Accediu  |  Registreu-vos-hi
"L'únic deure que tenim amb la història és reescriure-la."
Oscar Wilde (1854-1900) Dramaturg i novel·lista
OPINIó » 25-01-2015  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
9916

La vida dels Reis Catòlics: història d'una translació documental. Reis Catòlics o Reis Catalans?

L'Ivan Giménez fa un resum de la darrera conferència d'En Pep Mayolas sobre l'intent de fer desaparèixer la presència dels Reis Catòlics de la Ciutat i Regne de València.

Conferència al Saló de Pedra de l'Antic Ajuntament

En Pep Mayolas, company i investigador de l’INH, fou convidat a Argentona el passat divendres, dia 16 de gener del 2015, per l’associació Argentona, cultura i debat, a fi de realitzar la conferència que duia per nom el mateix que té aquest escrit. L’acte s’acollí al Saló de Pedra de l'Antic Ajuntament i va ser tot un èxit d’assistència, ja que aplegà vora un centenar de persones.

Es dividí en dues parts: la primera, la xerrada estricta, on el conferenciant va exposar les argumentacions, recolzades en tot moment per imatges gràfiques, aconseguint d’aquesta manera que els espectadors seguissin adequadament les seves explicacions; la segona, on resolgué i respongué els dubtes i preguntes que varen sorgir.

Començà en Pep la conferència aclarint-ne el nom, atès que l’eix central de tot plegat no era si els reis Catòlics eren o no Catalans, sinó la importància de la ciutat de València durant el període governat per aquests monarques. Al llarg de l'exposició en Pep defensà la seva visió d’una València capital de la Nació Catalana, des de l’any 1479 fins el 1573.

D’entre totes les dades aportades, en destacarem tres de les més rellevants:

1- L’eclipsi ocorregut l’any del naixement de l’infant Joan (1478), nascut pretesament a Sevilla. L’Andrés Bernáldez, a la seva obra Història de los Reyes Catolicos, Don Fernando y Doña Isabel, ens relata que aquest eclipsi fou el més espantós que mai s'hagi vist, el qual ocorregué al migdia. Contrastant aquesta informació a la plana web de la NASA, a la secció dels eclipsis històrics, hom s'adona que a Sevilla no fou mai visible i, en canvi, sí que ho fou a València. Amb la qual cosa es dóna com a possibilitat una translació de noms referent al lloc de naixença de l’infant Joan: Sevilla substitueix València.

2- Segons el pare Cases, l’illa de Cuba “és tan gran com la distància que separa Roma de Valladolid”. En Pep Mayolas, emprant el Google Maps i utilitzant les mateixes escales, sobreposa l’extrem més oriental de l’illa de Cuba al damunt de Roma, i l’extrem més occidental no va a petar a Valladolid –com ens anuncia el pare Cases–, sinó a València. Així s'evidencia, altra vegada, una més que possible substitució de Valladolid per València.

3- Els futurs Reis Catòlics es van casar al palau de Juan de Vivero, a Valladolid. El cognom “Vivero”, però, coincideix amb el desaparegut Palau Reial de València, anomenat del Viver o Vivers. De manera que tornem a observar unes similituds amb els mateixos noms a banda i banda; València i Valladolid, Vivero i Viver.

Després de sentir la conferència realitzada pel nostre company, segur que cap dels assistents a la sala restaren indiferents.

Ivan Giménez



Autor: Ivan Giménez




versió per imprimir

  1. cbo
    03-03-2021 20:55

    Para aclarar la cuestión del eclipse, se puede verificar que en Valencia el eclipse del 29-Julio-1478 ocurrió a medio día y fue perfectamente total (lo que puede encajar en la época con el calificativo de "espantoso"), y realmente se hizo la noche durante 5 minutos y fueron visibles las estrellas.

    Por otra parte, el mismo eclipse en Sevilla fue parcial y por tanto no llegó a hacerse de noche ni verse las estrellas. Aunque se oscureció el cielo, no fue más notable que el del 12-Febrero-1431 con cuya descripción, si es que existe en alguna crónica, se podría comparar.

    Sobre que fuera el más espantoso que nunca se hubiera visto, concuerda con el hecho de que uno perfectamente total no se veía en Valencia desde el 19-Julio-939, ni en Sevilla desde el 16-Mayo-1378. Y no volvería a verse otro igual hasta el 18-Abril-1539, donde fue total en ambos lugares.

  2. peke74
    11-08-2015 12:39

    No, desde luego que los asistentes no se quedarían indiferentes... ¿Los Reyes Católicos catalanes? ¿Nación catalana? Anda, anda...¡qué imaginación la vuestra! =DDDD

  3. Jaime Blanes Garrido
    04-08-2015 17:35

    Tengo una duda:

    Es el catalán una lengua latina o el latín una lengua Catalana

  4. Jorge Javier V.
    03-08-2015 22:54

    Bienvenidos al Club de la Comedia tariroritotoritotiro

  5. José A. Cepas
    07-03-2015 19:41

    Por error mío, el comentario que he efectuado iba dirigido al Sr. Iván Gimenez.

  6. super
    07-03-2015 19:25

    sr soques... no sigui modest... que fins i tot tradueix noms...

  7. José A. Cepas
    07-03-2015 18:16

    Sr. del Rio: No entiendo catalán, pero por lo poquísimo que me ha parecido entender, me da la impresión que usted opina que la Historia que en España se conoce sobre los Reyes Católicos es en muchos casos incierta, contradiciendo a los historiadores mas importantes españoles.
    Me asombra.

    Un saludo

  8. Joan del riu
    30-01-2015 01:17

    La mentida potser té els dies comptats, sortosament, però l'estocolmisme mesell no es nodreix precisament de veritats.
    Quan hom rebutja la història d'Espanya inventada pels vencedors, què ens queda? Com es pot omplir aquest immens buit? Difíciment les proves documentals totes soles ompliran el gran buit espiritual que deixin els mites caiguts.
    Acceptar la Nova Història és una actitud responsable i multidisciplinar. Més enllà de proves documentals i científiques, cal un nou relat llarg i ample, sòlid i tangible, rigorós, versemblant, socio-econòmic, filosòfic i humanista. Un fil d'or que connecti l'Edat Mitjana amb el s XX, Ramon Llull amb Xirinachs, aixecant la feixuga estora dels segles, repassant i relligant els XV, XVI, XVII, XVIII... de tal manera que hom pugui visualitzar que la Renaixença no va ser un bolet casual, eixit dels romanticismes noucentistes. Verdaguer no hauria pogut cantar la terra i el poble, els grans mites, sense els predecessors Corella, Erasme, Teresa, Vives, Despuig, Servent, i tants d'altres ... Ara digueu-me, Pujols, Deulofeu, Papasseit, Gaudí, Miró... quin beuratge es van prendre, d'on brollava aquella inspiració indestructible? l'esperit vernacle, la cultura ancestral del poble -connectada amb la terra- és la comuna vertebral de la nació. No goso dir gaire més, no sóc un expert, Només deixo aquí aquest grapat d'impressions.
    Per sort, pressento que ja hi ha gent preparada que hi treballa.



  9. Albert
    29-01-2015 19:34

    Com ja mols suposavem España és un invent imposat a sang i foc. Acabades les fogueres i la sang s'acabat l'invent. Aquesta mentida te els dies comptats. Afortunadament.

  10. Pep
    29-01-2015 18:33

    Gràcies a tots dos, Poudeglaç i Joan. El meu desconeixement respecte a aquests temes fa vulnerable la tesi, i si en última instància funciona, potser hem de tornar a enrere i reconsiderar que les línies blaves de la franja que emmarquen la visió del 100% de l'eclipsi delimiten, doncs, el territori on fou perceptible a simple vista. No hi ha res a perdonar i sí molt a agrair, Poudeglaç. Algun dia, això que ara és per a molts un entreteniment de diletants -que gaudim fent propostes eixalabrades per qüestionar la Ha oficial- serà una hipòtesi molt versemblant que haurà de ser defensada davant d'una comunitat acadèmica no contaminada de patriotisme espanyol ni d'"escrupulosa i científica objectivitat" catalana. No podem acudir a la cita amb proves tremoloses o fàcilment rebatibles, com ho hauria estat aquesta, si en Joan no arriba a aportar el seu post, després reblat pel teu. Si haguéssim hagut de retirar la prova perquè no funciona, t'ho hauria hagut d'agrair amb més èmfasi encara, perquè m'hauries salvat d'un error en el futur. Per tant, agraeixo molt aquesta mena de qüestionaments constructius que es fan a fi de bé. No us n'estigueu mai. Això ens farà més forts i solvents. Salut i gràcies!

  11. Joan
    29-01-2015 18:22

    De res. És bo posar en dubte tota hipòtesis, ara en surt reforçada.

    Jo també desconeixia que es requereix un percentatge tan gran de superfície solar per notar els efectes de l'eclipsis. Però era estrany que el Dietari de la Generalitat no el reculli, més si diem que recull fets astronòmics com el pas dels cometes. El motiu es que no el van veure des de Barcelona (95%) i, per tant, tampoc des de Sevilla (92%).

  12. Poudeglaç
    29-01-2015 16:22

    Gràcies Joan. He seguit indagant sobre el tema i és cert que en un eclipsi parcial el cel no arriba a enfosquir-se. El % de foscor a que fa referència la web de la NASA és del sol (no del cel). Per a dir-ho en paraules planeres, la llum del sol és tan intensa que s'ha de tapar totalment per a provocar que el cel quedi fosc.
    Pep, queda clar que la teva tesi funciona. Perdona pel malentès però pel que fa a mi, tot queda rncara més ferm.

  13. Joan
    29-01-2015 11:08

    Extret de la wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse

    "Partial eclipses are virtually unnoticeable as it takes well over 90% coverage to notice any darkening at all. Even at 99% it would be no darker than civil twilight"

    Per això no hi ha constància en el Dietari de la Generalitat. A Barcelona fou del 95% i a Sevilla del 91%. No ho van notar. Que no us enganyin els percentatges elevats. Es requereix més del 99% per que sembli que es fa de nit.

  14. Poudeglaç
    29-01-2015 09:18

    Pep les línies que esmentes marquen allà on l'eclipsi va ser total, és a dir, 100% de foscor. Si marques qualsevol punt del mapa a la web de la NASA et dona les dades de l'eclipsi en aquest punt. Concretament diu l'hora d'inici, l'hora de màxima ocultació del sol, l'hora en que va acabar, i el grau de foscor assolit.

    Segons aquesta web, a Barcelona, per exemple, l'eclipsi va ser del 95% de foscor però no va arribar a ser total. A Rabat (capital actual del Marroc) també es va veure l'eclipsi i va arribar al 78% de foscor.

    Jo no coneixia pas aquesta web, la vaig conèixer perquè la citava l'article i vaig voler comprovar per mi mateix el que hi deia

  15. Pep
    28-01-2015 20:37

    Gràcies per la precisió, Poudeglaç, però he entrat a la pàgina i no sé trobar les dades que ens dónes. D'on treus que hi hagué un 92% de foscor a Sevilla? I en cas que sigui així, què assenyalen les línies blaves i vermelles de la faixa que delimita al mapa la visibilitat de l'eclipsi? Es refereixen al terreny on l'eclipsi fou efectiu al 100%? I si és així, com podem saber a partir d'on no fou visible l'eclipsi? Com es delimita? Quina % de foscor hi hagué al Marroc, per exemple? Si a Sevilla un 92%, al Marroc potser hi hauria un 85%... Fins a on fou visible aquest eclipsi, si no és dins les franges de la faixa que dóna la mateixa NASA? Uns valors d'obscuritat similars als de Sevilla els hauríem de tenir a Barcelona... i resulta que el Dietari de la Generalitat -que fa constar fenomens com un eclipsi o el pas del cometa Halley (sense esmentar-lo amb aquest nom, és clar)- no en diu absolutament res...

    La meva ignorància informàtica corre paral·lela al meu desconeixement sobre eclipsis i d'altres fenomens planetaris. T'ho demano amb afany de corregir-me, si és veritat el que dius: no vull aportar proves que resulta que no ho són. Gràcies per l'avís.

  16. Rantanplan
    28-01-2015 15:16

    Anda la osa! Ahora resulta que una de las pruebas contundentes -la del eclipse-estaba amañada.
    Al final va a resultar que la boda se celebro en Viveiro, provincia de Lugo.

  17. Poudeglaç
    28-01-2015 13:08

    Segons la web de la NASA per a eclipsis(http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEsearch/SEsearchmap.php?Ecl=14780729), a València va haver-hi un eclipsi total amb 100% de foscor durant més de 5 minuts. O sigui realment molt espectacular.

    Però, alerta!, a Sevilla tot i no ser un eclipsi total va haver-hi un 92% de foscor. O sigui l'eclipsi va ser visible i prou important també a Sevilla.

    L'article diu, o dona a entendre, que no va haver eclipsi a Sevilla i això no és cert del tot. Sense ànim d'ofendre ni de menystenir a ningú. Només per a precisar...

  18. Joan del riu
    28-01-2015 10:45
  19. Wikipedista
    28-01-2015 10:03

    @Joan del Riu

    Gràcies per l'enllaç.

    Respecte de l'Erasme, qué te a veure amb la construcció catalana d'espanya? Que jo sàpiga l'Erasme es podria considerar el pare de la reforma del s XVI, que tot i que va contribuir a configurar el món que coneixem justament a espanya no va tenir gaire impacte.

    No sería més lògic relacionar l'Erasme amb la construcció catalana del món? (tot i que sembli una mica pretenciós)

  20. Joan del riu
    28-01-2015 01:54

    Per als que no vareu poder ser a Argentona, amb el títol "València, capital de la Nació Catalana 1479-1573", podeu seguir una conferència d'en Pep Mayolas molt semblant -pel que fa a continguts- en aquest enllaç:

    http://www.inh.cat/arxiu/vid/1a-Universitat-Nova-Historia/Pep-Mayolas-Valencia,-capital-de-la-Nacio-Catalana.-1479-1573

    Si us interessa el tema dels Reis Catòlics, la reina Joana [malauradament dita 'la boja'] amb els corresponents prolegòmens i tota la trama catalana mai no explicada de l'apassionant trhiller històric del renaixement, no deixeu de llegir el llibre d'en Pep Mayolas:
    ***** ERASME i LA CONSTRUCCIÓ CATALANA D'ESPANYA.

    Als trolls castellans, que en aquestes pàgines web ara han optat pel recurs de la ironia fina -cosa que si més no s'agraeix- se'ls ha girat feina si és que pensen rebatre cada una de les minuciosament ben trabades conjectures d'en Mayolas en aquest ambiciós i generós volum editat per Llibres de l'Índex.

    Salutacions




  21. Lluís
    27-01-2015 19:42

    R: ja que no vas ser a la conferència, et recomano que prescindeixis fins i tot de les tres pinzellades que has vist a la ressenya. Encara estaràs més segur de tu mateix.

  22. Rantanplan
    27-01-2015 19:11

    Las pruebas son contundentes: un eclipse de hace quinientos años; una medición de Google; la palabra "vivero".
    Como dirían los clásicos, res ipsa loquitur.

  23. Pep
    27-01-2015 12:37

    Vull agrair a l'Ivan el petit report que ha fet de la conferència. També vull agrair a l'Àlex Sendra l'aportació de dues de les proves més contundents de la conferència i que l'Ivan s'ha permès de citar: la de l'eclipsi visible només a Salamanca, Madrid, València... però no a Sevilla, que és des d'on representa que escriu el cronista Bernáldez; i la mesura de les distàncies de Valladolid i València a Roma per comparar-les amb l'allargada de l'illa de Cuba i demostrar, així, el retoc censor en el llibre del pare Cases. També vull recordar que fou en Lluís Ma. Mandado qui em facilità la informació segons la qual, el palau reial de València era conegut amb el nom de "Palau dels Vivers", esdevingut per obra i gràcia de la censura el "palacio de Vivero" de Valladolid. Finalment, agrair immensament a tots els qui defenseu les aportacions de l'INH a la revisió de la història davant dels nostres crítics. En aquest sentit, envio una salutació cordial al Bill, en aquest fil disfressat de "Diego": benvingut de nou, Billy. Això no era el mateix sense tu. Gràcies a tots!

  24. Lluís
    27-01-2015 11:34

    Sí, això de dirigir-se en castellà *a un que entén el català* (sense haver-ho consensuat per un tema d'agilitat) sempre m'ho prenc com un menysteniment. L'experiència, i la convivència amb estrangers que volen aprendre el català, m'ha fet arribar a aquesta conclusió.

    Per molt que el que canvia al castellà tingui bona intenció en aquesta situació (per "educació", pot pensar), fereix tant els catalans com els àvids d'aprendre més la nostra llengua. Els únics receptors que ho poden considerar educació, al final, són els que no se'n mereixen cap de tracte d'educació.

  25. Joan del riu
    26-01-2015 23:51

    Suggereixo als comentaristes catalans que mantinguin la llengua catalana en els seus comentaris, encara que vagin adreçats a respondre els qui escriuen en castellà.
    En primer lloc, perquè és evident que comprenen el català a la perfecció, altrament no llegirien aquest web, ni es pronunciarien sobre els temes a debatre.
    En segon lloc, per respecte a la resta dels lectors i participants del fòrum. Si volem avançar i normalitzar-nos com a país i com a nació, l'idioma català i no cap altra, haurà de ser la llengua comuna de la nova República de Catalunya, enmig les prop de 200 llengües que s'hi parlen actualment. Oimés si els temes a tractar tenen relació amb la nostra història, que és la història de la catalanitat.
    Salutacions.

  26. ANTI-TIA
    26-01-2015 20:19

    Diego: "Y hay una carta de Servent que explica que escribió Don Quixot para burlarse de las conquistas inexistentes de los castellanos."

    Servent no, ben segur, pero d'altres si.

    "...la aventura de las dos manadas de ovejas, en la que la acción de don Quijote alanceando ovejas, es la misma que la de los conquistadores españoles, igual a la de Pizarro y los suyos en el corral de Cajamarca alanceando a los incas..."

    Quixot; «Éste es el día... en que se ha de mostrar... el valor de mi brazo, y en el que tengo de hacer obras que queden escritas en el libro de la fama por todos los venideros siglos»
    «solo basto a dar la victoria a la parte a quien yo diere mi ayuda»

    "En el episodio de los mercaderes, en que el hidalgo manchego pretende hacer confesar a la fuerza a éstos la belleza sin par de Dulcinea, símbolo a su vez de la pelea por la conquista del reino espiritual de la fe religiosa, ve el autor una analogía con la manera como los españoles imponían la religión en su Imperio ultramarino, con la tizona en la diestra y el crucifijo en la siniestra."

    Això ho va escriure L'Unamuno.

  27. Diego
    26-01-2015 19:05

    "És a dir, potser contrasten l'ADN de dues monges, però qui sap!"


    Sí, obviamente no se puede distinguir entre el esqueleto de un hombre y el esqueleto de una mujer. Siempre me asombra la profundidad de vuestra erudición.

  28. Diego
    26-01-2015 19:01

    Estoy indignado que se haga este estudio a puertas cerradas. Obviamente los expertos en ADN del INH son los más cualificados a llevar a cabo tal investigación. Andreu, no sé quién eres, pero me parece que un catalán con un nombre tan noble debería ser infinitamente erudito.

    Cuando trabajaba yo en la reserva secreta, de vez en cuando venían ministros del gobierno para hablar conmigo. Me hablaban siempre del gran miedo que tenían de los historiadores del INH, que siempre tienen pruebas contundentes detrás de cada afirmación.

  29. Andreu Marfull-Pujadas
    26-01-2015 18:29

    Sobre en Cervantes,

    Sembla ser que un equip dirigit per la Comunitat Autònoma de Madrid està excavant a un convent de monges on es creu que és enterrat en Miguel de Cervantes. De moment ja han trobat un taüt amb una inscripció MC, i esperen esbrinar si era en Cervantes amb un laboratori instal·lat dins del mateix convent.

    Font de la notícia: http://www.elnuevoherald.com/noticias/mundo/article8152923.html

    La prova definitiva, un ADN, es contrastarà amb una germana seva, la Luisa Saavedra, abadessa carmelita descalça d'Alcalà de Henares. És a dir, potser contrasten l'ADN de dues monges, però qui sap!

    Vet aquí que em sembla que al final ho trobaran i al final resultarà que Santa Teresa de Jesús i Miguel de Cervantes tindran una vida paral·lela per la glòria d'Espanya.

    Sembla mentida que després de tants segles manipulant la realitat (la Censura) no hi hagi cap observador internacional imparcial per controlar les investigacions...

    Tot es fa a porta tancada!!!

  30. Diego
    26-01-2015 16:22

    Y hay una carta de Servent que explica que escribió Don Quixot para burlarse de las conquistas inexistentes de los castellanos.

  31. Andreu Marfull-Pujadas
    26-01-2015 15:21

    Amic Guerau, efectivament sembla una pèrdua de temps, però de moment el temps córrer i els catalans seguim essent objecte de riotes i burles, mentre Espanya està immòbil.

    El que menys els agrada és quan els hi parlem d'Història, doncs parlem-ne que així ens fem escoltar, així llimem la pretesa legitimitat castellana i reforcem l'arraconada dignitat catalana. Aquest relat ni polítics ni l'ANC ni ERC ni els mitjans el toquen, però l'ABC, la RAZÓN i tots els tertulians espanyolistes aprofiten totes les ocasions per deixar clar que Espanya és intocable, que la Corona d'Aragó era decadent i que Catalunya era un comtat aragonès insignificant, per no dir traïdora. Tota legitimitat té història, de fet és història, i segons el meu parer és parlant d'història que la catalanitat adquireix legitimitat, davant d'Espanya, d'Europa i del Món, més enllà de la seva voluntat social que el present manifesta. Mentre nosaltres parlem d'una Història i els demés d'una altra Història res canviarà, perquè, ara per ara, la legitimitat legalitzada és lluny de la catalanitat, molt lluny.

    És una opinió. Salutacions,
    Andreu

  32. Guerau
    26-01-2015 13:51

    Intentar enraonar amb els "supremacistes castellans" és una pèrdua de temps, no poden ni volen entendre l'existència de l'estat català històric separat de l'estat castellà, per ells és un insult a la seua supremacia i "hidalguia". Per ells, La nostra existència és el seu fracàs. Per tant ho han d'amagar de manera que siga.

  33. Andreu Marfull-Pujadas
    26-01-2015 12:34

    Amigo Diego,

    No subestime el valor de los documentos que usted ignora.

    No subestime su credulidad.

    No subestime la Historia y las contradicciones que entraña.

    Un saludo,
    Andru

  34. Diego
    26-01-2015 10:28

    El testamento que citas es falsa. Allí en la Reserva tienen el original (en catalán, por supuesto), que afirma que toda la empresa del descubrimiento y colonización fue llevado a cabo por catalanes. También afirma que los catalanes trataban muy bien a los indios.

  35. Andreu Marfull-Pujadas
    26-01-2015 10:07

    A la atención de Paul y Diego,

    Adjunto el testamento de Fernando el Católico, de 1516.

    Localización del documento: Fundación Casa de Alba. Fuente de la imagen: Biblioteca Histórica de la Universidad Complutense de Madrid, http://biblioteca.ucm.es/blogs/Foliocomplutense/8013.php#.Up-GQeqA2Ul (consulta 30 Nov. 2013)
    Fuente del texto transcrito: http://www.cch.cat/pdf/54ica_ponencia_esans.pdf (Eva Sans)
    Complementos: http://36causas.wordpress.com/2013/12/08/1516-las-llamadas-indias-de-la-mar-oceana-se-incorporan-a-la-corona-de-las-espanas-y-a-castilla-pero-la-historiografia-espanola-cuenta-otra-historia/

    Testamento de 1516:
    "Hacemos e instituimos [Juana su hija] heredera y sucesora nuestra universal en nuestros reynos de Aragón, Sicilia acà y allà del Faro, Jerusalen, Valencia, Mallorca, Cerdeña y Córcega, Condado de Barcelona, ducado de Atenas y Neopatria, Condado del Rosellon y de Cerdaña, marquesado de Oristan y condado de Goceano, y las islas adyacentes y en las ciudades de Bujia, Alger y Tripoli, y a la parte a Nos perteneciente a las Indias del Mar Oceano.?

    Asimismo,
    En las Cortes de Toro de 1505 la reina Juana reconoce a su padre Fernando de Aragón (el católico) como: "Rey de Aragón, de las dos Sicilias, de Jerusalem, de Valencia, de Mallorca, de Cerdeña, de Córcega, Conde de Barcelona, Señor de las Indias de la mar Oceana, Duque de Atenas y Neopatria, Conde de Rossellón y Cerdaña, Marqués de Oristany y de Goziano."

    Comentario personal: cuando la credulidad y la incredulidad se dan de la mano es recomendable informarse bien y desarrollar un criterio propio. Toda tesis viene respaldada por una hipótesis, y toda hipótesis por el sentido común. La historia censurada por la Santa Inquisición y el Estado Español, por sentido común, puede y debe revisarse.

    Saludos.

  36. Paul
    26-01-2015 09:29

    He trabajado 40 años en la NASA y puedo asegurar que en una zona reservada tenían restos de un platillo volante estrellado en el desierto. En uno de los laterales se podía apreciar claramente un escudo con las cuatro barras.
    En unas urnas acristaladas y en formol conservaban los restos de los alienígenas allí encontrados. Todos llevaban una barretina y una camiseta del Barça.
    Hasta cuando nos van a ocultar estas verdades los gobiernos del mundo?????

  37. Diego
    26-01-2015 00:37

    Trabajaba durante 35 años en la reserva de la Biblioteca Nacional. Durante muchos años era el responsable de controlar y vigilar los libros más "peligrosos" de la colección. Allí, cuidadosamente guardados (y desconocidos por casi todo el mundo), había ejemplares de las primeras ediciones de Don Quixot, de la Celestina, del Llàtzer de Tormos, de las Obres de Santa Teresa, Fray Lluís, San Joan de la Creu, etc. Todos en catalán, con fechas anteriores a las primeras ediciones tradicionalmente reconocidas. La primera edición de Don Quixot, por ejemplo, era de 1594. Allí también hay cartas, también en catalán, de Ferrán Colom a su padre, el Descubridor. Ferrán le explicaba que había asumido el nombre "Erasmus". Y también hay documentación que demuestra que Albert Durer, Jeroni Bosch, Surbarà, Velasques, Tintoret y muchos otros artistas eran catalanes. Toda esta documentación es propiedad del pueblo español, y siempre estaba en favor de publicarla. Pero decían mis superiores que tenían sus órdenes, y que había que guardar el secreto. Felicidades a los investigadores del INH por haber desvelado tantos misterios.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34989
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Al núm. 27 de la revista dDona, del febrer del 2012, la seva directora Eugènia Carrasco hi publica un article...[+]
Fa ben bé vint anys que els historiadors i colombistes catalans, imbuïts d'un desconeixement absolut sobre el...[+]
Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella...[+]