ARTICLES » 14-08-2019  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
6446 lectures

Comunicat del Patronat de l'Institut Nova Història

El patronat de l'institut nova història, davant el seguit de crítiques i comentaris negatius que hem rebut com a institució, emet un comunicat que pretén situar el debat real de la investigació que duem a terme

1. L'Institut Nova Història (INH) és una institució, constituïda com a fundació sense ànim de lucre, la finalitat de la qual és l'estudi, la revisió i l’anàlisi dels fets i dels diversos elements històrics relacionats amb els regnes que componien la confederació catalano-aragonesa entre els segles X i XVIII. Ens interessa la història de Catalunya i la seva influència dins Europa i la civilització occidental i treballem per esbrinar tot allò que ens han tergiversat.

2. Com a centre de recerca, l'INH desenvolupa la seva tasca des d'una perspectiva multidisciplinària en què els conceptes, els marcs teòrics i les metodologies nascudes de diverses disciplines es fonen en uns procediments d'investigació i interpretació que volen superar les visions simplistes i només descriptives de la història. L'INH resta obert a qualsevol anàlisi de fets històrics, llunyans o recents, i respecta totes les aproximacions interpretatives que aquests puguin obrir. No obstant això, l'INH defensa el paradigma interpretatiu que situa en una posició rellevant la variable de la censura i la manipulació dels fets i el seu abocament en les fonts documentals per construir un relat històric a favor del poder establert en cada època.

3. Per tal de fer conèixer els resultats de les seves recerques, l'Institut Nova Història organitza, de manera regular, conferències, presentacions d'estudis i jornades de debat obertes a tota la ciutadania. Així, a banda de xerrades, conferències puntuals i presentacions de llibres escampades arreu del país, l'INH organitza anualment el Simposi de la Història Censurada de Catalunya a Arenys de Munt des del 2011, el Cicle de Conferències sobre Censura i Manipulació de la Història de Catalunya a Calella, diversos cicles lectius de tardor/hivern i de primavera sobre la Història censurada de Catalunya al Centre Comarcal Lleidatà de Barcelona i, finalment, la Universitat d'Estiu Nova Història a Montblanc que ve celebrant-se des de fa sis anys (la primera es va realitzar al municipi de Crespià).

4. L’INH habitualment convida persones vinculades amb la història, la cultura i la política del País a les seves activitats, així com a representants d’entitats i organitzacions que, des de la seva posició, defensen la necessitat de promoure polítiques i accions de recuperació de la nostra història amb tot el sentit crític que considerin. Mai no ens hem posat cap límit perquè considerem que, només des del debat, la discussió i l’avaluació dels fets es pot avançar per discernir sobre els fets verídics i els fets inversemblants i falsos que, des dels òrgans de l’administració pública, se’ns expliquen sense opció a l’anàlisi fins ara.

5. Després de l’aplicació de la Santa Inquisició a partir de Ferran II, i de totes les accions de repressió, control i censura, juntament amb l’arrasament d’institucions, govern, economia, cultura, saqueig de monestirs, arxius, biblioteques, i llibertats, etc. a què la monarquia borbònica va sotmetre Catalunya, València i Mallorca després de la derrota del 1714, sumat a l’intent de genocidi del que queda de la nació catalana per part de la dictadura franquista des de l’any 1939, considerem que cal dubtar de les versions oficials per a les quals les investigacions de l’INH aporten proves i elements que les contradiuen i les anul·len. Aquestes versions es poden  compartir o no, però els fets són els fets. I per més insults i menyspreus i campanyes en contra no deixarem de mostrar les investigacions que duem a terme.

6. L'Institut Nova Història ha rebut crítiques i opinions de desqualificació des de la data de la seva fundació. El patronat de l'Institut Nova Història respecta aquestes crítiques i les accepta com a elements del joc democràtic i de llibertat que necessita tot país que es vol lliure, d'una banda, i dels procediments dins del món científic, de l'altra. No obstant això, les desqualificacions personals contra membres del patronat i  contra l'equip d'investigadors de l'Institut són avaluades amb tristor; però l'INH valora que informen millor de qui les emet que no pas de l'objecte d'aquestes.

7. L'Institut Nova Història és una entitat privada sense ànim de lucre. La infraestructura permanent i l'esforç d'investigació de l'INH se sustenta a partir de donatius de persones i entitats privades, així com de  l’aportació d’esforços de persones voluntàries que li donen suport.

8. L'Institut Nova Història resta obert i convida qualsevol persona o entitat a tenir una trobada amb el seu patronat i amb l’equip d’investigadors per tal d'oferir tota mena d’aclariments o puntualitzacions en relació a les tasques de recerca i comunicació de coneixement que aquesta institució desenvolupa.


Patronat de l'Institut Nova Història

Agost 2019

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història