ARTICLES » 03-05-2020  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
7587

Cercant l'antic port de Pals

L'Albert Fortuny presenta un magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable: a Pals hi va haver port, un port encerclat per diverses torres de guaita, les quals fins ara han passat com a tals desapercebudes. Podeu descarregar l'estudi en format PDF.

Primera plana de l'estudi d'En Josep Lluís Casanovas sobre el Port de Pals

Va ser a l’estiu de 2007 quan, un dia, la meva germana em va dir:

—Saps que hi ha un tal Bilbeny que va dient que En Colom era català i que van sortir de Pals?

—Però què dius? ...Si a Pals no hi ha port!—. Li vaig contestar jo.

Però aquella afirmació tan sorprenent, en contradicció amb tot el que m’havien explicat sobre la descoberta d’Amèrica, em va motivar a investigar si podia haver-hi alguna veritat en aquella teoria.

De fet, el primer que calia investigar era si a Pals hi havia hagut mai un port. Al Simposi d’Arenys del 2010 vaig fer la meva primera ponència sobre el port de Pals, que vaig anar ampliant en diferents ponències posteriors.

Ara tinc el plaer de presentar aquest magnífic informe d’En Josep Lluís Casanovas, expert en estudis paleo-hidrogràfics, sobre l’antic port de Pals. Un estudi excel·lent, amb una conclusió irrefutable, sobre l’existència del port de Pals, encerclat per diverses torres de guaita, les quals sense una anàlisi exhaustiva com la d’En Josep Lluís passen desapercebudes.


L'antic mar de Pals delimitat per les torres de guaita (Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge).

A pesar de no haver-hi documents escrits sobre el port de Pals ni curiosament no haver-hi tampoc cap documentació a Pals sobre l’època d’En Colom, ara, a través de la cartografia i la tecnologia hidrogràfica per ordinador, podem confirmar i afirmar que a Pals hi havia un port.

Un cop més, no són els historiadors acadèmics els qui, des de el seu despatx de la Universitat, van avançant en la descoberta de la veritable història no manipulada o amagada, sinó que ho fan els científics de moltes altres branques, com són molts dels col·laboradors de l’Institut Nova Història, que aplicant el mètode científic, la recerca, la tecnologia i també la lògica aporten dades que, de mica en mica, van configurant un nou model d’explicació de la història.

Per acabar, us recomano que us descarregueu aquest arxiu en pdf i que fruïu d’aquest estudi “excel.lent-cum laude” d’En Josep Lluís Casanovas, a qui aprofito des d’aquí per felicitar-lo i encoratjar-lo a seguir amb les seves recerques.

Albert Fortuny



Autor: Josep Lluís Casanovas/Albert Fortuny

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història