Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat,
i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."
Goethe
ARTICLES » 08-07-2019  |  COLOM, CATALà
4295

Els quatre 'arbres' d'En Colom

En Jordi Oset troba en un llibre editat —i censurat— el 1796 a l'Havana (Cuba), en el qual s'explica com es traslladaren les cendres d'En Colom a aquesta població, una referència a quatre arbres que "representaven la gent d'En Colom". Les quatre barres potser?

Tot i que no sóc un erudit de la història, m'encanta la lògica i veig quan algunes teories quasi mitològiques no casen amb una realitat física i són totalment il·lògiques. I buscar i trobar la veritat en els relats és quelcom que també m'apassiona.

Doncs bé,  cercant textos sobre la "Santa Inquisició" vaig trobar un llibre a la John Carter Brown Library, que, tot i haver passat pel control de la "santa censura", em va encuriosir que fes menció de quelcom que pot tenir, o no, rellevància. Com sempre, trobar publicacions sense supervisió de la inquisició en uns períodes concrets és tasca impossible, però aquesta publicació em va semblar curiosa i, per mi, força rellevant.



El llibre en concret porta per títol Relacion del funeral, que hizo la muy noble y leal ciudad de La Havana a las cenizas del gran descubridor de las Americas y esclarecido almirante Don Cristobal Colon: trasladadas de la Iglesia Metropolitana de la ciudad de Santo Domingo en la isla española, y depositadas en esta santa iglesia Catedral de Nuestra Señora de la Concepcion el 19 de enero del año de 1796". Comprovareu que és un títol clarificador.

Fullejant –virtualment parlant– les pàgines del llibre, vaig trobar a la número 9 un fragment que diu: "SE PINTARON QUATRO ARBOLES cargando como en triunfo un Laurel que tenia encima una targeta con este Lema: Venció mi constancia: y abaxo: Viva Colon. La idea de este Geroglífico fue dar á entender las vicisitudes de las cosas humanas, pues los Quatro Arboles, representaban la gente de Colon, que poco antes lo habian amenazado de muerte porque no daba con la Tierra, y después de descubierta, lo llevaron en triunfo que eso significa el Laurel, repitiendo muchas veces: Viva Colón y pidiéndole perdón de las injurias que le habian hecho".



Just quatre, quatre arbres. Potser és una casualitat el fet de ser quatre. Potser en tot aquell paratge només hi havia quatre arbres plantats. Però que el relat associï els quatre arbres amb la representació de la gent d’En Colom, del poble d’En Colom, de la seva gent, no és cap ximpleria. Com tampoc no és cap ximpleria que nosaltres ara puguem associar els quatre arbres amb les quatre barres, i aquestes amb un poble concret, que segons l'escrit queda clar que és el de la gent d’En Colom.

Dos i cinc fan set, per més que, de vegades, la història relata que dos i cinc fan vint-i-cinc. I això pot dur a controvèrsia en el relat. Aquest escrit històric que vaig trobar, tot i haver passat pel sedàs de la censura, deixa ben clar que hi ha quatre arbres com a símbol d’un poble concret, i el text no ha estat censurat i esborrat. Per sort, els simbolismes van més enllà dels textos i aquests passen desapercebuts fins i tot pels controls més totalitaris. Llavors i ara.

Cadascú que en tregui les seves conclusions i, fins i tot, que en faci les elucubracions que vulgui. Jo només he explicat quelcom que he trobat i la meva conclusió és la de qualsevol a qui li parlis de quatre pals o de quatre barres i li preguntis per aquest simbolisme. A quin poble pertany?

Jordi Oset





Autor: Jordi Oset




versió per imprimir

  1. Guillem Caralt
    26-11-2021 13:29

    Aixins que es creible que Colon i Cervantes i Erasmo i Orgasmo i Calderon i Santa Teresa eren catalans, pero' no es creible que no visc aprop del teu poble.



    Ets tot un gran pensador!

  2. Franquinspain
    26-11-2021 13:26

    La excusa de que vius a EEUU i que per això la conexió a les 4 de la matinada no se la creu ningú.

    Queraltó, ja prou que ho saps que fa mooolt que t'ho comento i tu sempre havies dti que no era tant tard "participar" tant tard.

    I ara, després de retreure'm un munt de vegades, que jo era de poble i que anava a dormir com les gallines, a diferència de tu que com que ets tant cosmopòlita et conectaves a la matinada???


    I ara ens vens amb una altre excusa.

    Vinga home, queraltó no ens faços el ploricó

    Dorm, una micona, que tu no has sortit en ta vida d'Europa.

    Insisteixo, com tots, que faços el favor de dormir.

    Deixa ja d'AMORRAR-TE a altes hores de la matinada i dorm.

  3. Guillem Caralt
    26-11-2021 13:13

    "Que són quasi les 4 de la matinada."



    Aqui no, Capullo.

  4. Franquinspain
    26-11-2021 08:10

    Dorm Queraltet


    Dorm!

    I no estiguis AMORRAT DIA I NIT per aquesta percals.

    Que són quasi les 4 de la matinada.


    No tens vida ??

    I fes el favor de respectar els estudis de Catedràtics.

    I no menytinguis tant alegrement les universitat.


    Centra't amb el tema i participa.


    Dorm Queralt per la mort de deu DOOOOORM!

  5. Guillem Caralt
    26-11-2021 03:59

    "no sóc un erudit de la història, m'encanta la lògica"



    Traduccio':



    "No tinc ni p*** idea i soc un incult, pero' crec que tinc sentit comu', perque' fins i tot els mes xiflats i mes imbecils ho pensen."



    Ara sortiran els incults agents de viatge, pastors. profes de cole i sabaters, i diran que no he demostrat que l'argument de l'article es fals, pero' clar, no hi ha cap argument, hi ha nomes una imbecilitat, i obviament es impossible rebatir una imbecilitat, i es per aixo' que no contesto a la majoria de idees expressades per Frede, Lluimari i Franqui. I Lluislluis tambe'.

  6. vibra
    08-07-2019 10:21

    realment curiós..només s'ha de moure la B cap a l'esquerra d' ARBRES per que et doni BARRES

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35125
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]
Quin protagonisme van tenir en el descobriment i quin paper hi va jugar Ferran II en el seu regnat? La intenció...[+]
un treball de recerca de l'escola FREDERIC MISTRAL, fet pels alumnes Daniel de la Orden i Roger...[+]
Era Hernando Cortès un extremeny? O, com defensa En Jordi Bilbeny, fou un príncep de la casa reial catalana? Fa...[+]