HO SABIES? » 01-05-2010
13759

Colom un criminal?

Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat espanyol comença a difamar-lo. Es tracta de fer-lo un dèspota, un tirà, un criminal a qualsevol preu.

Cristòfor Colom

Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat espanyol comença a difamar-lo. Es tracta de fer-lo un fill de puta, un dèspota, un tirà, un criminal a qualsevol preu. No importa, com de costum, que la documentació no sigui original i que estigui preparada justament per difamar En Colom. Un home que havia demostrat un respecte sagrat pels indígenes i pels seus costums, la seva llengua i les seves propietats; que feia penjar un cristià si aquest havia mort un indi, o que el feia tancar a la presó si els havia robat o violat les dones. Això ja va motivar diverses queixes. Els primers hispans escrivien al rei que En Colom no els deixava tenir esclaus, ni esclaves, que els feia treballar la terra a ells, i els obligava construir les seves pròpies cases. I, és clar, de seguir així, allò seria la ruïna per a ells, que justament s'havien traslladat a Amèrica a fer riqueses. Els reis fan detenir En Colom. I ho fa un funcionari reial, sense cap judici previ: En Bobadilla. El carreguen amb grillons, el desposseeixen dels seus títols i béns i li prohibeixen tornar a posar els peus a l'illa Espanyola. L'informe que prepara En Bobadilla eren els arguments i la justificació que els reis necessitaven. I ara, aquesta versió manipulada dels fets ens la volen vendre com l'única versió de la realitat, acurada i objectiva, quan tot plegat és una maniobra política per treure's En Colom i la sevala família del davant.

Jordi Bilbeny

De fa temps que al nostre web (inh.cat) hi ha penjat un article d'En Bilbeny, intitulat "En Cristòfor Colom i el respecte als indis", molt il·lustratiu en aquest sentit i que us recomanem de llegir si voleu tenir una visió més aproximada als fets.

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història