Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Què és la història? Una senzilla faula que tots hem acceptat."
Napoleó
ARTICLES » 18-05-2020
Pep Mayolas

Un principat dellà Xixona esborrat

Article d'En Pep Mayolas. Les comarques d’Alacant són la regió europea amb més vestigis arquitectònics medievals per quilòmetre quadrat, però la gran història ibèrica passa lluny d’aquelles contrades. El clima benigne, el port natural i l’inexpugnable Benacantil havien de convertir per força Alacant en un enclavament estratègic. Bo i així, resulta molt simptomàtic que no hi hagi passat mai res digne de memòria. Ni a nivell cultural, ni comercial, ni militar: res. O ben poca cosa. Si el passat sembla no haver-hi existit, però, potser és que una part de la història que s’hi visqué ha estat esborrada.

»
4264     

ARTICLES » 16-05-2020
Josep M. Recasens i Comes

Jeroni Girava: un tarragoní universal del segle XVI

Us oferim un article d'En Josep M. Recasens i Comes, publicat el març de l'any 2005 a la revista del Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Tarragona —també el podeu llegir en format pdf—. Hi parla del cosmògraf tarragoní Jeroni Girava. L'Ivan Giménez ha provat que se l'havia volgut fer passar per «aragonès».

»
3113     

ARTICLES » 14-05-2020
Montse Montesinos

A les naus d’En Colom s’hi cantava en català

La Montse Montesinos ha trobat rastres de llengua catalana en una cançó de canvi de guàrdia, arribada en un castellà molt deficient, que era cantada a les caravel·les colombines. A les naus d'En Colom s'hi cantava en català.

»
8840     

ARTICLES » 12-05-2020
Ignasi Dies Moratilla/ blog 'Petjada Catalana'

Antoni de Montserrat, el primer a cartografiar l’Himàlaia

Una figura catalana gairebé del tot desconeguda fins a començaments del segle XX: el jesuïta Antoni de Montserrat, un dels primers seguidors de sant Ignasi (segle XVI). Va cartografiar la serralada de l'Himàlaia per primer cop. Article de l'Ignasi Dies al blog 'Petjada catalana'.

»
3512     

ARTICLES » 10-05-2020
Pol Bragulat

La casa “Cervantes” de Barcelona

Article d'En Pol Bragulat en què desenvolupa la seva comunicació al '19è simposi sobre la Història Censurada de Catalunya'. La peça escultòrica de la casa 'Cervantes' de Barcelona —peça que pretén reproduir la cara del novel·lista— hi va ser instal·lada quan es va ampliar l'edifici al segle XVIII.

»
4068     

ARTICLES » 08-05-2020
Cristian Molina

Els primers colonitzadors d’Amèrica i la bandera catalana

En Cristian Molina ha trobat més banderes catalanes en d’altres gravats dibuixats per En Theodor de Bry i la seva família, que testimonien, una vegada més, que la descoberta d'Amèrica i les primeres exploracions i colonitzacions van ser protagonitzades per catalans.

»
6247     

ARTICLES » 05-05-2020
Diari de Girona

Un estudi atribueix l'invent del telescopi a l'òptic gironí Joan Roget

L'òptic gironí Joan Roget és l'inventor del telescopi? Article al suplement 'Cultura' del 'Diari de Girona' del 16 de setembre del 2008.

»
4213     

ARTICLES » 03-05-2020
Josep Lluís Casanovas/Albert Fortuny

Cercant l'antic port de Pals

L'Albert Fortuny presenta un magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable: a Pals hi va haver port, un port encerclat per diverses torres de guaita, les quals fins ara han passat com a tals desapercebudes. Podeu descarregar l'estudi en format PDF.

»
7540     

ARTICLES » 01-05-2020
Pilar Salmerón/Blog de Santa Creu a Sant Pau

Un testament al Nou Món, a favor de l'Hospital

Un altre cas que clama al cel. Com pot ser que un igualadí, un escrivà de manament del rei Ferran II de Catalunya, visqués i fes testament a l'illa l'Espanyola si els catalans no teníem art i ni part ni en la conquesta ni en la colonització de les Antilles? Article de la Pilar Salmerón al blog 'De santa Creu a Sant Pau'.

»
3823     

ARTICLES » 29-04-2020
Ramon Serrano Gras

L’Eduardo Ibarra i les seves queixes envers la castellanització del Descobriment

No som només els catalans els que ens trobem a faltar a la versió oficial de la Descoberta d’Amèrica. En Ramon Serrano ens extracta alguns dels retrets que un historiador aragonès del segle XIX fa a la desproporcionada atribució de mèrits als castellans, mentre es nega o s’obvia qualsevol intervenció “aragonesa” en la gesta.

»
2652     

ARTICLES » 27-04-2020
Jordi Bilbeny

Primer capítol de 'Carles I sense censura'

Ja ha sortit editat 'Carles I sense censura', el nou llibre d'En Jordi Bilbeny. L'Institut Nova Història us n'ofereix el primer capítol per si us desvetllava l'interès per llegir-lo sencer.

»
4154     

ARTICLES » 25-04-2020
Quim Gibert

Ramon Porta, l'inventor de la pinya colada

En Quim Gibert reivindica la personalitat i feina d’En Ramon Porta i Mingot a Puerto Rico, un dels candidats a inventor de la pinya colada.

»
3425     

ARTICLES » 23-04-2020
Joan Marc Passada i Casserres

Una València al ‘Far-West’

Entre la València de l’Horta i la Valencia de Nou Mèxic hi ha vuit mil vuit-cents quilòmetres, la qual cosa no ha impedit que la toponímia catalana hi arrelés fa cent quaranta-sis anys, tal com ho ha fet la simbologia catalana en fa trenta. Ambdues llueixen la bandera catalana als respectius escuts. Article d'En Joan-Marc Passada.

»
5158     

ARTICLES » 22-04-2020
Martí Crespo

Malta, l’altra illa catalana de la Mediterrània

Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra. Article d’en Martí Crespo a l’edició de Vilaweb del 6 de desembre del 2019. La presència amagada dels catalans a Malta.

»
2565     

ARTICLES » 20-04-2020
Joan J. Serra/ Última Hora

L'origen mallorquí de Napoleó

L’emperador Napoleó Bonaparte és un descendent del regent Hug Bonapart, noble mallorquí que es va establir a Còrsega a començaments del segle XV, com va provar En Joaquim Verdaguer. Article al diari 'Ultima Hora' de Mallorca de l'11 d'abril d'enguany.

»
7552     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34988     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Una troballa preciosa d’en Roger Mallola ens permet establir una relació entre el pintor urbinès Federico...[+]
Un historiador del segle XVI afirma que la descoberta d'Amèrica "no s'ha d'atribuir als castellans". El text diu...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
Una intervenció arqueològica a la basílica dels Sants Just i Pastor descobreix restes d'un segon palau...[+]