferreries (que ja no existeix, ara és un barri de la ciutat) es deia Gènova, perquè es va conquerir amb l'ajuda dels genovesos, i és un dels arguments pel qual alguns tortosins diuen que Colom podria ser d'aquesta ciutat.

 

Carles Ibáñez

Santa Bàrbara, Montsià



Autor: Carles Ibáñez




versió per imprimir

  1. Felip
    16-05-2013 03:56

    Que Colom no era genovès sembla més que demostrat. També sembla claríssim que va nèixer súbdit del Rei d'Aragó i Comte de Barcelona, pel fet d'anomenar "senyor natural" a Ferran el Catòlic. Jo crec que la prova definitiva seria la heràldica... però no en trobo informació gaire clara. Està clar que Colom tenia un escut que li venia de família: una banda blava sobre fons groc i la part superior vermella. Però no es correspon amb l'escut dels Colom de Barcelona que seria un colom blanc sobre fons blau, amb una vora on s'alternen el blanc i el blau. En canvi, he trobat l'escut groc amb la banda blava i la part superior vermella com a pertanyent als "Colom de Torroja" (aparentment, Torroja del Priorat), però sense cap referència a la font d'on han tret aquesta informació. Si aquesta informació fos certa, Llavors Cristòfol Colom seria indiscutiblement català, atès que el seu germà Bartomeu va dir que eren originaris de "Terra Rubea" que seria la versió llatina de Torroja.

  2. Carles Ibáñez
    26-10-2012 20:27

    Respecte als comentaris de Lluís i Xavi: que els viatges a Amèrica van ser finançats pels valencians i catalans és una cosa que ja es sap, per tant ha degut escapar de la censura en molts textos... i no crec que sigui per casualitat. Als castellans no els devia importar que fos així i que es conegués, incloent el fet que molts tripulants fossin de la Corona d'Aragó. En canvi, un altra cosa és acceptar que Colom fos ciutadà de la Corona, doncs d'això depenia el resultat dels pleits que la Cort de Castella va fer contra Colom i la seva família per treure'ls-hi els t´tiold de Virrei i els seus drets hereditaris sobre les Amèriques. Davant de tants indicis i proves que Colom podia haver estat català, pensar que el fet que Cristòfor Despuig ho negui invalida aquesta hipòtesi és més aviat absurd. Crec que és més lògic pensar que el censor s'ha tret la paraula "genovés" del barret, doncs deviar ser uan instrucció política clara que devien tenir els que "revisaven" els texts. No és una mica estranya la insistència en que era genovès, que apareix a molts textos ?

  3. Lluís
    22-10-2012 18:04

    Intuir que perquè no citi el gentilici de Cortés i Pizarro, aquests eren aragonesos és un conillet tret del barret. Algunes afirmacions fetes a la lleugera desmereixen la rellevància de posar sobre la taula determinats estudis. Siguem més seriosos. D'altra part, tenint en compte el que varen fer Cortés i Pizarro a les Amèriques no crec que sigui una qüestió a meritar per part dels aragonesos, ni tampoc pels seus socis del Comtat de Barcelona.

  4. Xavi
    11-10-2012 21:15

    Però no ho acabo d'entendre: ¿Va escapar de la censura que els catalans foren els protagonistes de l'empresa americana i no en va escapar que Colom era català? ¿No és més simple pensar que Colom era genovès, però que l'empresa va ser catalana?

  5. Ximo
    02-10-2012 13:56

    Despuig també fa referència a la falsificació de la història per part d'historiadors del seu temps. Al capítol II, Lúcio afirma: "Que tots són casi d'esta manera, que per no publicar la glòria dels espanyols que no són castellans, celen la veritat, i per fer gloriosa la sua pròpia nació no dubten d'escriure matèria; i açò tant en lo poc com en lo molt[...] I també casi tots los historiògrafos castellans estan en lo mateix de voler nomenar Castella per tota Espanya. Però Mexia, en la sua "Corónica imperial", en lo segon capítol de la vida de l'emperador Maximiliano, fa pitjor, que posa lo regne de Nàpols sots lo domini i Corona de Castella, essent com és tan clarament la Corona d'Aragó, que los minyons no ho ignoren" Salut!

  6. manolo
    20-09-2012 16:40

    Fixeu-vos. Això també ho diu Despuig a la mateixa obra: "...y no dich que la castellana no sia gentil llengua y per tal tinguda, y també confese que es necesari saberla les persones principals perque es la Española que en tota la Europa se coneix, pero condemne y reprove lo ordinariament parlarla entre nosaltros perque de asó se pot seguir que poch á poch se lleve de rael la de la Patria y aixi pareixeria ser per los castellans conquistada." Parafrassejant a l´amic Joan S., més amunt, "Bé, bé ! Potser haurem de desaprendre aquelles coses que ens han anat dient sobre certs fets comprovables, no creieu?". Que ens anat dient en el blog "Institut Nova Història", és clar. Salutacions, amics (Bilbeny, Mandado & Sendra, inclosos, per descomptat).

  7. Joan S.
    19-09-2012 12:31

    Bé, bé ! Potser haurem de desaprendre aquelles coses que ens han anat dient sobre certs fets comprovables, no creieu?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35124
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una nova expressió del Quixot, incomprensible del tot en castellà, porta En Lluís Batlle a trobar-hi un...[+]
En un viatge a Malta, en Pere Alzina es va adonar de la gran quantitat de noms catalans encara vius a l'illa, tant...[+]
La història i la seva coneixença, enforteixen els principis i valors en un món quotidianament ennegrit per la...[+]