OPINIó » 15-09-2014  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
6648

Bartomeu Balutxo: «Les deduccions de Bilbeny sobre Leonardo obren nous interrogants»

Entre d'altres fets remarcables de la seva estada al Principat per commemorar la Diada, En Bartomeu Balutxo valora la tasca de recerca d'En Jordi Bilbeny

Fotografia: Bartomeu Mestre

Vaig cap a la Fira d’Entitats per assistir a la presentació Desmuntant Leonardo a càrrec de Jordi Bilbeny. Interessantíssim! S’havia de complementar amb la visió del documental que s’exhibeix als cinemes Girona, però no hi podré anar. En tot cas, Bilbeny sempre té la facultat de subvertir l’ordre establert i fer una cosa tan intel·ligent (i tan sana!) de posar en solfa la versió oficial del discurs dominant que ens entabana. A risc de cometre errors d’interpretació, aporta documentació i, a canvi, és menystingut amb desqualificacions sense proves. L’acusen de frívol, però no refuten les dades. En el millor dels casos, l’ignoren. Ja se sap que el silenci també és una fórmula subtil per negar que hi hagi censura. Des de 1970 ja són molts els investigadors que asseguren que la Mona Lisa no és altra que Isabel d’Aragó i Sforza, més coneguda com Isabel de Nàpols. Massa retrats (un de Rafel d’Urbino) canten santa clara. I què hi fa l’escut d’Aragó a la casa de Leonardo? En tot cas, les deduccions de Bibeny sobre Leonardo, obren nous interrogants. Les persones intel·ligents, que són les interessades en la veritat, les volen resoldre. A l’altra banda, ja veurem com se’n sortiran els desmentidors mimètics; els negacionistes. Tot i que mantinc l’escepticisme i el dubte quant als grans descobriments, he tocat amb les mans la gran quantitat de mentides i de manipulacions que ens han explicat des del discurs dominant. Així que gràcies i endavant Jordi!

Extracte d'un article d'En Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo" publicat al seu bloc i al Diari de Balears digital: D'EMOCIÓ EN EMOCIÓ (quadern de bitàcola il·lustrat d'aquest irrepetible Onze de Setembre de 2014)



Autor: Bartomeu Mestre i Sureda

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història