NOTICIES » 09-12-2015  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
3937 lectures

Benvinguda de la Regidora d’Ensenyament, Cultura i Festes d’Arenys de Munt, Tònia Vila, al 15è Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica

Amb aquest parlament, la Tònia Vila va inaugurar el 15è Simposi tot fent-nos adonar de la importància del pas del temps i encoratjant-nos a ser protagonistes de la nostra pròpia història.

Tònia Vila (font: facebook)

Aquest any celebrem el 15è aniversari d’aquest simposi. Tempus fugit. El temps passa inexorablement, s'esmuny sense pressa i sense pausa davant nostre i no podem fer res per aturar-lo.

Durant aquest 15 anys molts estudiosos d’arreu dels Països Catalans heu vingut a Arenys de Munt a explicar-nos els vostres treballs i recerques històriques; ens heu explicat petites troballes que en el seu conjunt han teixit una part de la història. Com en un viatge en el temps, ens heu transportat a un passat desconegut i heu escrit negre sobre blanc per tal de guardar un passat llunyà.

Quantes coses del nostre passat no s’han escrit, encara! El pas del temps s’encarrega d’esborrar el que no queda imprès. Per això és tan important la vostra feina.

Quantes disciplines diferents ens donen un retrat del nostre passat! La literatura, la música, la pintura, l’arquitectura, la cuina: tot ens ajuda a formar-nos una imatge de la nostra història.

En aquesta societat vertiginosa que ens ha tocat viure, sovint no ens adonem del pas del temps, perquè el dia a dia es viu sense tenir consciència del que fem; anem per la vida construint un relat (fictici o real) que ens ajuda a donar sentit a la nostra existència. Hi ha qui passa de puntetes per la vida, hi ha qui enregistra el pas del temps a cada moment, hi ha qui perd el temps com a filosofia de vida, n’hi ha que senzillament viuen i gaudeixen de la vida, n'hi ha que passen desapercebuts i n'hi ha que marquen fites a la història.

Viatjar en el passat llunyà o viatjar en el passat més recent. Qui ho diria que ja fa més de 6 anys Arenys de Munt va escriure un tros de la història del nostre país, encenent la guspira que ens ha portat a un camí que no té retorn. La relativitat del temps ens pot fer pensar que 6 anys no és res, però quan esperes la llibertat del teu país, sis anys són una eternitat.

Aquest simposi va començar la seva singladura parlant de l'autoria del descobriment d'Amèrica, un continent colonitzat per una corona que va espoliar tot el que va trobar. Des del 1492 viatjant en el temps fins al 2015 podem veure com Catalunya és colonitzada i espoliada per la corona espanyola. Res no ha canviat fins avui, però ho canviarem tot perquè el poble català vol ser protagonista de la seva pròpia història.

Com va dir Martin Luther King, «La llibertat mai no és voluntàriament atorgada per l'opressor; ha de ser exigida pel qui és oprimit».

Moltes felicitats, Jordi i membres de la Fundació Nova Història. Que per molts anys ens pugueu oferir tants bocins d'història.

Tònia Vila
Regidora d’Ensenyament, Cultura i Festes
Ajuntament d’Arenys de Munt
27 de novembre del 2015Redacció: Tònia Vila

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història