ARTICLES » 20-05-2021  |  COLOM, CATALà
5813

Cristòfol Colom va consultar uns manuscrits a Sant Jeroni de la Murtra abans del seu viatge cap a Amèrica

Cristòfol Colom va estudiar 25 manuscrits lul·lians que hi havia al monestir badaloní de Sant Jeroni de la Murtra, els quals serien claus per a la descoberta del continent americà. Article d'En Rubén Hidalgo per al Diari de Badalona d'ahir 19 de maig. Aixi mateix, us fem a mans l'enllaç a un videu explicatiu.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

Enllaç videu explicatiu:
https://youtu.be/i_rTP3ZeTg8

Fins ara, sempre s’havia parlat de la recepció que havien fet els Reis Catòlics a Cristòfol Colom, un cop va descobrir Amèrica, al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, però ara, i amb documents que ho avalen, la història dóna un nou tomb. Jaume Aymar, historiador i responsable del monestir, acaba de publicar un extens treball en un dels dos volums del «Qui fruit ne sap collir» (I i II) Homenatge a Lola Badia. Es tracta d’una miscel·lània de treballs que coincideixen amb els interessos de recerca de l’homenatjada: les literatures medievals i el seu rerefons clàssic; la medicina, l’alquímia, l’astrologia i altres manifestacions de la ciència de l’Edat Mitjana, i la figura de Ramon Llull.

En aquest llibre, Aymar detalla que Colom va documentar-se al monestir badaloní just abans d’arrencar l’expedició cap a Amèrica. Els 25 volums lul·lians van desaparèixer de Sant Jeroni, perquè els va adquirir Juan de Herrera, arquitecte de l’Escorial —aquest monestir jerònim està en part basat en l'obra de Llull. Aymar explica que el monestir badaloní ja disposava, al segle XIV, d’un arxiu important, amb documents on es detallava el finançament del primer viatge. En aquest arxiu, Colom hauria estudiat aquests manuscrits lul·lians i els documents de la cosmologia de Ptolemeu, claus per planificar l’expedició que va descobrir Amèrica. Aymar ha explicat el Diari de Badalona que tots aquests detalls estan inclosos en aquest estudi publicat ara sota el nom “Ramon Llull i la descoberta d’Amèrica”. Tot plegat posa en evidència la importància del monestir de Sant Jeroni de la Murtra en la preparació que va encapçalar Colom al nou continent l’any 1492. Aymar recorda que “s’ha de fer una història basada en el mètode històric crític, en el text, context i metatetx, no podem caure en la llegenda rosa ni negra. El responsable del monestir de la Vall de Betlem considera que aquesta nova descoberta històrica ha de fer valer aquest indret de Badalona en els llibres d’història. Fins ara, sabíem que els Reis Catòlics van rebre Colom, a Sant Jeroni, després del seu viatge, però ara tenim noves dades sobre aquesta preparació de l’expedició de Colom a Badalona.

Diari de Badalona
Rubén Hidalgo
19 maig, 2021
https://www.diaridebadalona.com/noticia/cristofol-colom-va-consultar-uns-manuscrits-a-sant-jeroni-abans-del-seu-viatge-cap-a-america/




Autor: Rubén Hidalgo/Diari de Badalona

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història