ENTREVISTES » 07-09-2017  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
6406 lectures

“Espanya no ha reconegut mai la Nació Catalana”

La Mercè Miralles entrevista en Jordi Miravet, economista i president del Memorial 1714, per a El Punt/Avui+ el 7 de setembre del 2017.

Foto EPA: Jordí Miravet

Economista i president del Memorial 1714. Tot i que diu no ser un expert en qüestions històriques i culturals, ho és.

No creu que sabem poc, pel que fa a la importància històrica, geopolítica i estratègica de Catalunya?
Tenim un coneixement limitat de la nostra història i la nostra geografia per haver acceptat acríticament com a pròpia una història i una geografia que ens és aliena. La nostra la conformen la Vall de l’Ebre, el Pirineu i el Mediterrani, un espai unit pel mar i pel Pirineu a Occitània, en què es va desenvolupar la cultura ibèrica predecessora i la cultura catalano-occitana actual. El modern Corredor Mediterrani posa aquesta realitat sobre la taula i fa entreveure que Catalunya pot fer de pont entre Europa i el Nord d’Àfrica com ho va fer a l’Edat Mitjana.

Hi ha qui no entén que l’autogovern de Catalunya és patrimoni de tots, i que se’ns va arrabassar.
Tothom té dret a tenir la posició que cregui convenient sobre la independència, una altra cosa és la solidesa o la versemblança dels arguments. Malauradament no hem tingut un sistema de llibertat ampli i sostingut durant anys que hagués permès tenir un millor coneixement històric de Catalunya i una major cultura política i democràtica. Tot plegat hauria permès aprendre a resoldre els conflictes mitjançant els debats en llibertat i, en últim extrem, dirimir les diferències votant a les urnes. Hi ha un fet d’origen que justifica el dret a la independència de Catalunya: l’annexió es va fer de forma violenta. L’Estat espanyol contemporani neix després de la incorporació violenta de la Confederació Catalano-Aragonesa a Castella després de la Guerra de Successió. A diferència del Regne Unit que crea una entitat política superior que reconeix Escòcia, Espanya no ha reconegut mai la Nació Catalana, tot i que ha tingut l’objectiu de fer-nos desaparèixer. Per a ells, som uns espanyols imperfectes, sense capacitat política, que cal ajustar al cànon que ells fixen.

Podríem declarar la independència unilateralment?
És una possibilitat que el Tribunal de La Haia contempla des de la sentència del 2010 i en relació a la resolució sobre Kosova. Va donar uns arguments que en ara s’ajusten plenament a una proclamació unilateral d’independència . No dubto de la capacitat de declarar unilateralment la independència quan es cregui convenient.

Entrevista de la Mercè Miralles.
Jordi Miravet
El Punt Avui+
Política
7 de setembre del 2017 2:00h
Barcelona
enllaç::http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1232860-espanya-no-ha-reconegut-mai-la-nacio-catalana.html

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història