ARTICLES » 12-08-2021  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
2707

8a Universitat Nova Història. Manipulació i censura a la Viquipèdia: casos i evidències

En Manel Capdevila ens ha fet avinent diumenge 1 d'agost la seva experiència de com multitud de textos seus que va editar a la viquipèdia han estat censurats per personatges a sou de les FAES del PP. Article d'En Pol Bragulat.

Oients escoltant amb atenció els mots d'En Manel Capdevila

Diumenge 1 d’agost havent dinat, En Manel Capdevila ens ha fet cinc cèntims, en la seva xerrada, de com ha viscut, de primera mà, la censura a la Viquipèdia. Aquest investigador de l’Institut Nova Història hi ha anat redactant des de fa una pila d’anys una gran quantitat d’entrades. En concret, a la Viquipèdia en català i especialment en matèria d’història de Catalunya. En Capdevila ha experimentat com se li eliminaven textos, uns textos que sempre ha citat i fonamentat correctament. Entre d'altres motius, els censors els han suprimits només pel fet de fer referència o menció a investigadors de l’INH.

D’altra banda, el conferenciant ha exhibit captures de pantalla per mitjà de les quals ha posat en evidència casos concrets d’eliminació de continguts. Els qui ho han fet han passat per alt les normes d’edició de la Viquipèdia mateix, és a dir, que les han incomplertes. En essència, el procés d’edició d’una entrada funciona per mitjà d’un sistema de votació entre els editors, de manera que un contingut en qüestió és acceptat i llest per publicar després d’estar-hi d’acord la majoria democràtica de les persones que han treballat el tema.

El conferenciant Capdevila ha explicat que molt sovint articles seus havien guanyat aquestes votacions i que consegüentment els textos s’haurien d’haver mantingut a la Viquipèdia sense ser-hi retocats. Doncs bé, aquests han estat retirats. I no per cap argument de pes, sinó per arguments ad hominem. En d’altres casos, Capdevila ha mostrat a l’audiència com alguns editors han esborrat cada dia una línia d’un contingut determinat. D’aquesta manera, la pàgina ha estat finalment eliminada, to i que no incomplia  la normativa de l'enciclopèdia en línia.

En Capdevila, intrigat per l’autoria d’aquesta censura persistent, es va posar a investigar quines persones n’han estat responsables. Al final ha aconseguit aïllar la identitat dels editors que han dedicat llarg temps i esforços a eliminar continguts de la història de Catalunya. Aquests censors han arribat, fins i tot, a retocar conceptes, idees o noms que defensen també les universitats. Ha descobert que treballen a sou de les FAES, o que són antics càrrecs d’aquest “think tank” del PP o en són membres en actiu i dirigeixen la Viquipèdia espanyola i la financen amb substancioses quantitats de diners.


Presentació de la xerrada d'En Manel Capdevila

Pol Bragulat



Autor: Pol Bragulat

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història