ARTICLES » 19-09-2018  |  COLOM, CATALà
4401

Colom arriba a l'illa de Trinitat i l'anomena “la València del nou món”

Article d'En Marc Pons publicat al 31 de juliol d'enguany al diari Digital El Nacional.cat.

El dia 31 de juliol de l’any 1498, fa 520 anys, Cristòfol Colom ―en el decurs del tercer viatge al nou continent― desembarcava a l’illa de Trinitat. Quan Colom va tocar terra, va quedar impressionat per la frondositat de l’illa, i en el seu quadern de bitàcola deixaria escrit que Trinitat li havia recordat els paisatges de l’Horta de València, entre altres coses “per la gran riquesa d’arbres de tota mena i de totes les mesures”. També s’ha especulat amb la possibilitat que el nom de l’illa pogués tenir una relació directa amb el monestir de la Trinitat, llavors situat a extramurs de València cap-i-casal, al barri rural de la Saidia i format per un mosaic d'explotacions agràries.


Mapa anglès de l'illa de Trinitat (principis del segle XVII).
Font: Bibliotheque National de France


No era el primer cop que es referia a València en aquell viatge. Poc abans havia tocat les costes del delta del riu Orinoco (al nord de l’actual estat de Veneçuela) i havia deixat escrit  que “la intensa verdor del paisatge, la disposició aïllada de les cases sobre el terreny i el color blanc de les construccions el transportava a l’Horta de València”, probablement l’Albufera. Del
delta de l’Orinoco deixaria escrit també que li “semblava el lloc més semblant al que devia haver estat el paradís”. No obstant això, no hi fundaria cap colònia, i el primer assentament estable a l’illa de Trinitat ―després d’alguns intents fallits portats a terme molt posteriorment― no es consolidaria fins passat quasi un segle.

La detenció de Colom ―a mans del jutge castellà Fernández de la Bobadilla―, a la finalització d’aquell tercer viatge, i el seu posterior empresonament a Castella, probablement impedirien un programa de colonització immediat. També l’opinió dels navegants castellans, que contrasta obertament amb les de l’almirall, devien influir. Alonso de Santa Cruz, funcionari de la Casa de Contratación, diria anys després que l’illa de Trinitat “ha sido y es mala de conquistar, por ser la tierra muy áspera y los indios muy belicosos, díjose haber en ella muchas minas de oro, de lo cual por ser la tierra, como dicho tengo, no se ha sabido la verdad”.

Marc Pons

31 de juliol del 2018

Tarragona

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-colom-illa-trinitat-valencia_292845_102.html



Autor: Marc Pons

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història