Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Quan al món apareix un geni, es pot identificar per aquest senyal: tots els necis es conjuren contra ell"
Johnathan Shift «Thoughs on various subjects, moral and diverting».
ARTICLES » 31-08-2020
Joan Antoni Guerrero/El Món

La meitat dels catalans ni tan sols entenien el castellà a finals del segle XIX

Un estudi sociolingüístic reconstrueix la bilingüització del Principat durant el segle XX a partir de testimonis orals. Article d'En Joan Antoni Guerrero publicat al diari digital 'El món' aquest 23 d'agost. Fa temps que la presència del castellà als territoris de llengua catalana s’ha justificat com un fenomen molt antic, i com a fruit d’un consens exempt de conflictivitat.

»
9816     

ARTICLES » 29-08-2020
Marc Pons

L'arrel basca de Catalunya

Article d'En Marc Pons a 'Elnacional.cat' del dia 9 d'agost d'aquest 2020. Catalunya té un subsrat basc que va durar fins a l'onzena centúria.

»
7960     

ARTICLES » 28-08-2020
Ivan Giménez

Substitució de Tarragona per Aragó (part V)

Cinquè article de l'Ivan Giménez sobre Aragó i el regne de Tarragona.

»
5113     

ARTICLES » 23-08-2020
Jordi Manchón

Impressions sobre la meva primera Universitat Nova Història

En Jordi Manchón ens ha fet arribar les seves vivències a l'entorn de la 7a Universitat Nova Història —la seva primera Universitat Nova Història—, desenvolupada a Montblanc (Conca de Barberà) entre el 1r i el 4 d'agost d'enguany.

»
3253     

ARTICLES » 21-08-2020
Àlex Gómez Font

Gabarró, el violoncel dels Beatles

Un músic català gairebé desconegut entre nosaltres: el violoncel·lista Francesc Gabarró. Va tocar en grups de jazz, en grans i petites orquestres de música clàssica a l'India i a Londres, va participar en bandes sonores de pel·lícules i va prendre part en gravacions de discos d'En Sinatra i els Beatles. A finals dels 70 els músics d'ofici com En Gabarró entren en decadència: el sintetitzador desplaça els músics de carn i ossos.

»
4443     

ARTICLES » 19-08-2020
Andreu Marfull

La petulància cognitiva contra la història real

Escrit que l'Andreu Marfull va redactar al seu blog per replicar les paraules que la lingüista Carme Junyent va publicar al diari digital Vilaweb el 8 d'agost d'enguany en contra de l'Institut Nova Història i les tesis que defensa. Molt sovint, quan es tracta d’opinar sobre un tema que és complex, aliè o posa en perill unes creences alimentades durant tota una vida, moltes persones perden capacitat crítica i no respecten els qui pensen diferent perquè això demana fer un esforç que requereix posar en dubte temes, creences i idees contràries a allò que han acceptat de sempre.

»
5061     

ARTICLES » 18-08-2020
Institut Nova Història

Unes 80 persones passen per la 7a edició de la Universitat Nova Història

Transcrivim al nostre lloc web una primera valoració que l'Institut Nova Història va redactar sobre la 7a Universitat Nova Història i que vam fer arribar al setmanari Nova Conca, on va sortir publicada aquest 7 d’agost.

»
2240     

ARTICLES » 08-08-2020
Francesc Robusté

La Basílica de la Mercè de Santiago de Xile

En Francesc Robusté va viatjar a Santiago de Xile i es va trobar amb una basílica de la Mercè que té simbologia catalana. En aquest article en explica les seves recerques sobre la qüestió. L'església catòlica inicial va ser construïda al 1566 pels frares mercedaris catalans.

»
3915     

ARTICLES » 05-08-2020
Salvador Brulles

La història, el futur psicoestètic de Catalunya

Conferència d’En Salvador Brulles a la 7a Universitat Nova Història (Montblanc, 1r d’Agost del 2020). Comprendre el nostre passat ens ajudarà a reforçar el nostre caràcter col·lectiu, a fer-nos més segurs de nosaltres mateixos. L’alliberament nacional passa prèviament pel reconeixement del nostre mal: la colonització. Als catalans ens cal passar a l’acció i deixar d’actuar sempre des de la reacció.

»
4141     

ARTICLES » 03-08-2020
Manel Civera

Parlament d’inauguració d’En Manuel Civera a la 7a Universitat Nova Història

En Manel Civera, president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, va inaugurar la 7a Universitat Nova Història aquest dissabte 1 d’agost. Heus ací les seves paraules.

»
2043     

ARTICLES » 01-08-2020
Jordi Bilbeny

Parlament d’En Jordi Bilbeny en l’obertura de la 7a Universitat Nova Història

Us oferim el parlament que avui 1r d'agost En Jordi Bilbeny ha pronunciat en l'acte d'obertura de la 7a Universitat Nova Història. L'Institut Nova Història ha vingut a cercar, ha vingut a mirar més enllà dels autos de fe i de les confiscacions de biblioteques i arxius. Ha vingut a restaurar un passat esborrat, falsejat, pervertit.

»
3335     

ARTICLES » 31-07-2020
Institut Nova Història

Engega la 7a Universitat Nova Història, a Montblanc, amb més suports que mai

Malgrat la campanya de desprestigi i difamació perpetrada per professors d'Història, la revista Sàpiens i mitjans informatius públics i privats, una part important de la societat catalana, lliurepensadora i lúcida, ens ha donat un suport valuosíssim.

»
4472     

ARTICLES » 28-07-2020
Jordi Bilbeny

La Mare de Déu del bon tornar, els Sala i la descoberta d’Amèrica

Una llegenda recollida a Arenys de Munt, que vincula la Mare de Déu del Bon Tornar de Can Sala de Dalt amb En Cristòfor Colom, aporta nova llum sobre la catalanitat de la primera gesta nàutica colombina i d'alguns catalans que l'acompanyaren i que la censura d'estat va esborrar de la Història

»
4260     

ARTICLES » 26-07-2020
Marc Pons/ El Nacional.cat

Nomenen Hug Bonapart, darrer regent de Còrsega

Article d'En Marc Pons del 23 de juliol del 2020 al Nacional.cat. El 23 de juliol del 1409 Martí I nomena el català Hug Bonapart com a nou regent de la corona catalanoaragonesa a Còrsega. Un descendent seu expulsaria els genovesos i lliuraria el domini de l’illa a la monarquia francesa: Napoleó.

»
2639     

ARTICLES » 25-07-2020
Joan Casajuana

En Manuel Saumell i la música cubana

En Joan Casajuana ens introdueix en l'obra del compositor nascut a l'Havana i d'origen català Manuel Saumell, un dels fundadors de la música moderna de les Antilles. Va combinar en les seves obres dues tradicions musicals: la tradició clàssica europea i la influència musical vinguda d'Africa que van aportar els antics esclaus establerts a Cuba. Escolteu, entre d'altres, alguns fragments de les seves contradanses.

»
3261     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35137     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]
En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]
L'escut de la US Navy amb els colors de la...[+]