Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 02-10-2014  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
10274

Joan I de Castella i Joan I de Catalunya

L'Ivan Giménez ha trobat un text del segle XVII on l'autor relata que Joan I de Castella es va morir l'any en què va traspassar Joan I de Catalunya.

Joan I «l'Amador de la Gentilesa»
(1885) de Manuel Aguirre y
Monsalbe. Font: wikicommons.

Com a primogènit i successor d’Enric II, Joan I de Castella fou el segon rei de la dinastia Trastàmara. La majoria de fonts coincideixen a assenyalar el 1390 com a any de la seva defunció. En aquell mateix any havia convocat Corts a la vila de Guadalajara. Un dels punts a tractar en l’esmentada convocatòria era la concessió del ducat de Peñafiel al segon fill de Joan I, l’anomenat Ferran d’Antequera, futur rei de la Corona catalano-aragonesa. Aquestes Corts de Guadalajara haurien passat desapercebudes, si no fos per aquest fragment que presentem a continuació:

Text del ducat de peñafiel

Aquest paràgraf forma part de l’obra Los reyes Nuevos de Toledo, realitzada pel Doctor Christoval Lozano, capellà de sa Majestat Felip III (IV de Castella) i Carles II a la Reial Capella dels Reis Nous de Toledo, comissari de la Santa Croada, vicari diverses vegades de la vila d'Hellín, i procurador fiscal de la reverenda cambra apostòlica. L’autor ens descriu amb deteniment la donació del ducat de Peñafiel a Ferran d’Antequera per part del seu pare. Ens assenyala que el ducat és concedit a Ferran en el transcurs de les Corts de Guadalajara, i sabem que aquestes són celebrades el 1390, durant l’últim any de vida de Joan I de Castella. Doncs, bé: com pot ser que el capellà de sa Majestat, a la Reial Capella dels Reis Nous de Toledo, on precisament fou enterrat Joan I, ens anoti que Ferran d’Antequera rep la corona ducal imposada per les mans del seu pare i ens digui que això va tenir lloc a les Corts de Guadalajara realitzades l’any 1395, quan Joan I de Castella ja feia cinc anys que era mort? Es tracta d’una confusió?

Confusió o no, es dóna la casualitat que el 1395, sí que és l’últim any de vida de Joan I, però no pas del monarca castellà, sinó de Joan I de Catalunya. L’autor podria haver errat la data i posar l’any 1379, per exemple, que és quan morí Enric II, pare de Joan I de Castella, o confondre’s amb d’altres dates de reis castellans. Però no: veiem que encerta el nom del rei, però sembla que ens parli de Joan I de Catalunya, ja que esmenta el seu any exacte de defunció.

Com a dada addicional, som sabedors de l’afició per la caça de Joan I de Catalunya, fins al punt que la seva mort es produí de caiguda de cavall mentre caçava, i d’aquí li ve el sobrenom d’“el Caçador”. Simptomàticament, Joan I de Castella morí com el seu homòleg català, també de caiguda de cavall mentre caçava al bosc.

Ivan Giménez



Autor: Ivan Giménez




versió per imprimir

  1. Josep Maria Vila
    07-12-2014 10:03

    Llegeixo l'article, i intento llegir-me els comentaris que feu per torbar més informació, arguments i contrarguments amb relació a l'article o text base i resulta que només un 1% té a veure amb tema. La resta són insults, desacreditacions, crítiques genèriques que no tenen a veure amb el tema, i defenses respecte això, etc. Per això serveix que es puguin fer comentaris? Perquè cap d'ells parli del tema? En lloc d'enriquir el tema el que té lloc és un debat que no hi té res a veure. Fem-nos-ho mirar. Potser no cal respondre a comentaris que no tinguin a veure amb el tema. Per descomptat els insults o crítiques, o comentaris que no tinguin a veure en concret amb l'article s'haurien d'esborrar. No li veig el sentit en ser tan imparicals que fins i tot es deixi intervenir sistemàticament els trolls. No, el que cal és la parcialitat consistent a regular els comentaris de tal manera que aquests vagin amb el tema i només amb el tema concret.

  2. ric
    22-11-2014 00:46

    Bueno, yo creo que ya está bien. La corona catalano-aragonesa no ha existido nunca. Ha sido la Corona de Aragón. Vamos a llamar a las cosas por su nombre, que no cuesta nada.

  3. yomismo
    14-10-2014 08:28

    ¿Y por qué no iba a aparecer?
    Por cierto, no he tenido tiempo de buscarte referencias, pero tranqui, sigo en ello.
    Yo soy yomismo, no soy troll, ni extremeño (auque sí un poco torpón), ni jojojo, ni botifarra.
    Esa teoría vuestra de que si dos personas tienen algo en común son la misma, y que tanto juego os ha dado con Colón, Cervantes, etc., no tiene pies ni cabeza y sólo lleva a confusiones de este tipo. ¿O acaso Bilbeny, Codinas, Lluis, Ivan, Barbarroja, etc. sois el mismo?. No necesito que me des dos o tres pruebas de que no sois el mismo ya que me trae sin cuidado.
    Un saludo.

  4. Ivan Gimenez
    13-10-2014 14:29

    yomismo:
    Doncs val, no ets tu el Botifarra. Que hi farem... troll/yomismo/extremeño torpón...

    Bé, deixant de banda els pseudònims, el tema no era la referència de la teoria de "Zarragones?, cosa que ja m'has dit que em faràs arribar... això clar, si torna a aparèixer el personatge de yomismo. El tema central, era que m'acusaves com a únic que té raó, quan ja ha quedat demostrat que no és així, demanant-hi les referències corresponents.

    Després, on dius: " De todos modos ya os voy cogiendo el tranquillo: si dos personajes tienen "patrones numéricos" similares, eso demuestra que los datos son falsos, salvo que uno sea un personaje de relevancia y el otro catalán, en cuyo caso se demuestra que el personaje famoso era catalán. Por otro lado, dos estudiosos difieren en un dato no indica que uno esté equivocado, sino que la historia se ha tergiversado para fastidiar a Cataluña. ?

    Que vols dir amb " patrones numéricos " similares????

    Tota el demés ja em diràs on dic això que tu assegures.

    Salut!

  5. yomismo
    13-10-2014 10:28

    Ni conozco al tal Botifarra ni es esa mi fuente. Lo leí hace tiempo y no recuerdo exactamente donde, pero tranquilo, cuando lo encuntre te lo hago saber.
    Sólo espero que mis fuentes estén "homologadas" por el INH, ya que en caso contrario, como siempre, las tachareis de anti-catalanistas y no les dareis valor alguno.
    De todos modos ya os voy cogiendo el tranquillo: si dos personajes tienen "patrones numéricos" similares, eso demuestra que los datos son falsos, salvo que uno sea un personaje de relevancia y el otro catalán, en cuyo caso se demuestra que el personaje famoso era catalán. Por otro lado, dos estudiosos difieren en un dato no indica que uno esté equivocado, sino que la historia se ha tergiversado para fastidiar a Cataluña.

  6. Lost in the INH world
    12-10-2014 23:07

    Fa uns quants anys a Vallromanes la polícia va detenir a un parell de persones per una plantació de marihuana a casa seva. Estava al darrera l´ INH? Un misteri...

  7. Ivan Gimenez
    12-10-2014 00:44

    yomismo:

    Tant et costava? Ja he trobat l'article on feies esment al tema de Zarragones. El Conde Lucanor de Don Juan Manuel. Notes sobre la llengua castellana antiga. Publicat al 2014-06-12.

    En aquella ocasió, suposo, que et vas fer passar per Botifarra i vas enllaçar la següent direcció (ara entenc perquè no volies donar-la):

    http://unidadversusindependencia.es/index.php/antroidos/2-antroido-1-carlos-v-y-el-humano-ideal-de-la-unidad

    P.D. Aquest és la "majoria d'estudiosos??

    Salut!

  8. Ivan Gimenez
    10-10-2014 20:08

    yomismo:

    Primerament, dir que jo no m'amago darrere d'un pseudonim. Tanmateix, uns comentaris més avall ja dic que en el transcurs del 14è Simposi d'Arenys de Munt, al que estàs convidat si hi vols venir, ja donaré el gruix de la infomació sobre aquest tema de la corrupció del nom Tarraconia per Arragonia.

    Dit això, no és questió de "tragar-se? res. Simplement et demano si em pots donar un parell o tres de referències sobre la teoria Zarragones. O si no tens dues, una... per poder llegir i informar-me sobre aquesta teoria.

    Quin problema hi ha? On estan "las dos varas de medir? que dius?

    Salut!

  9. yomismo
    10-10-2014 16:38

    Ivan, tú dices "L'origen d'Arragonia segons la majoria d'estudiosos provindria de Tarraconia."
    y yo respondo "Lo que dicen "la mayoría de estudiosos" es que ambas parecen derivar de "Zarragones", nombre que en la antigüedad se daba a los primeros pobladores de la península ".
    Yo me tengo que "tragar" tu teoría como buena, pero tengo que argumentar la mía con no menos de dos o tres pruebas.
    ¿No es eso usar dos varas de medir?

  10. Ivan Gimenez
    10-10-2014 16:21

    yomismo:

    Et cito: "Lluis, por supuesto que es una hipótesis. Aquí ya se sabe, lo que opinamos los demás es hipótesis y lo que opinais vosotros es dogma.?

    En quin moment sóc dogmàtic? Precissament t'estic demanant que em passis un parell o tres de refències per poder llegir la teoria de Zarragones.

    Salut!

  11. yomismo
    10-10-2014 15:54

    Ivan, no tergiverses mis palabras. Yo no digo que Tarraconensis no derive de Tarraco.
    Supongo que Tarraco no brotó de la nada y que alguien la levantaría. Y no creo que dijeran: vamos a hacer una ciudad y darle un nombre para poder tener un nombre nosotros. Es más lógico al revés.
    Lluis, por supuesto que es una hipótesis. Aquí ya se sabe, lo que opinamos los demás es hipótesis y lo que opinais vosotros es dogma.
    Ocurre lo mismo con la afinidad fonética a la que hace alusión Ivan, cuando la usamos los demás no justifica nada y cuando la usais para demostrar la catalanidad de toda la litatura castellana es prueba irrefutable.
    Cuando se usan dos varas de medir es facil cuadrarlo todo.

  12. Ivan Gimenez
    10-10-2014 15:23

    yomismo:

    És a dir, que la provincia de la Tarraconensis no derivaria del nom de la seva ciutat capdavantera: Tarraco?

    D'altra banda, no és només la semblança fonètica. És un seguit d'indicis i proves que apunten en aquesta direcció. Per exemple: diferents cròniques citen; "Rex Tarraconensis?, "regnum Tarraconensium?, "Rex Tarracon?...etc. S'ha de contextualitzar que anomenen els reis de la Tarraconensis a partir de la unió d'Aragó amb Catalunya. No he trobat cap "Rex Tarraconensis? anterior a la unió.

    I per finalitzar: no ho sé ni perquè contesto, ja que, el teu primer comentari ha sigut de total falt de respecte.

    P.D. En que quedem, que ve del riu Aragonia (teoria que ja es va llegint quan els autors et citen la corrupció del nom Tarraconia per Arragonia) o de "Zarragonés? (si pot ser deixa un parell de referències per sapigué més)?

    Salut!

  13. Lluís
    10-10-2014 12:59

    yomismo: del passat només podem fer hipòtesis i contrastar-les. El que dius és una hipòtesi, i cal veure en què es recolza. L'Ivan ja documentarà la seva, que em sembla que no és només seva.

  14. yomismo
    10-10-2014 11:53

    Ivan: Arragonia no deriva de Tarraconia. Lo que dicen "la mayoría de estudiosos" es que ambas parecen derivar de "Zarragones", nombre que en la antigüedad se daba a los primeros pobladores de la península
    Este nombre se conserva hoy día en las fiestas de muchos pueblos castellanos y aragoneses referido a los personajes que representan a los ancestros.
    Y posiblemente tengan la misma raíz que la palabra vasca zarrakitu (persona muy anciana y decrépita).
    Un saludo.

  15. Lluís
    09-10-2014 22:04

    Jaume, no t'esveris. D'aquí a un temps veurem qui és el que feia quedar malament el país: els que cobren a les universitats catalanes per fer estudis d'aquests camps, o nosaltres. En tot cas juguem prou net - publiquem i escrivim el que anem investigant, i qui vulgui s'hi pot apuntar, tan per dir que bé com per dir que malament. Ara, si l'argument és "els de la universitat pensen completament diferent", doncs gràcies, però no ens serveix. Si us plau, no hi ha ningú que pugui portar la contrària a les publicacions de l'INH amb una mica de cara i ulls?

  16. Jaume Marquet
    09-10-2014 20:14

    Collons, ja és ben trist que, amb tot el que he escrit en aquest web, em diguin espanyol a mi! A la meva família d'espanyol no se'n sent ningú, i espero deixar de ser-ne administrativament ben poc temps, ara que tenim la independència a tocar. Deduir res que no sigui això de qualsevol de les meves intervencions demostra una incapacitat mental no sé si transitòria.

    Un dels problemes més grans d'aquest web és que identifiquen l'unionisme amb pensar que aquestes investigacions que feu no són serioses. Us sembla que tots els independentistes ens hem de creure el que dieu simplement perquè som independentistes? Conec molts professors universitaris independentistes, i no us fot cas ningú! A mi, per contra, em sembla que aquest web el finança el CNI. Amb la mala imatge del país que doneu, l'Estat que d'aquí a poc serà veí nostre pot estar-vos ben agraït.

    I, com sempre, "play the man, not the ball". Per què no envieu totes les vostres recerques a una revista especialitzada de fora de l'Estat espanyol (per evitar la censura ideològica)? A veure quantes us en publiquen! És així de fàcil: si el que feu és bo, podeu estar ben segurs que us ho publicaran. Si no, ja sabem el que valeu.

  17. yomismo
    09-10-2014 16:17

    "L'origen d'Arragonia segons la majoria d'estudiosos provindria de Tarraconia. Per aquesta regla de tres Arragon de Tarracon. Arragonense de Tarraconense...etc."

    JAJAJAJAJAJA

    Pues que esos estudiosos no estudien tanto, que sus neuronas no están para mucho trote.

    El nombre proviene del valle del río Aragón, donde nace el antiguo condado que posteriormente se convierte en reino.

  18. alex III
    09-10-2014 12:45

    Marquet: Dius: En aquest web, els manyans fan història; els forners, filologia; els guixaires, literatura?
    Pensa Marquet que amb catedràtics com tu, no hi ha altra solució

  19. barbaroja
    09-10-2014 12:34

    JOJOJO: Yo no critico, solo fotografío catedráticos como vosotros.

  20. Jaume Marquet
    09-10-2014 00:23

    No sóc ni llicenciat ni doctor en història, ni he dit mai que ho fos. Ara, qualsevol doctor, sigui d'història, medicina, dret o física quàntica, encara que no sigui especialista en una matèria, sí que pot avaluar la metodologia d'un article. Com que els "articles" del web de l'INH no en tenen, de metodologia, només són bons per llençar.

    En aquest web, els manyans fan història; els forners, filologia; els guixaires, literatura, i el Bilbeny, de tot. I això amanit amb un nom pretensiós i una universitat d'estiu i tot.

    Normalment, escrius un article i l'envies a una revista especialitzada. La revista el passa a revisors externs, que de vegades te'l rebutgen o te'l fan canviar de dalt a baix. I, a l'últim, i posat que hagin decidit publicar-te'l, encara ha de passar per un corrector. Si fa no fa, el procés de selecció que es fa a l'INH.

  21. alex III
    08-10-2014 20:16

    Marquet: Sí, però vostè senyor catedràtic ha entès tot, ets un "crack?
    ( sóc només un lector curiós, catedràtic )

  22. alex III
    08-10-2014 18:55

    Alex III a Alex IV: sàpigues que no governaràs mai, ets fill il?legítim, i no vull parlar malament de la família.

  23. Jaume Marquet
    08-10-2014 07:03

    Fe d'errates:

    El teu català és tan lamentable que qualsevol investigador del segle XXV pensaria QUE és una traducció barroera d'un original castellà.

  24. Jaume Marquet
    08-10-2014 00:50

    Alex III, ets tan divertit que em sembla que ho fas expressament!

    No ho dius pas, que abones la meva teoria, sinó que ho fas directament! El teu català és tan lamentable que qualsevol investigador del segle XXV pensaria és una traducció barroera d'un original castellà. No em facis dir quina credibilitat pot tenir algú que escriu com un sapastre.

    Comparteixo plenament amb tu que l'INH és una cosa totalment diferent del món universitari; no cal que t'hi escarrassis més. Els requeriments, aquí, són uns altres: mentre que a mi convertir-me en investigador em va costar més de deu anys (des que vaig començar la llicenciatura fins que em vaig doctorar), a vosaltres no us calen coneixements per entrar a formar d'aquest institut insigne. Digues-me, si no, on coi podria anar a parar algú com tu, que no sap ni escriure?

  25. Joan del riu
    07-10-2014 23:24

    Les coses pel seu nom:
    Corona d'Aragó és una denominació impròpia de l'Estat Català medieval.

    LLegiu si no aquest clàssic del gran Caius Parellada, amb la vindicació del nom de Catalunya, Nació Catalana o Monarquia Catalana, per a tots els territoris de l'Estat Català medieval, enfosquit o esborrat durant segles de domini i persecució espanyols.

    http://www.inh.cat/articles/L'Estat-Catala-Medieval-i-la-Monarquia-Catalana

  26. alex III
    07-10-2014 19:36

    "Marquet mira que és curtet, no has entès , res de res
    Com sempre comences malament, em pots dir a quin lloc he escrit que " abono la teva teoria que aquesta web és la traducció barroera d'un original castellà?.
    Com pots llegir bé, si la vista la tens deficient.
    Segon: quan dit, ?la web no és una càtedra universitària?, te estic diem que no és una càtedra universitària de l'estat espanyol, on es pontifica i surt la veritat revelada per al segles dels segles amen. Això la a entès tothom menys tu.
    Amb la lliçó magistral de fi de curs, te estic diem: repetir com un lloro, any darrere any, amb molta pompa i solemnitat la versió oficial.
    Versió oficial és aquella que s'escriu, sota les directrius idiologies dels interessos del poder de l'estat, que cap funcionari pot qüestionar públicament, si vol cobrar a fi de mes.
    ¿Tens, dificultats per entendre ?
    Quan dit que és un grup de persones, t'estic diem:
    Que és un grup ampli i divers això el fa enriquidor, hi ha persones de tota mena de professions i de coneixements, a qui no es demana el DNI, ni certificat de salut mental, per això ets podem colar Trolls i trolas (trolas =mentides).

  27. Xavier
    07-10-2014 17:19

    Collins, Jaume, doncs jo no veig dels comentaris que cites cap de paranoic, sinó un intent d'explicació d'un paio (uns altres en diran dos), que ens porta fregits (a vegades amb un sentit d'humor finísim, a vegades amb els insults més barroers), dia rere dia, sense descans, des de ja fa uns anys. Jo penso que un intent d'explicació d'aquest "fenomen" que ens passa, no es cap paranoia. Paranoic ha estat el meu posterior curt comentari, eixe sí que se'n ha eixit de mare!
    Però bé, tu segueix amb la teva i així continuaràs tastant de tant en tant, algunes de les seves burles i com juga amb tu.

    Tu mateix.

  28. jaume marquet
    07-10-2014 04:38

    Se m'ha girat molta feina i no la puc contestar pas tota.

    Amb el Jo ja ens havíem discutit abans, teniu raó, i al final vam arribar a un acord.

    Les identificacions del Xavier, prou estranyes, em deixen parat. Ell mateix.

    L'Alex III em fa riure. De primer, abona la meva teoria que aquest web és la traducció barroera d'un original castellà. Si no ho és, no sé quina credibilitat pot tenir algú que escrigui així de malament, desgràcia força comuna en aquest web, per cert. Deixem, però, el continent. El cito:

    "Marquet mira que ets curtet, no has antes, res de res, la web no és una càtedra universitària, ni una llisó magistral de fi de curs.
    Això és un grup de persones que els agrada la història i es comuniquen amb la web per intercanviar opinions e informació mitjanant els comentaris."

    Si això no és cap càtedra universitària ni res que s'hi assembli, sinó un grup de persones a qui agrada la història, per quins set sous us poseu un nom tan pompós com Institut Nova Història, escriviu "articles" i organitzeu la "universitat" d'estiu de Crespià, entre d'altres coses?

    Amb els amics fem la tertúlia sobre el Barça sempre que podem. Quan les coses no van bé, se'ns acudeixen vint mil idees estrambòtiques que ho expliquen tot d'una manera convincent i que ens sembla que servirien per arreglar els problemes. Et sembla que després ho pengem a l'Institut Nou Barça per fer el ridícul?

  29. Jaume Marquet
    07-10-2014 04:04

    Em vaig equivocar en el que volia dir i us en demano perdó. No és veritat que sigueu una colla de paranoics, però sí que els comentaris a què em refereixo ho són. Espero que m'accepteu les disculpes.

  30. Xavier
    06-10-2014 22:15

    hAaHJJJ, hAaHJJJ , hAaHJJJ, em resisteixoooooooooooooooo!

  31. Xavier
    06-10-2014 21:32

    Hahahaaaaa! No Jo. T'explico: Se m'han creuat els cables una mica bastant. Havia pensat que el primer personatge que entrés dient-nos paranoics seria un dels personatges del Tigre. Com que ha estat el Jaume (que jo pensava que ja el tenia ben ubicat), m'ha trencat tots els esquemes. He pensat totalment sorprès que també aquest era un personatge creat pel Tigre (després ja se me n'ha anat del tot l'olla i he posat al Lluís dins del mateix paquet quan he vist que li responia al Jaume). Després de tota aquesta anada de perola (reitero les meves disculpes) i portat per la sorpresa i confusió d'aquesta interpretació que he fet, m'ha vingut al cap la gran refrega que vareu mantenir tots dos i he arribat a pensar (en aquest cas lleugerament, prompte ho he descartat) que també tu podies ser un personatge que utilitzés per fer-nos parlar a la resta del tema dels jueus. Com que també pensava clarament, com ja et vaig dir, que eres una altra persona i dut encara per, perquè no dir-ho, la paranoia d'una reflexió precipitada, necessitava un desmentit per la teva banda, ET NECESSITAVA EN CARN I OSSOS, NECESSITAVA TOCAR-TE, per a que no se'm vingués el cel al cap.

    Això és tot, JO: si estaves dormint, perdona la trucada, ha estat un malson.

  32. Xavier
    06-10-2014 19:12

    Ho sento, Lluís. Me n'he passat de frenada, no sé com m'ha pogut passar una cosa així. Disculpes.

  33. Xavier
    06-10-2014 13:44

    Si us plau, JO, tu no em fallis, t'ho suplico! Ahhhhhgggggggggggggg.

  34. Pedrito
    06-10-2014 13:06

    I tu quin tipus de doctorat ets Jaume Marquet per carregar-t'ho tot d'un comentari? Molt acadèmic si senyor. Saps que passa? Que ja em sonen aquests comentaris teus, amb multiples noms, de causa general però sense contraargumentar . Però perquè intentes dissimular? Quin sentit té?, no cola.

  35. Xavier
    06-10-2014 11:36

    Hòstia tu, el pim, pam, pum i EL LLUÍS, també!!!

  36. Lluís
    06-10-2014 11:14

    Jaume: bé, la teva crítica es pot resumir en "no m'agrada, plegueu". Ni suggereixes què hem de canviar, ni indiques què fem malament en concret. La opció que planteges, doncs, no ens val. Si indiques coses en concret, ho podem discutir.

  37. Jaume Marquet
    06-10-2014 02:05

    Lluís, convertir això en una tertúlia futbolística us beneficiaria molt, perquè les bestieses quedarien dissimulades.

    No sóc historiador, com ja he dit unes quantes vegades. És a dir, jo no sóc el Bilbeny, que sap de tot, i el contingut dels articles no el puc replicar! Un doctorat, però, t'ensenya com es fa una investigació, i els vostres articles no passarien el sedàs d'un professor de primer de carrera.

    Proposeu un canvi dràstic de paradigma. Recordeu que qui ha de convèncer els altres és qui el vol canviar, perquè el paradigma vell, en teoria, ja va convèncer quan es va imposar. Vosaltres assenyaleu bé els defectes del model existent, però heu fallat del tot a l'hora de substituir-lo. No teniu proves. De veritat que us sembla que si el que dieu ho poguéssiu provar no vindrien totes les revistes científiques importants a besar-vos els peus?

    Si encara no teniu les investigacions acabades, no publiqueu RES abans de tenir-les-hi. Evitareu el ridícul.

    El "grapat d'insults gratuïts" que dius no el veig enlloc. "colla de paranoics" t'ho pot semblar. Llegeix els comentaris anteriors i ves què et semblen.

  38. Jaume Marquet
    06-10-2014 00:59

    Nois, que sou una colla de paranoics. Els espanyols no dedicarien ni cinc a sabotejar els vostres esquemes, perquè el que feu no s'aguanta per enlloc; més aviat els feu un favor publicant aquests articles.

    No sé si cap de vosaltres ha fet el doctorat; diria que no. Aquest web em recorda pastissers que venen bicicletes, sastres que fabriquen ordinadors i fusters dedicats a la física quàntica. La cirereta la posen el segon Leonardo de Vinci, Jordi Bilbeny; i dues de les ments més imaginatives que he vist en ma vida, les de Lluís Mandado i de Paolo Pellegrino.

  39. Lluís
    06-10-2014 00:09

    Joan: jo crec que cal donar-los resposta, però cenyint-nos en el tema de la interpretació del que ens ha quedat del passat. Sovint escriuen pensant-se que ho han rebatut tot dient alguna collonada, i si no ho contestem, un lector despistat es pensarà que ha rebatut alguna cosa. Jo entenc que la seva funció és aquesta: fer servir fal·làcies lògiques, acabar amb un "QED l'article de l'INH està ben equivocat", i que això quedi aquí per a que els futurs lectors s'ho trobin. I si els lectors ens cauen en fal·làcies, merda. A vegades tiren pilotes fora (temes de política sobretot) i això sí que penso que no se'ls ha de contestar.

    Albert, Xavier: jo no crec que siguin ningú a sou. Els fòrums d'internet, del tema que vulguis, tenen aquest tipus de participants: arrogants, convençuts que estan per sobre de la resta, i defensant "obvietats" (repeteixen el que diuen entesos del tema). Sempre van amb els guanyadors i se senten partíceps de que aquests siguin guanyadors. Com el que anima la sel·lecció espanyola, i celebra les victòries dels jugadors al camp com si ell hi hagués aportat molt. Les fal·làcies lògiques de la interpretació històrica crec que també se les creuen en bona part. Ells defensen l'equip guanyador, i la poca creativitat interpretativa que mostrin, la faran servir sovint a favor del guanyador. Tampoc crec que siguin un de sol. Hi ha molta gent que pensa com ells, i just ells són els que a més tenen ganes de participar al fòrum donant lliçons. Quan no són capaços de trobar explicacions als fets que mostrem, acaben callant i mai atorgant. I quan creuen que ho poden contradir, s'acarnissen amb gent en particular: l'autor de l'article, en Bilbeny, l'INH, ... I si se'ls rebat, mai atorguen, callen. En fi, jo no tindria pas cap paranoia; ja està bé que hi siguin, i n'hi ha molts amb la seva visió. Si ens cenyim al tema de la recerca històrica, i els rebatem el que aportin, ja quedarà una pàgina ben lligada. Cal ignorar-los només amb allò que no toca.

  40. Xavier
    05-10-2014 22:58

    Joan del Riu, ho he estan pensant i ja veus, serà molt dificultós, no serà possible. No sé si el personatge està a sou o no (no descarto res amb un "pajaru" d'aquesta envergadura), però el que és evident és que ens trobem al davant d'un NUMBER ONE, amb més tables i registres que la gran Sarah Bernhardt i hi ha gent que encara no s'adona de amb qui s'hi juga els calés. I sé que és un NUMBER UAN, perquè (ara resultaré presumptuós, però que més dona) els de la nostra espècie ens reconeixem d'immediat.
    Amb un simple canvi de pseudònim i una modificació de registre el tenim aquí de nou responen i sent interpel·lat per quasi tots nosaltres. Jo ho evitaré (si el pispo, que no sempre ha estat així -si aquest fos el cas seria déu totpoderós i no és el cas, soc el que s'asseu a la seva dreta..., al darrere, o sigui una més de les seves concubines), però em serà impossible resistir-me a advertir-ho als altres per a, oh desgràcia meva, quedar-me igual.

    Com a mostra de la pel·lícula que el Will. s'ha muntat aquí us explico com considero que va el joc (sé que em costarà explicar-me i que és cosa personal entre ell i jo, a veure com surt).

    A la darrera jugada el Tigre s'acomiada i deixa al Troll amb un altre personatge que ha anat construint en els darrers mesos (i als que de BEN SEGUR s'afegiran més), com a comodí que li porti la contraria. Amb açò EM FA L'ESCAC, amb la poca vergonya de refregar-m'ho dient-me LA SER (vaig a destrossar-te ;-)). Al següent comentari que fa Troll, ara ja com a una curta cueta al final de la seva intervenció (ja ho té guanyat, pensa ell), m'ho torna a refregar i ara em diu CINQUANTA! Cinquanta, l'últim que em va dir això li van caure C(abró) de bufetades!

    Ara mateix el seu comodí és el Barbaroja (al que s'ha afegit un de nou, ja me'l miraré, ara mateix no sé de quin peu coixeja), qui s'ha saltat a la torera la teva recomanació i lo més important per entendreu, que escrivia el 25-9 a l'article de "La influència de la llengua catalana a les obres de Cervantes" (sisè comentari amb aquest nom començant per dalt), el següent, "la web, que es como un bálsamo para Los Ángeles y una freidora para los mise..."
    Penso que queda bastant clar amb quina mena de personatge estem discutint, sempre que no em contesteu que no posa res de "Times", que sense això no està clara la cosa i que creieu amb les casualitats...

    Estic convençut que ell no s'explica com li descobreixo amb relativa facilitat a les seves titelles (tan racional que és ell, tan escrupolós amb el mètode) i per això mateix sé que tinc totes les de guanyar: no sap per on agafar-me, el tinc desconcertat! Hahahahaaaaa!

    Per cert, el Lovely Planet que ha penjat l'article de Los Angeles Times, sembla ser un de vosaltres, de l'INH, és així? Perquè jo m'he quedat amb el dubte. Sigui com sigui, ens ha fet un favor (un INH.cat a l'article hagués estat fantàstic, però bé està). Com és allò que es diu, que parlen mal de nosaltres però que en parlen, publicitat gratuita. El que se li pot retreure és que no finalitzes l'article amb el nostre BEN SEGUR. I mira que li venia que ni pintat: tal com acaba, punt i apart i amb majúscules el BEN SEGUR. A més, açò no afectaria per a res a l'article en si: als catalans que ho hagueren llegit els hi faria gràcia tenint tot el sentit aquest acabament i per als americans, doncs pensarien que al autor li agrada acomiadar-se nomenant al germà del BEN HUR, BEN SEGUR!!! HAHAAHAHAAAA!

    Bé, Joan, com he dit jo seguiré amb el 10 de 10 però serà realment dificultós no intervenir, ja veurem. Tot açò que explico només es refereix a l'aspecte interpretatiu del personatge, dels coneixements de tot tipus que domina, no cal que digui res... Però no se n'oblideu: no ens ha deixat, la seva dependència d'aquesta web és superior a la nostra. Nosaltres, o per parlar de mi, jo la tinc reben les seves bufetades de tant en tant, ell, que les pega, té tota una pujada d'adrenalina, està totalment enganxat!

    Al que no estic disposat és a que en faci L'ESCAC I MAT, tot el contrari, penso fer-li un de nou TOUCHDOWN!!!

  41. barbaroja
    04-10-2014 20:59

    Xavier: Gracies

  42. Xavier
    04-10-2014 12:19

    Molt encertat, Joan, jo ho compliré. No penso donar-li corda i sobretot, a la/les titella/es que han quedat. Segurament tens raó en el 10 de 10, en l'altre no: és 1 de 1. ALGÚ HO HAVIA DE DIR! Res més. A veure qui li dona corda, es retratarà...

  43. Joan del Riu
    04-10-2014 02:23

    Veig que us agrada molt a tots plegats el combat dialèctic, als uns i als altres. . . . . . . . . . . . . . . . . Si des de l'INH hi ha una voluntat (que no ho sé) d'estabornir (intel·lectualment parlant) els 2-pesats-2 que dia rere dia, article rere article i any rere any inunden aquestes planes de comentaris bé despectius, bé destructius, bé insultants... - - - - - - - - - - - La recepta és ben senzilla: ignorar-los. EL silenci és la millor resposta a l'estultícia i la provocació. 10-articles-10 seguits, sense cap resposta a llurs comentaris tòxics i claudiquen. Que ens hi juguem? - - - - - - - - - Intel·ligència i discrecció. Ah, i unitat (important). Salut.

  44. Xavier
    03-10-2014 21:14

    Barbaroja, barbaroja...., ets molt bo!

  45. Xavier
    03-10-2014 10:35

    El que no entenc de l'article són les cometes en la paraula investigadors.

  46. Jordi
    03-10-2014 10:09

    Perdoneu, però els comentaris d'aquests senyors, com ara:

    "Los seres humanos cometemos errores. Excepto Jordi Bilbeny, por supuesto."

    "Todos tenemos nuestro talento especial en la vida, Sr Bilbeny. Y el tuyo es hacer el ridículo."

    aquesta mena de comentaris no s'haurien de publicar, per indecents. Tant si s'adrecen a en Jordi Bilbeny com a qualsevol altra persona. Són indecents, casernaris, baixos de sostre, insultants,... No mereixen ser publicats.

    La meva opinió és que tota participació en què aparegués un comentari d'aquesta mena s'hauria d'esborrar tota, tant la part interessant com la indecent. Fóra una manera d'ensenyar-los de modos, a aquesta gent.

  47. b
    02-10-2014 21:50

    Nom i cognons: Joanot Martorell es un autor catalán nacido en Valencia, Garcia Marquez es un autor castellano nacido en Colombia. Una cosa es el lugar de nacimiento y otra en que lengua escriben sus obras. Eres un tocho si piensas que el valenciano es una lengua diferente al catalán. Es mundialmente reconocido el bajo nivel escolar español. ¿Donde esta la bolita?

  48. Xavier
    02-10-2014 21:32

    Però és anònim.

    Nom i cognoms: val, Garcia Màrquez és d'un país hispà i tu d'un país català, val?

  49. Xavier
    02-10-2014 20:50

    Sí clar, un "clàsico castellano". I per acabar-ho d'arrodonir, ANÒNIM!!!

  50. Jordi Bilbeny
    02-10-2014 16:43

    És un indici més. Un altre indici més. En els assassinats que passen per suïcidi, també es poden interpretar els senyals de violència d'una altra persona sobre el cos de la víctima, com un error d'interpretació. I tant! Però estic segur que només ho farien els implicats en l'assassinat. En el cas de la istòria del nostre país, amb les lleis de censura, els empresonaments, les tortures, la confiscació de béns, la crema de llibres, la manipulació textual, els errors s'han de tenir molt en compte. I els qui creuen que els llibres ja s'imprimien amb aquesta mena d'errors tan sospitosos, són els implicats en la destrucció de la nostra istòria i de la nostra cultura. Però, és clar: és una simple conjectura, perquè també em podria equivocar i la confiscació de béns, els exilis, els empresonaments, la crema de llibres i la censura també podrien ser un error d'interpretació. I tant!

  51. Bernat
    02-10-2014 15:58

    Però Joan d'Aragó no va morir el 1396?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34986
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]