Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan llegeixis una biografia, tingues present que la veritat mai és publicable."
George Bernard Shaw
ARTICLES » 06-12-2020
Sergi Turiella

Enginyeria històrica del Renaixement

En Sergi Turiella s'ha llegit el llibre d'En Pep Mayolas 'Erasme i l'Imperi Català de Carles I' i expressa, a través del seu blog 'Els ponts de Sant Boi', les seves impressions.

»
2831     

ARTICLES » 03-12-2020
Madrid 1962/Domus Romana

Les Saturnals, festes de senyors i esclaus romans

Les festes Saturnals estaven consagrades, a la Roma pre-cristiana, al déu Saturn. Tenien lloc entre el 17 i el 25 de desembre. Molt populars, giraven a l'entorn del 'Sol invicte' i del renaixement de la llum. Hi participaven esclaus i senyors en condicions d'igualtat. A l'època de l'emperador Constantí, la celebració del nou període de llum va ser substituïda per la del naixement de Crist. Article extret del blog 'Domus Romana' i traduït per En Joan Romeu.

»
4938     

ARTICLES » 01-12-2020
Jordi Bilbeny

Personatges recuperats més enllà de la censura d'Estat: Lluís Colom

L'Institut Nova Història, de la mà d'En Jordi Bilbeny, enceta avui un serial amb el qual recuperem personalitats que estan relacionades amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica, personalitats que la censura d'estat havia ocultat o desfigurat. Cada dimarts durant un mes us presentarem un o més personatges nous. Comencem la sèrie amb En Lluís Colom.

»
3452     

ARTICLES » 26-11-2020
Pep Mayolas

L'esposa d'Enric VIII Caterina d'Aragó, la reina catalana d’Anglaterra

Fa gairebé quatre anys, En Marc Pons va publicar a elnacional.cat un breu article amb un títol força semblant: "Caterina d'Aragó la reina 'catalana' d'Anglaterra". En Pons va escriure «catalana» entre cometes. En Pep Mayolas ens amplia una mica més la informació sobre el personatge per justificar que som davant d’una figura catalana de ple dret.

»
8007     

ARTICLES » 25-11-2020
Jordi Bilbeny

Quan les bruixes es confonien amb les amazones

Qui eren les Amazones? Eren les sacerdotesses de la Deessa Mare? Es van arribar a confondre amb les bruixes? En aquest fragment de la 'Sardana i la religió de les bruixes', En Jordi Bilbeny ens ho explica.

»
3219     

ARTICLES » 24-11-2020
Jordi Manchon

La «Rocca della Guaita» de la República de Sant Marino

En Jordi Manchon ha descobert una «Rocca della Guaita» a la República de San Marino. La denominació «guaita» és ben catalana. Algú que tenia lligams amb Catalunya o amb catalans va voler batejar el lloc amb el nom que li era més adient i conegut?

»
3297     

ARTICLES » 23-11-2020
Marc Pons/ El Nacional.cat

Mor la reina espanyola que volia negociar la independència de Catalunya

La primera esposa del rei Felip IV de Castella, Isabel de França, va crear un partit oposat a les polítiques del comte-duc d'Olivares i va negociar el reconeixement de la independència de Catalunya (1641). Article d'En Marc Pons a el nacional.cat del dia 22 de novembre d'enguany.

»
2896     

ARTICLES » 19-11-2020
Jordi Bilbeny

La desaparició del Palau reial de València a mans de la censura d'Estat i de l'Exèrcit espanyol

Va tenir mai Carles I un palau reial a Castella? O l'hi va tenir només als llibres? O el palau reial castellà de què parlen les cròniques, però que no s'ha trobat mai a la realitat física, era el Palau reial de València? Té alguna relació amb tot plegat que l'Exèrcit espanyol l'enderroqués al 1809? En Jordi Bilbeny ho mira de desllorigar en aquest estudi. Aquest article també és al vostre abast en format PDF.

»
4884     

ARTICLES » 17-11-2020
Antoni Moliné

Un espoli inexistent

L’Antoni Moliné ens explica en aquest article per què les obres guardades al Museu de Lleida provinents del monestir de Sixena no són fruit de cap mena d’espoli.

»
3268     

ARTICLES » 12-11-2020
Marc Pons/ El Nacional.cat

Mor Pere el Gran, el comte-rei almogàver

Els catalans, de la mà del rei Pere el Gran, van conquerir a l'any 1282 les illes de Malta, Sicília i Gerba. Aquests territoris passaren a formar part de la Nació Catalana durant més de 430 anys. Article d'En Marc Pons d'aquest 11 de novembre a elnacional.cat.

»
4648     

ARTICLES » 10-11-2020
Associació cultural 'Vibrant'

El primer tractat de veterinària publicat a la península fou escrit en català entre el 1424 i 1436

Una noticia que hem extret de la pàgina 'facebook' del 2 de març d'enguany, que correspon al lloc web de l'associació cultural 'Vibrant'. Un altre testimoni més de com la llengua catalana ha estat de bell antuvi al servei de la divulgació científica a Europa.

»
5277     

ARTICLES » 09-11-2020
Institut Nova Història

Clubs de lectura en línia amb En Jordi Bilbeny

Una nova iniciativa de l'Institut Nova Història per apropar-nos als nostres seguidors en aquests temps de pandèmia i de reclusió: les lectures en línia. Tot seguit us en fem cinc cèntims i us indiquem la manera d'inscriure-us-hi.

»
2423     

ARTICLES » 06-11-2020
Martí Paola/Rac1.Cat

A Múrcia es parlava “el més bell català del món”

A més de cognoms i toponímia, avui dia encara perduren innombrables paraules catalanes en el vocabulari murcià. Notícia d'En Martí Paola per a Rac1.Cat d'aquest 4 de novembre, la qual reproduïm.

»
11077     

ARTICLES » 05-11-2020
Cristian Molina i Navarro

El regne d’Aragó i l’apropiació de la senyera catalana

En Cristian Molina torna a provar que l'ensenya dels quatre pals vermells sobre fons d'or és la senyera dels comtes de Barcelona i del Principat de Catalunya, la qual es va introduir a l'Aragó i en els altres territoris que els nostres comtes anaven conquerint. La unió de tots els regnes va formar la Nació Catalana.

»
8125     

ARTICLES » 03-11-2020
Lluís Brines

Montserrat i el País Valencià

Al País Valencià hi ha hagut i hi ha una gran devoció per la Mare de Déu de Montserrat: denominacions de pobles, patrona d'Oriola —lloc del País Valencià on és més venerada— i omnipresent a Picanya; ermites, parròquies, confraries i convents antiquíssims sota aquesta advocació; esglésies a València, Mutxamel, l'Alcoià, Sagunt i Xelva; nom corrent entre dones; obres i personatges literàris valencians en el seu honor... Article d'En Lluís Brines.

»
4487     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35163     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Al núm. 27 de la revista dDona, del febrer del 2012, la seva directora Eugènia Carrasco hi publica un article...[+]
L'any 1519 Barcelona era la capital del monarca més poderós de la...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]