Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història l'escriuen els vencedors."
Winston Churchill
ARTICLES » 10-04-2017  |  PROJECTE DE MEM√≤RIA HIST√≤RICA
1269

Entrevista institucional d’En Jordi Bilbeny amb La Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya.

El dia 10 de març, en Jordi Bilbeny, en representació de l'Institut Nova Història, es va reunir amb la presidenta del Parlament, la senyora Carme Forcadell.

En Jordi Bilbeny i La Carme Forcadell

La trobada va tenir una durada de més d'una hora, durant la qual Bilbeny va mostrar a la presidenta les principals línies de recerca que duu a terme l'INH.

La censura d'estat, com √©s evident, va ser l'eix vertebrador de l'exposici√≥. Bilbeny va sintetitzar una de les seves confer√®ncies m√©s conegudes: "Recuperar la hist√≤ria, q√ľesti√≥ d'Estat" en la qual explica com la censura ha tergiversat la nostra hist√≤ria fins a usurpar-nos-la. Entre els arguments que en Bilbeny va presentar-li s'hi poden trobar les lleis de censura, dades hist√≤riques, objectives i comprovables; les empremtes catalanes en la descoberta d'Am√®rica; la transformaci√≥ del censor de mer transcriptor a recreador de textos; alguns exemples de la literatura del segle d'Or castell√†; diversos mapes i gravats del segle XVI on apareixen banderes catalanes malgrat que a les c√≤pies posteriors hagin estat repintades; alguns pintors la personalitat dels quals √©s un misteri, com s√≥n El Bosco o Leonardo da Vinci, que Bilbeny vincula amb Catalunya, etc.

La presidenta es va mostrar en tot moment, atenta i interessada. Recordem que Forcadell¬†√©s ling√ľista de formaci√≥ i, per tant, coneixia b√© alguns dels arguments que en Bilbeny li detallava. Les proves que l'investigador va presentar-li, van semblar-li encertades i correctes.

Aquesta reuni√≥ s'emmarca dins del seguit de trobades institucionals que l'Institut Nova Hist√≤ria du√ľ a terme amb les principals figures de la pol√≠tica actual del nostre pa√≠s. L'objectiu √©s donar a con√®ixer el nostre passat usurpat i la feina que es fa des de l'Institut Nova Hist√≤ria per recuperar-lo. En aquests moments tan especials de l'actualitat pol√≠tica catalana, cercar el suport i les complicitats de les institucions √©s fonamental perqu√®, en paraules de Bilbeny "recuperar el passat, √©s cosa de tots".

Gemma Bufias

Institut Nova Història
versió per imprimir

  1. Lluíslluís
    15-04-2017 21:47

    La Presidenta és la segona autoritat del país, sinó tinc malentès.

    S'ha tantejat la possibilitat de fer alguna campnaya institucional o no està madura la situació?

Afegeix-hi un comentari:

Per poder deixar comentaris us heu de registrar:


  EDITORIAL
Article editorial d'En Jordi Bilbeny arran de les intencions de la CUP Barcelona d'enretirar el monument a En Cristòfor Colom de la ciutat comtal.
18307
Presentació de la 4a Universitat
Llogari Pujol - Sense Egipte no hi hauria hagut la Bíblia
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí HI HA QUINZE
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Leandre Martí descobreix un missatge en clau enviat des de la Barcelona del 1910 i a l'INH ens hem quedat amb la...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]
A l'octubre del 1994 es va trobar a Guissona una estela ibèrica escrita amb caràcters ibèrics. En Jordi Bilbeny...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]