ENTREVISTES » 24-11-2011
7962 lectures

"Colom era català"

Un simposi reivindica la catalanitat del descobridor d'Amèrica

Jordi Bilbeny, davant cartells d'història de Catalunya on apareix la figura
de l'almirall

El cap de recerca de l'Institut Nova Història (INH), Jordi Bilbeny, ha assegurat que "hi ha molts indicis" per assegurar que el descobridor d'Amèrica Cristòfor Colom era català com que "des dels purament lingüístics en que es podent observar i detectar amb molta nitidesa les seves catalanades, els catalanismes, la sintaxi catalana i fins i tot els errors de traducció".

En una entrevista a e-notícies, ha apuntat que "tenim que a Barcelona hi ha una gran família al segle XV que és la dels Colom Bertran on hi ha almiralls, presidents de la Generalitat, diputats, militars, capitans dels exèrcits, bisbes, professors d'universitats, banquers; i en aquesta família hi ha un personatge que és milimètricament calcat al descobridor d'Amèrica".En aquest sentit, ha exposat que coincideixen les armes, la genealogia, els noms dels fills, de la dona, dels germans i, a més, ha afegit que "la toponímia americana que en Colom posa són netament catalans com l'Illa Montserrat". "També tenim -segons afirma- la ideologia política i els càrrecs que té. Sabem que Joan Colom Bertran és diputat, ambaixador, capità, vicealmirall i Cristóbal Colón és almirall, capità, militar, ambaixador, navegant. Gairebé el mateix que és en Joan Colom Bertran".

Bilbeny també destaca que el descobridor d'Amèrica "té en les seves armes una banda heràldica molt sospitosa que ningú ha sapigut amb que relacionar-la i els Colom Bertran tenen aquesta mateixa banda heràldica", però, per a ell, el més interesant de tot és que "a Portugal se li diu Joao, quan va en un viatge amb una expedició danesa a l'Àrtic també se li diu Joannes i ell quan signa algunes cartes ho fa amb una J entrellaçada amb S que els experts en paleografia medieval diuen que vol dir Joannes".

L'historiador, que ha escrit sis llibres de temàtica colombina, denuncia que aquesta part de la història s'amaga perquè "som un poble vençut, que cal ser assimilat per un nou estat, que és l'espanyol" i afegeix que "nosaltres ens quedem sense història i sempre estem enlluernats per la història dels castellans. El mateix que passa amb Colom passa també amb la literatura del Siglo de Oro i amb altres obres de la història universal. Aleshores com que no tens història necessites emmirallarte en la història dels teus exterminadors".

"Perquè no volen reconéixer que tot passa a Catalunya i està fet per Catalans?", es pregunta. Per defensar la seva tesi, Bilbeny es basa en "els mapes, el contracte del Colom amb els Reis es guarda a l'Arxiu Reial de Barcelona, el llegat apostòlic que envia al Sant Pare és un monjo de Montserrat, el capità de la segona expedició és el Pere Bertran i Margarit, en Colom torna a Barcelona i a Barcelona es prepara tota la segona expedició durant les Corts Generals de Catalunya i tota la documentació relativa a aquest viatge està datada a Barcelona".

El cap de recerca de l'INH -que celebrarà l' 11è simposi sobre 'La descoberta catalana d'Amèrica' que es celebrarà els dies 25 i 26 de novembre a Arenys de Munt- creu que hi ha un interès per amagar aquesta part de la història de la mateixa manera que "hi ha un interès per prohibir la llengua i de la mateixa manera que hi ha un interès per esborrar la cosnciència nacional, per dir que Catalunya no ha estat mai una nació, que a València no es parla en català". 

Per tot això, atribueix aquests fets a "un interès que es general i universal dels pobles dominadors sobre els dominats". "Esborra els símbols, les referències, els personatges que poden donar una certa llum i una certa importància del moment. Si amagues tot això aquell poble no té cap més alternativa que ser diluït en la cultura dominant i aquest és un intent que Espanya porta practicant des d'abans del 1714", conclou.


Article publicat a l'e-notícies
http://cultura.e-noticies.cat/colom-era-catala-59321.html#ini_comen

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història