Descarregueu el manifest en PDF

Comunicat de l'Institut Nova Història sobre les intencions
de CUP-Barcelona d'enretirar l'estàtua de l'Almirall Colom a Barcelona

L'Institut Nova Història (INH), com a entitat de referència en l'estudi de la figura de l'Almirall Colom, es veu obligat a sortir en defensa del monument que la ciutat de Barcelona va erigir a finals del segle XIX al navegant català. Tot recollint l'herència de més de 100 anys d'investigacions històriques sobre la figura del descobridor i l’arribada de l'expedició catalana al continent americà, lamenta i demana avortar les intencions de CUP-Barcelona de sotmetre a votació la retirada del monument d’En Colom a les Rambles.

Des de l'Institut Nova Història (INH) manifestem que:

· A En Colom se’l pot tractar com a navegant, aventurer o descobridor “oficial” de terres desconegudes per a gran part del món europeu, però mai com a símbol o emblema de cap genocidi. Sovint s'oblida que En Colom va ser denunciat per altres colons i encadenat pel fet de defensar els nadius americans com a vassalls dels Reis Catòlics, en oposició a aquells que els tractaven com a esclaus.

· Cal no confondre la descoberta del Nou Món amb la posterior colonització que, certament, va tenir conseqüències devastadores per a la majoria dels pobles indígenes de tot el continent americà.

· Convidem a tenir present i ben viu el record d'En Luís Ulloa Cisneros, investigador peruà i director de la Biblioteca Nacional de Lima, que aviat farà 100 anys, tot investigant la hipòtesi d’un Colom gallec, va donar a conèixer al món les seves conclusions conforme En Cristòfor Colom fou català i probablement barceloní.

És per això que demanem a Cup-Barcelona, i a les persones que des del món acadèmic i polític tracten el tema, que es pugui celebrar un debat seriós i rigorós per començar a assumir per part de les institucions la veritable biografia d'aquest català universal.

Fundació INH

26 setembre 2016


Adhesió:

Particular   Entitat
Nom i cognoms:
DNI/NIE: Sóc estranger/a
Email:
Comentari opcional:

He llegit i m'adhereixo al Manifest #ColomCatalà