ARTICLES » 25-06-2020  |  PROJECTE COLOM
2418 lectures

Caricatures d'En Ferreres sobre En Colom

El ninotaire Miquel Ferreres tracta, en clau satírica i per mitjà de dues caricatures, l'actual debat sobre l'enderroc del monument d'En Colom a Barcelona.

El ninotaire Miquel Ferreres

L'institut Nova Història continua fent-se ressò de la polèmica que En Comú Podem i la CUP de Barcelona i altres mitjans han reobert entre la ciutadania sobre la necessitat d'enderrocar, segons ells per motius ètics, el monument que En Cristòfor Colom, el descobridor d'Amèrica per als europeus, té dedicat al final de la Rambla de Santa Mònica de la ciutat comtal. Aquest debat ja havia saltat a l'opinió pública el mes de setembre de l'any 2016. Aleshores, En Jordi Bilbeny, cap de recerca de l'Institut, va fer un article en el qual, en nom d'aquest, s'oposava a aquesta proposta i alhora es va redactar un manifest amb la mateixa finalitat, al qual s'hi van adherir més de dues mil dues-centes persones. Aquell article l'hem tornat a posar a la capçalera de la nostra pàgina web. El lector el pot tornar a llegir aquí dessota. Considerem que és del tot vigent. A més a més, a començaments d'octubre del mateix any 2016 vam recuperar un antic escrit d'En Bilbeny mateix (l'enllaç del qual està situat a la secció 'articles i enllaços') sobre uns documents que mostren un Colom protector dels indis i dels seus costums. En Cristòfor Colom, doncs, no va ser cap esclavista.

Finalment, ens ha semblat adient reproduir dues caricatures amb què el ninotaire Miquel Ferreres tracta, en clau satírica i des de la secció 'A la contra' del diari Ara, aquest actual debat sobre el monument commemoratiu a En Colom.


Caricatura d'En Ferreres  ala secció 'a la contra' del diari 'Ara.cat' del 16 de juny del 2020
(cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge).


Caricatura d'En Ferreres a la secció 'a la contra' del 25 de juny del 2020 del diari Ara.cat
(cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge).
Institut Nova Història

Articles i enllaços:

Cristòfor Colom i el respecte al coneixement

https://www.inh.cat/articles/Cristofor-Colom-i-el-respecte-al-coneixement
En Cristòfor Colom i el respecte als indis
https://www.inh.cat/articles/En-Cristofor-Colom-i-el-respecte-als-indis
A la contra', per Ferreres 16/06/2020
https://www.ara.cat/vinyetes/Miquel-Ferreres-dimarts-16-juny-2020_21_1012361773700.html
A la contra', per Ferreres 25/06/2020  
https://www.ara.cat/vinyetes/Miquel-Ferreres-dijous-25-juny-2020_21_1012388771000.html

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història