ARTICLES » 22-06-2019  |  MèTODE DE LA NOVA HISTòRIA
4858

Carta a 'Sàpiens'

Carta oberta d'en Lluís Roldan als professors de 'Sàpiens'. "Alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser?"

L'autor de l'article

Bona tarda,

Em genera molta tristor l'article dels tres Doctors i un Catedràtic d'història que la revista Sàpiens ha publicat, en el qual es fa una crítica força barroera de l’Institut Nova Història (INH).

Durant diversos anys vaig ser subscriptor de Sàpiens i no havia llegit mai cap article on l'autor ataqués personalment altres autors, no recordo que es definís els lectors o investigadors amb termes tant despectius (secta, gairebé drogaddictes), que es difamés el modus vivendi d'altres persones o, fins i tot, que es posés en dubte el criteri amb el qual, els ajuntaments, biblioteques o centres culturals cedeixen els seus espais (per omplir un excel?).

De fa uns anys, sóc soci de l’INH i la meva experiència en aquesta “secta” ha estat molt interessant: tinc a l’abast articles i investigacions de tota mena, documentades i indocumentades, interessants o sense interès, serioses o de riure... Participo de debats i trobades quan m’interessa i tinc temps. Crec que, de moment, encara no m’han abduït.

Desconec els motius pels quals els Doctors i el Catedràtic han publicat el que sembla, més que un article històric, una “carta al director”, on es destil·la molta ràbia i enuig i fa palès que els autors escriuen des d’aquestes emocions tan personals.

No entenc per què ataquen d’aquesta manera l’INH, però el sol fet de fer-ho, demostra que alguna cosa s’hi juguen. El prestigi potser? El prestigi se’l juga un mateix amb les pròpies paraules i no pas amb el que diuen els altres.

Des de la meva humil opinió de llicenciat, considero que s’haurien de disculpar pel seu “atac d’ira” contra l’INH i alhora, estaria encantat de llegir les crítiques argumentades que consideressin oportunes a les hipòtesis de treball de l’INH.

També considero que la revista Sàpiens hauria de facilitar a l’INH el mateix espai que ha dedicat als Doctors i al Catedràtic, per poder exposar alguna de les seves idees més consolidades.

Salutacions i endavant,

Lluís Roldan



Autor: Lluís Roldan

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història