Accediu  |  Registreu-vos-hi
"..el que realment va passar és només una petita part de tot el que va passar.
Tot en la història segueix sent incert, els esdeveniments més grans, així com la menor incidència."
Goethe
ARTICLES » 11-09-2020
Neus Rossell i Bancells

Avança la ciència només gràcies al mètode científic?

Reflexions de la Neus Rossell sobre el llibre «Las dudas de la física en el siglo XXI» d'En Lee Smolin[1], del qual ha extret un recull de frases i les comenta. Per fer avançar el coneixement cal seguir fins on es pugui el mètode científic, lluitar contra el dogmatisme, el pensament de grup, la jerarquia universitària i el sectarisme, mantenir actituds obertes, acceptar la controvèrsia, respectar les idees individuals, fomentar el risc i escoltar els dissidents.

»
2598     

ARTICLES » 09-09-2020
Marc Pons

La vacuna del doctor Ferran i la reacció colèrica del poder espanyol

En Marc Pons ens explica els entrebancs, les traves, els impediments i les enveges -sobretot del Premi Nobel Santiago Ramón i Cajal- que va haver de patir el doctor Ferran per fer efectiva la vacuna contra el còlera que ell mateix havia descobert i que va provar amb gran èxit entre la població, fins al punt que es va aconseguir erradicar aquesta pandèmia. Article editat al diari digital elnacional.cat del 5 d'abril d'enguany.

»
4440     

ARTICLES » 07-09-2020
Jordi Bilbeny

Columbus’s first transatlantic crew was entirely Catalan and spoke Catalan

Article d'En Jordi Bilbeny, traduït a l'anglès per Heather Hayes, intitulat en català "Els mariners del primer viatge transoceànic colombí eren tots catalans i parlaven català".

»
5657     

ARTICLES » 05-09-2020
Quico Sallés

Llibre del Coc, 500 anys fent bullir l’olla

La UCE enceta un cicle d’actes i exposicions sobre el gran receptari català del Mestre Robert de Nola editat el 1520.

»
1917     

ARTICLES » 01-09-2020
A. Pol/Diari 'Última hora'

Palma pretén recuperar les 'Claus' del Regne

L'Institut Nova Història es complau a mostrar dues magnífiques peces d'orfebreria mallorquina. Es tracta de les 'Claus del Regne', que els Agermanats mallorquins van voler oferir a l'Emperador Carles I perquè s'avingués a les seves demandes. Article d'A. Pol per a l'edició del 30 d'agost del diari 'Ultima hora'.

»
2789     

ARTICLES » 31-08-2020
Joan Antoni Guerrero/El Món

La meitat dels catalans ni tan sols entenien el castellà a finals del segle XIX

Un estudi sociolingüístic reconstrueix la bilingüització del Principat durant el segle XX a partir de testimonis orals. Article d'En Joan Antoni Guerrero publicat al diari digital 'El món' aquest 23 d'agost. Fa temps que la presència del castellà als territoris de llengua catalana s’ha justificat com un fenomen molt antic, i com a fruit d’un consens exempt de conflictivitat.

»
9777     

ARTICLES » 29-08-2020
Marc Pons

L'arrel basca de Catalunya

Article d'En Marc Pons a 'Elnacional.cat' del dia 9 d'agost d'aquest 2020. Catalunya té un subsrat basc que va durar fins a l'onzena centúria.

»
7917     

ARTICLES » 28-08-2020
Ivan Giménez

Substitució de Tarragona per Aragó (part V)

Cinquè article de l'Ivan Giménez sobre Aragó i el regne de Tarragona.

»
5113     

ARTICLES » 23-08-2020
Jordi Manchón

Impressions sobre la meva primera Universitat Nova Història

En Jordi Manchón ens ha fet arribar les seves vivències a l'entorn de la 7a Universitat Nova Història —la seva primera Universitat Nova Història—, desenvolupada a Montblanc (Conca de Barberà) entre el 1r i el 4 d'agost d'enguany.

»
3218     

ARTICLES » 21-08-2020
Àlex Gómez Font

Gabarró, el violoncel dels Beatles

Un músic català gairebé desconegut entre nosaltres: el violoncel·lista Francesc Gabarró. Va tocar en grups de jazz, en grans i petites orquestres de música clàssica a l'India i a Londres, va participar en bandes sonores de pel·lícules i va prendre part en gravacions de discos d'En Sinatra i els Beatles. A finals dels 70 els músics d'ofici com En Gabarró entren en decadència: el sintetitzador desplaça els músics de carn i ossos.

»
4410     

ARTICLES » 19-08-2020
Andreu Marfull

La petulància cognitiva contra la història real

Escrit que l'Andreu Marfull va redactar al seu blog per replicar les paraules que la lingüista Carme Junyent va publicar al diari digital Vilaweb el 8 d'agost d'enguany en contra de l'Institut Nova Història i les tesis que defensa. Molt sovint, quan es tracta d’opinar sobre un tema que és complex, aliè o posa en perill unes creences alimentades durant tota una vida, moltes persones perden capacitat crítica i no respecten els qui pensen diferent perquè això demana fer un esforç que requereix posar en dubte temes, creences i idees contràries a allò que han acceptat de sempre.

»
5028     

ARTICLES » 18-08-2020
Institut Nova Història

Unes 80 persones passen per la 7a edició de la Universitat Nova Història

Transcrivim al nostre lloc web una primera valoració que l'Institut Nova Història va redactar sobre la 7a Universitat Nova Història i que vam fer arribar al setmanari Nova Conca, on va sortir publicada aquest 7 d’agost.

»
2218     

ARTICLES » 08-08-2020
Francesc Robusté

La Basílica de la Mercè de Santiago de Xile

En Francesc Robusté va viatjar a Santiago de Xile i es va trobar amb una basílica de la Mercè que té simbologia catalana. En aquest article en explica les seves recerques sobre la qüestió. L'església catòlica inicial va ser construïda al 1566 pels frares mercedaris catalans.

»
3884     

ARTICLES » 05-08-2020
Salvador Brulles

La història, el futur psicoestètic de Catalunya

Conferència d’En Salvador Brulles a la 7a Universitat Nova Història (Montblanc, 1r d’Agost del 2020). Comprendre el nostre passat ens ajudarà a reforçar el nostre caràcter col·lectiu, a fer-nos més segurs de nosaltres mateixos. L’alliberament nacional passa prèviament pel reconeixement del nostre mal: la colonització. Als catalans ens cal passar a l’acció i deixar d’actuar sempre des de la reacció.

»
4117     

ARTICLES » 03-08-2020
Manel Civera

Parlament d’inauguració d’En Manuel Civera a la 7a Universitat Nova Història

En Manel Civera, president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, va inaugurar la 7a Universitat Nova Història aquest dissabte 1 d’agost. Heus ací les seves paraules.

»
2024     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34995     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Es confirma, a nivell pràctic, la tesi que els catalans eren coneguts o confosos per...[+]
El refrany esmentat al Quixot "andar buscando los tres pies al gato", és una altra prova concloent que el Quixot...[+]
La Núria Garcia Quera ens explica la relació que tenen, segons ella, certs topònims pirinencs amb l'euskera...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]