Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 22-06-2019  |  MèTODE DE LA NOVA HISTòRIA
4842

Carta a 'Sàpiens'

Carta oberta d'en Lluís Roldan als professors de 'Sàpiens'. "Alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser?"

L'autor de l'article

Bona tarda,

Em genera molta tristor l'article dels tres Doctors i un Catedràtic d'història que la revista Sàpiens ha publicat, en el qual es fa una crítica força barroera de l’Institut Nova Història (INH).

Durant diversos anys vaig ser subscriptor de Sàpiens i no havia llegit mai cap article on l'autor ataqués personalment altres autors, no recordo que es definís els lectors o investigadors amb termes tant despectius (secta, gairebé drogaddictes), que es difamés el modus vivendi d'altres persones o, fins i tot, que es posés en dubte el criteri amb el qual, els ajuntaments, biblioteques o centres culturals cedeixen els seus espais (per omplir un excel?).

De fa uns anys, sóc soci de l’INH i la meva experiència en aquesta “secta” ha estat molt interessant: tinc a l’abast articles i investigacions de tota mena, documentades i indocumentades, interessants o sense interès, serioses o de riure... Participo de debats i trobades quan m’interessa i tinc temps. Crec que, de moment, encara no m’han abduït.

Desconec els motius pels quals els Doctors i el Catedràtic han publicat el que sembla, més que un article històric, una “carta al director”, on es destil·la molta ràbia i enuig i fa palès que els autors escriuen des d’aquestes emocions tan personals.

No entenc per què ataquen d’aquesta manera l’INH, però el sol fet de fer-ho, demostra que alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser? El prestigi se’l juga un mateix amb les pròpies paraules i no pas amb el que diuen els altres.

Des de la meva humil opinió de llicenciat, considero que s’haurien de disculpar pel seu “atac d’ira” contra l’INH i alhora, estaria encantat de llegir les crítiques argumentades que consideressin oportunes a les hipòtesis de treball de l’INH.

També considero que la revista Sàpiens hauria de facilitar a l’INH el mateix espai que ha dedicat als Doctors i al Catedràtic, per poder exposar alguna de les seves idees més consolidades.

Salutacions i endavant,

Lluís Roldan



Autor: Lluís Roldan




versió per imprimir

  1. Alvaro Prim
    25-06-2019 20:07


    Si se incluye en un simposio una comunicación como la de Jordi Guimet y las banderas ante la Constitution, que está basada en una mala traducción del inglés de un tablero informativo y además no se ha tenido en cuenta la extensa bibliografía existente sobre la historia del barco no nos ha de extrañar que haya tantas criticas hacia el "método de investigación" del INH desde organismos más serios. Si hasta se ha publicado unos meses después en esta misma pagina.

    Más autocritica por favor y menos victimismo

  2. CescT
    25-06-2019 09:42

    Ja fa anys, una vegada vaig assistí a la concessió d'un doctorat d'història. Hi ha la persona que rebrà el grau acadèmic de doctor, al costat del doctor que li porta la tesi. També tenim un tribunal de tres o quatre persones que fan un discurs i finalment s'atorga al doctorant el reconeixement "cum laude".

    Anys més tard vaig pensar si el nou doctor seria capaç de corregir alguna errada en les tesis, o llibres escrits per aquells doctors que li havien concedit el títol, i vaig concloure que – no - . Per tant, vaig pensar que una de les característiques d'aquest cercle d'erudits és el pacte de no agressió. Són un cercle tancat. Tendeixen a no entren en conflicte entre ells i per tant deixen de ser erudits.

    Penso que l' historicisme (que considera tota la realitat com el producte d'un esdevenir històric) ha desenfocat el passat i per tant la realitat no s' entén en molts casos. Avui en dia les coses han canviat i tenim diferents grups i persones que són lectores d' història i inclús doctors que són molt crítics amb la història oficial. Un dels grups és L'INH, però el lobby d'historiadors tradicionals tendeix expulsar tot aquell grup que no pot controlar, que considera forà.

  3. Johan Padró
    23-06-2019 20:33

    Doncs jo, no penso comprar més la revista fins que millorin el tema o com a mínim que pengin un article amb l'opinió del INH. En definitiva que sigui plural i oberta a altres pensaments.

  4. Gracienc
    23-06-2019 11:06

    Potser s'entendria millor el perquè d'aquest article difamatori i sorprenent a Sàpiens, si hom té en compte que gairebé tots els firmants són membres del Consell de Direcció de la revista: és a dir, no és que la revista hagi convidat a gent "independent" a opinar sobre el tema; és que són ells mateixos que s'autoentrevisten i intenten donar una aparença de neutralitat que no ho existeix.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34988
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí...[+]
Al segle XVII, a Catalunya, encara era ben viva la memòria que els catalans van ser els descobridors,...[+]
L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta...[+]
És cert que el primer viatge de descoberta al Nou Món el va pagar la reina de Castella? A final del s. XIX...[+]