NOTICIES » 10-12-2013  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
5141 lectures

Benvinguda de la Regidora de Cultura i Ensenyament d’Arenys de Munt, Tònia Vila, al 13è Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica

Amb aquestes paraules, la Tònia Vila va encoratjar els assistents al Simposi d’enguany a perseverar en la recercar per construir un relat sobre el nostre passat, tan necessari com imprescindible en els moments històrics que haurem d’afrontar per aconseguir la nostra llibertat nacional

Tònia Vila.
Foto de http://maresme.socialistes.cat

Bon dia,

Benvinguts al 13è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica. Ja són tretze edicions d'aquest simposi, i hem d'agrair la perseverança i entossudiment d'en Jordi Bilbeny i els seus companys de l'Institut Nova Història, que fan possible, any rere any, engrandir aquest projecte, dotant-lo de saviesa i credibilitat. Les investigacions que heu anat presentant a Arenys de Munt durant tretze anys seguits adquireixen sentit des de l'esforç i el treball. Ens permeteu fer una introspecció a èpoques històriques llunyanes, incertes i massa sovint manipulades.

Hem d'estar orgullosos que vosaltres, investigadors i historiadors, tingueu el coratge d'explicar una història no oficial, descobrint els orígens, desgranant tots els detalls de documents i proves fins a fer-los versemblants, sense cap tipus de suport institucional.

Actualment, el progrés ens ha portat a una època altament informatitzada, on tot el que passa està documentat, en paper i digitalment i, tot i així, la interpretació que es fa de l'actualitat és sovint d'una irrealitat paorosa. Massa sovint passa que polítics i certs mitjans de comunicació tergiversen notícies mitjançant el text i el llenguatge, que són una eina molt poderosa de manipulació de la població. En aquest sentit, el lingüista Noam Chomsky ens parla de les estratègies de manipulació mediàtica a través dels mitjans de comunicació.

Ahir mateix va fer 50 anys de l'assassinat d'en J.F. Kennedy; una mort que ha estat sempre qüestionada, i que es va resoldre amb una solució poc creïble. Per què costa tant saber la veritat dels fets? Forma part de l'essència humana? Per què la història canvia tant, explicada des de qui l'explica?

La història s'escriu des del present, i ara mateix a Catalunya tenim el privilegi i la responsabilitat d'escriure la nostra pròpia història, sense manipulacions externes, explicant tot el que passa en aquest procés il·lusionador cap a la plena sobirania del nostre país.

Incert també és el futur que s'apropa; l'hora històrica que estem vivint actualment ens manté alerta i ferms per a uns canvis que, com a país, enyorem de fa massa anys.

Ahir l'Imma Tubella ens parlava de tenir un relat propi. Penso que com a país hem fet un gir de 180 graus en molt pocs anys i estem construint el nostre propi relat; la societat civil empeny la classe política en un camí sense retorn cap a la independència. I en aquest camí no hi val cap tipus de tergiversació; el clam del país és un i no té dubte. Que no ens manipulin la nostra història.

Moltíssimes gràcies per la vostra saviesa i endavant amb les investigacions. Arenys de Munt sempre us acollirà.

 

Tònia Vila i Paituví

Regidora de Cultura i Ensenyament

de l'Ajuntament d'Arenys de Munt

23 de novembre del 2013

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història