Notícies


No llegiu El 'Quixote' va esborrar el 'Quixot'! Pot tenir conseqüències fatals. Per amagar el que es diu tot seguit, s'ha inventat la censura; les fogueres s'han alimentat de llibres i, de vegades, d'autors.


LLEGEIX-NE MÉS »
572 lectures

Des del Centre Excursionista de la Segarra, juntament amb l'Ajuntament de Tarroja de Segarra i amb el suport del Consell Comarcal de la Segarra i l'Institut Nova Història, s'ha engegat la Ruta d'En Colom, amb diversos trams que van des de Tarroja de Segarra fins a Pals. En total, la ruta passarà per 8 comarques i 52 municipis.

LLEGEIX-NE MÉS »
341 lectures

En David Morgades ens glossa la figura, l'actitud i l'obra d'en Jordi Bilbeny i la seva tasca per recuperar el nostre passat esborrat i manipulat, però que, d'alguna manera, encara és ben viu "més enllà de la necròpolis històrica".

LLEGEIX-NE MÉS »
567 lectures

Va existir l'Home dels Nassos? Era un home que tenia tants nassos com dies tenia l'any? És una rondalla inventada per fer caliu nadalenc? O té alguna cosa a veure amb cultes arcaics que han arribat fins els nostres dies? En Jordi Bilbeny ens explica que l'Home dels Nassos seria el relicte d'una divinitat perduda vinculada a l'esperit de l'arbre.

LLEGEIX-NE MÉS »
574 lectures


Articles i notes


Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s'acostumen a fer multiplicant cada foc per 4. Ara podem dir que en força casos, els nombre de residents eren molts més.


LLEGEIX-NE MÉS »
158 lectures

Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿perquè a en aquesta rèplica construïda a Espanya, no hi han posat les banderes i escuts originals que sí trobem en altres rèpliques que s'han fet de la mateixa nau? Quins eren els escuts i banderes originals?

LLEGEIX-NE MÉS »
553 lectures

Com cal dir-ne, dels reis catalans? Eren catalans els nostres reis? Va ser Catalunya un regne? Un apèndix del regne d'Aragó? En Jordi Bilbeny ens en dóna la seva opinió.

LLEGEIX-NE MÉS »
838 lectures

El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir "in senectute bona" a l'edat de 70 anys. A partir d'aquí, els colombistes catalans cerquen un Colom que s'avingui a aquesta edad. Però, en d'altres textos, com demostra En Francesc Magrinyà, l'expressió fa referència a la mort de persones que tenien més de 80 anys.

LLEGEIX-NE MÉS »
242 lectures

Una troballa preciosa d'en Roger Mallola ens permet establir una relació entre el pintor urbinès Federico Barocci, els seus mecenes Della Rovere i En Lleonard. El fet és transcendental perquè tenim lligat d'una forma incontestable i directa el gran Mestre amb els Della Rovere

LLEGEIX-NE MÉS »
401 lectures

És universalment sabut que en Lluís Vives era un català monolingüe i que, llevat del llatí, la seva única llengua de cultura i de relació social va ser el català. Catalana era la llengua dels seus pares i dels seus avis. I, en alguns dels seus escrits de pedagogia, alerta els pares perquè vagin en compte que els seus fills no agafin sons lletjos castellans. Llavors, si la seva llengua era el català, amb quina llengua havia de parlar amb Caterina d'Aragó quan se'ns diu que ambdós parlaven la mateixa llengua?

LLEGEIX-NE MÉS »
1249 lectures


Entrevistes


Una entrevista del periodista Albert Lladó a Javier Portús, aprofundeix en els aspectes biogràfics i artístics del xativí Josep Ribera, l'Spagnoletto, un dels pintors catalans més rellevants de l'Europa del segle XVII.

LLEGEIX-NE MÉS »
327 lectures

Publicacions


La princesa a l'exili. Felipa de Coïmbra i d'Urgell (1435-1497) és una biografia novedosa, en la forma i el contingut, de la història catalanoportuguesa.

LLEGEIX-NE MÉS »
224 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
  EDITORIAL

La veritat, costi el que costi

Sí, la veritat, tal com el procés de la humanitat ha anat configurant, té un cost, i molt, molt alt. Per amagar-la o defensar-la, uns han empresonat i els altres han deixat la pell a la presó, uns han fet migrar i els altres han mort a l'exili, uns han disparat i els altres han mort per les bales. La veritat no és cap mite, ni una adaptació, ni tan sols una fantasia. La veritat és sempre el relat d'un fet. Un relat que ha de tenir present totes les variables i tots els marcs que la precedeixen. Però és, ni més ni menys, el fet. I aquí rau la consistència dels investigadors de l'INH quan plantegen, exposen i defensen les hipòtesis i els resultats de les recerques, però reben com a resposta un buit, també un menysteniment, per part de la dita classe intel·lectual i acadèmica del país, que fa feredat. Això sí, tenim un públic creixent participatiu i obert a l'entrellat de la manipulació que la nostra història ha patit, encara que aquest mateix públic acaba patint, també, aquesta mena d'incredulitat quan ho intenta exposar al seu entorn. L'oficialitat marca, però no ens atura.

LLEGEIX-NE MÉS »
Al web de Numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo       da...[+]
La British Encyclopaedia no ho dubta: Encara que el paper és un invent xinès. El primer molí de paper d'Europa...[+]
Durant la Setmana Santa es fan a Sevilla, pel cap baix, 60 processons. Aquest Divendres Sant era a Sevilla i,...[+]
Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat...[+]
A la segona part d'El Quixot (1615), En Servent escriu: "En el dia d'avui hi ha impresos més de dotze mil...[+]
ENIGMA CERVANTES
"Thanks to that movie we're infected by the virus that take us to investigate more about the fascinating life of one of the best writers, whose life is (absolutely) unknown."

Llegeix-ne més...
MULTIMEDIA
Vídeos Audio MP3
YOUTUBE
   Nova Història a Youtube