Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Si la història l'escriuen els que guanyen, això vol dir que hi ha una altra història."
Litto Nebbia
NOTICIES » 24-03-2013
9375

Quan Colom era català

L'historiador Jordi Bilbeny reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica amb una ruta per Barcelona

Bilbeny, durant la ruta

L'historiador Jordi Bilbeny ha reivindicat la catalanitat de Colom amb una ruta per Barcelona, organitzada per l'Institut Nova Història. La ruta, que s'ha fet aquest dissabte, ha transcorregut per diversos punts de la ciutat amb els quals Colom hauria tingut lligams. A més, durant el trajecte, Bilbeny ha anat explicant dades i mostrant documents que demostrarien, segons ell, que el descobridor d'Amèrica era català.

Així, per exemple, ha insistit que va salpar des de Barcelona, ciutat en la qual fins i tot tenia una casa familiar, situada al carrer de Mirellers. També ha citat fragments dels testaments de diversos familiars de Colom -fins i tot de néts- a partir dels quals, segons l'historiador, queda clar que la seva voluntat era ser enterrat a Catalunya.

I aquesta podria haver estat respectada. I és que, en un moment del trajecte, Bilbeny fins i tot ha assegurat que el descobridor d'Amèrica va ser enterrat a la catedral de Barcelona, on es va construir una estàtua commemorativa.

Una cinquantena de persones han participat en la ruta colombina per Barcelona, guiats per Jordi Bilbeny. El recorregut ha passat, entre d'altres llocs, per la Plaça de Medinaceli, el monument a Colom, l'hospital de Colom, el Monestir de Santa Anna, la Catedral, la Llotja o Santa Maria del Mar.

Jordi Bilbeny, és escriptor, investigador, i ha escrit diverses tesis intentant demostrar que Cristòfor Colom va ser català. També és membre de les CUP d'Arenys de Munt.




Font: E-notícies
http://societat.e-noticies.cat/quan-colom-era-catala-74201.html




versió per imprimir

  1. D'Aragó
    08-05-2013 22:31

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. Ernesto
    14-04-2013 22:45

    Es Cataluña una colonia? España incorporada o asimilada, año 1851 http://1.bp.blogspot.com/-hAp9OJjb2ck/Ty8I9z9B4uI/AAAAAAAAAG4/6QrhngK39Nw/s1600/mapa+politic.jpg

  3. Ernesto
    14-04-2013 22:16

    Alejo Vidal Quadras admet que Catalunya és una colònia https://www.youtube.com/watch?v=YYtHZyOikrY

  4. Ernesto
    14-04-2013 22:04

    Colònia és un "territori sotmès al domini polític, militar i econòmic d'una potència forana", segons definició del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. Luegoo, Cataluña es una colonia.

  5. Ernesto
    14-04-2013 22:01

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  6. floren2806
    14-04-2013 20:36

    Lei el dedo de Colom...me parece que es de este señor.. y aunque aburrido esta bien documentado.. mas divertido el de Merryl autor del enigma Colom, logicamente es muy extraño que un señor genovés hijo de un tejedor y con poca o ninguna experiencia de navegación y solo alguna haciendo quesos, fuese un navegante de la talla fenomenal del Colon descubridor... a lo mejor para Ernesto la versión oficial es buena... para mi no.. y un detalle.. en el siglo XV, con estudios o sin...el sentido común te deberia hacer pensar Ernesto que no era plato de agrado viajar por España si no era por un motivo de peso.. que demonios hacia Colom reuniendose en el saló del Tinell con el rey Fernando... y que paso ahi para que el rey promoviese un edicto contra los catalanes en la participación de la conquista de las tierras recien descubiertas.. y por qué el almirall no tubo los recursos necesarios para el último viaje, por que lo encerraron como un demente, e intentaron matarle al no darle puerto de refugio en Sto Domingo.. Sis ales...esclavista? era un hombre interesado en descubrir rutas y en la navegacion...si quieres se creia con la obligación divina y dotado por Jesucristo en esa misión...pero esclavista? no veo por donde.. vamos su negocio comprar y vender esclavos..quieres decir? pues murio en la ruina.. le deberian pagar mal...jue Sis ales.. que facil es escribir cualquier cosa y despacharse a gusto...y yo de nacionalista nada de nada..o sea que me hubiese encajado perfecto..pero como sois de autodestructivos...en fin..salut.

  7. Tomás
    13-04-2013 01:13

    @Ernesto: "No tengo un puto estudio universitario, ni siquiera terminé la EGB," **** No me sorprende. No todos los universitarios son inteligentes y no todos son cultos y no todos son educados, pero suelen ser, como mínimo, uno de los tres.

  8. Ernesto
    12-04-2013 13:07

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  9. Pseudo-historiador
    12-04-2013 00:12

    Vinga Ernie, no t'enfadis. Ja sabem que ets el "puto amo". Que no et vas quedar en EGB, i que et passes hores i hores en aquest fòrum impartint càtedra, ja que parles "ex cathedra". Per què tanta humilitat? Escolta, perquè citar les quatre característiques d'un Estat? Buff! Un Estat què és?!, quin absurd!, eh, Ernie? Però aquí tu ets el kie, i ens erniealecciones a tota la colla del INH. Ets molt gran! Una salutació, i els meus respectes.

  10. Ernesto
    11-04-2013 23:21

    Estudios universitarios? Ya estamos con la falacia ad hominem. No tengo un puto estudio universitario, ni siquiera terminé la EGB, pero entiendo lo que es una colonia sin que me lo explique el buen manual de la facultad o de la wiki. ¿Te quedó claro? ¿Eres capaz de entender esto? NI UN PUTO ESTUDIO DE NADA. Lo que no sé es que coño haces bajando tu nivel intelectual y académico participando en una página seudohistórica como esta. Como se entere tu profesor te baja dos puntos en el próximo examen. Madre mía, que panda de "estudiantes" de manual, "les quatre característiques que té un Estat:..." Pues nada, sigue con tu libro de texto como si fuera la misma Biblia. Y sigue preguntándote para qué sirve acercarse a la verdad, porque parece que en la facultad no te explicaron nada de eso. Un saludo, universitario ejemplar.

  11. Pseudo-historiador
    11-04-2013 16:45

    Ernesto: Catalunya és una colònia? si fos una colònia... et creus que un organisme supra-estatal com la Unió Europea hagués permès al seu territori tenir un Estat que ho practica? No se quina classe d'estudis universitari tens, no crec que jurídics, perquè no se si saps que dins de les quatre característiques que té un Estat: 1) territori, 2) població, 3) govern, i 4) sobirania; i que Espanya compleix rigorosament, permetent, en la seva divisió administrativa interna (ESTAT-CC.AA.), que les CC.AA. participin activament, a través de la seva població (ciutadania), en les qüestions que a ella li concerneixen, tant a nivell autonòmic com a estatal. Vaga dir que aquesta participació de la població (el Poble) invalida la teva teoria de que Catalunya és una colònia. En una colònia, hi ha limitacions per als sotmesos, i cap per als colons. En el cas català, no es dóna aquesta relació. Vivim en democràcia -imperfecta, si!, però ens regim per un règim de llibertats-, i el colonialisme està fora de lloc. Ho sento, però no puc acceptar el que dius.

  12. Ernesto
    11-04-2013 14:49

    No es ninguna falacia decir que Cataluña es una colonia, Cataluña forma parte de España mediante la fuerza. No es necesario que corten las manos de los catalanes (como hacían los belgas con los congoleños) para que Cataluña sea una colonia. Que no entiendas esto es otra cuestión.

  13. Pseudo-historiador
    11-04-2013 12:06

    Ernesto: no siguis exagerat, home! Perdona, però no s'ajusta a la realitat el que afirmes. Clar que hi ha hagut catalanofobia, no ho vaig a negar pas!, però també molta catalonofília a Espanya. Et refereixes a Catalunya com una colònia, i això, perdona un altre cop, és una fal·làcia. Una colònia va ser el "Imperi" americà i asiàtic, i que els catalans, des de temps de Carlos III van contribuir a explotar... fins que es va acabar el negoci antillà (Cuba, Puerto Rico), i asiàtic (Filipines i Guam). Jordi Berenguer: Què puc dir al teu paràgraf?: "El veritablement important, són els greus conseqüències polítiques i econòmiques de l'apropiació de la descoberta i com a la família Colom es'l van treure de sobre i el van acabar empresonant. El veritablement important és aprendre la lliçó que ens ensenya la història per tal de no repetir-la més". La família Colón i Carvajal segueix donant canya, i no se si seràs representant legal o portaveu d'aquesta família per defensar els seus legítims interessos; en qualsevol cas, no em sembla que el rellevant del "Descobriment" d'Amèrica sigui que a l'Almirall l´ho engarjolessin o no. El realment rellevant és la seva proesa. No et sembla? Jo només pregunto!

  14. Ernesto
    11-04-2013 01:14

    Uno de los instrumentos del colonizador es eliminar la hiostoria del colonizado previa a su colonización. Esto es el abc del colonialismo, y una prueba de esto es la actual áfrica, conocemos algo de la historia de África previa a su colonización? Aunque parezca mentira esta África tiene una histoira previa, una historia con sus imperios, con sus civilizaciones etc.. Eliminar su historia es hacerles creer que antes del conquistador no existían como pueblo, y si existían, eran un pueblo despreciable, insignificante, bárbaro, sin historia. Es una forma de crear buenos y sumisos colonizados, y estos acabarán dando las gracias al conquistador por haberles conquistado y civilizado. Una forma de crear al típico Tío Tom, al esclavo del hogar del que hablaba Malcolm X, esclavo encantado de su condición. Y si nos fijamos, esto es lo que se está haciendo con Cataluña, no era un Estado soberano, no tenía idioma, no tenía bandera, ni santo, ya se escucha que Cataluña nunca existió, y que si ahora existe es gracias a España etc etc un auténtico disparate.

  15. Ernesto
    11-04-2013 01:00

    El sistema educativo en las colonias, tradicionalmente, ha sido utilizado como una herramienta de control social. Las escuelas en todas las colonias del planeta han servido como instituciones sociales que intentan borrar la historia y la cultura de los pueblos subyugados al poder imperial. Albert Memmi explica que “en las escuelas coloniales los eventos históricos, la realidad social y el idioma que aparece en los textos no es el de los alumnos sino el del país invasor”

  16. Jordi Berenguer
    10-04-2013 21:34

    Pseudo-historiador: El veritablement important és que tenir coneixement d'una versió de la història que s'aproximi al que realment va passar. El veritablement important, és deixar de viure enganyats. El veritablement important és la traïció dels Reis Catòlics a en Colom i a la nació catalana, que és una prova més del molt que Castella al llarg dels segles s'ha esforçat per fer desaparèixer la nació catalana. El veritablement important, son les greus conseqüències polítiques i econòmiques de l'apropiació de la descoberta i com a la família Colom se'l van treure de sobre i el van acabar empresonant. El veritablement important és aprendre la lliçó que ens ensenya la història per tal de no repetir-la més.

  17. Ernesto
    10-04-2013 20:11

    Realmente Colom descubrió América? Ganará esta noche el barça?

  18. Pseudo-historiador
    10-04-2013 18:13

    Ernesto: quin és l'objecte de l'afirmació que diu que Colón era d'origen català? La història es podrà reescriure d'alguna altra manera? Què és el veritablement important en aquesta qüestió: què Colón fos català o que aquest descobrís Amèrica?

  19. Ernesto
    10-04-2013 17:46

    Siempre es bueno, además de justo (y además de ser un deber moral), desmentir una mentira. Más si cabe si esta mentira es utilizada políticamente por el poder. Por algo será. Y da lo mismo si Colom era un cabrón o un santo varón, eso es lo de menos. Cuando la historia se manipula es por algo, no es por capricho, siempre hay intereses bastardos detrás. Por qué tanto interés de los españolistas en negar su 'españolidad'?

  20. Pseudo-historiador
    10-04-2013 17:08

    Val, donem per bona l'afirmació que Cristóbal Colón era català... Canvia alguna cosa la història del "Descobriment" d'Amèrica? Què significa per a la Història Universal que Colón fos català? Algú m'ho pot explicar? Què és realment important per al debat historiogràfic? L'origen o nacionalitat de la persona en concret, o, la seva aportació al coneixement humà?

  21. Ernesto
    10-04-2013 17:00

    Y este pablo no será el mismo pau de otro artículo?

  22. Ernesto
    10-04-2013 16:49

    Y para que te quede claro, pablo, hubo, hay y habrá catalanes malos, muy malos, incluso que querían esclavizar al prójimo. Y un ejemplo es el catalán del PP Alejo Vidal-Quadras, cuya fortuna procede de la Trata negrera, descendiente de esclavistas y banqueros. Ya ves que cosas. Y todavía no pidió perdón ni pagó indemnizaciones por ello.

  23. Ernesto
    10-04-2013 16:41

    Otro gran aporte de pablo: "Quienes eran aquellos que querían esclavizar a los indios? Otros catalanes, oi?" Y esto qué nos demuestra? ¿Esto quiere decir que Colom era esclavista? ¿O con esto estás reconociendo que era antiesclavista? Por qué no nos ilustras? Pero mejor con argumentos o documentación que con adjetivos descalificativos, Ya estoy hasta los huevos de las falacias ad hominem. Si tienes algo que aportar hazlo, y si no calla y no trollees.

  24. Ernesto
    10-04-2013 16:35

    Bien, entra pablo y ya en su primer comentario denomina a Francesc "hipócrita total", estos son los mejores argumentos de los españolistas. Por qué cada vez que entra unos de estos es con insultos etc? ¿Lo llevan en la sangre, es la educación que reciben?

  25. pablo
    10-04-2013 12:11

    pd: Es imposible desprestigiar al INH. Por definición.

  26. Pablo
    10-04-2013 12:09

    Quienes eran aquellos que querían esclavizar a los indios? Otros catalanes, oi?

  27. Jordi Berenguer
    09-04-2013 20:38

    Pablo, no en tens ni idea. No hi ha un document, sinó que n'hi ha una pila que demostren que En Colom era un antiesclavista acèrrim. Això se sap. Colom penjava i castigava als seus soldats si gosaven tocar una sola ploma d'un indi. Hi ha múltiples cartes cap a la corona on apareixen queixes de l'actitud de Colom, que impedia a certs persoantges fer-se rics a costa dels indígenes. En Colom no permetia tenir esclaus. Era tan estricte que inclús va emetre diferents ordenaments a la corona al respecte. Aquesta imatge, cruel i salvatge, es deguda a l'apropiament castellà de la descoberta. Pren nota i documenta't. Si vols desprestigiar a l'INH, fes-ho amb arguments, amb idees de debò, no amb pressuposicions infantils. Gràcies.

  28. Pablo
    03-04-2013 12:48

    @Francesc: "en Colom era un antiesclavista acèrrim" Sí? Es verdad? Cómo lo sabes? Por UN SOLO DOCUMENTO, no? Cómo sabes que este documento no ha sido falsificado o manipulado? El documento está escrito en catalá, oi? Porque si NO está escrito en catalán, será probablemente una manipulación, según la lógica (jajaja) del INH. Francesc, eres un hipócrita total. Los documentos que dicen lo que quieres leer son SAGRADOS. Los otros, FALSOS. Vaya metodología.

  29. Guerau
    02-04-2013 11:21

    Hug de Montcada i de Cardona (Xiva, Regne de València, 1478 - Golf de Salern, 28 de maig de 1528) ,[1] General espanyol de Mar i Terra i Virrei de Nàpols i de Sicília. tret de la wikipedia en català: es potser més inútils que els catalans..jo crec que no... impossible en aquest món tenim el rècord mundial d'iinutilitat, es adir d'espanyolisme...

  30. Francesc
    26-03-2013 12:30

    Sis ales, vés al eb personal d'en Jordi Bilbeny. Hi ha un article que parla, de com C. protegia els indis. Altra cosa són els seus successor directes i, després, els altres virreis, foragitada la família Colom del govern d'Amèrica. Que en Colom no va ser el prime que va arribar a Amèrica és una cosa ja molt sabuda. Ell mateix, en C. Colom, quan va fer l'expedició cap a Groenlàndia amb danesos i portuguesos ja sabia que fins feia poc hi havia hagut colons en aquesta illa provinents de Dinamarca o de noruega -qui sap si també d'Islàndia. Sí que trobo molt interessant totes les tradicions basques que diuen que pescadors bascos van arribar a Terranova. Fins i tot, es parla d'un pidgin euskar/islandès o llengua nadiua, si no vai errat. Pel que sé, els bascos hi van arribar al segle XVI o XVII. Podria ser que fos abans. D'altra banda, els romans també hi van arribar, i abans els grecs. I fins i tot els egipcis i, diuen, els templers. Potser també els musulmans.El que sí que sembla que va ser la gran troballa d'en Colom va ser descobrir el corrent del Golf, amb el qual es feia el camí de tornada. Potser hi ha algú que pugui informar millor que jo. Salutacions..

  31. Sis ales contesta
    26-03-2013 10:48

    Mar: gràcies pels teus arguments! Ara ho tinc tot molt mes clar. Francesc: m´agradaría que em diguesis quins súbdits és van queixar a Ferran el Católic d´en Colom. Això que dius no está gaire clar, i en la Facultat d´Historia de la UB, el Dept. d´Historia d´Amèrica i Antropologia, tampoc ho tenen. Una cosa és "descubrir" América (en Colom no va ser el primer. Mariners vascos van arribar a les costes de Terranova als segles XIII i XIV; peró avanç frares irlandesos, al voltant del s. VIII, amb les seves embarcacions "curraghs", fetas amb cuir brau, buscan llocs per orar amb comoditat, fugint del pillatje normand), i una altre dedicarse a l´esclavitut. Aquell va ser un negoci molt lucratiu a la Edat Mitjana, i és va prollongar fins al s. XIX, i fins i tot al segle passat i l´actual (esclavitut sexual de dones d´Europa de l´Est). Salutacions!

  32. Francesc
    25-03-2013 22:47

    Sis ales, en Colom era un antiesclavista acèrrim. No volia que la seva gent fes esclaus amb la població nativa. Els mateixos súbidts del Rei Catòlic se li van queixar perquè Colom defensava a capa i espasa els indis del Carib. No era esclavista, ell.I la història s'ha de conèixer passi el que passi peti qui peti.

  33. Marc
    25-03-2013 22:09

    Ei "Sis ales", sí, ja es veu que no entens res.

  34. Sis ales
    25-03-2013 18:02

    No entenc perquè tanta cony amb voler demostrar que Colom era d'origen català. El nacionalisme català s'ha enrrocat en voler defensar el llinatge d'aquest esclavista del s. XV, i d'aquí no hi ha qui ho mogui. Semblem soviets nostàlgics de l´actual Rússia, i que ens neguem a acceptar que Stalin va ser un tirà i un assassí, i que "en nom de la Revolució", és va carregar a tota l'oposició política. Què ridículs! Per cert, Jordi, quant cobraves la visita?

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]
En Pau Tobar relaciona Santa Klaus o Sant Nikolaus, que prové de València i porta taronges i d'altres regals...[+]
Qui era Hernán Cortés? Va ser també fill d’un home corrent? Va tenir uns estudis escassos? O, altrament, tal...[+]
Fa ben bé vint anys que els historiadors i colombistes catalans, imbuïts d'un desconeixement absolut sobre el...[+]