ARTICLES » 12-06-2021  |  COLOM, CATALà
5447

Cristòfor Colom? Que no sigui català!

A En Joan Casajuana se li fa estrany que al lloc web 'The Conversation' -que es fa ressò de les investigacions sobre l'ADN d'En Cristòfor Colom que tira endavant el professor J.M. Lorente- no mencioni la possibilitat que En Cristòfor Colom hagués nascut al Principat de Catalunya tot i l'extensa i convincent bibliografia sobre el tema.

Abans genovès que català del Principat! O gallec, o alcarrianès, mallorquí, navarrès o valencià. O bé portuguès. Fins i tot polonès o croat. Potser jueu o cagot, però no pas català, ni per casualitat! Cito aquí només, i textualment, els possibles orígens que menciona el següent article: https://theconversation.com/la-ultima-jugada-de-colon-descubrir-su-origen-500-anos-despues-161402


Aquestes són les possibles procedències del descobridor que l’estudi que acabem de referenciar sembla contemplar. Així ens ho explica en el dit article el seu autor: el mateix director del projecte, el flamant catedràtic de medicina forense José Antonio Lorente, qui, des del 2002 lidera la investigació en la qual es comparen l’ADN de les restes òssies d’en Cristòfol Colom amb l’ADN del seu germà Jaume (Diego) i el del seu fill Ferran (Hernando).

Aquest estudi havia estat interromput per causa de la baixa qualitat de les mostres òssies extretes: eren massa envellides i deteriorades. Però arran de l’alt perfeccionament de les tecnologies d’anàlisi genòmic de nova generació, ara s’ha reprès amb l’objectiu de dictaminar-ne definitivament els resultats el proper 12 d’octubre del 2021.

J. A. Lorente, el prestigiós científic que coordina i dirigeix aquest projecte des de Genyo i la Universitat de Granada, amb la col·laboració d’altres científics de diverses universitats a Florència, Roma, Texas i Mèxic, és un home rigorós, que no es pronuncia sobre les hipòtesis dels orígens de l’històric navegant i es limita a estudiar el seu camp genòmic. Però en l’ampli ventall d’orígens previsibles que desglossa en el seu recent article veiem que no hi consta el català.

No deixa de sobtar-me que, amb la innumerable quantitat de llibres i articles que defensen un Colom català, més enllà que aquest fos o no En Joan Colom i Bertran, i tenint en compte la quantitat de referències antigues respecte als seus possibles orígens catalans, aquest article no presenti en el seu amplíssim ventall de candidats aquesta possibilitat. És que no se li ha acudit a l’autor? O potser el seu enfocament ja parteix d’un cert biaix?

Joan Casajuana

PD. Aquest projecte, si fos tan rigorós com sembla, hauria de constituir-se en el precedent d’altres estudis del genoma sobre moltes altres figures històriques d’incerta identitat.


Algunes altres referències sobre el tema:
https://www.genyo.es/grupos-de-investigacion/biopsia-liquida-e-intercepcion-del-cancer/dr-jose-antonio-lorente-m-d-ph-d/

https://youtu.be/HOvyhK5Pm7I?t=524

https://canal.ugr.es/noticia/cientificos-de-la-ugr-portugal-e-italia-llevaran-a-cabo-las-pruebas-de-adn-definitivas-que-pueden-determinar-el-verdadero-origen-de-cristobal-colon/

https://www.jotdown.es/2019/06/jose-antonio-lorente-el-area-forense-consiste-en-tratar-de-sacar-la-maxima-informacion-posible-de-la-minima-cantidad-de-muestra-disponible/

https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2653795

https://novaciencia.es/un-nuevo-estudio-de-adn-ayudara-a-desvelar-el-origen-de-cristobal-colon/




Autor: Joan Casajuana

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història