Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 07-10-2018  |  MEMòRIA HISTòRICA
2931

Emmirallament d’un llibre: «La Sardana i la Religió de les Bruixes»

Us oferim una petita ressenya que En Salvador Brulles ha escrit a l'entorn del llibre «La Sardana i la religió de les bruixes» d'En Jordi Bilbeny.

Salvador Brulles

Una vegada més, ens hem de tornar a felicitar per un altre gran llibre que ha escrit per a tots nosaltres En Jordi Bilbeny: “La sardana i la religió de les bruixes”.

Sols un geni en erudició i tenacitat pot remenar la història  —i tant la filosofia, com la literatura i la psicoestètica— d’una manera tan audaç com ho fa En Bilbeny.

El llibre està documentat de manera rigorosa, noble i extensa i amb una memòria enormement exercitada per l’esforç. Com diu la veu popular: ′fer memòria‘. Perquè la memòria no es té: es fa. La seva capacitat de raonament planer i de síntesi entenedora són extraordinaris. Com la seva voluntat de treball i servei al País.

Trencar un estereotip costa molt. És una tasca immensa sobrepassar el discurs oficial. Però aquest llibre trenca amb tot allò establert, i d’una forma tan elaborada i pulcra que quan el vas llegint tens la sensació d’una natura ecològica europea extensible a tot el planeta. Un llibre que obre la ment de tal manera que el món no té vint segles d’existència cultural, sinó 50.000 anys de civilització. I resta clar que abans del cristianisme existien cultures i religions, que l’ésser humà ha hagut d’elaborar molt per conjuminar el treball, la creença i la cultura.

En aquest llibre, En Bilbeny ens mostra l’avidesa de coneixements etnològics que té ―importantíssims―, per desgranar la història, l’evolució dels pobles i les seves respectives llengües (totes elles entrelligades i emmanllevant-se mots les unes de les altres mentre s’enriqueixen mútuament): un clar fer de l’humanisme.

Salvador Brulles
Reus, 28 de juliol del 2018



Autor: Salvador Brulles




versió per imprimir

  1. Francesc 2
    07-10-2018 23:57

    Vet aquí el quid de la qüestió: trencar estereotips costa molt. Les reaccions psicològiques que provoca desperten molta agressivitat. I és una tasca immensa, sí. Però hem anat avançant molt.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35124
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners,...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]
La cançó d'El Noi de la mare es canta a l'Argentina en castellà, seguint una traducció de l'original...[+]
Durant molt de temps s’ha cregut que Lucrècia Borja, la filla del Papa Alexandre VI, parlava tan sols en...[+]