Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ARTICLES » 12-07-2019
Jordi Bilbeny

Observacions sobre l’arquitectura catalana a Malta

Després d’un parell de viatges a Malta, En Jordi Bilbeny fa públiques les seves notes a l’entorn de la influència de l’arquitectura catalana a l’illa.

»
3934     

ARTICLES » 10-07-2019
Marcel Pujol i Hamelink

El model de coca o nau catalana del segle XV: un segle d’incerteses al voltant de la mal anomenada ‘Coca de Mataró’

En Marcel Pujol ha estudiat a la menuda l’anomenada ‘Coca de Mataró’ i mira de respondre a tot un conjunt de qüestions sobre aquest model. Gairebé tot el que l’envolta és un gran misteri. El model recorda a alguns experts les embarcacions amb les quals Cristòfor Colom va viatjar a Amèrica. Article a 'Drassana': revista del Museu Marítim. Núm. 26 (2018).

»
4322     

ARTICLES » 09-07-2019
Institut Nova Història

Institut Nova Història: 10 anys fent història

L'Institut Nova Història va celebrar dissabte 7 de juliol amb una gran festa els 10 primers anys de la seva existència. La Gemma Bufias ens n'ha fet una crònica en què ens explica com es va desenvolupar una jornada màgica, oberta a tothom i a totes les edats. Llarga vida a Nova Història i que per molts anys puguem seguir reconstruint el nostre passat!

»
4243     

ARTICLES » 08-07-2019
Jordi Oset

Els quatre 'arbres' d'En Colom

En Jordi Oset troba en un llibre editat —i censurat— el 1796 a l'Havana (Cuba), en el qual s'explica com es traslladaren les cendres d'En Colom a aquesta població, una referència a quatre arbres que "representaven la gent d'En Colom". Les quatre barres potser?

»
4258     

ARTICLES » 05-07-2019
Martí Teixidó

Carta oberta a Sàpiens

En Martí Teixidó s'afegeix a la llista de persones indignades amb les declaracions que quatre historiadors van llançar des de la revista 'Sàpiens' contra l'Institut Nova Història i ho expressa en el següent escrit adreçat a la redacció i la directora de la revista.

»
4499     

ARTICLES » 04-07-2019
La clau de la nostra història/Montserrat Camps

La clau de la nostra història: Catalanades i catalanismes al «Lazarillo de Tormes»

L'Institut Nova Història fa arribar als seus seguidors l'enllaç al videu de 'La Clau de la nostra història' del 3 de juliol d'enguany, en el qual la filòloga Montserrat Camps és entrevistada per parlar del seu estudi sobre 'Catalanades i catalanismes al «Lazarillo de Tormes».

»
3571     

ARTICLES » 03-07-2019
Miquel Ques

En Joan Colom sentenciat rebel per crim de lesa majestat

En Miquel Ques ens informa de quatre documents conservats a l’Arxiu Reial de Mallorca segons els quals En Joan Colom es declarat rebel pel crim de lesa majestat contra el rei Joan II.

»
3632     

ARTICLES » 02-07-2019
Miquel Riera, El Punt-Avui+

Bilbeny [hi] insisteix

Librooks reedita el seu èxit ‘Cristòfor Colom, príncep de Catalunya’, en què revelava que Colom era un noble català. Article d’En Miquel Riera a ‘El Punt-Avui+’ d’aquest 2 de juliol del 2019.

»
4057     

ARTICLES » 30-06-2019
Marc Pons

Coronen Caterina, la reina catalana d'Anglaterra

Ens fem ressò d'un altre article d'En Marc Pons a 'elnacional.cat' del 24 de juny d'enguany. Tracta sobre la cosmopolita princesa catalana Caterina d'Aragó, filla dels Reis Catòlics. Ella i En Lluís Vives eren "de la mateixa nació” i s'escrivien en català.

»
5482     

ARTICLES » 28-06-2019
Vittorio Pedrocchi

L'escut català de Clusone i el Gran Capità

El poble italià de Clusone, la ciutat de Bérgamo i tota la seva comarca es van rendir el juny del 1513 al català Ramon Folc de Cardona, el veritable Gran Capità. Article d'En Vittorio Pedrochi per a l'Institut Nova Història.

»
7138     

ARTICLES » 25-06-2019
César Cervera

Els Borja i l’odi dels italians cap als catalans: així es va forjar la llegenda negra

Malgrat una terminologia sovint confusa i capciosa -”aragonesos” per comptes de “catalans” o “Corona d’Aragó” en lloc de “Catalunya”, “conquesta cristiana” en lloc de “conquesta catalana”, “regió d’Espanya” o l’ús de la nomenclatura dels reis d’Aragó antics-, reproduïm un article del diari ‘ABC’, datat el 31 de març del 2015, en el qual En César Cervera hi explica prou bé com va sorgir a la península itàlica la llegenda negra contra els catalans i el paper que hi va exercir la família xativina Borja.

»
4754     

ARTICLES » 24-06-2019
Pep Mayolas

En Baliano De Fornari, el misteriós promotor de la primera biografia impresa d’En Colom

En Pep Mayolas ha indagat sobre la figura de l’hipotètic patrici genovès que la història situa rere l’aparició en llengua italiana, el 25 d’abril de 1571 a Venècia, de la primera biografia impresa del Descobridor d’Amèrica atribuïda a En Ferran Colom, segon fill de l’Almirall. Aquest article ens presenta unes pinzellades sobre una de les possibles identitats de l’anomenat Baliano de Fornari, el promotor de la Vida de l’Almirall.

»
3420     

ARTICLES » 22-06-2019
Lluís Roldan

Carta a 'Sàpiens'

Carta oberta d'en Lluís Roldan als professors de 'Sàpiens'. "Alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser?"

»
4842     

ARTICLES » 20-06-2019
Jordi Llovet

Investigar?

Unes curioses reflexions del professor Jordi Llovet al diari 'Ara' del 5 de maig d’enguany. La investigació ”no acaba de tenir sentit en el camp de les humanitats”. És així? No hi ha punts foscos? De debò que no “se sap exactament què més queda per investigar i escorcollar en aquest terreny concret”? Els investigadors en lletres no fan cap bé a la societat? Nova Història demana que llegiu l'article i opineu.

»
4566     

ARTICLES » 18-06-2019
Miguel Celades 'Des de la Matrix'

Cristòfor Colom era català, amb En Jordi Bilbeny 'Desde la Matrix'

En Miguel Celades entrevista En Jordi Bilbeny per al programa 'Desde la Matrix' sobre, entre d'altres temes, En Colom, els mecanismes de la censura i les dificultats que avui dia patim a l'hora de fer recerca. Gravació feta el 9 d'abril del 2019.

»
6042     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34987     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Com és que tant En Vicenç Garcia com Cervantes van escriure uns elogis tan desmesurats a En Perot Rocaguinarda?...[+]
Es pot saber si els marineres que van anar amb En Colom a Amèrica en aquell primer viatge transoceànic eren...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
En Francesc Magrinyà recull la línia de recerca oberta per En Jordi Bilbeny sobre la identificació de...[+]