Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard
ARTICLES » 02-07-2019  |  COLOM, CATALà
4093

Bilbeny [hi] insisteix

Librooks reedita el seu èxit ‘Cristòfor Colom, príncep de Catalunya’, en què revelava que Colom era un noble català. Article d’En Miquel Riera a ‘El Punt-Avui+’ d’aquest 2 de juliol del 2019.


Christopher Columbus leaving Palos’, un quadre no gaire conegut del pintor valencià
Joaquim Sorolla, que s’exposa al Mariner’s Museum, a Newport News, Virgínia
W. COMMONS.

L’any 2006, just abans de Sant Jordi, l’edi­to­rial Proa publi­cava un lli­bre que va ser tot un èxit, amb més de deu mil exem­plars venuts. Es trac­tava de Cristòfor Colom, príncep de Cata­lu­nya, del filòleg i his­to­ri­a­dor Jordi Bil­beny (Arenys de Mar, 1961), en què aquest expo­sava, després d’un tre­ball de recerca exhaus­tiu de vuit anys, la tesi que el gran almi­rall era Joan Colom i Ber­tran, un noble català que havia llui­tat al cos­tat de Pere de Por­tu­gal i de Rei­ner d’Anjou en la guerra civil cata­lana d’entre el 1462 i el 1472, que era un con­su­mat nave­gant i mili­tar expe­ri­men­tat, que s’havia exi­liat a Por­tu­gal –on s’havia casat, en sego­nes núpcies, amb Felipa de Coim­bra, i entron­cat amb aquest casa­ment amb la casa reial por­tu­guesa.

Que Colom fos un noble i no un ple­beu i lla­ner genovès, com l’ha pre­sen­tat la his­to­ri­o­gra­fia ofi­cial, posava llum sobre múlti­ples con­tra­dic­ci­ons al vol­tant de la figura de l’almi­rall, la pri­mera i més impor­tant, sobre el seu nome­na­ment, pac­tat en les capi­tu­la­ci­ons reials de Santa Fe, com a vir­rei de les noves ter­res ame­ri­ca­nes, un càrrec que pas­sa­ria de manera vitalícia als seus des­cen­dents.

La de vir­rei, recor­dava Bil­beny i ho demos­trava al lli­bre amb nom­brosa bibli­o­gra­fia i docu­men­tació, era una fórmula d’admi­nis­tració pròpia de la Corona d’Aragó que no exis­tia en la de Cas­te­lla.

Ho des­taca el jurista i pro­fes­sor de dret de la UPF Héctor López Bofill, en el pròleg que ha fet per a la nova edició de Cristòfor Colom, príncep de Cata­lu­nya, que ha tret Libro­oks. Bil­beny, afirma López Bofill, va tenir el “gest audaç” d’esti­rar el fil que altres his­to­ri­a­dors com Vicens Vives, Fernández Duro o García Gallo havien intuït:

“A saber, que si Colom va recla­mar aquests títols (el de vir­rei i gover­na­dor gene­ral) als Reis Catòlics amb plena consciència del que sig­ni­fi­ca­ven i de la màxima dig­ni­tat que repre­sen­ta­ven (la d’esde­ve­nir alter nos del rei) era perquè Colom era català i d’ascendència noble, bre­gat en el trac­ta­ment amb monar­ques i amb l’esta­ment aris­tocràtic del seu temps i conei­xe­dor pro­fund de la seva estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal, un con­text que s’allu­nya molt dels orígens ple­beus atribuïts a l’almi­rall per la versió canònica de la seva bio­gra­fia”, escriu López Bofill. El jurista asse­gura també que el que l’interessa des­ta­car del tre­ball de Bil­beny és que “aquest està basat en un estudi pro­fund del dret públic català de la baixa edat mit­jana”. Un tre­ball que “tot i que no con­firma amb ple­ni­tud la vera­ci­tat de la hipòtesi sobre la iden­ti­tat de l’almi­rall”, sí que “obre un camí” que, segons López Bofill, la comu­ni­tat científica no hau­ria de rebut­jar “com es fa sovint, sense argu­ments”.

Jordi Bil­beny ha escrit, per a aquesta nova edició del seu lli­bre, una intro­ducció en la qual explica que el con­tin­gut del volum és bàsica­ment el mateix que l’edi­tat l’any 2006, ja que con­si­dera que “el lli­bre en si ja aporta tot el gruix d’infor­mació necessària per convèncer qual­se­vol lec­tor de ment oberta, impar­cial i amb capa­ci­tat crítica sol­vent”.

L’his­to­ri­a­dor recorda que en el seu lli­bre ell “no volia demos­trar si Colom era català o par­lava en català, ni convèncer ningú d’allò o d’això, sinó expli­car, nar­rar i argu­men­tar” apor­tant tota la infor­mació pos­si­ble i de manera “abun­dosa” i que així ho va fer per inten­tar posar llum a un fet en què tot­hom hi està d’acord i és que Colom va ser vir­rei del Nou Món i va exer­cir aquest càrrec d’ori­gen clara­ment català.

“Con­vido a lle­gir aquest lli­bre per eixam­plar la ment, per esba­ta­nar l’ànima i per rege­ne­rar la mirada que tenim sobre nosal­tres matei­xos, no sola­ment per saber anècdo­tes i detalls sobre Colom”, con­clou Bil­beny.

Miquel Riera
El Punt-Avui+
Cultura
Barcelona
2 de juliol 2019 2:00h
https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1629252-bilbeny-insisteix.html


















Autor: Miquel Riera, El Punt-Avui+




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    09-07-2019 18:58

    Como todo el mundo sabe , un cuadro del siglo XIX es la mejor forma de saber que especto tenia una persona del siglo XV-XVI. ¿Verdad Francesc?

  2. Leandre Martí
    02-07-2019 19:34

    No està de més recordar que en Sebastià Cabot va mori al cap de 80 anys quan preparava un altre viatge.

  3. Leandre Martí
    02-07-2019 19:34

    No està de més recordar que en Sebastià Cabot va mori al cap de 80 anys quan preparava un altre viatge.

  4. Francesc 2
    02-07-2019 14:07

    Segurament deu ser perquè mostra un Colom en edat madura que d'aquest quadre no se n'ha fet gaire publicitat. Com tampoc el d'en Barabino.

  5. Francesc 2
    02-07-2019 13:58

    Mai havia vist aquest quadre d'En Sorolla. Per la fesomia En Colom depassa aquí pel cap baix els 55 anys.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'obra d'En Servent està condicionada per la censura i pel control ideològic? O és només una distracció...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Amaga el Persiles d'En Servent missatges en clau? On passa l'acció? Té alguna cosa a veure amb Xixona, Catalunya...[+]
Es diuen Malvines les Illes Falkland perquè uns francesos els van posar aquest nom en record del port de...[+]