Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 09-06-2015  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
11724

Joan II de Castella o Joan II de Catalunya?

L’Ivan Giménez, aprofundint en el seu estudi sobre el possible desdoblament del rei Joan II de Castella i el rei Joan II de Catalunya/Aragó, es demana per què en una crònica navarresa de 1709 s’hi diu que aquest començà a regnar a Navarra amb vint anys el 1425 quan de fet va néixer el 1398.

Sepulcre de Joan II esculpit per Gil de Siloé a la Cartoixa de Miraflores, Burgos. (Font: wikipedia)

Fa uns mesos vàrem realitzar una anàlisi comparativa entre els reis Joan II de Castella i Joan II de Catalunya1. S'hi posaven de costat curioses coincidències entre tots dos personatges: ambdós monarques es casen dues vegades i coincideixen els anys d’aquests enllaços matrimonials; tots dos tenen quatre fills del primer matrimoni: tres de sexe femení i un de masculí; de la segona unió, tornen a coincidir en el nombre de fills i pel que fa a llur sexe, un pertany al gènere femení i l’altre al masculí. De totes aquestes coincidències genealògiques, la més remarcable es produeix en observar l’any de naixença i traspàs de la segona filla del primer matrimoni de cadascun dels reis. Tant Joana, filla del rei català, com Elionor, filla de Joan II de Castella, neixen el mateix any 1423, i, a més a més, moren el mateix dia: el 22 d’agost de 1425. Veient aquests sincronismes en conjunt, es fa molt difícil de parlar de casualitat.

D’altra banda, tot endinsant-nos a la crònica de Joan II de Castella editada l’any 1541, el Doctor Lorenzo Galíndez de Carvajal es defineix en el prefaci com a censor. I no només d’aquesta crònica de Joan II, sinó també “d’unes altres cròniques d’aquests regnes”. En la mateixa introducció, Galíndez ens cita el següent fragment: “Mes perquè no procedim sense fonament, és de saber, que aquesta crònica fou escrita i ordenada per molts autors, i els uns callaren els altres”. Hem transcrit aquests breus comentaris perquè ens permeten de fer-nos la idea que aquesta crònica de Joan II de Castella estaria intensament retocada per la mà de més d’un censor, l’últim dels quals, segons pròpia confessió, seria el mateix Doctor Lorenzo Galíndez de Carvajal. Tractant-se d’una obra teòricament escrita per coetanis del monarca, és simptomàtica la inexistència del text manuscrit original. La còpia més antiga que existeix està impresa: a Logronyo l’any 1517. Seixanta-tres anys després de la mort del rei.

Vista ràpidament (ja que no és el tema a tractar en aquesta nota) la possible manipulació/reelaboració de la crònica de Joan II de Castella, observarem un fragment dels Anales de Navarra2, realitzats pel cronista d’aquest regne Francisco de Aleson:

text 20 anys navarra

Analitzem el que ens diu Francisco de Aleson: “El rei D. Joan tenia prop de 20 anys, quan començà a regnar a Navarra”. L’infant Joan d’Aragó fou rei dels navarresos gràcies a la unió matrimonial amb Blanca, filla de Carles III, rei de Navarra. Aquest morí l’any 1425, i fou succeït per Blanca i el seu espòs, Joan II de Catalunya-Aragó. Quan Francisco de Aleson assenyala que Joan II de Catalunya començà a regnar a l’edat de 20 anys, ens adonem que aquest infant Joan havia nascut l’any 1398, i succeí al seu sogre l’any 1425. És fàcil de veure que Joan II de Catalunya, l’any 1425, no té 20 anys, sinó 27. ¿Com pot ser que l’autor dels Anales de Navarra, cronista del regne, ens digui que Joan II de Catalunya tenia 20 anys quan va assumir el tron?

Doncs bé, si prenem com a referència Joan II de Castella, observem que aquest neix l’any 1405. Per tant, a l’any 1425, Joan II de Castella sí que tindria 20 anys. Confusió o no, el cronista ens relaciona l’edat de Joan II de Castella, amb l’any d’inici del regnat de Joan II de Catalunya a Navarra. I això potser vol dir que en algun estadi de la reescriptura de la història, hi havia la intenció de deixar escrit que qui havia regnat a Navarra era el rei de Castella, i no pas el de la Corona Catalana. En qualsevol cas, aquesta relliscada de la censura constitueix un nou indici del desdoblament dels dos Joans II que proposàvem a l’article de fa uns mesos.

Ivan Giménez

ANOTACIONS

1http://www.inh.cat/articles/Joan-II-de-Castella:-un-rei-de-ploma-i-paper

2P. FRANCISCO DE ALESON; Tomo quarto de los annales de Navarra o primero de su segunda parte; con licencia en Pamplona; año 1709. p. 419.



Autor: Ivan Giménez




versió per imprimir

  1. Antimanipulacion
    11-10-2015 13:49

    ¿Juan II de Aragon y Cataluña? Como si Cataluña hubiera tenido reyes en algún momento de su historia. Contra la manipulación CORONA DE ARAGON

  2. eduard.baro
    19-06-2015 12:52

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  3. eduard.baro
    19-06-2015 09:57

    No tenien gestes i les van robar (denunciat al mateix quixot). No tenen bandera que la van robar (agafar-ne un tros de la catalana). No tenen nom que el roben als romans i a tot europa. (us imagineu que suecia es fes dir Escandinavia, i imposes a la resta de la peninsula idioma i llei(bé em penso que això últim ho va intentar)). No tenen himne que tenen marxa militar sense lletra. No tenen siglo de oro, que es ple de catalanades que demostren el robatori de la literatura d'altri. NO tenen descobriment, que el van robar. No tenen ni cervantes, que el van robar. I el rebuig a la diferència i la agressivitat a la més mínima discrepància demostra la poca seguretat en si mateixos i l'autoodi que en el fons tenen. Cosa que demostra que no són del tot rucs, ni bojos (quixots), doncs en el fons assumeixen que només són la caricatura d'un madrid-castella, imposat per la elit (noblesa, esglesia, censura,...), a força de segles de control sobre tot el que s'escrivia.

  4. Alex
    18-06-2015 17:20

    Els catalans tenim una llarga història d'antisemitisme i masclisme i, si és veritat la vostra teoria de la "pre-colonització" catalana, som els primers responsables del genoci dels indis. Encara avui molts catalans diuen "això es molt gitano"..."estic treballant com un negre"..."he comprat això al xino...".

    Quina gloria, oi?

  5. manolico
    18-06-2015 15:54

    Que pobres sooooomos que no tenemos na de naaaaa. Ni carro, que me lo robaron anocheeee mientras dormiaaa... donde estará mi carro, donde estará mi carro.....

  6. eduard.baro
    18-06-2015 14:39

    Joan felicitats, noi m'agradat llegir-te. No tenen història que la roben, no tenen himne, que és una cutrada militar sense lletra, no tenen bandera que la manlleven, no tenen literatura que la tradueixen, no tenen vergonya, i en el fons per la seva caricaturesca agressivitat se'ls entreveu la falta d'autoestima, i la falta d'autoestima és que en el fons saben que tot el que creuen ser, és gràcies a tranformar les REALITATS dels altres i fer-les seves.

  7. super
    17-06-2015 15:19

    agor... el que vull dir es que els consensos canvien al llarg del temps... que el que semblaven veritats absolutes ho deixen de ser.. això és el que vull dir... que el que s'accepta avui es pot descartar més endevant per nous descobriments.. això val pels especialistes que t'apliquen un tractament i temps després veuen que l'han de canviar... són mal especialistes? estaven equivocats o segueixen la norma general fins que els hi diuen que l'han de canviar? troia es considerava una llegenda fins que van descobrir que va existir de veritat... champollion va descifrar els jerolífics egipcis perque va optar per investigar una línia que no seguien erudits del seu temps... com darwin, que rebia bastonades del seus propis professors en la seva teoria de l'evolució... jo et plantejaria una altra pregunta: a qui faries més cas tu, a un novell que et proposa una nova teoria o a tota una casta d'erudits que et diuen que les coses són el que són i és una ximpleria plantejar el contrari? a la casta suposo, fins que la casta canvïi la seva postura...

    jo no sé si els de l'INH tenen raó, si estan equivocats, però no me'n ric de la seva feina, de la seva perseverància... com a mínim serveix per qüestionar-se les coses, fer que el cap li doni voltes... i això és saludable... fer-se preguntes... interesar-se... buscar... contrastar... això no fa mal a ningú, al revés...

  8. Contador de Cuentos
    17-06-2015 10:20

    La verdad es que estas cosas empezaron con la idea de atribuirse a dos o tres descubridores (Colón, Leonardo, etc) como catalanes para reafirmar su religión nacionalista.

    Con el tiempo, vieron que tenian algo de éxito entre las mentes mas abducidas por el nacionalismo y de esaca cultura -todo hay que decirlo- y fueron haciendo el charco de la impostura mas y mas grande. Se montaron un negocio que parece ser que les va bien.

    Como todo negocio si no renuevas, se acaba, asi qué por inercia tienen que inventar mas y mas personajes para mantenerse en el machito, llegando al paroxismo de la locura con este relato.

    Pero no desespereis queridos amigos, para nuestro solaz, cada vez nos descubriran cosas increibles y desconocidas para el común de los mortales....¡y es qué no se puede parar un negoci!...

    He visto cosas que no creeriais, he visto naves en llamas arder en la Puerta de Tanhauser (que esta en el Pº de Gracia a la derecha)...

    Besitos

  9. Cesc
    16-06-2015 19:08

    Jo he afegit un tema que s'estudia en una Universitat, on també hi ha desdoblaments. Hi ha dinasties que no han existit mai, que són un invent. Sembla ser que les universitats d'arreu no tenen problemes en estudiar una visió diferent de la història. Quant l'Ivà parla de desdoblaments no és el primer, ni tampoc serà l'ultim.
    La història no és una ciencia que es pugui fixar. Ni pots enfotret i ridiculitzar a algú que tingui una visió diferent d'aquesta assignatura. Estic pensant en el bengala.

  10. super
    16-06-2015 18:10

    si el sr fomenko digués que un tio al segle xvi arriba a astúries i es troba un desert ple de morisques tirant-se taronges, jo també creuria que està sonat...

  11. Lluís
    16-06-2015 18:02

    En Fomenko no és sol, ni és el primer que diu moltes de les coses que se li atribueixen. Són força gent. Però bé, no vull dir que tingui raó en tot. Trobo que hi ha coses que diu que lliguen bé, i coses que no. Tema per un altre debat.

  12. Cesc
    16-06-2015 17:24

    Això que us fa tanta gràcia prové de la Universitat. Hi ha diferents Universitats en el món que estudien a Fomenko.

    No volíeu textos de la Universitat ?. Evidentment a Espanya aquest tema no està autoritzat

  13. Cesc
    16-06-2015 15:23

    Universitat Nacional de Colombia, Fomenko. Aquí entendrà que són els desdoblaments. T'ho pots baixar

    http://www.bdigital.unal.edu.co/1778/

  14. Ivan Gimenez
    16-06-2015 13:24

    Lucia: Hi ha dues parts a diferenciar; una l'exposició de les coincidències numèriques (el denominat, patró numèric), on no hi ha cap tipus d'interpretació ja que són dades; i una segona part, l'explicació d'aquestes coincidències. Aquesta segona part és la que em vas demanar, la meva opinió, i la vaig donar. I en aquest punt és on no podem estar d'acord.

    Dius:

    Por último, creo que hay una explicación mucho más sencilla a estos patrones numéricos... ¿No hay nadie por aquí que tenga un prim@ que haya nacido el mismo año que él y que tenga el mismo número de hijos de edades parecidas?. Seguro que sí... Eso pasa porque son de la misma generación.

    Resposta:

    No és "un primo?, són diferents personatges al llarg dels segles (des de Don Pelayo fins els RRCC, de moment).

    També dius:

    Esto está escrito por ti, no por mi. Dime entonces, ¿cómo es posible que Isabel (m.1479) y Fernando (m.1468) tengan a Juana la loca en 1479?.

    Resposta:

    Si Ferran i Isabel serien morts, Joana no podria néixer al 1479... per això remarcava que el mateix any 1479... Ferrante, rei de Nàpols, i Joana (la única filla que sobreviuria al Joan II), el mateix any 1479 tenen a una filla casualment anomenada Joana també.

    I afegeixo, si mirem quan es casarien aquestes Joannes, ho faran el mateix any 1469. I si mirem a quina edat moren els seus respectius marits; Felip el Bell amb 28 anys i Ferran II de Nàpols amb 27.

    Respecte els RRCC la meva opinió és que són personatges inventats sobre paper.

    Hi ha sants desdoblats, triplicats, etc... hi ha llinatges de la noblesa, que els seus orígens són inventats... per què no inventar els llinatges reials? Fer-los Catòlics trinitaris, els més antics possible. I va per endavant que no serien només els castellans els inventats.

    Que no et convenci la meva opinió/interpretació del possible patró numèric ho entenc, el que és més difícil d'explicar són les coincidències numèriques exposades. No és només la semblança entre un cosí.

    Llegeix-te si et ve de gust l'escrit que a continuació enganxo, i si vols digues que també, és perquè són cosins...

    http://www.inh.cat/articles/Hernan-Cortes:-%3Cem%3Ehidalgo%3C-em%3E-extremeny-o-descendent-de-sang-reial-catalana-

    http://www.inh.cat/articles/Pere-el-Gran-fou-rei-de-Xipre-i-de-Jerusalem-

    Salut!

  15. Cesc
    16-06-2015 10:32

    Veig que has sortit de la gàbia

  16. Cesc
    16-06-2015 10:05

    Trige. Això que he escrit sota és el símptoma d'una trastorn. a veure si la descobreixes, per cert has escrit un poema Quevequià, molt d'acord amb una època.

    .- Visió desmesurada del jo, més que una confiança sòlida en si mateixos, reflecteixen una preocupació excessiva per una suposada excel?lència.
    .- Actius i competitius a l'hora de buscar estatut, ja que la seva vàlua personal la mesuren en funció de l'estatus que posseeixin
    .- Si els altres no reconeixen aquest estatus de què es creïn mereixedors, se senten intolerablement maltractats, s'enfaden, es posen a la defensiva. Si no se'ls reconeix com a superiors, s'activa la seva creença d'inferioritat i falta d'importància.
    .- És per tant hipersensible i experimenta sentiments molt intensos en resposta a les crítiques dels altres.
    .- Perquè la seva persona llueixi, exageren els seus mèrits i minimitzen els dels altres.
    .- Si se li posen límits o se'ls critica es tornen molt desagradables i defensius.
    .- Necessiten, a tot cost, el reconeixement de persones a les quals consideren importants.

  17. Lluís
    14-06-2015 13:02

    Jo sóc en Batlle, el que fins ara escriu el nom sense faltes d'ortografia. El que signa "Lluis" no sé qui és. Jo no tinc tanta esperança en la independència com sembla que té ell.

  18. Lluís
    13-06-2015 22:24

    No us podeu queixar de la falta d'atenció. Ja torneu a ser allà mateix. Una estadística de google, demanant noms d'historiadors que conec però no us diré perquè era una conversa privada, fruit de "hablar con expertos". A partir d'aquí, ho veiem molt diferent, i sou lluny d'entendre res. Demaneu ajuda. Si us creguéssiu res del que dieu, diríeu qui sou. És evident us avergonyiu del que escriviu, i no m'estranya gens. Si encara tinc esma d'escriure és pel lector despistat que pugui passar per aquí; no us mereixeríeu res, com demostreu amb els vostres escrits anònims.

  19. Lluís
    13-06-2015 21:23

    Sobre l'estadística tal com la fan servir molts historiadors... Molts fan servir l'argument de que si hi ha 90% de documents que diu A, i un 10% de documents que diu B, el que va passar és A i no cal mirar B. D'això n'anomenen mètode científic. A mi, i no sóc sol, ens sembla que qualsevol invenció documental intencionada del passat el que procurarà serà arribar a aquella estadística. Ho farà a través de la destrucció dels documents que diuen B, i aconseguint la presència màxima possible de documents que diguin A.

    Nosaltres, em sembla, cerquem el relat que ens explica que hi hagi l'estadística de 90% de A i 10% de B. Potser no ho fem tan bé com voldries. És més fàcil dir "va passar A a no ser que algú demostri una estadística contrària", i anomenar-ho mètode científic.

  20. Lluís
    13-06-2015 14:23

    I vinga a dir que ets expert. Digues qui ets, i tothom veurà si ets expert. De moment només ho dius tu. Ja t'he dit que aquí l'únic que deixes veure és que no has entès una colla de coses. Exposant continuament la teva ignorància a través de les teves conclusions precipitades potser pretens desgastar-nos dia rera dia, com el dia de la marmota, però molts ja passem de caure en aquest parany. Especialment per la teva arrogància. Ara, si tu et consideres expert i creus que ho has rebatut tot, tampoc et calen padrins. Felicitats.

  21. Xavier
    12-06-2015 23:44

    Per cert, la frase de la làpida no seria molt més correcte que s'acabés amb "...que de vivir tengo"

  22. Xavier
    12-06-2015 23:05

    Noteu que el propi diari l'anomena "Cerventes". Per què serà? Què sabran ells?

  23. Xavier
    12-06-2015 23:01

    Buah! Es poden fer més despropòsits un darrere l'altre?

    "ellos [RAE] remitieron el texto correctamente al Ayuntamiento y ha sido éste el encargado de plasmarlo con la errata."

    http://www.elplural.com/2015/06/12/botella-abandona-la-alcaldia-no-sin-antes-enojar-a-la-rae-con-una-errata/

  24. Lluís
    12-06-2015 20:39

    Això del Quixot català, com tot, és complicat d'explicar al que no hi posa ganes d'entendre. Però bé, no tingueu pressa. Uns hi arribaran abans que altres.

  25. Guerau
    12-06-2015 16:32

    És molt sorprenent que La casa trastàmara a Catalunya després de Ferran el catòlic es quede sense descendents, quan tenia moltes branques sobretot a Itàlia i en canvi herete un Àustria de Flandes.

  26. agot
    12-06-2015 00:09

    Claro, como que Mortadelo es catalán. Faltaría plus.
    Ale, bona nit.

  27. Francesc
    11-06-2015 23:34

    Ho pots argumentar? Pots posar exemples?

  28. Xavier
    11-06-2015 22:13

    Doncs Tigre, no ho havia pensat, potser sí que és encara més ridícul pensar que el traductor fos castellà. S'he m'ha ocorregut això de "tomel" i això sols pot passar-li a un castellà. Ho he rumiat i no se per on tirar ara mateix. :-)

    Que t'ha semblat l'homenatge sota pal·li que li ha fet avui l'excel·lentíssima Doña Ana, a les "restes" del militar manc de Lepant? Ha estat fantàstic, molt seriosos tots: s'ho mereix!!!

  29. Xavier
    11-06-2015 21:33

    Pronunciaria "tomel" i ho escriuria, perquè li resultaria estrany posar una grafia que no pot pronunciar.

  30. Xavier
    11-06-2015 21:26

    Bé, potser l'original no deia "quin" sinó "qui", "qui és eixe tomell?" i aleshores sí que quadraria més. A més a més, un censor castellà pronunciaria "tomell" com "tomel".

  31. Francesc D
    11-06-2015 20:43

    Si !,La història d'escanya és tan colpidora que no deixa cap escletxa per al dubte i és per això hi estem tots d'acord.Tu tens fe!

  32. Francesc D
    11-06-2015 19:24

    Potser els articles de l'INH no demostrin gaires coses,segons alguns però, demostra que,la història d'escanya sembla el camarot dels germans max.No s'aguanta.

  33. Lluís
    11-06-2015 12:59

    No no, no et mano pas la feina. :) Però estaria bé tenir interlocutors que s'atrevissin a donar els seus noms i cognoms que ens portessin la contrària. Fomenko ha tingut tot de respostes acadèmiques amb gent que ha donat la cara: http://hbar.phys.msu.ru/gorm/library.htm Després en Fomenko i amics han contestat, i així van fent. Aquí ens falta trobar algú que contesti alguna cosa donant la cara.

  34. Lluís
    11-06-2015 12:20

    Troba'm algun erudit que manifesti la seva opinió sobre les hipotesis de l'INH, o que hi escrigiu a la contra, donant noms i cognoms. Fa temps que cerquem interlocutors. L'Ernest Belenguer ja va quedar cobert de glòria en públic al seu moment.

  35. Lluís
    11-06-2015 12:07

    Aquesta gent està més contenta amb l'opinió de centenars d'erudits que majoritàriament desconeixen les aportacions de l'INH que el que puguin pensar per si sols. No hi ha res a fer.

  36. Guerau
    10-06-2015 19:51

    Ivan, per la recerca històrica crec que caldria citar les fonts amb l'idioma original, siga en anglès, francès, castellà o aragonès, (amb traduccions anotades si cal) s'enten molt millor i forma part de la nostra cultura políglota, i això en general per tots els articles

  37. Cesc
    10-06-2015 11:46

    Tigre dices: La pseudohistoria, repito, empieza con ilusiones y termina con mentiras.

    Tigre la pseudohistòria es tenir la il.lusió de que En Colom és genovès i repetir-ho fins l'esgotament, és afirmar que En Colom es va desplaçar de Sevilla a Barcelona caminant, és afirmar que els navegants que van descobrir Amèrica eren extremenys, és afirmar que Cervantes va néixer a Alcalá de Henares, és afirmar que Teresa de Jesús va fundar les carmelites descalces a la segona ciutat més freda de la península on no hi havia població suficient, és afirmar que l'Emperadriu, mare de Felip II, va ser traslladada de Granada a Valladolid caminant i en llitera, és inventar-se que ser Trastàmara era molt més remarcable que ser Aragó, etc, etc.
    Tigre necesites aprendre a estructurar el llenguatge, els conceptes. Tenir clar per exemple: Si, és afirmatiu; no, és negatiu; fred és el contrari de calor; molta distància no és poc recorregut; escriure malament una llengua significa no escriure-la bé; saber que si una familia al llarg dels segles es coneguda com Aragó i ells així o expresen no es pot pretendre que siguin Trastàmara.......

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35165

Aconseguits 350€
de 8000€
Queden 21 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
És un paisatge real el paisatge de la Gioconda? Com que no es pot identificar amb cap paisatge italià concret,...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
Si fos cert que la Celestina és una obra catalana traduïda al castellà, l'acció de la qual passa a València,...[+]
Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del...[+]