ARTICLES » 26-01-2024  |  ORíGEN DE LA NACIó CATALANA
3820

Aquest és el primer mapa de la història que reconeix Catalunya com a país

La Generalitat va encarregar-lo l'any 1602 al popular cartògraf neerlandès Jan Baptist Vrients.

Mapa de Catalunya datat del 1602 .

El primer mapa de Catalunya del qual es té constància està titulat com a Nova principatus Cataloniae descriptio. La Generalitat va encarregar la peça a Jan Baptist Vrients, un cartògraf neerlandès amb una bona reputació. De fet, com el cartograma era per compte dels diputats del General, Vrients els hi va dedicar.

El mapa ha estat compartit per Efemèrides d'Arquitectura a Twitter, un compte amb gairebé 40.000 seguidors i seguidores que assegura que de la primera edició només se'n conserva un exemplar a la Biblioteca Nacional de França, però també es pot accedir a la versió digital.

La peça està dividida en sis fulls i conserva detalls tan curiosos com els antics noms dels municipis més representatius d'aquella època, és a dir, de principis del segle XVII. Sant Colgat, Espitalet, Martorel, Vila franca, Capeliades, Molin de reig, Aulesa són alguns exemples. La ciutat de Barcelona, aleshores emmurallada, s'identifica fàcilment per la Rambla dibuixada i també s'hi aprecia el carrer del Carme, el carrer de l'Hospital i el carrer de l'Arc del Teatre.



Podeu llegir l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.naciodigital.cat/noticia/255953/primer-mapa-de-catalunya

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història