Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La gent està atrapada en la història, i la història està atrapada a la gent."
James Baldwin
ARTICLES » 25-02-2020  |  MEMòRIA HISTòRICA
4802

Les rebaixes

Reproduïm l'article de l'Enric Vila editat avui 25 de febrer a elnacional.cat. en què defensa la trajectòria professional d'En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història davant l'atac dels autors de 'Pseudohistòria contra Catalunya'. Només els fanàtics i els farsants perden el temps amb enemics més febles.

Enric Vila

Els autors de Pseudohistòria contra Catalunya m’han fet pensar en aquell grup d’articulistes que, quan es va constituir Ciutadans, es van autoproclamar “intel·lectuals del segle XXI”. Si aquella colla es pensava que ompliria la seva buidor amb el cadàver del pujolisme, els historiadors de Sàpiens sembla que esperen fer el mateix amb el cap de Jordi Bilbeny.

Un llibre d’història que comença apel·lant a la “sinceritat” i a l'“honestedat”, sembla més un sermó d’Oriol Junqueras escrit des de la presó que no pas un assaig publicat per acadèmics. De fet, si els autors del pamflet haguessin tingut alguna cosa important a dir, ja faria temps que els seus llibres, ben editats i ben distribuïts, s’haurien imposat a les tesis de l’Institut Nova Història, en prestigi i difusió.

S’escriu per discutir les idees del poder, no pas dels marginats. Només els fanàtics i els farsants perden el temps amb enemics més febles, o es dediquen a fer llibres col·lectius contra discursos que menyspreen. És difícil elevar una idea si estàs tan convençut de tenir raó que no pots suportar la possibilitat de perdre l’argument. Si et mou la por de fracassar, la pretensió de semblar equànime sempre t’acabarà espatllant el llibre.

Tractar Bilbeny de deshonest no taparà les mentides dels líders processistes ni la grisor del gremi d’historiadors, que és un dels responsables principals del baix nivell de la política i de l’ensulsiada d’aquests anys. És lògic que alguns dels acadèmics més subvencionats de les darreres dècades ara busquin caps de turc per fer-se perdonar. Però, després de 40 anys, estaria bé que la universitat donés algun historiador que tingués una idea general i pròpia del país, i un món que s’aguantés tot sol.

Si el llibre contra Bilbeny té algún interès és perquè arriba amb la mateixa caspa que ha desprestigiat la historiografia catalana. Si no tens talent per liquidar Bilbeny tu sol i d’un sol cop, no aporta res que muntis una carnisseria amb la teva colla. A més, el passat pot ser complex però ha d'inspirar el lector, no pas deixar-li el cap com un timbal amb discursos paternalistes i una fartanera invertebrada de dades pretesament neutrals.

El llibre contra Bilbeny tindrà el mateix recorregut que les gesticulacions d’Artur Mas o que Marta Pascal, és a dir, durarà mentre duri el clima de rebaixes i valencianització. Franco no necessitava flautistes d’Hamelín per controlar el pressupost públic del país; després d’una guerra en tenia prou amb l’exili i la repressió ―tot i que una de les primeres coses que va fer va ser impulsar la recerca científica―.

La unitat d’Espanya necessita ara un procés de destrucció encara més subtil i més profund. Quan la vitalitat no es pot matar d’un tret, cal matar-la a poc a poc, alimentant les vanitats estèrils de les mòmies i els capgrossos més ridículs. “What sphinx of cement and aluminum bashed open their skulls and ate up their brains and imagination?" ―es pregunta Ginsberg a Howl. Jo també fa temps que veig els cervells del meu país destruïts per la fam, la histèria i la decepció.

Enric Vila

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/enric-vila-rebaixes_473265_102.html



Autor: Enric Vila




versió per imprimir

  1. Lluís Brines
    13-03-2022 23:53

    Que sapigueu tots que en Baydalet, que és com ací anomenem en Vicent Baydal, principal impulsor d'aquesta pseudohistòria i obsessionat contra l'INH des de fa temps, NO HA TRET UNA PLAÇA EN LA UJI DE CASTELLÓ QUE JA DONAVA PER SEUA.
    Serà que aquest xic no és tan bo com diu? Serà que al final tots acaben fartant-se de la seua petulància i cregudisme?
    Vos convide a tots a fer-vos un whisket a la seua salut ha ha ha

  2. Sen Jo
    27-02-2020 09:50

    Jo, que se'm disculpi l'estultícia, però no entenc absolutament res del que escriu aquest tal Almogàver.cat.

    Sóc jo sol? M'he de preocupar per la meva salut mental?

    En tot cas, passant a la qüestió central, jo el que faria des de l'INH és reflexionar profundament de quina manera des dels sectors del procés ultraespanyolista d'ERC-CUP-Convergència (llegeixi's en un mot: PSOE) se li paga el seu suport implícit i explícit a tal procés-de-ja-no-se-sap-què. Més aviat la tal campanya deu figurar entre els pactes d'ERC etc. amb el PSOE.

    L'INH sabrà què fa. Ara, la resta no crec pas que perjudiqui l'INH. La campanya que han engegat és com d'apologia de consum propi. Els quatre que engatussin, ja val més així, de curts que deuen ser. Per no dir que ja ho estaven, d'engatussats. La resta, és publicitat gratuïta. Tot i que suposo que hi hauran noves sorpreses de locals que se us negaran etc. vés a saber, què sé jo. Però quin altre mal pot haver-hi amb tot plegat, mentre no cremin ningú a la foguera? Tot arribarà... Per això: que mentrestant jo no em xusclaria el dit.

  3. Almogàver.cat
    27-02-2020 04:08

    President
    Per Expert el 26 de febrer de 2020 a les 17:25 0 0
    Tan sols els tontos de poble es creuen les imbecilitats de l"INH. Aquest "Almogaver", conegut macao de l"INH, cita un professor sense prestigi...i tampoc es creu les conjectures del Bilbeny!

    No sé si és convenient, però sembla que és posen quelcom faltons aquests "portents del linxament" Ara almenys un d'aquest portents des-aprecia al Professor Charles J. Merrill i diu a més, que no està d'acord amb en Bilbeny suposo que vers la teoria de la catalanitat d'en Colom. Bé, sembla que un simple vídeo, contradiu les seves inexactes ximpleries; repassem si us plau aquest vídeo. Crec que mereix la vostra atenció i temps.
    Secrets from the Grave https://youtu.be/V9odAoY6fow

  4. Guerau
    26-02-2020 18:09

    Les barbaritats del Baydal són pròpies del seminari franciscà de Benissa (Marina Alta) d'on ell és originari.

  5. Almogàver.cat
    26-02-2020 16:30

    Publicat a Nacio Digital:
    El professor Charles Merril, no estaria d'acord amb aquest rancuniós i barroer linxament
    Per almogaver.cat el 26 de febrer de 2020 a les 00:31 4 0
    Segons consta, aquesta colla, són sols instruments d'una decisió pressa des de-de fora de Catalunya. Aquesta colla que apareix, són incapaços d'organitzar, convèncer i influir als mitjans de comunicació, (diaris i televisió catalana), sense posibilitat de defensa al Sr. Bilbeny. Això, és una campanya de desprestigi amb tota regla. Són incapaços i massa tímids per fer aquesta maniobra ells sols. Una cosa és segura el llibre "Cristòfor Colom Príncep de Catalunya", d'en Bilbeny editat per Proa, és un llibre seriós i prestigiat. A més el llibre d'en Charles Merrill " Colom of Catalonia" coincideix amb el Sr. Bilbeny, vers la teoria de la catalanitat d'en Colom. Bé senyors, com diria en Galileu: "E pur si muove" d'acord?

  6. CescT
    26-02-2020 11:27

    Tinc la sensació que aquesta colla de doctors de pa sucat amb oli estarien a favor de prohibir la llibertat d'opinió. Allò que hem sentit a dir tantes vegades de que tot es opinable, sembla que aviat no es podrà dir, especialment si el tema té a veure amb la història de Catalunya.

    El llibre " Pseudohistoria contra Catalunya " és una reacció furibunda contra la opinió d'en Jordi Bilbeny en gran mesura i contra l'INH en menor mesura. Que valents la colla de doctors emparats per la Real Acadèmia de Madrid ! . Estem assistint a una reacció espanyolista de manual, aquests doctors em recorden a la Soraya - " Hemos descabezado al INH " . No és de nota - Cum laude - . Tot el contrari

  7. JJORDIROSS
    26-02-2020 01:24

    Un país que ha viscut aterrit i enganyat per la dictadura, la monarquia absolutista, d'origen francès, i suportant la seva propaganda de el règim, tants anys !. Alguns intel·lectuals responen a la recurrent por, inconscient, a desaprendre les seves realitats deformades. ndavant, Sr. Bilbeny, admirat, pel seu rigor i valientía. Els Covards no veuen ni les evidències, i quan hi ha hipòtesis d'estudis en curs no poden evitar intentar destruir. Felicitacions Sr. Bilbeny i companyia

  8. Guerau
    26-02-2020 00:38

    Si no hi haguera hagut un Bilbeny, se l'hauria d'haver inventat i si no hi haguera hagut un Vila, també se l'hauria d'haver inventat, en un país tan orfe i franciscà com el nostre. En canvi de mandarins i comerciants n'anem sobrats, els podríem exportar.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122
Entrevista de Jordi Bilbeny sobre Papasseit a Espluga TV
Catalunya i el Mediterrani
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del regnes de les Espanyes, quan Carles I va ser proclamat, el mes de Novembre...[+]