Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Em meravello sovint que la història resulti tan pesada, perquè gran part d'ella ha de ser pura invenció"
Jane Austen (1775-1817) Escriptora
ARTICLES » 21-02-2012  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
20941

Els colors oficials de la US Marine Corps

Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners, perquè tant els mariners com els marines eren un cos naval que es transformava en infanteria en tocar terra. Ara En Garrido ens aporta una prova gràfica que reforça molt més aquella seva conjectura.

Ja fa alguns mesos que es va publicar en aquest Web un article anomenat "Mariners catalans i marines americans", on es pretenia demostrar que el terme "marine" americà havia estat manllevat de la llengua catalana.

Bé, doncs: ara he trobat unes dades que indiquen que hi ha un possible parentiu entre els mariners d'ambdós costats. Hi ha una coincidència entre els colors oficials de la US Marine Corps i els colors que feia servir la marina catalana. Podríem estar parlant de la mateixa família de navegants; és a dir: que els "marines americans" poden ser la projecció dels antics mariners catalans que varen desembarcar a Amèrica. Una projecció que ha evolucionat amb els segles.

El document el podeu trobar en aquest vincle i ho deixa claríssim:

http://www.tecom.usmc.mil/HD/Docs_Speeches/EstablishingMCcolors.htm

Establishing the Marine Corps Colors
18 April 1925

  1. Gold and scarlet are designated as the official colors of the US Marine Corps.
  2. In deciding on these colors historical reasons have been the guiding consideration, as during the early periods they appeared on the uniforms of officers and men and have since been used most consistently.
  3. All guidons, banners, athletic ribbons, pennants, and other articles ordinarily designed to represent the Marine Corps colors, will be made accordingly.
  4. Articles in Marine Corps colors carried by post exchanges will conform to the designated colors, the gold approximating as nearly as possible that in the regulation noncommissioned officers' chevrons.

JOHN A. LEJEUNE,
Major General Commandant

En resum:

El colors de la US Marine Corps són l'or i l'escarlata. Es va decidir que fossin aquests colors per raons històriques, ja que en els primers períodes van ser precisament aquests colors els que van aparèixer en els uniformes dels oficials i dels soldats. Des d'aleshores han estat utilitzats més insistentment.

Val a dir que quan els historiadors i erudits americans es refereixen al primer període s'entén que esmenten els primers "marines americans" (continental marines), que van lluitar per la independència dels EUA contra els anglesos. Per exemple, els marines que van participar a la batalla de Nassau (3-4 març del 1776), que fou una acció de les forces americanes contra el port britànic de Nassau, a les Bahamas.

No és estrany, doncs, que trobem una esquadra de marines amb aquest emblema:

Attack Squadron 224 / VMFA (AW) -224; Base Beaufort. South Carolina

Attack Squadron 224 / VMFA (AW) -224; Base Beaufort. South Carolina

 

South Carolina és una de les 13 colònies que van signar la declaració d'independència dels EUA l'any 1776.

Francesc Garrido i Costa


Articles relacionats:



Autor: Francesc Garrido i Costa




versió per imprimir

  1. Fernando III el Santo
    05-04-2023 19:04

    ¿Florida etimología catalana? ¿Qué me he perdido?

  2. De Pere
    21-02-2022 05:58

    El diccionari de la RAE també conté diversos estrangerismes d'etimologia catalana, com Florida i altres,, oficialitzats després de la seva popularització.

  3. Hola Pepsicola
    10-05-2021 21:39

    Es "marine", no "mariner", y a parte "marine" en inglés es un adjetivo que se traduciría como marino. De catalán nada, monada.

  4. Tramontana
    10-05-2021 19:52

    Nomès cal dir que en l'idioma angles "mariner" es "sailor". No fa falta dir res més!.
    Si els "marines" americans es diuen així i no "sailor", es per alguna cosa, no? I si a més coincideixen els colors de les banderes... qui no ho vol veure es perque això li fa mal de ventre...

  5. manolito
    28-07-2015 13:42

    En Cesc Garrido va trobar un document en un vincle (evidentment.. avui esborrat..) que ho deixa claríssim:


    http://wayback.archive.org/web/20120612012734/http://www.tecom.usmc.mil/HD/Docs_Speeches/EstablishingMCcolors.htm">http://www.tecom.usmc.mil/HD/Docs_Speeches/EstablishingMCcolors.htm</a>


    Establishing the Marine Corps Colors
    18 April 1925


    1. De Pere.
      27-07-2015 19:15

      Calent , calent, haveu escoltat algu el "ANAR A ESCOLA" dintre del tema musical de "American Dad" ?

    2. anom
      25-07-2015 13:53

      y padre de familia está inspirado en la vida de una familia de Badalona

    3. Ralph
      25-07-2015 13:50

      y yo me llamo Ralph

    4. Xavier
      29-11-2014 11:40

      Hahaa! Em refereixo al que explica el Julio Lix.

    5. Staedtler
      24-11-2014 17:04

      Això són els colors oficials de la US Marine coorps. t'agradi o no t'agradi Xavier

    6. Xavier
      17-11-2014 21:15

      Això no és heràldica, és el tarot.

    7. Julio Lix
      23-10-2014 18:59

      Un poco de heráldica básica:

      Gules
      Es el rojo. Es el color del principio de la vida. Es el fuego central que anima los mundos. El poseedor del rojo es sabio y lo manifiesta en sus acciones. Amor y dominio de sí mismo.

      Oro
      Se refiere al amarillo o dorado. El color del Sol, lo divino, es el color del hombre que ha superado las pruebas y se conoce a sí mismo.

      Dominio de sí mismo y superación. Esos son los motivos históricos, valores y no historias peliculeras..

    8. Tramontana
      23-10-2014 17:53

      Ja tenim a la web els emmerdadors i fotetis de sempre!!
      Que te de dolent investigar?.... Si us plau, continueu amb aquesta tasca que feu, a vegades tant ingrata, però que quan es veu el camí fet es veuen algunes descobertes quasi incontestables!...
      Això es el que molesta a aquesta gent que esmentava!
      Per mentides les de la historia española.

    9. Costa
      28-02-2014 15:07

      ¡UN, DOS, TRES, CUATRO, MARINES AMERICANOS!. Un artículo muy interesante, con la cantidad de películas que hay sobre los marines parece mentira que no haya ninguna en la que escarbe sobre los colores del escudo del honorable cuerpo militar de los Marines y lo relacione con la vieja Europa, con Cataluña mayormente. Cuanto más conoces sobre la historia de Cataluña más te maravillas de lo que ha sido capaz de influir, aunque sea mínimamente como en este caso, ese pequeño territorio a escala global. ¿Quién podría pensar que el escudo de los Marines Americanos, incluso la operatividad misma del cuerpo, tenga su origen en Cataluña?. ¡Increíble!

    10. Rubén
      18-01-2013 00:18

      Sita: Si lo deseas pregúntale tú mismo a Caracalla.

    11. Sita
      21-10-2012 11:27

      Rubén. Això de que Marine prové del llatí es perque tu ho dius o perque Caracalla o diu?. marinus (llatí); mariner (català); marine (americà). Tens raó

    12. Rubén
      19-10-2012 21:47

      El mot "marine" potser, només potser, prové del llatí "marinus" i no del català "mariners". Qui sap, eh... a lo millor en temps de Caracalla es parlava el català a Roma i després va ser substituit pel llatí...Ep! Tenim nou tema "d'investigació".

    13. cesc garrido
      13-04-2012 17:08

      He descobert una cosa. Si compteu el nombre de franges vermelles i grogues de la imatge i teniu en compte que la franja vermella central, tant la del quart dret com la del quart esquerra és la número set, observareu que hi ha tretze franges, que corresponen a les tretze primeres colònies que es van independitzar de l'Imperi Britànic . Són les tretze franges que apareixen en totes les banderes dels Estats units. Bé, la primera bandera que van fer onejar els vaixells americans per atacar als britànics tenia tretze franges vermelles i blanques a pel (segons diuen dibuixos i estampes, i segons he llegit. El color blau no apareix per enlloc). En aquesta bandera de franges vermelles i blanques que esmento hi apareix o hi han afegit una serp vermella i groga amb un rètol que diu "Don’t Tread On Me" (la podeu trobar a Google). La serp de cascavell és un símbol de la resistència contra els britànics durant l'època colonial. El sonall té tretze capes, una per a cadascuna de les tretze colònies. El significat és que la serp de cascavell no s'encén si no és provocada. Així es va desenvolupar l'expressió "No trepitgi en mi".El que em crida l'atenció és que JOHN A. LEJEUNE, Major General Commandant digués que el vermell i el escarlata són els colors oficials dels marines (conductors de vaixells) perquè els van usar en els primers períodes. Em pregunto si per alguna raó s’ha substiutit el color groc per el blanc. Potser va ser cosa de George Washington’s que va ser qui va dissenyar la Grand Union Flag que està considerada com la primera bandera nacional dels USA

    14. cesc garrido
      04-04-2012 09:47

      Segons em sembla a mi després d'haver llegit un article d'Armand Sanmamaed - La infanteria de marina. Una innovació militar catalana - els colors del quart superior esquerre i quart inferior dret són molt semblants a allò que la història oficial identifica com – Tercio de la Armada del mar océano 1566-1664

    15. francesc
      12-03-2012 11:47

      La gran enredada, però, col·laboradors hi han hagut de tots els colors i de tots els territoris. Jo vull la memòria històrica dels últims cinc-cents anys. Potser és demanar massa

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    35163
    Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
    Catalunya i el Mediterrani
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]
    Es pot interpretar que el nom de Quixot vol dir Tòxic? En Bilbeny fa anys que ho defensa. Ara en Brauli...[+]
    Josep Maria Vall Comaposada ens parla sobre l'origen de la bandera...[+]