Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 05-08-2014  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
13976

Els marines americans agafaren la simbologia catalana

Com és que a la base dels marines de Beaufort, a l’estat nord-americà de Carolina del Sud, hi ha la mateixa creu (la Santa Creu) que a la Catedral de Barcelona? En Francesc Garrido ens ho explica en aquest article.

La imatge de la dreta correspon a l'Església de Panamà. En un altre temps va ser aixecada en el que ara es coneix com a Panamà vell (va existir des de la fundació de Panamà l'any 1519, fins al 1671). La ciutat va ser traslladada a una nova ubicació, uns 2 km al sud-oest, en quedar destruïda després d'un atac del pirata anglès Henry Morgan. L'església millor conservada del barri antic de la ciutat de Panamà és la Mercè en què la façana, pedra a pedra, va ser moguda al seu lloc actual cap a l'any 1680.

Potser no us encaixarà, però el símbol que observeu a la imatge, segons ens explica la història oficial espanyola i mundial, va ser portat a Amèrica per “castellans”.

El símbol –per a qui ho desconegui– consisteix en les armes del rei Jaume I (els quatre pals) i la Santa Creu de la Catedral de Barcelona, lliurada pel Bisbe Berenguer de Palou, segons ens diu el manual d‘història de l'Orde de la Mercè. Per tant, sembla ser que els descobridors “castellans” van preferir portar a Amèrica simbologia catalana.

Sabem que, després de la fundació del primer convent mercedari a Santo Domingo, aquests van fundar a Panamà el primer monestir a Terra Ferma l'any 1522, que seria el punt de partida de l'expansió espanyola cap a Amèrica del Sud. El pare Francisco de Bovadilla, gran amic del fundador de la ciutat Pedrarias Dávila, va posar les bases d'aquest convent, que més endavant dependria de la província de Lima.

Fins aquí tot el que he exposat és història oficial, i continuo amb el manual d'història de l'Orde, autoritzat per Fr. Emilio Aguirre Herrera, Mestre General Romà, el 24 de setembre del 1996, solemnitat de Nostra Mare de la Mercè.

Observareu que ja ha aparegut el que penso que és una parella mercedària: el pare Francisco de Bobadilla i el fundador de Panamà Pedrarias Dávila. En llenguatge mercedari del manual són un clergue i un laic. Actualment, podríem dir-ne un clergue i un cavaller mercedari.

Aquestes suposades parelles mercedàries són una constant en el descobriment d'Amèrica. El primer sacerdot que va trepitjar terra mexicana va ser el mercedari anomenat fra Bartolomé de Olmedo, amic, capellà i conseller d'Hernán Cortés. El primer mercedari que va trepitjar el sòl de Veneçuela, va ser el pare Anton Merino, capellà del conqueridor Juan de Ampiés, fundador de Coro (1527). Cristòfor Colom portava un confessor mercedari en el segon viatge. Diu el manual: “Arran de la primera batalla en què En Colom es va enfrontar amb els indis, al maig del 1495, quan va succeir el miracle de la Creu i l'aparició de la Mare de Déu de la Mercè, es va construir, per voluntat testamentària d’En Colom, una capella dedicada a la Mare de Déu de la Mercè, proclamada Patrona de Santo Domingo el dia 8 de setembre de 1616”.

Quan el conqueridor Sebastián de Benalcázar arriba a Equador i a gran part de Colòmbia, l'acompanyen els mercedaris fra Hernando de Granada i fra Martí de Victòria. Des del Cuzco, surt l'avançat Diego d'Almagro, travessant part de Bolívia i del nord d'Argentina, per descobrir Xile (1535). Porta com a capellans els mercedaris fra Antonio d'Almansa i fra Antonio de Solís, i més mercedaris a Argentina i més a Guatemala i molts més a tot Amèrica.

Heu vist el quadre “La rendició de Sevilla”, de Zurbarán? Si no l’ heu vist, el mireu i entendreu la relació clergue/laic o clergue/cavaller mercedari.

La pintura és de l'any 1634, realitzada des del punt de vista d'una persona de l'època i, segons he llegit pet aquests webs, va ser un encàrrec dels mercedaris de Sevilla.

Penso que és probable que els conquistadors fossin cavallers mercedaris acompanyats de clergues mercedaris. Això explicaria l’escampada de Mares de Déu de la Mercè que són patrones de diversos llocs i entitats d'Amèrica.

Tot això que té a veure amb els marines americans?

Doncs, els marines americans es van enfrontar als mariners anglesos durant la guerra de la independència dels Estats Units i, per tant, van haver de triar una simbologia diferent a l'anglesa.

Quina simbologia podrien escollir que estigués a l'altura de l'adversari i que fos pròpia de conqueridors americans? Em penso que l'única simbologia que reunia aquestes característiques era la simbologia catalana. Els colors catalans.

Fixeu-vos-hi: El nom és català: marines; els colors són catalans, "scarlet and gold " o "or i escarlata" (“Faré dos parts iguals de l'argent e draps d'or e scarlates”, Boades: Feyts, 248). I ara he trobat aquesta imatge on un marine a la base de South Carolina, es recolza en una nau que té dibuixada la Santa Creu de la Catedral de Barcelona.

Si feu una visita a la catedral de Barcelona, a la Cripta de Santa Eulàlia, veureu que hi ha unes quantes creus d'aquestes pintades en negatiu: el fons és vermell i la creu és blanca. En algun cas la creu és de color daurat.

marines2

Santa Creu de la Catedral de Barcelona a la Base de marines de Beaufort.

Francesc Garrido i Costa



Autor: Francesc Garrido i Costa




versió per imprimir

  1. Vicent
    22-11-2014 13:06

    Mira curiosament Cochabamba anteriorment s'anomenava Oropeza...
    Com Orpesa a La Plana Alta (País Valencià)?

    La ciudad de Nuestra Señora de La Paz fue fundada por el Capitán Alonso de Mendoza (20 de Octubre,1548). Otras fundaciones fueron: Trinidad (1556, por Tristán de Tejada y Juan de Salinas); Santa Cruz de la Sierra (ago. 1557, por Ñuflo Chávez); Oropeza (nombre que en 1786 se cambió por el de Cochabamba), por Sebastián Barba de Padilla (01 de Enero, 1574).

    Font:http://www.bolivialinda.tk/2011/02/la-colonia.html

    més coses... quin era el titol del virrey Toledo?

    por encargo del virrey Toledo, se fundó la Villa de Oropesa el 2 de agosto de 1571. Recibió este nombre en homenaje al título del virrey.

  2. Vicent
    22-11-2014 12:59

    Mira curiosament Cochabamba anteriorment s'anomenava Oropeza...
    Com Orpesa a La Plana Alta (País Valencià)?

    La ciudad de Nuestra Señora de La Paz fue fundada por el Capitán Alonso de Mendoza (20 de Octubre,1548). Otras fundaciones fueron: Trinidad (1556, por Tristán de Tejada y Juan de Salinas); Santa Cruz de la Sierra (ago. 1557, por Ñuflo Chávez); Oropeza (nombre que en 1786 se cambió por el de Cochabamba), por Sebastián Barba de Padilla (01 de Enero, 1574).

    Font:http://www.bolivialinda.tk/2011/02/la-colonia.html

  3. tagareno
    25-08-2014 16:48

    Sufrir yo?. Con lo bien que me lo estoy pasando últimamente.

  4. argamasilla
    23-08-2014 15:26

    Vete al pueblo y quedarte allí, sufrirás menos.

  5. Tagareno
    23-08-2014 15:03

    A propósito. El otro día viendo un documental sobre un estudio de la momia del hombre de los hielos (la momia Otzi). Me quedé helado ( nunca mejor dicho). Esa momia tenia tatuada varias senyeras con sus cuatro barras horizontales. Lo cual prueba dos cosas Otzi era catalán y que Cataluña, en el neolítico, llegaba hasta los Alpes. Ya veréis escribid "tatuajes de la momia Otzi" en Google y decidme si son o no senyeras. Los expertos dicen que puede que sean un especie de tratamientos médicos. Pero que se sabrán ellos. Donde esté el INH que se quiten los expertos. Ya tenéis material para otro documental. No hace falta que me lo agradezcais tampoco.

  6. Tagareno
    23-08-2014 14:38

    Madre mía Cesc. Acabas de descubrir a la orden de Malta.. Ya tienes trabajo para descubrir su origen catalán. Te voy a dar unas pistas. Los bienes de los templarios se reparten en la corona de Aragon, perdón de Catalunya, entre la orden de Montesa y a los caballeros Hospitalarios de San Juan, después llamada orden de Malta cuando son expulsados de Chipre y se asientan en Malta. La jefatura de la orden en la corona de Catalunya (ahora lo he dicho bien) recaía en la castellana de Amposta y uno de los principales y más importantes maestres de la orden fue: Johan Fernández de Heredia que aunque fue aragonés de nacimiento, seguro que era más catalán que la morena. Este personaje histórico es muy interesante ya que durante unos treinta años fue uno de los personajes más importantes de la cristiandad ya que además de una formidable labor política y militar, desplegó una gran labor cultural y su escritorio tradujo una gran cantidad de obras de Griego al ¿aragonés?. Cosas de la censura obviamente fueron traducidas al catalán. Ya tienes material para investigar. Así te entretienes. Y yo me reiré con tus conclusiones. No me lo agradezcas ya que lo hago con mi peor intención.

  7. Guerau
    22-08-2014 18:14

    Una latra creu de malta amb senyera: Fundació de "la ciudad de Nuestra Señora de La Paz, Bolivia, por el Capitán Alonso de Mendoza (20 de Octubre,1548)" reconstrucció històrica Amb dues senyeres una dalt i una baix amb groc i vermell. Allà on hi havia senyeres de la Corona d'Aragó es traduïa per "banderas castellanas con varillas de oro y granate".
    http://luzfanny2010.blogspot.com.es/2011/02/la-colonia.html

  8. Cesc Garrido
    22-08-2014 10:20

    Siurana. Barcelona no la van fundar els maltesos. En aquest sentit no et puc donar la raó, només cal donar una ullada a les muralles romanes de Barcelona, o aprofundir una mica en la cultura dels pobles Ibers, concretament els laietans. Jo penso que la fundació de les ciutats es pot apreciar primerament en l'urbanisme. El cas de Panamà és urbanistic, el que s'aprecia a la fotografia superior és un dels primers edificis de Panamà. Anterior a aquest edifici només queden les tribus ameríndies.

  9. Pere Siurana
    22-08-2014 00:45

    Pues yo creo que si en barcelona en una iglesia tienen la cruz de la orden de Malta, es porque Barcelona la fundaron los malteses, si no no me parece muy sospechoso que los catalanes usen un simbolo que no es propio, en todo caso hubieran puesto las cuatro barras pero no la cruz de Malta,

  10. Tramontana
    20-08-2014 10:28

    Als castellans els hi està apunt d'enfonsar el món i caure'ls el cel a sobre!!! Pobrets si un dia s'arriba a saber d'on venen i quins disbarats han fet al llarg de la seva historia, hauran d'inaugurar un Ministerio de la Psicologia...
    Els castellans sempre han mentit pels descosits!! (Segons ells... no existeix l'espoli fiscal de Catalunya,?. mai s'ha prohibit el catálà ( o només en el franquisme), ...en Barcenas no finançava el PP,.... que 11-M va ésser obra d'ETA,... etc. Etc.) I ens hem de creure la historia que ells han escrit??? ... Som passarells, però no tant!!!

  11. Cesc Garrido
    17-08-2014 18:07

    Jo no he dit que la Creu de Malta sigui una creu catalana. No ho sé. El que jo dic és que l'església de la Mercè de Barcelona conté una capella de l'Ordre de Malta que fins i tot inclou una relíquia es Sant Joan Baptista (que va ser un sant bastant important). --------------Aquest fet es pot interpretar de diferents maneres. Una lectura pot ser que l'Ordre de Malta ret homenatge a l'Ordre de la Mercè. Una altra lectura podria ser que entre l'Ordre de Malta i l'Ordre de la Mercè , en l'origen, hi hagué un parentiu.(pare-fill, germà-germà)-------------- El que a mi em sembla segur és que aquestes Ordres van col.laborar contra els sarraïns . Per conèixer del cert el parentiu entre ambdós Ordres hauríem d'anar més enllà i traçar una investigació més allunyada en el temps. Se sap que quan El rei de França, Felip IV, va enviar a la foguera a Hugue de Payns i els seus camarades templers, llavors hi va haver una fugida de templers cap a altres Ordres religioses de caràcter militar. És en aquest interval de temps on s'ha de mirar. Que va passar quant Climent V va dissoldre l'Ordre dels templers?.

  12. Adolfo Menos
    17-08-2014 16:26

    La Cruz de Malta es catalana desde el primer momento de su existencia, como bien nos explica el ilustre profesor Garrit. Como dijo brillantemente Aquel, vamos construyendo este mito tierno, que tenemos el privilegio de ver germinar por ser contemporáneos de esa fase primigenia en todo proyecto de nación que se titula "Construcción de la mentira."

  13. Guerau
    10-08-2014 16:56

    Jo em crec els historiadors anglosaxons quan diuen que el poder imperial del Regne de Castella va eixir de l'obscuritat, from darkness, ja que no es coneixia cap feta imperial castellana abans de Colom..

  14. Cesc Garrido
    10-08-2014 14:49

    Miquel, per si és del teu interès. Dins de l'església de la Mercè de Barcelona hi ha una capella de l'Ordre de Malta. Utilitzant el llenguatge matemàtic diem que l'Església de la Mercè de Barcelona conté una capella de l'Ordre de Malta---------- Hi ha un article en aquesta web que porta per títol "Una relíquia Imperial amagada" on es pot contemplar la forma de la Creu de Malta--------Per altra banda, tinc una informació per a aquells que no creguin en les casualitats. L'antic convent de la Mercè de Barcelona està ubicat dins de Capitania general. " El convent de la Mercè va ser construït entre 1605 i 1653 sota la direcció de Jeroni Santacana i substitueix a un convent anterior.. A partir de 1846 l'edifici va ser destinat a caserna militar i va sofrir notables transformacions. La monumental façana que dóna al passeig Colom va ser edificada entre 1926-29, quan s'hi va ubicar la Capitania General, segons projecte d'Adolf Florensa, d'estil neoclassicista?. Ras i curt - l'antic convent de la Mercè és ara Capitania General de Barcelona.

  15. Isleño
    10-08-2014 09:22

    Obama es català!!

  16. Jajaja
    08-08-2014 11:46

    Como bien apunta Troll, esta cruz es la de Malta desde 1120 pero se viene usando desde la I Cruzada (antes incluso de que existiera Cataluña).
    Y Semper fidelis es latín, así que si en catalán es igual, o la habeis tomado del latín o, quien sabe, puede que investigando llegueis a la conclusión de que el latín deriva del catalán.
    Por cierto, veo que mi anterior mensaje (desaparecido en combate) dió en la diana.
    Un saludo.

  17. Jajaja
    07-08-2014 17:50

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  18. Pujolet
    06-08-2014 09:52

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  19. LatrincaPuyol
    05-08-2014 19:39

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  20. Latrinca Puyol
    05-08-2014 19:36

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35161
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
L'Albert Ferrer descobreix en un viatge a l'illa Aitutaki de Nova Zelanda que els seus habitants condimenten les...[+]
Si comparem les portades de les dues primeres edicions del Quixot de 1605, ens adonem tot seguit que en una...[+]
En Pau Mora ens aporta informació d'un frare agustí català anomenat Erasme, a qui se li perd la pista a...[+]