ARTICLES » 25-10-2020  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
3724

Cinturons militars dels Estats Units amb barres vermelles i grogues

De vegades quatre imatges valen més que mil paraules. Els pals catalans en els uniformes dels militars estatunidencs? Una nova troballa que En Leandre Martí ens ha fet arribar perquè l'escampem entre els seguidors de l'Institut Nova Història.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Estar atent a les conferències i els escrits d'En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història fa activar una mena de microinterruptors del cervell, que, en circumstàncies normals, romanen tancats, però que, una vegada prens consciència de l'ocultació de la història de Catalunya, feta per l'aparell de l'estat, mai més la mirada no serà al buit: ara s'obre un món nou, apassionant, i jo estic més atent per recuperar les possibles empremtes que han escapat del relat històric oficial.

Sota aquesta nova mirada de veure les coses de la història, anava tafanejant un diumenge, pels encants de llibres de Sant Antoni de Barcelona, quan em va cridar l'atenció la coberta d'una publicació. Es tractava d'un volum de 44 litografies a color d'En Henry Alexander Ogden, publicat per l'exèrcit dels Estats Units al 1890, sota el títol Uniforms oft he United States Army. 1774-1889. És un recull de dibuixos d'uniformes militars, dels orígens de l'exèrcit Continental, format al 1775 per lluitar a la Guerra de la Independència. Vaig demanar poder-lo fullejar i vaig tindre premi, perquè em va cridar fortament l'atenció certs elements dels seus uniformes, especialment el cinturó, ratllat amb els colors groc i vermell, que podrien denotar una possible influència catalana. S'hauria d'investigar. Aquí us els deixo. I anem sumant.

Leandre Martí


Cliqueu damunt de cada imatge per ampliar-la.



Cliqueu damunt de cada imatge per ampliar-la.



Autor: Leandre Martí

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història