Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar-hi a sobre una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i s'ensorri tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)
ARTICLES » 23-03-2021
Ignasi Dies Moratilla/ blog 'Petjada Catalana'

Francesc Marín, el “governador” de Hawaii

Article de l'Ignasi Dies Moratilla a 'Petjada catalana' del 3 d'agost del 2020. El mataroní Francesc Marín Grassi va viure a Hawaii des del 1793 fins al 1837. Home polifacètic, va exercir-hi diversos càrrecs i va arribar a ser-ne governador per mandat del rei Kamehameha I, que havia unificat l'arxipèlag.

»
2676     

ARTICLES » 21-03-2021
Jordi Bilbeny

Un tastet de toponímia catalana a Malta

Resseguint els rastres de la llengua i la cultura catalana a Malta, En Jordi Bilbeny ara ens ofereix un recull de topònims catalans que hi han perviscut, més o menys camuflats sota forma maltesa o nítidament visibles i reconeixibles.

»
4848     

ARTICLES » 20-03-2021
A. Pol/Última Hora

Una lluita de 90 anys: Palma reclama la cimera del Rei Martí

Des de fa ja 90 anys, Ciutat de Mallorca reclama, entre altres coses per celebrar adientment la Festa de l'Estendard —una de les festes civils més antigues d'Europa—, la cimera del rei Martí I l'Humà i l'espasa atribuïda al rei Jaume I, objectes que des del segle XIX varen ésser sostrets, sense cap explicació, de la Casa de la Vila i que van engrossir l'Armería del Palacio Nacional de Madrid. Article d'A. Pol per a 'Última Hora' de Mallorca.

»
2866     

ARTICLES » 19-03-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Lleida, la diòcesi amputada pel nacionalisme espanyol

L’amputació de la diòcesi de Lleida fou una operació de “conversió” de l’Aragó catalanoparlant a l’espanyolitat nacionalment rampant i confessionalment triomfant. Al més pur estil inquisitorial i contrareformista. L’espoli del Museu de Lleida es la culminació de l'operació. Article d'En Marc Pons a el Nacional.cat de dimarts 23 de febrer del 2021.

»
4631     

ARTICLES » 17-03-2021
Agustí Soler

La República espanyola contra Catalunya

El mes de març del 2016, l'ajuntament de Barcelona, presidit per l'Ada Colau, va aprovar canviar el nom de Plaça Llucmajor pel de Plaça de la República, en clara referència als anys de la Segona república espanyola (1931-1939). L'Agustí Soler ha escrit un llibre sobre aquells anys i en conclou que van ser una carrera d'obstacles, des del primer dia fins al darrer, contra la llibertat de Catalunya. L'autor ha fet per a l'Institut Nova Història una petita ressenya del seu llibre, que s'intitula 'La República Espanyola contra Catalunya'.

»
3808     

ARTICLES » 13-03-2021
Christian Andreu

Los neandertalians podián parlar coma nosautres

Article d'En Christian Andreu a 'Sapiència Occitana' i a 'Jornalet'. Els Neandertals i encara humans més arcaics podien parlar com nosaltres.

»
3561     

ARTICLES » 11-03-2021
Jordi Bilbeny

La llengua rudimentària i l'ortografia estrambòtica de Santa Teresa de Jesús

Com és que Santa Teresa va escriure amb un total desconeixement de l'ortografia més elemental de la llengua castellana? Per què cometia tants errors i incorreccions gramaticals? Com és que no discernia entre el masculí i el femení? ¿És normal aquesta deixadesa en la llengua d'una de les dones més cultes del seu temps? O tot plegat respon a un interès d'estat per fer passar una princesa catalana cultíssima per una simple monja castellana?

»
6385     

ARTICLES » 09-03-2021
Passejant per València amb ulls curiosos

Destrucció i espoli de l’antic Hospital General de València

A la dècada dels 60 va ser destruït l'antic Hospital General de València a causa duna gran operació urbanística i especulativa. Això va representar la desaparició i l'espoli dun dels conjunts més destacats de l'arquitectura renaixentista valenciana. Article de 'Passejant per València amb ulls curiosos' del 12 de febrer d'enguany.

»
2898     

ARTICLES » 08-03-2021
Pobles de Catalunya

Pou de Santa Teresa de Cardona: imatges actuals

En Joan Cassola va descobrir en una postal de començaments del segle XX un pou anomenat 'Pou de Santa Teresa de Cardona' al monestir de Pedralbes de Barcelona. Vet ací algunes imatges actuals d'aquest pou que va ser aixecat l'any 1548 per la Santa.

»
2202     

ARTICLES » 06-03-2021
Pep Mayolas

La mort i l’enterrament de Ferran el Catòlic al Regne de València

En Pep Mayolas ens presenta una ullada crítica als darrers mesos de vida de Ferran II d’Aragó, i ens convida a reflexionar sobre la versemblança de la hipòtesi que ha enunciat al títol.

»
4133     

ARTICLES » 05-03-2021
Pep Valsalobre

L’obra del cosmògraf i dantista Jaume Ferrer de Blanes (1545), editada filològicament

En Pep Valsalobre ens fa saber que ha sortit editat el llibre d'En Jaume Ferrer de Blanes 'Sentencias Católicas'. En Jaume Ferrer va ser un gran cosmògraf que s'escrigué amb els Reis Catòlics i amb En Cristòfor Colom. El seu mapamundi es va fer servir a l'anomenat Tractat de Tordesillas per delimitar la zona d'influència entre la Nació Catalana i Portugal.

»
3214     

ARTICLES » 03-03-2021
Cesc Garrido

Santa Teresa de Jesús i la climatologia

En Cesc Garrido creu que no és versemblant que Santa Teresa fundés el monestir de Carmelites Descalces a Àvila perquè aquesta ciutat es presta poc a caminar descalç a causa del seu rigorós clima. Pensa que és més lògic caminar descalç per un lloc del llevant o sud peninsulars, en els quals les temperatures no són tan fredes i on hi ha més dies a l'any en què és més factible de realitzar-ho.

»
3663     

ARTICLES » 01-03-2021
Agències/ ANC/ La República

Un assaig identifica Calderón de la Barca amb el governador català Felip Ramon Calders

El setmanari 'La República' s'ha fet ressò aquest 28 de febrer d'una notícia de l'Agència Catalana de Notícies, que l'Institut Nova Història reprodueix. Informa sobre el llibre d'En Pere Coll ‘Calder[ón] o la dramatúrgia catalana al servei de la monarquia’, publicat el 2019 per Llibres de l'Índex.

»
4677     

ARTICLES » 28-02-2021
Antoni Carner Borràs

Joan de Serrallonga, el primer igualadí en terres d'Amèrica

L’Institut Nova Història reprodueix un antic article, de l’any 1974, de l’Antoni Carner i Borràs que parla d’un escrivà de manaments d’Igualada, que va viure i morir a l’illa L’Espanyola: En Joan de Serrallonga. Estava a les ordres del rei Ferran el Catòlic, i no d’Isabel, i va fer una deixa a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, que havia fet aixecar la família Colom.

»
2724     

ARTICLES » 26-02-2021
Dolors Marín Tuyà

L'agnotologia explica la postveritat

Dolors Marín parla de l'estratègia espanyola de fer que els catalans ignorem la nostra pròpia història.

»
6346     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pius Canal ha localitzat una signatura d'En Cervantes, que creu adulterada, i sota la qual li sembla llegir...[+]
En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva...[+]
Les cròniques ens relaten que En Cortès va assistir a les Corts de Toledo al 1528, a la tornada de Mèxic. Però...[+]
Tot seguit us mostrem una sèrie de quadres d'En Ferran Cortès, mes conegut per la historiografia oficial com...[+]