ARTICLES » 18-04-2011  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
16070

Censura històrica als nostres dies


La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment encara, davant dels nostres nassos. L’Albert Fortuny ens n’exposa una evidència recent: com un retall innocent d’un plafó dels Episodis de la Conquesta de Mèxic, del 1698, pot tenir i té connotacions polítiques.

A la revista MUY HISTORIA d'aquest mes de març (any 2011), núm. 34, es publica un monogràfic titulat "LA AVENTURA ESPAÑOLA EN AMÈRICA".

La revista està dirigida per José Pardina i hi escriuen diversos "historiadors", entre ells la Teresa Pacheco, que fa un article titulat  "Así era el Nuevo Mundo".

En aquest article, hi veiem reproduït, a la pàgina 13, un plafó dels coneguts "Episodis de la Conquesta de Mèxic", pintats per en Miguel Gonzàlez al 1698, que representa les naus i els exèrcits de l'Hernán Cortés arribant a Veracruz.

Censura del segle XXI a la revista MUY HISTORIA

I ves per on sols hi ha reproduïda la part de l'esquerra del quadre, tal com podeu comprovar a la reproducció complerta del plafó.

Plafó complet
Plafó complet


No tenien prou espai?  
Una decisió del grafista?  
No. Jo crec que és un esforç per resumir i explicar la història amb claredat al públic a qui va dirigida la revista, no fos cas que algun lector es pogués preguntar què fan aquestes banderes catalanes al quadre. Això el portaria a la confusió i, fins i tot, potser es dedicaria a investigar allò que no hi encaixa.A més, segur que "és el pintor del quadre qui es va equivocar", diran els censors; per la qual cosa, en nom de la ciència i de l'autoritat en el coneixement que els atorguen els seus títols universitaris, i a fi de no confondre el lector, han decidit retallar el quadre.
Per sort, ara, a diferència del segle XVI, els COPISTES actuals (sí, sí: dic copistes, de copiar, perquè amb molts títols de catedràtics i universitaris sols repeteixen la xerrameca de sempre),i al mateix temps els CENSORS actuals, tenen noms i cognoms, que podríeu conèixer si compréssiu la revista, cosa que ja us dic que no cal que feu. No té cap interès.

Albert Fortuny
Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya
Març del 2011



Autor: Albert Fortuny

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història