Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard

Articles & Papers del Colom, català


L'estudi de la vertadera personalitat de Cristóbal Colón ha acabat mostrant una sèrie de dades biogràfiques del protagonista que encaixen d’una forma molt precisa amb la biografia d’un noble català de nom Joan Colom i Bertran, de la casa dels Colom de Barcelona, antiga nissaga catalana i amb un nombre considerable de personatges destacadíssims lligats a la història de la Catalunya dels segles XIV i XV.


• No volen saber res, ni d’En Colom ni de Catalunya

Vet aquí els comentaris d’En Pere Baladron, després de visualitzar la taula rodona que el programa “Millenium” va emetre sobre la catalanitat d’En Colom el 23 de maig del 2006.

AUTOR : Pere Baladron
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-01-2024


• La llengua d’En Cristòfor Colom

Després de llegir el llibre d’En Josep Ma Castellnou sobre la llengua que parlava En Colom, En Claudi Romeu (traspassat el març del 2009), va escriure l’article present per donar a conèixer aquesta veritat oculta i denunciar la censura d’estat que ha perpetrat el magnicidi de la nostra història.

AUTOR : Claudi Romeu
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2023


• Judici als Colom

Fins a mitjan segle XX, la versió oficial sobre l’expedició transoceànica que va suposar la descoberta del “Nou Món” es va moure entre el mite i l’argumentari romàntic. Però res del que s’havia explicat fins aleshores ha resultat ser del tot cert, ni tan sols ho són els indrets tant de sortida com de tornada. Durant dècades, un reduït grup d’historiadors —rebutjats per l’Acadèmia i ignorats pels mitjans— han persistit en el seu treball de desllorigar una teranyina premeditada de falsedats que envolten els veritables fets.

AUTOR : Oriol Garcia Farré
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-10-2023


• Maria Dolors Orriols, En Colom i la desfeta de Catalunya

L’escriptora vigatana Maria Dolors Orriols ens explica a la seva novel·la “El riu i els inconscients”, escrita al 1953, però publicada a l’any 1990, que En Colom és com un símbol de Catalunya i que la seva vida i tragèdia va íntimament lligada a la història de la nostra nació: «Avui tothom sap que els pobles poden viure en la mentida; que la història, ens la imposen».

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-05-2023


• Antonio Gramsci i la pàtria d’En Colom

L'Antonio Gramsci, un intel·lectual italià de filiació comunista, posa en dubte la italianitat d'en Cristoforo Colombo. Article d'En Pau Mora.

AUTOR : Pau Mora
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-06-2022


• Fortificant la defensa d’En Colom

Article que hem extret del blog "Els Ponts de Sant Boi" d'en Sergi Turiella, en el qual l'autor fa una ressenya del darrer llibre publicat per En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana.'

AUTOR : Sergi Turiellla
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-06-2022


• Videus sobre «Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana»

Us presentem dos videus que reprodueixen la conferència que En Jordi Bilbeny va impartir a la llibreria Buc de Llibres de Mataró el 12 de maig d'enguany acompanyat d'En Ferran Mozas i l'Esteve Guardiola.

AUTOR : Jordi Bilbeny/Buc de llibres
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-05-2022


• El catalanisme contra Colom

El que estem vivint en els darrers anys al voltant de la figura de l’almirall Cristòfor Colom ens hauria de fer avergonyir a tots aquells que tinguem una mica de criteri. La campanya desfermada en la darrera dècada envers el personatge és de dimensions bíbliques. Article editorial del Cercle Català d'Història.

AUTOR : Cercle Català d'Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2022


• Castella o el país dels peixos

Us oferim un fragment del capítol 15è del llibre d’En Jordi Bilbeny "Brevíssima Relació de la Destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta catalana d’Amèrica", publicat per primer cop al 1998, on podreu adonar-vos que els noms que En Colom dóna als peixos demostren que som davant d’una traducció maldestra d’un text català destruït per raons d’Estat.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-04-2022


• Anàlisi lingüística de la primera carta d'En Colom

Us oferim la comunicació que Na Montserrat Camps va presentar al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. En l'anàlisi lingüística de la primera carta anunciant la descoberta d'Amèrica hi ha aïllada una grandíssima quantitat de catalanades de tota mena.

AUTOR : Montserrat Camps
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-12-2021


• La designació d’En Ferran Colom com a hereu del Descobridor

En Pep Mayolas ens presenta, amb una petita ampliació, la seva ponència al recent 20è Simposi de la Història Censurada de Catalunya.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-12-2021


• Per què Colom genocida?

En Ramon Tubau defensa En Cristòfor Colom, seguint la recerca que En Jordi Bilbeny ha dut a terme sobre aquesta qüestió, davant d'aquells que titllen de genocida el seu govern a les Antilles.

AUTOR : Ramon Tubau
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-11-2021


• Torna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada fa 15 anys

Reproduïm un article aparegut a Elnacional.cat. segons el qual l’Estat ha tornat dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom robada i exportada als EUA entre el 2004 i 2005. Però què no han gosat dir els periodistes catalans sotmesos a la historiografia espanyola? En Jordi Bilbeny ja ho va explicar en un article l'enllaç del qual trobareu al final d'aquest text.

AUTOR : Pedro Ruiz/El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-11-2021


• El origen de Cristóbal Colón: ¿controvertido?

L’autor, José R. Sanchís Muñoz, enumera, citant les fonts más serioses, les raons que expliquen la voluntat d’atribuir al Descobridor la nacionalitat genovesa. Les refuta d’una en una i s'apropa a les tesis d'En Jordi Bilbeny, que cita diverses vegades. Hem mantingut la versió original castellana de l’article, que va aparèixer ahir a ‘Gaceta mercantil.com’.

AUTOR : José R. Sanchís Muñoz
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2021


• El passat mariner de Pals sota les antenes

Als terrenys de Radio Liberty hi ha restes d'estructures que podrien pertànyer a l'antiga vila marinera i al seu port. El Cercle Català d'Història ha sol·licitat a la Generalitat la protecció de les restes arqueològiques. Reproduïm un antic article que En Jordi Camps i Linnell va redactar el 28 d'agost del 2014 per al diari El Punt-Avui+.

AUTOR : Jordi Camps i Linnell/El punt-Avui+
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-10-2021


• Cristòfor Colom i el fanatisme

Un antic article que En Jordi Bilbeny va publicar al diari El Punt, dissabte 28 d'agost del 2004. Gira a l'entorn de la incapacitat de certs historiadors d'acceptar els nous estudis sobre la catalanitat d'En Colom. Un article antic que continua sent actual encara avui mateix.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-10-2021


• La Llotja, la Taula de Canvi i la Casa de Contractació de Barcelona en la descoberta d’Amèrica

A Sevilla no hi va haver mai cap llotja al segle XV i la del segle XVI es va inaugurar al 1598. En canvi, al 1493 els Reis Catòlics s’estan a Barcelona, hi presideixen les Corts Generals de Catalunya i hi fan els preparatius, juntament amb En Colom, del segon viatge a Amèrica des de la Llotja, la seva casa de Contractació —reglamentada pel "Llibre del Consolat de Mar"— i el seu banc o taula de Canvis. Article d'En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-10-2021


• Cop d'estat hispànic contra els Colom i el seu entorn català

L'1 d'octubre del 1500, fa 521 anys, a Santo Domingo (llavors colònia hispànica de la Hispaniola), el jutge Francisco de Bobadilla y Maldonado detenia Cristòfol, Bartomeu i Dídac Colom per ordre dels Reis Catòlics. Un acte que la majoria dels historiadors actuals cataloguen com un autèntic cop d’estat. Article d'En Marc Pons.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-10-2021


• Un salconduit reial per a En Cristòfor Colom

En un treball de fa anys, En Pep Mayolas traçava una hipòtesi força versemblant sobre l’origen i el propòsit de la carta del rei Joan II de Portugal a En Cristòfor Colom, un document que diversos estudiosos de la qüestió colombina no han dubtat a denunciar com «d’una falsedat absoluta i evident».

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-09-2021


• Jordi Bilbeny- El Club-Colom-Columbus-TV3

Ens ha arribat el videu d'una entrevista que l'Albert Om va fer l'any 2006 a En Jordi Bilbeny al programa 'El Club', de TV3, amb motiu del 500è aniversari de la mort del descobridor d'Amèrica Cristòfor Colom. En Bilbeny hi presenta la primera edició del seu llibre «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya». El videu dura 10 minuts. "Els historiadors oficials és neguen a fer un debat cara a cara sobre la qüestió perquè seria un reconeixement implícit que la feina que jo i d'altres investigadors duem a terme té almenys un fonament".

AUTOR : Albert Om/Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-09-2021


• II Simposi sobre “La descoberta catalana d’Amèrica” a THac

Recuperem un antic article que En Josep Lluís Rodríguez i Bosch va redactar per a ser publicat a la revista “Thac” d’Arenys de Munt. L’articulista hi resumeix el contingut de les ponències del «Segon Simposi sobre La descoberta catalana d’Amèrica», que s'escaigué el 30 de novembre del 2002. Aleshores només se'n van presentar 6, mentre que en la darrera edició del Simposi se’n van llegir 42.També en podeu fer la lectura en format PDF.

AUTOR : Josep Lluís Rodríguez i Bosch
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-09-2021
Descarregueu el fitxer PDF


• Neix Bartomeu Colom, germà petit de Cristòfol Colom

El 13 de setembre del 1460 hauria nascut En Bartomeu Colom, germà d'En Cristòfor Colom. En Bartomeu també va voler travessar l'Atlàntic i es va posar en contacte amb la monarquia anglesa i francesa. Com un un teixidor genovès plebeu va poder aconseguir l'extraordinari nivell de coneixements que una gesta així demanava? Es versemblant que a finals del segle XV un plebeu es relacionés amb els estaments més alts d'una societat? Article d'En Marc Pons.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-09-2021


• A travel to the true Paradise/Un viatge al veritable Paradís

N'Ann-Dannielle Tersol ha participat en una ruta colombina que ha organitzat En Jordi Bilbeny i ens ha fet arribar, en llengua anglesa i en català, les seves impressions.

AUTOR : Ann-Danielle Tersol
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-08-2021


• Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana

En Josep Baella Isanta ha redactat una petita ressenya sobre el darrer llibre d'En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'. Entre d'altres coses afirma que En Bil­beny és un gegant en un món acadèmic de nans ate­mo­rits, els quals, mal­grat les evi­dèn­cies docu­men­tals apor­ta­des, són incapaços de des­lliu­rar-se de l’angoixa que repre­sen­ta­ria enfron­tar-se amb el món acadèmic espa­nyol. Article publicat avui 10 d'agost al diari El Punt-Avui+.

AUTOR : Josep Baella Isanta
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-08-2021


• El català Ballester, nomenat primer alcalde europeu d'Amèrica

Ballester va exercir com a alcalde fins que, l’any 1500, la monarquia hispànica va fabricar un cop d’estat contra els Colom i el seu entorn polític i social, amb l’objectiu d’usurpar la totalitat de recursos que generava l’empresa americana. Article d'En Marc Pons.

AUTOR : Marc Pons/ El Nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-08-2021


• Cristòfor Colom i l’Amèrica Catalana o quan el pensament restaura les cendres del foc inquisitorial

Acaba de sortir al carrer, publicat per Librooks, i gràcies també al suport econòmic de molts de vosaltres, el nou llibre d'En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana'. Per fer-vos venir ganes de llegir-lo i en agraïment per haver-lo fet possible, ara us n'oferim el «Pròleg», escrit per l'autor mateix.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-07-2021


• La descoberta d'Amèrica, pagada per Catalunya

Ens ha arribat aquest ja antic però del tot vigent article que En Quico Sellés va escriure el 14 de juny del 2012 per al diari digital Nació Digital. El finançament del projecte colombí acredita la paternitat catalana de l'expedició.

AUTOR : Quico Sallés
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-06-2021


• Cristòfor Colom? Que no sigui català!

A En Joan Casajuana se li fa estrany que al lloc web 'The Conversation' -que es fa ressò de les investigacions sobre l'ADN d'En Cristòfor Colom que tira endavant el professor J.M. Lorente- no mencioni la possibilitat que En Cristòfor Colom hagués nascut al Principat de Catalunya tot i l'extensa i convincent bibliografia sobre el tema.

AUTOR : Joan Casajuana
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-06-2021


• France Inter s'apunta a la hipòtesi que Colom era catalanoparlant

L'emissora France Inter, una de les més importants de França, s'ha apuntat a la hipòtesi que Cristòfor Colom era catalanoparlant.

AUTOR : Joel Carrasco/El nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-05-2021


• Cristòfol Colom va consultar uns manuscrits a Sant Jeroni de la Murtra abans del seu viatge cap a Amèrica

Cristòfol Colom va estudiar 25 manuscrits lul·lians que hi havia al monestir badaloní de Sant Jeroni de la Murtra, els quals serien claus per a la descoberta del continent americà. Article d'En Rubén Hidalgo per al Diari de Badalona d'ahir 19 de maig. Aixi mateix, us fem a mans l'enllaç a un videu explicatiu.

AUTOR : Rubén Hidalgo/Diari de Badalona
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-05-2021


• Les naus d’En Colom i l’armada de Joana «la Boja» (2)

Continuació de l’article d’En Pep Mayolas que examinava la preparació dels enllaços dels fills dels Reis Catòlics amb la Casa d’Àustria, així com l’aplec i formació de l’armada que havia de dur Joana la Boja a casar-se amb Felip d’Habsburg

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-05-2021


• Les naus d’En Colom i l’armada de Joana «la Boja» (1)

L’armada que a l’estiu de 1496 traslladà a Flandes la futura Joana la Boja a casar-se amb l’arxiduc Felip el Bell, fou aplegada a les costes catalanes. En Pep Mayolas ens mostra com la preparació d’aquest viatge i les disposicions per als enllaços amb la Casa d’Àustria es van dur a terme en el marc de les Corts d’Aragó (Tarassona-Daroca, agost-novembre de 1495), de les Corts valencianes (Sant Mateu, desembre 1495 - gener 1496) i de les Corts catalanes (Tortosa, desembre 1495 - abril 1496). Primera part de l'article.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-05-2021


• ¿Cristóbal Colón, catalán?

L’Institut Nova Història fa a mans dels seus seguidors el text de la primera de les conferències sobre la catalanitat d’En Cristòfor Colom que el peruà Luís Ulloa va pronunciar a l’Ateneu Barceloní dimecres 25 de maig de l’any 1927. Hem recuperat els seus mots tal com els va recollir un periodista de ‘la Vanguardia’ i en la llengua que va emprar aquest diari. Aital conferència va reimpulsar de tal manera entre nosaltres els estudis colombins que es pot dir que els seus efectes encara duren avui dia, gairebé un segle després. També podeu llegir el text, en format PDF, així com el va imprimir La Vanguardia.

AUTOR : La Vanguardia
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-05-2021
Descarregueu el fitxer PDF


• Tarroja de Segarra

La Montse Montesinos ha descobert en el llibre «50 pobles amb caràcter», editat pel diari Ara, referències a la catalanitat d’En Colom i a l’Institut Nova Història.

AUTOR : Montse Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-04-2021


• Fou el descobridor d’Amèrica senyor de Gibraltar al segle XV?

Catalan Bay és una badia i un poble de pescadors a la costa oriental de Gibraltar, a la banda oposada del penyal on hi ha la ciutat de Gibraltar. L’origen del nom «Catalan» s’ha associat al batalló de 350 catalans que van participar en la conquesta austriacista del penyal, l’any 1704. És possible, però, que en algun moment del segle XV, Gibraltar hagués estat un domini del futur descobridor d’Amèrica i una colònia catalana? En Pep Mayolas ens exposa els seus raonaments.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-04-2021


• Christopher Columbus’s catalan inflected language

Publiquem avui un article en anglès que es fa ressò de les troballes dels darrers trenta anys, amb alguns errors, sobre En Colom. El va escriure la Jeffrey Herlihy-Mera per a 'The Chronicle of Higher Education' i que va recollir el blog 'Repeating Islands' el 9 d'octubre del 2017. Hi hem afegit la traducció al català.

AUTOR : Jeffrey Herlihy-Mera/Toggle Sidebar
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-03-2021


• L’obra del cosmògraf i dantista Jaume Ferrer de Blanes (1545), editada filològicament

En Pep Valsalobre ens fa saber que ha sortit editat el llibre d'En Jaume Ferrer de Blanes 'Sentencias Católicas'. En Jaume Ferrer va ser un gran cosmògraf que s'escrigué amb els Reis Catòlics i amb En Cristòfor Colom. El seu mapamundi es va fer servir a l'anomenat Tractat de Tordesillas per delimitar la zona d'influència entre la Nació Catalana i Portugal.

AUTOR : Pep Valsalobre
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-03-2021


• Pero Vàzquez de Saavedra i Cristòfor Colom

Una relació científica, ideològica i de parentiu a cavall de Portugal i Catalunya, que aclareix definitivament la descoberta catalana d’Amèrica.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-02-2021


• Darrers personatges cabdals: Margarit, els Torres i el pare Cases

Amb aquest sisè lliurament, posem terme a la sèrie de personatges cabdals catalans, que, més enllà de la censura i segons les aportacions d'En Jordi Bilbeny, van tenir un paper clau en la conquesta i primera colonització d'Amèrica: En Pere Bertran Margarit —familiar d'En Colom i comandant del segon viatge—, la família Torres —íntims col·laboradors del Descobridor i ben relacionats amb la Cort— i, finalment, el Pare Cases —el gran defensor d'En Colom i dels nadius.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-01-2021


• Tres personalitats més restituïdes: Felipa de Coïmbra, Eimeric Despuig i Joan Pere

Presentem avui la cinquena sèrie de personalitats, de la mà d'En Jordi Bilbeny, que van estar relacionades amb En Colom i la primera colonització d'Amèrica: Na Felipa d'Avís i Urgell —segona muller del Descobridor— el navegant Eimeric Despuig —amb el nom del qual es va batejar el nou continent— i Mossèn Joan Pere —astròleg que vivia als afores de Pals.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-12-2020


• Els dos fills d'En Colom, Jaume i Ferran, recuperats

Dues personalitats més recuperades per En Jordi Bilbeny que estan relacionades amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica, i que la censura d'estat va desfigurar: En Jaume i En Ferran Colom, fills del Descobridor.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-12-2020


• Personatges recuperats més enllà de la censura d'Estat: Lluís Colom

L'Institut Nova Història, de la mà d'En Jordi Bilbeny, enceta avui un serial amb el qual recuperem personalitats que estan relacionades amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica, personalitats que la censura d'estat havia ocultat o desfigurat. Cada dimarts durant un mes us presentarem un o més personatges nous. Comencem la sèrie amb En Lluís Colom.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-11-2020


• Clubs de lectura en línia amb En Jordi Bilbeny

Una nova iniciativa de l'Institut Nova Història per apropar-nos als nostres seguidors en aquests temps de pandèmia i de reclusió: les lectures en línia. Tot seguit us en fem cinc cèntims i us indiquem la manera d'inscriure-us-hi.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-11-2020


• La preparació, a Barcelona, del segon viatge colombí

On es va preparar el segon viatge colombí? A Sevilla? A Huelva? A Cadis? O a Barcelona? Ara En Jordi Bilbeny ho exposa amb l'aval de múltiples evidències extretes de cròniques, cartes, cèdules i documentació diversa.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-10-2020


• Was Christopher Columbus Catalan?

A poc a poc, algunes tesis d’En Bilbeny i l’Institut Nova Història es van internacionalitzant. Sobretot la de la catalanitat d’En Cristòfor Colom i la de la descoberta que la Nació Catalana va dur a terme, des d'una perspectiva europea, de les terres americanes. Avui us fem a mans en la versió original anglesa el resum que, de totes dues tesis, va confegir-ne En Simon Harrys per al seu blog 'Catalonia calling'.

AUTOR : Simon Harrys
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-10-2020


• Nova ruta guiada per Pals al 17 d'octubre

Dissabte 17 d'octubre hem programat una altra ruta colombina per Pals d'Empordà, vila des d'on Cristòfor Colom va partir cap a Amèrica en el viatge de descobriment. Hi intervindran Jordi Bilbeny, En Leo Garcia i l'Albert Fortuny. Vegeu-ne els detalls.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-10-2020


• La falsificació de la Història i la suplantació del nom de la vila de Pals pel de «Palos de Moguer» en els textos referents a la descoberta d'Amèrica

Recuperem aquest antic article d'En Jordi Bilbeny, ara que des de l'INHac volem rellançar les rutes per Pals i posar sobre la taula de la consciència dels catalans que va ser des del port d'aquesta vila empordanesa des d'on va salpar En Colom en el seu primer viatge cap al Nou Món

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-09-2020


• En Colom no va anar mai a Palos a preparar el seu primer viatge transoceànic

Algunes cròniques apunten que En Colom va preparar el seu primer viatge al Nou Món a «la villa de Palos». Però, des de final del segle XIX i durant tot el segle XX hi ha hagut un bon gruix d'erudits, historiadors i estudiosos que ho han desmentit amb tota mena de raons. I si no va anar a «la villa de Palos» no seria perquè va venir a «la vila de Pals»?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-09-2020


• La Mare de Déu del bon tornar, els Sala i la descoberta d’Amèrica

Una llegenda recollida a Arenys de Munt, que vincula la Mare de Déu del Bon Tornar de Can Sala de Dalt amb En Cristòfor Colom, aporta nova llum sobre la catalanitat de la primera gesta nàutica colombina i d'alguns catalans que l'acompanyaren i que la censura d'estat va esborrar de la Història

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-07-2020


• Troben a l'Arxiu de la Corona d'Aragó la prova que Pals tenia port marítim ja al segle XV

Més dades sobre un port a Pals ja a començaments del segle XV (i al XVII i XVIII). La investigadora Eva Sans relaciona l'existència de la infraestructura portuària amb En Colom i la descoberta d'Amèrica. Article que En Daniel Bonaventura va publicar per al 'Diari de Girona' del dia 1r de febrer del 2011.

AUTOR : Daniel Bonaventura, Diari de Girona/Eva Sans
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-07-2020


• Pals aposta per l’oblit

Reproduïm un antic article de l'Eva Sans que va aparèixer al blog 'Cathalònia' el 22 d'agost de l'any 2012. L'autora s'hi planyia perquè l'ajuntament de la vila de Pals ha deixat d'impulsar, per pressions, iniciatives que donaven a conèixer l'estreta relació entre Pals, el seu port i Cristòfor Colom. El consistori s'ha esforçat a tapar-ho tot.

AUTOR : Eva Sans/Cercle Català d'Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-07-2020


• Un huracà destrueix la primera capital americana, fundada pels Colom

Article d'En Marc Pons a el nacional.cat d'ahir 2 de juliol del 2020. El 2 de juliol del 1502 un huracà va destruir la primera capital d'Amèrica, que havia estat fundada per En Cristòfor Colom.

AUTOR : Marc Pons/El nacional.cat
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-07-2020


• Caricatures d'En Ferreres sobre En Colom

El ninotaire Miquel Ferreres tracta, en clau satírica i per mitjà de dues caricatures, l'actual debat sobre l'enderroc del monument d'En Colom a Barcelona.

AUTOR : Miquel Ferreres/Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-06-2020


• La petja catalana a Cuba: un viatge

En Jordi Manchon ens presenta un resum i unes reflexions a l'entorn del darrer viatge a Cuba, fet al març proppassat amb En Jordi Bilbeny, a la recerca de la petja catalana a l'època colombina.

AUTOR : Jordi Manchon
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-04-2020


• Joan Colom Bertran, el Cristòfor català

En Manel Carrera ens explica que el descobridor Joan Colom i Bertran va agafar el renom «Cristòfor» perquè la seva gesta s'assembla molt a fets protagonitzats per Sant Cristòfor. Aquest sant ha esdevingut molt popular a tota la Nació Catalana.

AUTOR : Manel Carrera i Escudé
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-04-2020


• Peixos, com els “de Castella”

Reproduïm un article que va aparèixer al blog d'En Manel Teodoro ‘Històries de Mar’ el 3 de juny del 2013. Els censors han fet una traducció al castellà dels noms de peixos catalans. Una traducció moltes vegades literal i barroera, com les que s’exposen a continuació.

AUTOR : Manel Teodoro
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-03-2020


• Els catalans de Colom funden la primera ciutat europea d'Amèrica

Article d'En Marc Pons del 6 de gener del 2020 a «elnacional.cat». El 6 de gener del 1494 Cristòfor Colom i els catalans que van anar amb ell funden la primera ciutat europea al Nou Món.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-01-2020


• El Tractat de Tordesillas: l’evidència catalana

En Joan Fortea s’adona que el planisferi d’En Domingos Teixeira evidencia quines nacions es varen repartir realment les zones d’influència transoceàniques acordades al tractat conegut com de Tordesillas: Portugal i Catalunya.

AUTOR : Joan Fortea
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-11-2019


• L’organització virregnal a València i el príncep Cristòfor Colom

Reproduïm un antic article d’En Jordi Bilbeny en el qual glossa el llibre ‘Los virreyes de Valencia. Fuentes para su estudio’. Se’n dedueix que el virrei havia de ser membre de la família reial. En Colom, que també va ser virrei, havia igualment de pertànyer-hi, com efectivament va succeir.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-08-2019


• La falsificació de la història americana

Segon article d’En Joan Fortea. A quina província es troba el port de Palos?

AUTOR : Joan Fortea
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-07-2019


• Els quatre 'arbres' d'En Colom

En Jordi Oset troba en un llibre editat —i censurat— el 1796 a l'Havana (Cuba), en el qual s'explica com es traslladaren les cendres d'En Colom a aquesta població, una referència a quatre arbres que "representaven la gent d'En Colom". Les quatre barres potser?

AUTOR : Jordi Oset
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-07-2019


• En Joan Colom sentenciat rebel per crim de lesa majestat

En Miquel Ques ens informa de quatre documents conservats a l’Arxiu Reial de Mallorca segons els quals En Joan Colom es declarat rebel pel crim de lesa majestat contra el rei Joan II.

AUTOR : Miquel Ques
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-07-2019


• Bilbeny [hi] insisteix

Librooks reedita el seu èxit ‘Cristòfor Colom, príncep de Catalunya’, en què revelava que Colom era un noble català. Article d’En Miquel Riera a ‘El Punt-Avui+’ d’aquest 2 de juliol del 2019.

AUTOR : Miquel Riera, El Punt-Avui+
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-07-2019


• En Baliano De Fornari, el misteriós promotor de la primera biografia impresa d’En Colom

En Pep Mayolas ha indagat sobre la figura de l’hipotètic patrici genovès que la història situa rere l’aparició en llengua italiana, el 25 d’abril de 1571 a Venècia, de la primera biografia impresa del Descobridor d’Amèrica atribuïda a En Ferran Colom, segon fill de l’Almirall. Aquest article ens presenta unes pinzellades sobre una de les possibles identitats de l’anomenat Baliano de Fornari, el promotor de la Vida de l’Almirall.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-06-2019


• Cristòfor Colom era català, amb En Jordi Bilbeny 'Desde la Matrix'

En Miguel Celades entrevista En Jordi Bilbeny per al programa 'Desde la Matrix' sobre, entre d'altres temes, En Colom, els mecanismes de la censura i les dificultats que avui dia patim a l'hora de fer recerca. Gravació feta el 9 d'abril del 2019.

AUTOR : Miguel Celades 'Des de la Matrix'
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-06-2019


• «Els papers no conspiren», va dir el doctor en història

Intervenció d’En Pep Mayolas en l’acte de Presentació de la reedició de l’obra d’En Jordi Bilbeny “Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya”, el proppassat 9 de maig de 2019 a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-05-2019


• Presentació de 'Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya' d'En Jordi Bilbeny

Videu de l'acte de presentació de la reedició del llibre 'Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya' d'En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-05-2019


• Cristòfor Colom i el regne català de Sicília

Els historiadors italians asseguren que En Cristòfor Colom coneixia l'illa de Sicília, perquè els sicilians eren els seus compatriotes. Però, atès que Sicília era un regne vinculat a la monarquia catalana, no seria que En Colom també el coneixia en tant que compatriota català? Nou article d'En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-05-2019


• «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya» o quan una nova edició vol dir no deixar morir la memòria, ni el coneixement ni la dignitat

Pròleg d’En Jordi Bilbeny a la redició del seu llibre «Colom, Príncep de Catalunya» per si us feia venir ganes de llegir-lo.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-04-2019


• Trobat a Copenhague un manuscrit perdut de la biblioteca d’En Ferran Colom, fill del Descobridor

“Es tracta del «Llibre dels Epítomes» i és un dels catàlegs elaborats per En Ferran Colom i els seus bibliotecaris a començaments del segle XVI”. Notícia publicada al diari ‘ABC-Granada’ del 2 d’abril d’aquest any.

AUTOR : Diari ABC-Granada
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-04-2019


• Cristòfor Colom o l'audàcia de gosar saber

Aquesta setmana l'editorial Librooks fa arribar a les llibreries la reedició del llibre d'En Jordi Bilbeny «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya», que Proa va editar al 2006 i va descatalogar tot seguit, just quan més interès havia desvetllat. Us n'oferim el pròleg de l'Hèctor López-Bofill, professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, per si llegint-lo us feia venir ganes de comprar-lo i assaborir-lo.

AUTOR : Hector López Bofill
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-03-2019


• El traspàs de les lleis i les institucions catalanes a les Índies durant el primer període colonial

Si En Colom i els primers mariners que van arribar a Amèrica eren catalans, també ho havien de ser les formes d’organització econòmica i política. N’han quedat rastres documentals que realment fou així? En Jordi Bilbeny els ha resseguit i ens els exposa aquí.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-03-2019


• La casa dels Colom de Barcelona

Prop de Santa Maria del Mar, hi vivia la família de Joan Colom que, segons els indicis, podria haver estat el mateix que va descobrir Amèrica. Reproduïm l'entrevista televisada que Barcelona Televisió va fer a En Jordi Bilbeny dilluns 5 de novembre del 2018.

AUTOR : Barcelona Televisió/Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2019


• Quatre generacions d’una família «Colom» als Països Baixos

En Pere Baladron ha trobat a Holanda quatre generacions d’una família «Colom» que durant el segle XVII van exercir de llibreters, geògrafs i cartògrafs. Comunicació presentada al 17è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya.

AUTOR : Pere Baladron
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2018


• Tres proves de la catalanitat de la descoberta d’Amèrica

Aquest 17 d'octubre, precisament quan es publicava aquest escrit, finava En Marcel Mañé, col·laborador nostre. Aquest ha estat el darrer article seu i en vida seva en aquesta pàgina web, confegit amb els apunts que ell mateix ens va fer arribar. Home d'una gran afabilitat, va creure ferventment en el projecte de Nova Història. Descansi en pau. Descansa en pau, Marcel—. En Marcel Mañé ha trobat tres proves més que indiquen que els catalans van descobrir Amèrica —des d'una perspectiva europea—. Comunicació presentada al 17è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya.

AUTOR : Marcel Mañé
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-10-2018


• La veritable història

Recuperem un vell article de l’Ignasi Puig, de la primavera del 2011, publicat a la revista «Oníric Dia», on glossa la tasca de recerca d’En Jordi Bilbeny i fa una ressenya elogiosa del seu llavors darrer llibre «El dit d’En Colom».

AUTOR : Ignasi Puig
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-10-2018


• Colom arriba a l'illa de Trinitat i l'anomena “la València del nou món”

Article d'En Marc Pons publicat al 31 de juliol d'enguany al diari Digital El Nacional.cat.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-09-2018


• La rèplica de la nau de Cristòfor Colom arriba a Portvendres

L’Institut Nova Història recomana per a aquestes vacances la 5a Universitat Nova Història a Montblanc i una anada a Portvendres, a la Catalunya Nord, per visitar-hi entre l’1 i el 12 d’agost una rèplica de la Nau «Santa Maria» de l’almirall català i descobridor d’Amèrica Cristòfor Colom. Notícia de la revista digital nord-catalana «La Clau».

AUTOR : La Clau
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-07-2018


• En Joaquim Ullan defensa en un congrés les teories d'En Jordi Bilbeny i de l'Institut Nova Història sobre En Colom

La teoria que En Colom era català s’escola en el gran congrés d’història d’Amèrica. Una associació que defensa que "Colón" era català i que va sortir rumb a Amèrica del Baix Empordà farà dues xerrades a Salamanca i asseguren que la història ha estat manipulada. Noticia a El Confidencial d'avui dimarts, 17 de juliol del 2018.

AUTOR : El Confidencial/María Zuil
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-07-2018


• El georadar detecta un port de Pals més gran

Ens fem ressò d'un article d’En J. Camps Linnell del 2 de maig del 2017 a «El Punt-Avui+» sobre el port de Pals. Un estudi científic recent n’ha delimitat una àrea més extensa i ha trobat més estructures de l'antiga vila marinera.

AUTOR : J. Camps Linnell/El Punt Avui+
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-07-2018


• La «Lletra d'En Colom» furtada de la Biblioteca de Catalunya i el que la premsa catalana no ha volgut explicar

Aquests dies la premsa catalana s’ha fet ressò del retorn a la Biblioteca de Catalunya d’una Lletra d’En Colom, que hi fou robada fa una desena d’anys. Però, què és el que no han volgut dir els periodistes catalans, sotmesos encara al discurs historiogràfic espanyol, de la Lletra i d’En Colom?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-06-2018


• La notícia d’Amèrica torna a casa

El diari «La Vanguardia» d’avui es fa ressò del rescabalament de l’exemplar de l’«Epistola de Insulis nuper inventis» d’En Colom que havia estat sostreta de la Biblioteca de Catalunya.

AUTOR : Beatriz Navarro/La Vanguardia
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-06-2018


• Sargazos o sarguessos?

En Josep Nicolau pensa que l'expressió «Mar de los Sargazos» dels textos colombins podria fer referència a la semblança d'unes algues marines del Carib amb les branques de la planta que en català s'anomena «sarga». Les branques són anomenades «sarguessos».

AUTOR : Josep Nicolau
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-05-2018


• Columbus’ Catalan origins

Reproduïm avui en anglès l’anterior article d’en Miquel Riera a «Catalonia Today» del proppassat 6 de maig -ahir en vam publicar la versió catalana- sobre l’origen d’En Cristòfor Colom, bo i demanant als lectors que en facin la màxima difusió.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-05-2018


• Orígens catalans d'En Colom

El darrer llibre sobre En Colom de l'historiador Jordi Bilbeny reivindica que fou un noble català nascut al 1414. Article d’en Miquel Riera al diari «Catalonia Today» del 6 de maig d’enguany traduït al català.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-05-2018


• Cristóbal Colón: la otra cara de la historia

Videu de la conferència d'en Jordi Bilbeny en castellà sobre la censura i la descoberta catalana d'Amèrica.

AUTOR : Daniel B.
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-05-2018


• 1414, the year of Columbus

Versió anglesa per al diari «Catalonia Today» de l'article que en Miquel Riera va redactar al diari «El Punt-Avui+», sobre el llibre «La data de naixement d'En Colom» (2017) d'en Jordi Bilbeny. L'Institut Nova Història el torna a publicar, ara en aquesta versió anglesa, i prega als lectors interessats que ajudin a fer-ne difusió arreu del món.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-05-2018


• La tornada d’En Colom a Barcelona

Avui 3 d’abril del 2018 es compleixen 525 anys de la tornada d’En Cristòfor Colom a Barcelona, venint d’Amèrica, en la seva primera expedició transoceànica. Publiquem, per conmemorar-ho, un article antic d’En Jordi Bilbeny que ho glossa documentadament.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-04-2018


• 1414, l’any d’en Colom

Jordi Bilbeny publica ‘La data de naixement d’en Colom’, en què certifica l’any 1414 com el del naixement del descobridor i l’identifica com Joan Colom i Bertran. Article d'en Miquel Riera a el Punt Avui+ del 31 de març del 2018.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-04-2018


• “Pensem que la història està adulterada i no per casualitat”

Fa 30 anys que reivindica la catalanitat d'En Cristòfor Colom i qüestiona altres relats que segons ell la història ha tergiversat. El seu nou projecte continua aprofundint en la censura.

AUTOR : Elena Ferran
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-02-2018


• La nissaga dels Yàñez i el seu establiment a Catalunya

¿Els famosos germans Yàñez Pinçon eren mariners andalusos o nobles portuguesos que es van establir a Catalunya durant la Guerra Civil del segle XV? ¿En Colom els coneixia i els va convèncer perquè l’acompanyessin en el seu primer viatge transoceànic o hi van anar perquè se’ls va trobar per atzar? L’historiador Jordi Indiano ens ho revela en aquest preciosíssim estudi.

AUTOR : Jordi Indiano
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-01-2018


• Els noms esborrats dels descobridors d’Amèrica

Reproduïm un article antic d'En Jordi Bilbeny en què ens parla de com el nom dels mariners catalans que van anar amb En Colom en els primers viatges transoceànics van ser esborrats o castellanitzats.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2018


• TVE i la fal·làcia del Cristòfor Colom portuguès

El colombista eivissenc Nito Verdera es queixa de TVE perquè està interessada a escampar entre els televidents del país la falòrnia d’un Cristòfor Colom ara ja no genovès, sinó de Portugal, i n’obvia la seva catalanitat lingüística i geogràfica, que ell mateix va contribuir a provar. Per què? Article al Periódico de Ibiza y Formentera.

AUTOR : Nito Verdera
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-01-2018


• Ruta colombina i cultural: Cuba. Del 5 al 17 de març del 2018 amb En Jordi Bilbeny

Viatge a la Cuba d'En Colom el mes de març del 2018! Apunteu-vos-hi!

AUTOR : Institut Nova Història i Amunt Viatges
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-11-2017


• Europa Park: la senyera d'En Colom per l'Atlàntic

En Josep Saladié ha visitat el parc temàtic Europa Park al sud d’Alemanya i s’ha trobat amb unes quantes sorpreses.

AUTOR : Josep Saladié
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-08-2017


• De la importància d’un Columbus/Colom a la cancelleria d’En Ferran el Catòlic

Article d'en Miquel Ques sobre vuit documents conservats a l'Arxiu Reial de Barcelona que farien referència a En Cristòfor Colom.

AUTOR : Miquel Ques
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-07-2017


• La ruta colombina i l'activació de les consciències

En Lluís Roldán ha participat en la darrera ruta colombina per Barcelona i n'ha quedat impactat.

AUTOR : Lluis Roldán
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-04-2017


• Ancià i, per tant, català

Article d'en Cesc Batlle sobre el llibre "La data de naixement d'en Colom" al diari El Punt-Avui del 4 d'abril del 2017.

AUTOR : Cesc Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2017


• La data de naixement d’En Colom o la fi del darrer tentacle de la destrucció premeditada de la nostra consciència.

Acaba de sortir a la venda l’últim llibre d’En Jordi Bilbeny: “La data de naixement d’En Colom”. Aquí us n’oferim el pròleg per fer-vos venir ganes de llegir-lo sencer.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2017


• Reflexions al voltant de la data de naixement d’En Colom

Quan va néixer En Cristòfor Colom? Al 1451, com defensen els qui creuen que el Gran Almirall, i Virrei, humanista, cosmògraf, escriptor i home d’Estat va ser un llaner plebeu i analfabet o al 1414 com ho fan els qui l’identifiquen amb el noble barceloní?

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-01-2017


• Envelliment i mort d’En Cristòfor Colom

El doctor Miquel Maresma revisa la malaltia que va afectar En Colom als darrers anys de la seva vida, n’analitza els símptomes i la identifica amb una «poliartropatia crònica gotosa». I conclou que es correspon amb persones molt velles o d’edats molt avançades. I que si En Colom es va morir als 55 anys no va tenir temps de tenir el deteriorament de la malaltia que va tenir. I si la va tenir –que la va tenir– no és el Colombo genovès.

AUTOR : Miquèl Maresma
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-01-2017


• La “mort civil” com a figura jurídica

Comunicació d’En Jordi Vila sobre el concepte jurídic de la “mort civil”, presentada a l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt (novembre del 2011)

AUTOR : Jordi Vila
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-01-2017


• El concepte de la 'mort civil' en Ausiàs March i en Joan Colom

En Francesc Magrinyà ha trobat en un vers d'Ausiàs March el concepte jurídic de la "mort civil", que també observem en documents que fan referència a En Joan Colom i Bertran. 

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2017


• Aprofundint en l'expressió 'In senectute bona'

En Francesc Magrinyà ha completat la primera versió del seu article «“In senectute bona” també vol dir morir amb més de 80 anys». Aquí ha recollit noves dades on l'expressió llatina s'utilitza per designar persones que han mort tocant als 90 anys.

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-01-2017


• Ramon Llull descobreix Amèrica

Reproducció d'un article en català, de 1924, d'en Pere Oliver i Domenge sobre Ramon Llull al setmanari de Felanitx (Mallorca) El Felanigense. Ramon Llull sabia que davant per davant d'Anglaterra hi havia un altre continent i ho prova científicament. L'articulista es fa ressò, també, d'una llegenda segons la qual el filòsof profetitza que Amèrica serà descoberta dos segles després per un membre de la família Colom.

AUTOR : Pere Oliver Domenge
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-11-2016


• De debò volien descobrir En Colom?

El dia 2 d’octubre de 2016 va aparèixer al diari «La Vanguardia» un article en què, sota el títol «Descobrir Colom», se’ns convidava a refrescar alguns dels tòpics canònics de la història oficial sobre el descobridor d’Amèrica. L’Institut Nova Història ha trobat avinent d’articular una sèrie de respostes i matisacions a moltes de les afirmacions que s’hi podien llegir.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-11-2016


• Qui era realment l'almirall Cristòfol Colom?

En Jordi Bilbeny i en Víctor Cucurull ens parlen d'En Cristòfol Colom i el seu paper a Amèrica al programa «La clau de la nostra història», amb en Jaume Marfany.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-10-2016


• Acudit d'En Ferreres sobre la polèmica del monument d'En Colom

En Ferreres es fa ressò de la polèmica sobre el grau d'informació que tenen els qui volen tirar a terra el monument d'En Colom.

AUTOR : Ferreres
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2016


• En Cristòfor Colom i el respecte als indis

Recuperem aquest article d'en Jordi Bilbeny sobre els documents que mostren un Colom protector dels indis i els seus costums, escrit al 2008.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-10-2016


• Trobats noms espanyols i art indígena a l’illa que va descobrir en Colom

Un grup d’arqueòlegs ha trobat a l’Illa Mona pintures indígenes i de l’època colonial d’ençà que hi va arribar en Colom. També grafits en llatí i en “espanyol”. Es tracta de grafits escrits en l’espanyol de l’època, és a dir en català?

AUTOR : Redacció de La Vanguardia
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-09-2016


• Una ruta per descobrir els indicis de la catalanitat d'En Colom

La Ruta guiada sobre En Colom que organitza cada mes l'Institut Nova Història a Barcelona i dirigida per en Jordi Bilbeny, és notícia a Barcelona Televisió (BTV).

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-03-2016


• Els últims anys de vida de l'Alfons d'Ulloa a Venècia

Els últims anys de vida de l'Alfons d'Ulloa, responsable de la primera edició coneguda del Diari de l'Almirant, fan pensar a en Lluís Batlle que aquesta és una obra d'estat completament adulterada.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-04-2015


• Cristòfor Colom i Sant Feliu de Guíxols

Una llegenda recollida per En Gabriel Martín relaciona En Cristòfor Colom amb Sant Feliu de Guíxols i Sant Elm

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-03-2015


• Un passeig per la Barcelona d'En Cristòfor Colom

El proppassat 5 de març, l'informatiu VilaWeb donava notícia de la Ruta Colombina de l'Institut Nova Història que es celebraria el dissabte 7 de març.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-03-2015


• El motí de Colom i el petit paradís dels catalans

Crònica de la conferència 'Cristòfor Colom i la primera globalització' amb Roger Mallola i Bernat Dedéu al Born

AUTOR : Pere Cardús
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-03-2015


• Cristòfor Colom i els almiralls de Catalunya

Va tenir almiralls En Colom entre els seus avantpassats? Si fos cert, això impossibilitaria de tot en totes que fos genovès, perquè el Colombo italià era un simple llaner, fill de llaners, sense cap experiència naval. En canvi, si tenia almiralls dins de la seva família és que era el Colom barceloní, descendent de nissagues farcides de grans navegants i més famosos almiralls

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-02-2015


• «Les Capitulacions colombines» de 1492: un document català

Recuperem la ponència que en Jordi Vila va presentar al 1r Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica d’Arenys de Munt, al 2001. Bo i els anys passats, l’estudi continua tenint la mateixa força i el mateix rigor i corprèn per la seva lucidesa enlluernadora

AUTOR : Jordi Vila Roura
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-02-2015


• Dos documents que avalarien que En Joan Colom era viu després del 1484

Era mort En Joan Colom al 1484 com insisteixen a demostrar des del Centre d'Estudis Colombins, perquè així consta en un document? O, altrament, era viu tal com palesen dos documents posteriors del 1488 i del 1490? L’advocat Lluís Matamala analitza el contingut dels documents i ens aporta la seva conclusió

AUTOR : Lluís Matamala
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-11-2014


• L'Almirall, el Governador, el Virrei

El sociòleg i economista Xavier Martínez demana als historiadors "per què ens expliquen que En Colom era genovès i que tots els seus mariners eren castellans i que l'expedició va sortir de Palos" i creu que per construir un país lliure, ens cal reconstruir la història.

AUTOR : Xavier Martínez i Gil
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-10-2014


• La increïble doble vida d'En Martin Behaim

Si En Martin Behaim no va ser l’autor del primer globus terrestre occidental conservat, si no va ser un dels membres de la Junta de Matemàtics de Joan de Portugal, si no va introduir l’aplicació de l’astrolabi a la navegació, si no va viatjar a l’Àfrica el 1484 com a navegant i cartògraf, i si no va ser armat cavaller de l’Orde de Crist, qui s’amaga, aleshores, darrere el protagonista d’aquestes gestes?

AUTOR : Natàlia Barenys
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-09-2014


• Cristòfol Colom rebut a la Casa de la Diputació, a Barcelona

L'Isaac Mestres troba un gravat del segle XIX als Arxius Generals del Reialme de Bèlgica que evidencia que En Colom va ser rebut a la Casa de la Diputació de Barcelona, en tornant de descobrir el Nou Món

AUTOR : Isaac Mestres Lóbez
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-07-2014


• Barabino, un pintor genovès, i la catalanitat d'En Colom

En Rafel Mompó analitza un quadre sobre En Colom i la Junta de Salamanca realitzat per Nicolò Barabino, un pintor genovès del segle XIX, on la disposició de la iconografia sembla incidir en la catalanitat del Descobridor.

AUTOR : Rafel Mompó
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-03-2014


• Cristòfor Colom i la llegua nàutica catalana

Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua de quatre milles" emprada per En Colom als seus escrits i per En Jaume Ferrer de Blanes en el càlcul de la línia de partició de l'Atlàntic, i que no s'adiu de cap manera amb la llegua castellana de tres milles, ni amb la francesa ni la italiana, que també tenen equivalències diferents.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-01-2014


• Coincidències numèriques entre Cristóbal Colón (genovès) i Joan Colom i Bertran (barceloní)

A partir de les dates de naixement i mort d'En Joan Colom i Bertran i d'En Cristóbal Colón, l'Ivan Giménez arriba a la conclusió que som davant d'un mateix personatge històric

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-01-2014


• Morir de barra

L'obra Selected Letters of Christopher Columbus de R.H. Major, editada a Londres al 1870, ens intenta demostrar que cap de les cartes d'En Colom no és original. A més a més, en una d'aquestes lletres En Lluís Batlle troba una expressió que no existeix en cap llengua llevat de la catalana.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-12-2013


• Noms d'animals traduïts del català als textos d’En Colom

Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella llengua. I en escriure’ls ho hauria fet en un correcte castellà. O en un castellà italianitzat. Però no és així, sinó que els noms d’alguns animals que cita són una traducció barroera dels noms catalans dels mateixos animals

AUTOR : Susana Rodríguez-Vida
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-04-2013


• L'origen del mot català 'Virrei' i l'ús que En Colom en va fer

D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un manlleu del català? En Jordi Bilbeny ens ho desvela en aquest acuradíssim estudi

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-12-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• Joies representant la nau Santa Maria d'En Colom enlluernaren l'Europa del segle XVI

Després de la Descoberta d'Amèrica van començar a fabricar-se joies que representaven la nau Santa Maria d'En Colom. Es van escampar per Europa. La Natàlia Barenys, Historiadora de l'Art, les ha resseguides i estudiades. I ens en parla tot seguit en aquest estudi d'orfebre.

AUTOR : Natàlia Barenys
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-10-2012


• La carta d'En Colom i l'original català perdut

Sabies que s’ha pogut documentar en almenys dues ocasions que En Cristòfor Colom va escriure una carta en català? En Carles Ortiz ens ho explica.

AUTOR : Carles Ortiz
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-07-2012


• En Colom contra el rei Ferran el Catòlic

Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar l'armada franco-lusitana dirigida per En Colom, ens evidencia que el futur descobridor lluitava en contra del rei i dels genovesos i que, en conseqüència, no podia ser genovès.

AUTOR : Raimon Balagué
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-05-2012


• Paolo Giovio desmunta la genovesitat del Colombo a Itàlia al 1551

Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure durant la primera meitat del XVI. A en Paolo Pellegrino li sorprèn moltíssim que sigui un text que, més que afermar la genovesitat del Descobridor, la desmunti íntegrament del tot.

AUTOR : Paolo Pellegrino
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2012


• La casa barcelonina d'En Cristòfor Colom que els censors van intentar situar a Sevilla

Si En Colom a Castella va ser considerat sempre estranger, això volia dir que mai no hi va tenir casa. El fiscal de la corona ho reconeix sense embuts als Plets. Llavors, on va viure entre viatge i viatge? On era casa seva? En Jordi Bilbeny ens ho revela en aquest article.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-02-2012


• Indicis de la residència d'En Colom a València

A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge de nom Colom hi va tenir una casa, a tocar de la Llotja, En Pep Mayolas construeix la hipòtesi que fou el Descobridor mateix el propietari de l'immoble.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-02-2012


• 'In senectute bona' també vol dir 'morir amb més de vuitanta anys'

El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir d’aquí, els colombistes catalans cerquen un Colom que s’avingui a aquesta edat. Però, en d’altres textos, com demostra En Francesc Magrinyà, l’expressió fa referència a la mort de persones que tenien més de 80 anys.

AUTOR : Francesc Magrinyà i Rull
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-01-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• Almiralls de la 'tercera edat' en actiu als segles XV i XVI

Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí vell era incapacitat per raó de la seva vellesa per poder exercir el càrrec d’almirall? En Marcel Pellejà ens demostra que hi va haver almiralls turcs de més de 80 anys al capdavant d’empreses bèl·liques, i fins i tot, n’esmenta un que va morir als 103, i fa miques els arguments dels qui defensen que En Colom no va poder viure tants anys.

AUTOR : Marcel Pellejà
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• Margarida de Montferrat, quondam, cinc anys abans de morir

Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza per a un difunt civil, sense drets jurídics ni civils. En Pep Mayolas així ho demostra en aquest article, a ran d’una referència documental que acaba de trobar, en què hom es refereix a la comtessa d'Urgell com a quondam cinc anys abans de morir, però empresonada i desposseïda de tots els seus béns. Amb aquesta prova En Mayolas desmunta de tot en totes els qui creuen que En Joan Colom i Bertran era mort al 1484, perquè apareix esmentat com a quondam, i no tenen en compte el concepte jurídic de “mort civil”.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-12-2011
Descarregueu el fitxer PDF


• En Colom va morir als 92 anys

En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap més altra raó que "no és possible que un home visqués tant". Ara, En Pere Baladron, després d'una acurada recerca, ens mostra un llistat de personatges de l'Edat Mitjana, que van viure entre 70 i 100 anys i fa totalment versemblant la gran vellesa del Descobridor, avalada per ell mateix en els seus propis escrits, i pels cronistes que el van tractar.

AUTOR : Pere Baladron
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-12-2011
Descarregueu el fitxer PDF


• Colom i La Casa Reial Catalana: impressions d'una pel·lícula

En Francesc Magrinyà ha anat a veure el documental Colom i la Casa Reial Catalana, que, després d'un mes, encara es projecta als Cinemes Girona, i ens n'ha fet una bona ressenya.

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-05-2011


• La importància de les capitulacions colombines

La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les terres del Nou Món, es van signar a la vila de Santa Fe, a Granada. Però, realment, va ser així? Què s'amaga darrera les Capitulacions ara que ja sabem que la Santa Fe granadina no era una vila, sinó un campament?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-04-2011


• L'edat d'en Cristòfor Colom l'any 1492

En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de l'edat de vint-i-vuit anys serví en l'empresa i conquesta de les Índies. Aquesta edat no s'avé de cap manera amb la cronologia oficial del Colombo genovès, però si l'examinem amb deteniment, trobem un nou indici de la veritable identitat del descobridor d'Amèrica.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-02-2011


• La Taula de Canvi i els Colom de Barcelona

Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials per entendre qui eren els Colom i l'abast del seu estatus econòmic i polític, que no tenen res a veure amb els Colombo plebeus de Gènova.

AUTOR : Josep M. Comajuncosa
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-02-2011


• Per què en Joan Colom i Bertran és declarat mort al 1484 i per què apareix viu a partir del 1488

Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar al següent nivell.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-10-2010


• En Joan Colom i en Juan Palomo

El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan Colom.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2010


• Com o quan vingueren els Colombo, que després foren els Colom, a Catalunya?

Quines conclusions podem extreure dels resultats de les proves sobre l'ADN dels Colom i els Colombo que es van fer amb tant de secret i poca repercussió mediàtica?

AUTOR : Lluís M. Mandado i Rossell
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• El silenci i discreció sobre l'ADN d'En Colom

Quines son les conclusions del professor José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, sobre l'estudi genètic de les suposades restes d'En Cristòfor Colom? En Lluís M. Mandado ens ho aclareix.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Paral∙lelismes i identitats entre Cristóbal Colon i Joan Colom i Bertran

L’estudi de la vertadera personalitat de Cristóbal Colon ha acabat mostrant una sèrie de dades biogràfiques del protagonista que encaixen d’una forma molt precisa amb la biografia d’un noble català de nom Joan Colom i Bertran, de la casa dels Colom de Barcelona, antiga nissaga catalana i amb un nombre considerable de personatges destacadíssims lligats a la història de la Catalunya dels segles XIV i XV.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-08-2003
Descarregueu el fitxer PDF









SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]
En Manel Capdevila ens explica la importància de diferenciar entre el terme "regne d'Aragó" i el terme "Corona...[+]
En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]