ARTICLES » 07-03-2022  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
3413

Corona d'Aragó

Avui la història de la “Corona d’Aragó” s’està reescrivint, construïda exclusivament pel regne d’Aragó, on la història de la nació catalana hi resta desapareguda. Article d’en Josep Baella Isanta a El Punt-Avui+ del proppassat 22 de febrer.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

En Caius Parellada i Cardellach diu que l’expressió  “Corona d’Aragó” és una denominació impròpia de l’estat català medieval. Es va fer servir maliciosament per poder estendre el vocable “Aragó” damunt d’uns països que no n’eren pas, d’aragonesos, sinó que eren catalans o italians.

En Lluis Roldan i Pasqual a la seua obra Corona d’Aragó, parla de la història amgada de la nació catalana. L’any 1137, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, de 25 anys, rebia en donació el regne d’Aragó de mans de Ramir II el Monjo, que li entregava la seva filla Peronella, d’un any de vida. Segles després, aquesta unió es va identificar amb el concepte “Corona d’Aragó”. Avui la història d’aquesta “Corona” s’està reescrivint, construïda exclusivament pel regne d’Aragó, on la història de la nació catalana, hi resta desapareguda.

A les pàgines del Ramaiana, s’hi troben al·lusions a carros voladors (vimanes). El vimana és un típic vehicle  volador hinduista. Segons aquests textos, els vimanes podien volar pels aires fins a altres planetes. Els degueren utlitzar els aragonesos per conquerir Sicília?

Josep Baella Isanta (Girona)

Opinió

EL Punt-Avui+

22 de febrer 2022

Enllaç:

https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/23-lectorescriu/2102601-corona-d-arago.html


Representació moderna de Ramon Berenguer IV i Peronella. Obra de Filipo Ariosto (1586,font-wikimedia-commons)




Autor: Josep Baella Isanta

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història