ARTICLES » 22-09-2023  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1617 lectures

'Le Monde' denuncia les fosques desaparicions a la Biblioteca Nacional espanyola

El diari francès Le Monde ha denunciat les fosques desaparicions de llibres a la Biblioteca Nacional espanyola, entre elles obres de Galileu.

Portada del tractat astronòmic 'Sidereus nuncius' de la Biblioteca Nacional espanyola.

Segons Le Monde, una de les obres de Galileu desaparegudes és el tractat astronòmic Sidereus nuncius (El missatger de les estrelles), publicat el 1610, que descriu les seves primeres observacions sobre la Lluna. Va ser substituït per una falsificació vulgar. "Pitjor encara, després que el diari El País va revelar el robatori, el ministeri de Cultura va fer la seva pròpia investigació i va concloure que també falten altres quatre treballs del famós astrònom i físic italià. La Biblioteca opina que els llibres desapareguts serien nou", assenyala.

Tot plegat està ple de fets misteriosos, i buits sense cap explicació. "El robatori es va descobrir per casualitat el 2014, quan dos restauradors es van comprometre a tractar el llibre i es van adonar que era massa nou i massa net per haver estat editat al segle XVII. Els restauradors van informar els seus superiors, que afirmen haver avisat la direcció. No obstant això, no es van presentar queixes fins al 2018, quan un prestigiós investigador britànic, Nick Wilding, professor de la Universitat de Geòrgia, als Estats Units, va comunicar directament a la directora de la BNE, Ana Santos, que el manuscrit digitalitzat era fals, i quan un professor d’història de la ciència a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), l’espanyol Carlos Solis, va insistir a saber on era l’original", apunta el diari.


"Diversos escàndols es barregen en aquest afer digne d'una novel·la policíaca", diu Le Monde.

Segons Le Monde, des del 2018, la brigada del Patrimoni Històric de la policia espanyola investiga en secret el robatori dels llibres però sense èxit. I hi ha el problema que han passat molts anys. "L’engany es va descobrir el 2014, i les primeres investigacions suggereixen que el robatori es podria haver comès deu anys abans. L’última consulta de l’obra data del 2004, quan un tal César Ovidio Gómez Rivero, uruguaià resident a l’Argentina, es va presentar amb la targeta d’investigador a la BNE", apunta.

La Biblioteca Nacional espanyola, que està ubicada al passeig de Recoletos de Madrid, és la principal biblioteca espanyola, i té un fons bibliogràfic d'uns 17 milions de documents. Té a més una segona seu a Alcalá de Henares.

L'origen dels seus fons inicials va ser la biblioteca de l'arquebisbe de València, Antoni Folch de Cardona, i altres biblioteques de persones d'ideologia austriacista a causa de l'apropiació dels béns del bàndol perdedor a la Guerra de Successió de 1701-1715.

Lluís Bou

Podeu accedir a l'article orginal a través d'aquest enllaç:
https://www.elnacional.cat/ca/cultura/monde-denuncia-fosques-desaparicions-biblioteca-nacional-espanyola_612338_102.htmlAutor: Lluís Bou

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història