Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 15-03-2018
Francesc Jutglar

Zoonímia catalana a Cuba

Amb motiu d’un viatge a Cuba de membres de l'Institut Nova Història, en Francesc Jutglar ha fet una selecció d’animals que trobem a l’illa la denominació dels quals és amb tota seguretat d'origen català o, si més no, n’hi ha una alta possiblitat. És Un tastet del molt que ofereix Llatinoamèrica en l’ambit dels zoònims en llengua catalana.

»
6932     

ARTICLES » 13-03-2018
Annabel Moreno

Parlament de l’alcaldessa d’Arenys de Mar

Parlament de l’Annabel Moreno i Nogué, batllessa d’Arenys de Mar, amb motiu de la presentació del llibre d’en Jordi Bilbeny "La data de naixement d’en Colom" a la biblioteca del Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar el dia 9 de febrer del 2018.

»
2591     

ARTICLES » 12-03-2018
Marc Pons

Aldonça Roig, l’ombra catalana que perseguia Isabel la Catòlica

Una dona catalana absolutament ignorada per la historiografia espanyola i amant d’En Ferran II El Catòlic: l’Aldonça Roig d’Ivorra. Article d’en Marc Pons al diari digital El Nacional.cat de l’11 de març del 2018.

»
5343     

ARTICLES » 10-03-2018
Francisco Javier Herrero

La falsa Tiçona, el fals Don Pelai

“Els governants i les elits han usat molts recursos al llarg de la història per modificar l'imaginari històric de societats senceres i ens han portat a un coneixement erroni del passat.” Article d'en Francisco Javier Herrero al blog "Historias" de El País del 9 de gener del 2014.

»
5096     

ARTICLES » 07-03-2018
Jordi Bilbeny/Otger Cataló

Destinat sobretot a valencians

Reproduïm una llista cronològica que va confegir en Jordi Bilbeny fa onze anys i que l’Otger Cataló va aplegar i va dedicar a tots els valencians del web "Racó Català". La cronologia versa sobre fets, llocs i persones del País Valèncià (o que hi tenen una relació), els quals van estar involucrats d'alguna forma o altra amb la descoberta d’America. Cada un d'aquests punts seria digne d'un o diversos estudis... Així que si algú de vosaltres s'hi vol animar...

»
6746     

ARTICLES » 05-03-2018
Montse Montesinos

La conquesta de Granada segons el ‛Tractat d’Armoria’ d’en Jaume Ramon Vila

L'historiador Jaume Ramon Vila defensa una altra versió de la conquesta de Granada i d'Andalusia en general. En fou el màxim protagonista el rei Ferran II amb l'ajut dels catalans, els quals exerciren al Regne de Granada tota mena de càrrecs, com si en fossin naturals. Article de la Montse Montesinos.

»
7663     

ARTICLES » 01-03-2018
Felip Rodríguez

Juan de Torquemada i Álvaro de Luna, catalans?

En Felip Rodríguez ha descobert que un llibre, escrit a finals del segle XV per un humanista italià, fa catalans l’Àlvaro de Luna, conestable de Castella, i en Juan de Torquemada, parent de l’inquisidor Tomàs de Torquemada.

»
5651     

ARTICLES » 28-02-2018
Alba Doral/,Diari d'Andorra

“Jo no mato ningú fent humor”

“Jo no mato ningú fent humor i per això no pot ser delicte”. En Toni Albà també posa en dubte la història oficial sobre la mort (i la vida) d’en Cervantes i, de retop, la d’en Leonardo. El 21 de febrer del 2018 va ser entrevistat per l'Alba Doral al Diari d'Andorra arran de l'estrena de l'obra "Ossos".

»
3092     

ARTICLES » 25-02-2018
Elena Ferran

“Pensem que la història està adulterada i no per casualitat”

Fa 30 anys que reivindica la catalanitat d'En Cristòfor Colom i qüestiona altres relats que segons ell la història ha tergiversat. El seu nou projecte continua aprofundint en la censura.

»
3634     

ARTICLES » 21-02-2018
Francesc Magrinyà

Gestionar el passat perquè no ens devori

En Francesc Magrinyà expressa, amb motiu d’unes lúcides reflexions que en Jordi Bilbeny va escriure en el web de Nova Història l’11 de setembre del 2017, el que per a ell significa de debò estudiar i investigar en història. Si no volem que aquesta ens domini, l’hem de conèixer i saber-la gestionar. Només així podem ser lliures.

»
4535     

ARTICLES » 19-02-2018
Josep-Lluís Carod-Rovira

La Bíblia prohibida

"La repressió espanyola manté, les coses com siguin, una gran fidelitat a pràctiques ancestrals i una enorme coherència amb la seva pròpia història". Article d’en Josep Lluís Carod-Rovira al diari digital «El món».

»
3730     

ARTICLES » 15-02-2018
Jordi Bilbeny

El pare del «Lazarillo de Tormes» va morir a l’illa de Gerba

A la novel·la del Lazarillo de Tormes, l’autor esborrat de l’obra ens innova que el pare d’En Llàtzer va morir a l’illa de Gerba. Una afirmació capital que, com veureu en aquest article d’En Jordi Bilbeny, corrobora de tot en totes el context social i polític catalans del llibre.

»
3547     

ARTICLES » 12-02-2018
Joan Cassola

Savassona i la mística arcaica

El passat 28 d'octubre del 2018 va tenir lloc la primera Ruta Megalítica per Savassona, guiada per l'investigador Jordi Bilbeny i l'escriptor Xevi Roviró. En Joan Cassola va participar-hi i ens en fa la crònica.

»
3915     

ARTICLES » 11-02-2018
Maria Palau/Joan Bellsolell

Mai, un home del Renaixement a Barcelona

L’historiador de l’art Joan Bellsolell ha penetrat en el món de Miquel Mai, alt funcionari de Carles V, pioner del col·leccionisme artístic sota un ideari humanista. Article de Maria Palau al suplement de Cultura d’El Punt-Avui+ de l’11 de febrer del 2018.

»
4727     

ARTICLES » 10-02-2018
Institut Nova Història

Videus del 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

L'Institut Nova Història informa als seus seguidors que ha publicat els enregistraments de les comunicacions presentades a Arenys de Munt el 17 i 18 de novembre del 2017. Durant aquests dos dies s'hi va celebrar el 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.

»
3900     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'historiador Jordi Bilbeny reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica amb una ruta per...[+]
Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo...[+]
Canal 9 informa dels estudis de Jordi Bilbeny i Francisco...[+]
La cançó d'El Noi de la mare es canta a l'Argentina en castellà, seguint una traducció de l'original...[+]