Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una galeria de quadres en què hi ha pocs originals i moltes còpies."
Charles AIexis de Tocqueville
ARTICLES » 29-06-2020
Lleonard Garcia i Solà

Rèplica a Sàpiens (2): Antoni de Capmany

En Lleonard Garcia continua refutant reflexions dels historiadors de 'Sàpiens'. S'adona que l'Antoni de Capmany (1742-1813) aïllà quatre casos de censura en una obra mèdica del segle XVI, que tracta de l'arribada de la sífilis a Barcelona.

»
3974     

ARTICLES » 26-06-2020
Marc Pons

Mor D’Artagnan, el mosqueter que va lluitar al costat dels catalans

Article d'En Marc Pons del 25 de juny del 2020 a elnacional.cat. En D'Artagnan, un personatge històric, i la seva relació amb els catalans durant la Guerra dels Segadors.

»
6635     

ARTICLES » 25-06-2020
Miquel Ferreres/Institut Nova Història

Caricatures d'En Ferreres sobre En Colom

El ninotaire Miquel Ferreres tracta, en clau satírica i per mitjà de dues caricatures, l'actual debat sobre l'enderroc del monument d'En Colom a Barcelona.

»
3541     

ARTICLES » 23-06-2020
Jordi Bilbeny

El foc secret de Sant Joan

Encara que avui dia s’hagin descrit les fogueres com el símbol de la renovació de la vida moderna en la crema dels mobles vells i d'altres andròmines, el cert és que antigament hi havia relació entre aquestes fogueres i els cultes xamànics d'iniciació. Article d’En Jordi Bilbeny.

»
5372     

ARTICLES » 20-06-2020
Socarrat i Manel Capdevila

L’Illa i la ciutat de Xàtiva, eliminades

Aquest 19 de juny del 2020 fa 313 anys que l’exèrcit de Felip V es va llançar a incendiar i destruir a sang i foc la ciutat de Xàtiva. Alhora, la punta més meridional de Sud-amèrica, va deixar de ser coneguda com a «Illa de Xàtiva». Article d’En Socarrat i d’En Manel Capdevila.

»
4385     

ARTICLES » 19-06-2020
Laura Romerales/El País/M.V.Adell

Alguns mots catalans acceptats per la Rae

''Reloj'', ''cohete'', ''viaje'', ''macarra'', ''prensa''… i un grapat més. A poc a poc la ‘Real Academia Española de la Lengua’ va reconeixent la procedència catalana de moltes paraules del castellà. Amb motiu de la diada de Sant Jordi d’enguany, la Laura Romerales n’ha fet una petita llista per a ‘El País’. Set termes de vint-i-un estan relacionats amb l'àmbit mariner.

»
5576     

ARTICLES » 17-06-2020
Lleonard Garcia i Solà

Rèplica a Sàpiens (1): Palos de Moguer

En Lleonard Garcia i Solà ha respost d’una manera molt detallada i aprofundida algunes de les afirmacions que quatre historiadors van emetre a la revista «Sàpiens» el març del 2019 contra la tasca de l’Institut Nova Història i la del seu cap de recerca. Avui publiquem la primera part: les excavacions a Palos de Moguer, estat de la qüestió.

»
6358     

ARTICLES » 16-06-2020
Josep A. Pérez/Territoris.cat

Josep Vila Sivill, el català que va inventar l’estilogràfica i el bolígraf

Josep i Pasqual Vila Sivill i Baldomer Curià van inventar la primera ploma estilogràfica d'Espanya i els primers bolígrafs d'Europa i alhora es van comprometre amb la llengua i cultura catalanes. L'Albert Verdaguer ha escrit la biografia del seu avi Josep Vila. Article per a 'territoris.cat' d'En Josep A. Pérez.

»
3188     

ARTICLES » 14-06-2020
Antoni Janer Torrens/Diari 'Ara'

La conquesta mallorquina de les Canàries

La història d’una aventura atlàntica robada per l’imperialisme espanyol. Article de l'Antoni Janer Torrens per al diari 'Ara' del 6 de febrer del 2016.

»
4632     

ARTICLES » 12-06-2020
Manel Capdevila

Sàpiens ressuscita un mort per comandar vaixells

Un equip d’investigadors de l’Institut Nova Història ha trobat que dos historiadors de ‘Sàpiens’ han confós, en un article al web d'aquesta revista, dues personalitats amb el mateix nom i han atribuït gestes de l'un a l'altre. En Manel Capdevila ho explica per a aquest web.

»
4865     

ARTICLES » 10-06-2020
Marta Faixedas/blog Petjada Catalana

L’ermita montserratina dels catalans a l’Havana

Als afores de la capital de Cuba hi ha una ermita amb un marcat caràcter mediterrani. Es tracta de l’Església de Nostra Senyora de Montserrat a l’Havana i està inspirada en l’església de la localitat empordanesa de S’Agaró. Article de la Marta Faixedas al blog 'petjada catalana'.

»
2344     

ARTICLES » 08-06-2020
Neus Rossell i Bancells

La negació de la realitat: com més evidències, més enuig

Nou article de la Neus Rossell, psicòloga clínica. "Alguns intel·lectuals se senten impunes quan fan una distorsió deliberada de la realitat, on els fets objectius tenen menys influència que les emocions i les creences personals. Se senten impunes perquè estan sota l’aixopluc de poders socials. Aplicar el mètode científic i fer recerca s'ha convertit més que mai en una lluita d'interessos a favor dels egos dels investigadors. I quan algú discrepa no s'utilitzen arguments, sinó desqualificacions i insults".

»
4460     

ARTICLES » 07-06-2020
Bel·lònides/la Història Usurpada

El 'cofre de Perote', a Veracruz, i el mite català d'En Pere Boter

'El cofre de Perote' és un volcà de Mèxic. El seu nom en nàhuatl és 'Nauhcampatépetl' i significa 'pedra quadrada', que defineix molt bé la morfologia del seu cim. Però del suposat nom en espanyol, 'El cofre de Perote', no ens podem estar de sospitar que és una traducció del català. Article d'En Bel·lònides al blog la 'Història usurpada'.

»
4338     

ARTICLES » 06-06-2020
Marc Pons

Els genovesos executen Istria, el darrer regent català de Còrsega

Article d'En Marc Pons a el nacional.cat del 27 d'abril del 2020. Còrsega cau definitivament de la banda de Gènova l'any 1434. Amb tot, dues nissagues d'origen català instal·lades a Còrsega varen despuntar en segles posteriors: els De la Roca a America i els Bonapart a França.

»
2547     

ARTICLES » 05-06-2020
Institut Nova Història

Projecte de micro-mecenatge per a la nova Biblioteca de l'INH

Us convidem a participar en el projecte de micro-mecenatge per a la nova Biblioteca de l'INH, que consisteix en:

»
2629     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35160     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Si els catalans van ser els primers descobridors d'Amèrica, els primers colonitzadors i pobladors, havien de...[+]
Un mapa interactiu permet descobrir els noms de carrers i places de la ciutat californiana, alguns dels quals...[+]
L'estudiós Manuel Civera relaciona l'obra amb un procés del 1427 i amb el Morvedre...[+]
Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar...[+]