ARTICLES » 17-07-2014  |  COLOM, CATALà
10971

Cristòfol Colom rebut a la Casa de la Diputació, a Barcelona

L'Isaac Mestres troba un gravat del segle XIX als Arxius Generals del Reialme de Bèlgica que evidencia que En Colom va ser rebut a la Casa de la Diputació de Barcelona, en tornant de descobrir el Nou Món

Imatge 1: Dibuix de la recepció d'En
Colom a la casa de la Diputació,
1493. ­Grafit sobre paper,
32,2 x 26,2 cm.

Cercant la paraula "Barcelona" en el motor de recerca dels Arxius Generals del Reialme de Bèlgica, em varen sortir una sèrie de referències de totes èpoques amb elements d'arxiu o sense. Amb la referència 2884/2, figura al cabinet topogràfic històric de l'Arxiu General del Reialme de Bèlgica, un element d'arxiu, concretament un dibuix de la sèrie dels 163 dibuixos que conformen l'obra de Hendrik Frans Schaefels, dibuixant de fets històrics i paisatges del segle XIX (1827-1904). L'element d'arxiu en qüestió és un dibuix de grafit sobre paper amb la mida de 32,2 x 26,2 cm que podeu veure tot seguit.

El motor de recerca ens ofereix la descripció següent de l'element d'arxiu:

"163 tekeningen (Contépotlood, potlood en pen), bladen 37,5 x 29 cm. Dit schetsboek bevat o.a.: historie-afbeeldingen. 1493: koning Ferdinand en Isabella ontvangen Christoffel Colombus in de Casa de la Deputation te Barcelona. Potloodtekening, 32,2 x 26,2 cm."

Per confirmar-m'ho, vaig accedir directament a l'element d'arxiu, on hi ha escrit, i en francès:

"Cristophe Colomb reçu par Ferdinand et par Isabelle dans la Casa de la Députation, à Barcelone (1493)".

Colom Diputaci� Manuscrit

Imatge 2: Detall superior esquerre, amb les inscripcions de l'artista.

Traduït al Català és: "Cristòfol Colom rebut per Ferran i per Isabel a la Casa de la Diputació, a Barcelona (1493)". Per si la imatge pogués ser d'un altre lloc, tan sols cal mirar l'arcada del cantó superior esquerre i comparar-la amb la que forma la portalada que connecta el pati interior amb les habitacions del Palau de la Generalitat. El motiu arquitectònic que hi figura és idèntic al de l'actual porta del pati interior [3].

Generalitat Colom Diputaci�

Imatge 3: Vista frontal de la portalada del Pati Interior del Palau de la Generalitat de Catalunya.

El que xoca d'aquesta informació no és que diguin que En Colom sigui rebut pels Reis, fet acceptat i reconegut per tothom a totes les cròniques, sinó que sigui rebut a la Casa de la Diputació, i precisant-ne la ciutat de Barcelona, al 1493. És probable que al segle XIX fos desconeguda per part de tots el port de tornada d'En Colom, o només la coneguessin uns quants fora de la Península.

Efectivament, si les costes de Palos de Moguer són més properes que les catalanes a l'Atlàntic, per què no és rebut allà? Per què ho ha de ser a les catalanes, més allunyades de l'Oceà? Però, atenció: el text diu "a la Casa de la Diputació", i precisa que és a Barcelona. Concretament, la casa de la Diputació és l'actual Generalitat. La Generalitat portava el nom de "Diputació del General del Principat de Catalunya" que vetllava pel compliment de les constitucions i altres lleis catalanes, i exercia les funcions de tresoreria major de Catalunya [2]. Quins interessos tenia la Casa de la Diputació en el viatge d'En Colom? Si En Colom va tornar a Barcelona i va ser rebut a la casa de la Diputació del General, és que potser hi tenia un lligam estret. Més interessant encara: què fa un dibuixant i historiador dels segles XIX i XX, belga, desvelant-nos aquesta informació? Però aquesta, amics, ja és una altra història.

Isaac Mestres Lóbez

Enllaços bibliogràfics:

[1] Per visitar l'element d'arxiu: http://search.arch.be/fr/rechercher-des-archives/resultats/inventaris/index/zoekterm/casa/archiefbewaarplaats/BE-A0510/eadid/BE-A0510_002394_003656_FRE/inventarisnr/I365600001788/level/file#c:0.c:0.c:836.c:1

"163 tekeningen (Contépotlood, potlood en pen), bladen 37,5 x 29 cm. Dit schetsboek bevat o.a.: historie-afbeeldingen. 1493: koning Ferdinand en Isabella ontvangen Christoffel Colombus in de Casa de la Deputation te Barcelona. Potloodtekening, 32,2 x 26,2 cm."

[2] http://ca.wikipedia.org/wiki/Diputaci%C3%B3_del_General_de_Catalunya

[3] http://farm7.staticflickr.com/6153/6190875151_84987d7bee_o.jpg



Autor: Isaac Mestres Lóbez

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història