ARTICLES » 24-07-2019  |  MEMòRIA HISTòRICA
5052

Carta a la Sra. Clàudia Pujol

Vet ací una altra carta oberta adreçada a la directora de la revista «Sàpiens», en la qual L’Antoni Moliné i Roura es fa valedor de l’honradesa i autenticitat amb què treballen En Jordi Bilbeny i En Joaquim Ullan i li demana que accepti un escrit de rèplica contra la crítica ‘despietada’ dels quatre historiadors. Per llibertat d'expressió.

Directora de «Sàpiens»

Benvolguda Sra.
En l'últim exemplar de la seva revista s'hi troba una entrevista amb uns historiadors, on es fa una crítica, jo diria despietada, de la tasca que, des de fa molts anys, duen a terme els investigadors Jordi Bilbeny i Joaquim Ullan sobre la identitat d'en Cristòfor Colom.

Em plau dir-li que els conec a tots dos. Els he seguit fil per randa i surto valedor de l'honradesa i autenticitat de tot el que manifesten, que, al contrari del que insinuen els seus detractors, no són fruit d'unes ànsies de fer-se veure al preu que sigui, sinó, ben al contrari, d'hores i hores de recerca als arxius, de remenar una quantitat immensa de lligalls i viatges als lloc on se'ns diu, oficialment, que es desenvolupà la vida del Descobridor.

Servidor, recordo, quan estudiava història, aquelles afirmacions que passaven per ser veritats quasi sagrades: del bressol genovès i de l'empenyorament de les joies de la reina Isabel I de Castella, per tal de finançar les despeses del viatge. Hores d'ara tots reconeixem que del bressol i de l'empenyorament, res de res. I no cal estendre'm amb altres particularitats. Els investigadors, puguin estar o no equivocats, mereixen un respecte i reconeixement, atès que, gràcies a ells, la humanitat ha anat avançant, ja que, en cas contrari, en medicina sobretot, encara estaríem convençuts de les teories del savi grec Hipòcrates.

Respectada Clàudia, li prego, en defensa de la llibertat d'expressió, que tingui la deferència de convidar els referits senyors, com ha fet amb la part que els és clarament contrària, perquè exposin les seves raons, que, segurament, les deuen tenir. Res més just i engrescador que una revista de la popularitat i qualitat de «Sàpiens» sàpiga estar a l'alçada de les exigències de la democràcia.

Moltes gràcies per llegir-me i espero veure complerts els meus desitjos.

Salutacions cordials,

Antoni Moliné i Roura



Autor: Antoni Moliné i Roura

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història