Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 25-05-2011  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
23548

La senyera catalana esborrada de l'escut de Puerto Rico

En Leandre Martí ens aporta una prova més de la reelaboració del passat, aquesta vegada centrada en l'arranjament de l'escut de Puerto Rico.

Escut de Puerto Rico original Escut de Puerto Rico adulterat

L'escut de Puerto Rico és l'escut més vell del Nou Món.  Va ser atorgat al 1511 per Ferran II, aleshores rei Catalunya i de tots els seus estats i regent de Castella, en nom de la seva filla, la reina Joana, incapacitada. No obstant això, fins al 9 de març del 1905 no es va aprovar la llei que regula l'escut d'armes de Puerto Rico. Després de diverses esmenes a la llei per obtenir la interpretació de l'escut, al 1976 se'n va autoritzar la versió actual, on les banderes de Catalunya i Sicília desapareixen completament de l'escut.

Leandre Martí




Autor: Leandre Martí




versió per imprimir

  1. David2
    04-10-2020 16:01

    A Juncos tenen la senyera a l'escut. Curiosament, a la WP en castellà no hi surt. Ni a en català, sempre copiant ho pitjor dels ponentins.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Juncos,_Puerto_Rico

  2. Pau Tintó
    06-06-2020 19:27

    Guerau, la pàgina oficial de Puerto Rico ja ja tret definitivament la mencion de Ferran i catalunya i ara només parla de la suposada Corona Espnayola

    https://www2.pr.gov/SobrePuertoRico/Pages/Escudo.aspx

  3. Pau Tintó
    06-06-2020 19:27

    Guerau, la pàgina oficial de Puerto Rico ja ja tret definitivament la mencion de Ferran i catalunya i ara només parla de la suposada Corona Espnayola

    https://www2.pr.gov/SobrePuertoRico/Pages/Escudo.aspx

  4. Arnau AF
    13-08-2017 21:00

    "En la punta se encuentra inscrito en latín el lema "Joannes Est Nomen Ejus" que significa "Juan es su nombre""
    "En campo de sinople, aparece un cordero (Agnus Dei, cordero de Dios) sobre un libro del que sobresalen los siete sellos descritos en el Apocalipsis. Este es un símbolo heráldico común para simbolizar a San Juan."

    de https://es.wikipedia.org/wiki/Escudo_de_Puerto_Rico

    "Los españoles denominaron a la capital Puerto Rico. Al pasar los años, se intercambiaron los nombres de manera que «Puerto Rico» pasó a ser San Juan, y San Juan Bautista pasó a ser Puerto Rico. En la actualidad, la capital es San Juan."

    de https://es.wikipedia.org/wiki/Puerto_Rico

  5. Agnus dei
    23-05-2013 01:32

    Que curioso el " agnus Dei" figura también en el escudo del concello gallego de Poio : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Escudo_de_Poio.svg. Lo cual no tendría ninguna importancia sino fuera por que Poio fue la patria de el "Colón Galego" tambien conocido como Pedro Alvarez de Sutomaior o "Pedro Madruga". Conocéis la teoría colombina de "Pedro Madruga" pues esta mucho mejor estructurada que la Joan Colom i Beltran. Tiene hasta pruebas caligraficas que supuestamente demuestran que eran la misma persona. http://coloneragalego.blogspot.com.es/

  6. Felip
    16-05-2013 04:18

    Aqui hi ha opinions ben estranyes de gent que s'ofen perquè d'altres intenten aclarir punts de la Història. Perquè us sentiu amenaçats Ivan Arrache, Ovella Negra i Maella? No estem fent mal a ningú revisant la història. És un exercici saludable que cal fer constantment per no caure en l'adoctrinament. Per cert, Maella, t'equivoques. No es tracta exactament de l'escut d'Aragó. Si hem de ser exactes és l'escut de Ferran d'Antequera a partir del compromís de Casp. Els seus descendents, els Trastamara que van regnar a Aragó (Alfons el Magnànim, Joan el sense Fe i Ferran el Catòlic) també van utilitzar aquesta combinació: les barres d'Aragó, Barcelona, Rosselló, Mallorca i València al costat de les barres i les àligues del Regne de Sicilia. Si hem de dir la veritat, diguem-la tota i no només la part que ens interessa. Una veritat parcial és també una mentida.

  7. Ivan Arrache
    12-04-2013 17:47

    Catalunya no era un Regne, mai ho va ser i mai ho serà amb tantes mentides. Jo sóc Puertoriqueño, no intentin destruir la història de la meva terra amb les seves estupideses separatistes. Els polítics de Barcelona només volen deixar de retre a Madrid per quedar-se amb els impostos dels ximples útils que els creuen tanta falsedat. Si volen seguir amb els teus bogeries enllà vostès, però no fiquin a Puerto Rico en les teves merdes, traïdors malagradecidos.

  8. Bprados
    06-03-2013 22:09

    Hi ha una pàgina (http://areciboweb.50megs.com/puertorico.html) on aparéixen els anys que van ser oficials aquests escuts. El que porta les senyeres amb quatre pals del 1906 al 1976. El segon és l'actualment oficial des de 1976. En anteriors escuts (1902-1905, 1898-1899, 1873-1898), no hi eren les senyeres. Però si que hi era a l'escut de 1511.

  9. maella
    19-01-2013 19:22

    la bandera en cuestion es la aragonesa.mentirosos

  10. Pep
    22-07-2012 20:58

    Ovella negra : has triat l'animal i el color que creus que més bé et defineixen. En hora bona per la tria. No crec que tinguis dret a jutjar ningú sense abans donar alguna cosa teva, tret que les teves nombrades afirmacions estiguin carregades de raons que jo no acabo d'albirar.

  11. Francesc Magrinyà
    09-06-2011 18:35

    Ovella negra, jo personalment n'estic fins al capdamunt de la gent que veu la palla nacionalista dels altres i no veu la biga ultranacionalista pròpia. Vós sou tan nacionalista com tothom, si fa no fa. El vostre nacionalisme es manifesta si més no acceptant l'estat de coses nacional(ista) en què tota la Nació Catalana està immersa actualment. Amb les amenaces reals de destrucció de la llengua per part del PP. I això té un nom: nacionalisme espanyol o nacionalisme pancastellà. Salutacions.

  12. Piotr
    08-06-2011 22:09

    Ovella negra: no t'adones que fas el ridícul? O potser sí i, per això, t'amagues en un pseudònim. La recerca de la veritat (siguin quines siguin les conseqüències) és sempre un proés lloable. El procés lamentable és el de les persones que pensen que "no cal investigar res" o "val més no furgar". I un apunt: ni grecs, búlgars, piemontesos, russos o anglesos (per citar alguns pobles vinculats amb Sant Jordi) tenen res a veure amb Amèrica, només els catalans i, per tant, tot concorda. Il·lustrat i deixa la peresa mental per la gent curta de gambals, que no dóna per més.

  13. Guerau
    01-06-2011 12:30

    Sense el col·laboracionisme de les elits catalanes traïdores amb Castella, no s'hagués arribat mai a la situació colonial i autodestructuva actual de la nació catalana. Perquè Portugal planta cara a Castella i Catalunya no. perquè son les elits portugueses són les que aconsegueixen expulsar als castellans de Portugal, i les elits catalanes qui vénen Catalunya a Castella a canvi de diners? i avui continua igual... serà el sistema mercantil català dels consolats de mar el que acabarà amb la nació catalana posant el negoci i tràfic d'influències per damunt dels interessos d'estat català el que acabarà amb la nació catalana?

  14. francesc
    01-06-2011 10:05

    El pensament és una de les qualitats que ens diferencia com a essers humans i que a evolucionat gracies a la capacitat de qüestionar-ne les coses .La comoditat cerebral, podria comportar l’atrofia i l’enquistament del pensament i convertir-nos així, en una mena de zombis mentals patologics.Tan mateix, l’esser humà no és perfecte i molt sovint és té la tendència a qualificar de Nacionalista i a demonitzar tot allò que difereix dels paràmetres predeterminats. Es el que ha estat fent l’ Inquisició durant molts anys i els estats soberanistes. Combatir la raó i els pensaments herètics a cops de porra. També és cert que escriure correctament el Català no et converteix ni en millor, ni en pitjor amant de la nostra terra. A mes trobo, que una llengua que es tanca en si mateixa i no admet ningun tipus d’errada gramatical , acabarà sent una llengua reduïda només a un àmbit estrictament dels defensors a ultrança d’aquesta llengua i que es pesen el dia mirant l’estètica de les paraules i no pas el significat o contingut d’aquestes. Aquest es un espai on s’exposen idees que poden ser el fil conductor, o no ,d’un altre manera de veure i entendre els fets. Es ben cert que Amèrica esta farcida de símbols comuns que existeixen a tota Europa, però si sabem que els catalans varem ser els primers en arribar-hi. De qui si no, haurien d’haver heretat aquests símbols?Els russos no han anat mai a Amèrica, i els Anglesos ho van fer uns quants anys molt mes tard. Salut

  15. ovella negra
    31-05-2011 16:26

    primer de tot dir que me la porta fluixa (perdoneu l'expressió barroera) el que facin a l'altre cantó del món segon, recordar que l'agnus dei ( anyell del senyor) és un símbol religiòs, necessariament relacionat amb St Joan...que era el baptista! tercer...que l'escut de coloma i colom siguin iguals..no ha d'extranyar...l'animal és igual, sigui mascle o femella! quart..la creu vermella, escut de st jordi (patró de catalunya, anglaterra o rússia) també té altres significats o interpretacions, com el del bé vencent al mal ( jordi contra drac) i es sol posar en heràldica per recordar alguna feta, normalment bèlica cinqué...no valdria la pena esmerçar esforços en quelcom més constructiu? sisé...trobo que malgastar energies en ruqueries d'aquest calibre és perdre el temps en foteses...però evidenment, cadascú perd elñ temps en allò que vol, només faltaria seté...n'estic fins al cap-de-munt de veure com nacionalistes ( que escriuen malament la seva llengua) perden el temps d'aquesta manera vuité: perdoneu si he ofès ningú, no era lameva intenció...però em treu de polleguera tanta estultícia visca la terra, mori l'estat

  16. Francesc
    27-05-2011 10:41

    Jo tinc la mosca darrere l'orella car aquest agnus blanc ,també apereix a l'escut de viladecans.Caldria mirar pel baix Llobregat-rubricatus flumen-Terra rubricata.Tota aquesta comarca esta farcida d'aquesta terra de color vermell que geologicament parlant li denominen gresos del budsantstein.Castell d'eramprunya-Castellnou de Cervello-Torrelles-Castellbisbal-Castelldefels-Santa Coloma de Cervello(l'escut és igual que el d'en Colom).i a la façana de l'esglesia de la mare de deu dels socors a cervelló i apareix una figura malmesa, que sosté un orbe semblant al de l'escut d'en colom.A la cuadra del Llor de Sant Boi, També i apareix aquest orbe.Crec que hi ha algunes propostes sobre el tema que el profesor Jaume Codina habia trovat al respecte,peró el tema no és mou.Salut

  17. Francesc
    27-05-2011 10:12

    Un altre detall a tenir present,és que a l'escut de sant joan despi també i apareix un xai blanc amb l'estandart de sant jordi. ves per on!.Sant joan de puerto rico-Sant joan despi.

  18. Leandre
    26-05-2011 21:20

    Enric Dius bé , Enric, De Puerto Rico cal afegir també Naranjito, i Aguas Buenas que porta la "Vergé de Montserrat". Seria bo poder recollir tots els símbols heràldics de províncies, pobles, viles, illes …-de tota la península Ibèrica i països del continent americà tant simbols actuals com els antics, segur que ens portem més d'una sorpresa. Hi ha una tasca afer. Leandre

  19. Enric
    25-05-2011 08:55

    Felicitats de nou Leandre. Penso que al article si podria afegir que actualment a Puerto Rico hi han tres poblacions que actualment tenen senyeres catalanes en els seus escuts heràldics: 1.- Barceloneta de Puerto Rico, 2.- San German de Puerto Rico i 3.- Juncos de Puerto Rico. Hi en cap d'ells hi han castells i lleons de la corona Castellano-Lleonesa.

  20. Guerau
    24-05-2011 16:33

    La pàgina oficial de l'escut oficial de Puerto Rico reconeix la senyera catalana, ja que diu que va ser Ferran II de Catalunya-Aragó qui va donar l'escut a Sant Joan de Puerto Rico (Fundada pels catalans com a Vila Caparra) en 1511, Castella no va donar l'escut ja que Isabel de Castella havia mort ja el 1504.

  21. El teu nom
    23-05-2011 18:39

    Els portoroquenys no tenen professionals d'heràldica a qui passar aquesta estafa? Això és denunciable en tota regla. Caldria enviar-li a la premsa de Puerto Rico i esbombar-ho. En heràldica poca broma, que abans anaves a la foguera.

  22. Pere
    23-05-2011 17:11

    Sensacional! Sou uns cracks! Hi trobo a faltar a sota dels escuts els anys de creació. Potser caldria traduir-lo a l'espanyol i a l'anglès i ser enviat als llocs claus del protectorat americà.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35119
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge...[+]
Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del...[+]
En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió...[+]
Nombrosos errors a la grafia dels topònims delaten la intervenció d'un copista poc atent o atent només a...[+]